Gospodarstvo

Odpisali 350 milijard evrov dolgov. Poslovanje s slovenskimi podjetji, kot bi igrali rusko ruleto

Ljubljana, 14. 05. 2013 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na z delom prislužen denar je treba čakati vse dlje. Tako kaže raziskava evropskega plačilnega indeksa, ki Slovenijo spet postavlja v precej neslavno družbo tistih, s katerimi je trgovanje precej tvegan posel.

Denar
Denar FOTO: Reuters
Plačilna nedisciplina kosi po Evropi, ugotavlja družba Intrum Justitia, ki je v prvih treh mesecih leta opravila raziskavo v 29 evropskih državah ter Rusiji in Turčiji.

Tokratna lestvica evropskega plačilnega indeksa močno opozarja na evropske težave. Zamude pri plačilih so vse večje, s tem pa se plete začaran krog nelikvidnosti, še večjih zamud in številnih stečajev.

Kot ugotavljajo, se je v zadnjem letu povečal tudi znesek, ki ga je bilo treba v državah, zajetih v raziskavo, v podjetjih odpisati zaradi plačilne nediscipline. Ta znesek se zdaj giblje okoli 350 milijard evrov, Slovenijo pa najdemo v družbi držav, v katerih je bilo treba odpisati več kot tri odstotke dolga.

Davek krize je tako vse bolj očiten. Od 9.800 evropskih podjetij, kolikor jih je sodelovalo v raziskavi, jih je bila skoraj polovica v zadnjem letu prisiljena krčiti izdatke za inovacije in investicije, 61 odstotkov podjetij beleži nižjo prodajo, 57 odstotkov poroča o tem, da je težka ekonomska situacija prizadela njihovo likvidnost, v skoraj polovici podjetij pa skoraj ne vidijo možnosti za nadaljnjo rast.

Takšni pogoji še ožijo manevrski prostor za izhod iz krize, opozarjajo v družbi, ki raziskavo pripravlja že več let. Kličejo pa po nujnem ukrepanju. V večini podjetij menijo, da tudi evropska direktiva s tega področja še ne služi svojemu namenu.

Sever in jug

Raziskava riše jasno ločilno črto med severno Evropo in preostalim delom celine. Medtem ko se Grčija, Ciper, Madžarska ali Portugalska utapljajo v težavah, so razmere v Nemčiji, Švici, Avstriji in Skandinaviji stabilne.

Kljub temu tudi tamkajšnja podjetja čutijo pritisk krize. 30 odstotkov nemških podjetij tako pričakuje težave s plačili iz držav v težavah, medtem ko je bilo lani takšnih podjetij le okoli 20 odstotkov. Finska in Švedska podjetja pa poročajo, da jim to povzroča likvidnostne težave.

Raziskava EPI pa okoli 21 milijonom evropskih poslovnih subjektom za letos tudi ne napoveduje rožnatega leta, zaupanje o vse več brezposelnih in vse večjem varčevanju, še naprej pada.

Plačilna disciplina še naprej ostaja najboljša v Skandinaviji in Nemčiji. Absolutna zmagovalka je Finska, kjer 72 odstotkov podjetij na plačilo čaka le 33 dni. Odličen rezultat v primerjavi z Romunijo, kjer 35 odstotkov podjetij na plačilo čaka 120 dni, ali v Belgiji, kjer jih 58 odstotkov čaka 85 dni.

Banke niso nepriljubljene le v Sloveniji. Zaupanje izgubljajo z veliko hitrostjo, tudi v poslovnem svetu, kjer le še redka podjetja verjamejo, da lahko v primeru težav računajo na pomoč v obliki bančnih posojil.

Med takšnimi državami je tudi Slovenija, kjer je lani 52 odstotkov podjetij odgovorilo, da od bank ne pričakujejo pomoči. Letos je takšnih podjetij že 73 odstotkov. Na drugi strani pa nemška, norveška in celo poljska podjetja menijo, da jih denar še vedno čaka v bankah.

Še manj uporabni od bankirjev pa se podjetnikom zdijo politiki. Kar 70 odstotkov vprašanih v letošnji raziskavi pravi, da politika dela premalo za zaščito podjetij pred plačilno nedisciplino. Še posebej izstopajo Italija, Španija in Grčija s 94-odstotnim nezadovoljstvom.

In katere račune podjetja z likvidnostnimi težavami najprej plačajo, ko na njihov račun vendarle pride denar?

