Gospodarstvo

Pivka: Odpuščanje v Delamarisu ni predvideno

Izola / Pivka, 13. 01. 2010 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Pivke, ki je kupila podjetje Delamaris, so sporočili, da ne nameravajo odpuščati, o selitvi drugam pa še razmišljajo. Delavci Delamarisa namreč nad selitvijo podjetja niso najbolj navdušeni.

Delamaris v Izoli
Delamaris v Izoli FOTO: Dare Čekeliš

Pivka perutninarstvo, ki posluje v sklopu poslovne skupine Jata Emona, je odkupila podjetje Amanita, ki ima med drugim v lasti tudi našega edinega proizvajalca ribjih konzerv Delamaris, trenutno stacioniranega v Izoli. Za nakup so v Pivki plačali okoli 4,5 milijona evrov. Pravijo pa, da nameravajo v podjetju ohranjati vlaganje in da bodo vsi zaposleni lahko obdržali svoja delovna mesta. V Pivki naj bi zaposlenim tudi že sporočili, da želijo ohraniti vsa delovna mesta.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik, je Pivka od prejšnjega lastnika kupila stroje, blagovno znamko, zaposlene in trg, zemljišče, na katerem stoji tovarna, pa so že prejšnji lastniki prodali. Ker ima Delamaris tako pogodbo za obstoječe zemljišče le do 31. 12. 2010, bodo v Pivki morali premisliti o selitvi. Ena možnost je, da bi se selili v Pivko, kjer ima matično podjetje že eno tovarno, zgradili pa bi lahko še eno. Nad tem pa niso najbolj navdušeni delavci, ki bi se v tem primeru po novem morali voziti okoli 70 kilometrov dnevno. Kot pravijo v Pivki, nimajo podatkov o tem, ali namerava kdo izmed zaposlenih, če se bo podjetje selilo, odpovedati delovno razmerje.

Najverjetneje se bo Delamaris selil v Pivko

Tiskovni predstavnik Pivke je ob tem pojasnil, da bi Pivka, če se bo za selitev odločila, organizirala prevoz ali pa delavcem, kot veleva zakon, povrnila vse stroške prevozov. Poskusili pa so proizvodnjo obdržati tudi v Izoli, zato so se sestali z županom občine Tomislavom Klokočovnikom, ki pa naj bi jim dejal, da jim boljših pogojev od javnega razpisa ne more ponuditi, kar pa za Pivko ni najbolj ugodno. Kot pravijo, je ponujena cena za zemljišče previsoka, saj presega ceno primerljivih zemljišč na drugih lokacijah. Glede selitve se bodo v Pivki tako morali odločiti v prihodnjih dneh, najverjetneje pa se bodo selili v Pivko, je še dejal tiskovni predstavnik podjetja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frile
13. 01. 2010 13.36
Poceni kupijo, delavce preselijo drugam i na mestu Delamarisa zrastejo apertmaji. scenarij ze viden pri nam.