Gospodarstvo

Pivovarna Laško januarja o prodaji Mercatorja

Laško, 27. 12. 2011 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delničarji Pivovarne Laško bodo o prodaji deleža v Mercatorju odločali na skupščini, ki bo sklicana najverjetneje 30. januarja prihodnje leto. Tedaj bodo tudi podprli nadaljnje korake pri odprodaji deleža v Mercatorju.

Delničarji Pivovarne Laško bodo o prodaji deleža v Mercatorju odločali na skupščini, ki bo sklicana najverjetneje 30. januarja 2012, je po današnji seji nadzornega sveta povedal prvi nadzornik Vladimir Malenković.

Skupina Pivovarna Laško je lastnica 23,34 odstotka te največje slovenske trgovske družbe in med prodajalci skupaj 52,10-odstotnega deleža Mercatorja.

Nadzorniki podpirajo nadaljnje korake pri odprodaji deleža v Mercatorju, je povedal Malenković in dodal, da bodo skupaj z upravo na skupščini delničarjem predlagali, naj s tem soglašajo.

Poudaril je, da za Pivovarno Laško trenutno velja prevzemna zakonodaja, kar pomeni, da uprava družbe lahko odloča le o tekočem poslovanju, ne more pa sprejemati strateških odločitev. Zato uprava pivovarne brez soglasja skupščine ne more prodati deleža v Mercatorju, ki bi ga rad kupil hrvaški Agrokor. Njegova ponudba je sicer veljavna do konca leta 2011, ali je kakšna možnost za njeno podaljšanje, pa za zdaj ni znano.

Pivovarna Laško-2
Pivovarna Laško-2 FOTO: Damjan Žibert

Po neuradnih informacijah naj bi Agrokor zaradi tečajnih razlik med kuno in evrom imel na letni ravni 500 milijonov evrov izgube, dobaviteljem pa naj bi dolgoval kar milijardo evrov.

Delničarji Pivovarne Laško bodo na januarski skupščini odločali tudi o oblikovanju pogodbenega koncerna, dolgoročnem reprogramu finančnih obveznosti in dokapitalizaciji družbe, je še povedal Malenković. Uprava bo predlagala dokapitalizacijo v višini 10 evrov za delnico, kar znaša 87 milijonov evrov, delničarji pa bodo odločali tudi o predlogu Kapitalske družbe, ki kot 7,06-odstotna lastnica predlaga dokapitalizacijo v višini največ 18,2 milijona evrov.

Spomnimo ...

Mercator je minuli petek objavil namero za prevzem laške pivovarne, ponudbo za prevzem pa bo objavil najkasneje v 30 dneh, torej še pred napovedano januarsko skupščino. V njej bo uprava Mercatorja opredelila pozitivne ekonomske učinke na finančno stabilnost Pivovarne Laško in njeno poslovanje na domačem ter tujih trgih, so danes sporočili iz Pivovarne Laško.

Na podlagi teh informacij bodo delničarji Pivovarne Laško lahko sprejemali kakovostne odločitve o najpomembnejših korakih za finančno sanacijo skupine Pivovarna Laško in matične družbe, meni Malenković.

Uprava Pivovarne Laško si že dve leti prizadeva z bankami doseči dogovor o dolgoročnem reprogramu finančnih obveznosti, da bi lahko družbe skupine z denarnimi tokovi tako iz osnovne dejavnosti kot prodaje finančnih naložb vzpostavile vzdržno raven dolga. Skupina Laško kljub dobremu tekočemu poslovanju potrebuje stabilno lastniško strukturo, ki bo podpirala intenzivni proces finančne sanacije in nadaljnji razvoj skupine.

V procesu prevzema bo uprava Pivovarne Laško, kot je napovedala prejšnji teden, skladno s svojimi zakonsko opredeljenimi odgovornostmi delovala tako, da bo kar najbolje zaščitila interese in premoženje delničarjev družbe, delovna mesta zaposlenih in dolgoročno ohranitev blagovnih znamk družb skupine Laško in njihovega tržnega položaja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sabatin
28. 12. 2011 09.35
+2
prodaja kupcu kot je agrokor, za katerega se ve da nima denarja ali ga ne more zbrati, je nesmiselna
ochi
28. 12. 2011 04.54
mercator bo kupu laško, agrokor bo kupu mercator => mercator=konzum, laško=karlovačko
Jožajoža
27. 12. 2011 21.36
+0
pijančki, ne čakat. začnite reševat vašo pivovarno laško. še več piva bo potrebno popiti, saj je janšev prijatelj šrot najel prevelik kredit.
orlovognezdo1
27. 12. 2011 18.51
+0
Naj se ta AGONIJA MERCATORJEVA čim PREJE proda AGROKORJU in naj naredi DOBRO INVENTURO GLEDE FOTELČKARJEV ki niso sposobni tudi lastne sence poiskati.Saj imajo koitak v Mercatoju pol BALKANA zaposlenih je potem čisto vseeno da ga vzame AGROKOR.Zato se pa vodstvo MERKATORJA BOJI PONUDITI NEMCU ALI AVSTRICU kjer se točno ve kako bi potem mogli delati kakor tudi FOTELČKARJI.Potem nebi samo se ve kaj..
Valimali
27. 12. 2011 16.16
+3
Vsi ki so vpleteni, ki so povezani v prodajo Mercatorja bi se morali zamisliti, ker se sploh ne zavedajo kaj ta prodaja za slovensko gospodarstvo pomeni. Kakšne izdelke želimo v prihodnje gledati na policah Mercatorja? Naše slovenske in tako zaščititi naše proizvajalce ali pa bomo kupovali samo še tujo robo? Poglejte si samo na police drogerij DM kako izgleda ko skoraj več ne moreš dobiti slovenskega izdelka, namesto da bi država poskrebala najprej za slovensko proizvodnjo in tako krepila gospodarstvo, ga tako uničuje. Potem pa bomo jamrali ko bo vse skupaj propadlo!
jani666
27. 12. 2011 16.50
+2
Se popolnoma strinjam ! Zakaj Avstrijci ne prodajo Spar, ali Francozi