Če bi gledali slovenski seznam davčnih neplačnikov ali tistega o neplačanih prispevkih za delavce, bi morda o tem dvomili, a statistika pravi, da najprej pridejo na vrsto obveznosti do države – davki in ostali prispevki, nato poplačilo najpomembnejših dobaviteljev, sledijo plačila računov za elektriko, vodo in druge energente, povsem na koncu pa so se znašli tuji poslovni partnerji.

Zamude pa škodujejo celotnemu gospodarstvu, v polovici podjetij namreč pravijo, da prav plačilna nedisciplina ovira njihovo rast.

Bled
Bled FOTO: Reuters

Slovenija spet blesti v neslavnem delu lestvice

Če so na vrhu lestvice države z indeksom med 101 in 129, kar pomeni, da je tveganje neplačila minimalno – v tej družbi so torej Finska, Švedska in Norveška, smo Slovenci z indeksom 185, ki kliče po "urgentnem ukrepanju", pri repu v družbi Cipra, Romunije, Bolgarije, Portugalske, Grčije in Hrvaške.

Naša podjetja pa niso slabi plačniki le, ko gre za plačila znotraj države, težave povzročajo tudi trgovinskim partnericam, pri čemer najprej plačilo slovenskih podjetij dočakajo nemška podjetja, nato avstrijska in francoska, italijanskim in še posebej madžarskim pa resno grozi, da se bodo morala za kakšen dolg tudi obrisati pod nosom.

In nič bolje ne bo, so ocenila v raziskavi sodelujoča slovenska podjetja. 66 odstotkov jih pričakuje, da se bo v prihodnjih mesecih možnost, da jih poslovni partnerji ne bodo poplačali, še povečala, 86 odstotkov pa jih ima zaradi neplačnikov že zdaj likvidnostne težave.

Slovenija še zdaleč ni edina, ki mora nujno začeti pometati pred svojim pragom. Tudi čisto na vrhu si namreč niso prislužili popolne petice. Držav, v katerih tveganja neplačila sploh ne bi bilo, ali pa bi plačila prihajala celo pred rokom, v tej raziskavi niso našli.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saso69
15. 05. 2013 22.26
+2
vlada bo zniževala zaposlitev v javni upravi za 1% na leto....to obljubljajo že 15 let pa jim je vedno ratalo dodatno zaposliti v javni sektor...in sploh ne vem kaj naj si mislim...kot da nas nekdo zajebava... učinkoviti ukrepi: - ministri naj si znižajo plačo na polovico, - parlamentarci naj delajo brez nadomestil in naj delajo zgolj iz časti in patriotizma, - zmanjšati osebni dohodek za 25% tistim javnim uslužbencem, ki delajo po pisarnah,občinah in protokolarnih objektih, - število občin zmanjšati za vsaj 50% (iz 200 na 100) - država naj se umakne iz gospodarstva (prepovedati nastavljanje na odgovorna mesta v gospodarstvu po strankarski pripadnosti ter v nadzorne svete postaviti nefunkconarje), - ukiniti financiranje strank iz državne blagajne, - prepovedati dokapitalizacije podjetij iz državne blagajne, - omejiti in transparentno organizirati javne razpise, - razprodati ali oddati v najem nepotrebne protokolarne objekte, - prodati ali dati v najem vsa nezasedena državna stanovanja v državi - ukiniti državni svet - ukiniti direktorate - ukiniti profi vojsko in izstopiti iz nata - ukiniti DARS tak, kot je sedaj - prepovedati najem oz. dodatno zaposlitev svetovalcev vodilnemu kadru v javnih podjetjih - prodati državna podjetja oz. podjetja v večinski lasti države (domačim ali tujim investitorjem) - sprejeti interventni zakon, ki bi omogočil pobrati davke in premoženje tajkunom - spremeniti volilni sistem (iz večinskega na proporcionalni sistem) - zdravnikom zaposleni v javnih zavodih z zakonom prepovedati delovati zasebno v času službenih dolžnosti - z zakonom določiti odgovornost politika in vodilnega kadra v gospodarstvu - zmanjšati za 25% število zaposlenih na javni televiziji in radiu - predsednika vlade naj predlaga parlamentu predsednik države - uvesti univerzalni osebni dohodek (v višini cca 300 EUR) za vse državljane Slovenije starejše od 18.let - zakonsko omejiti delovanje podjetij z posredovanjem delovne sile (prednost domačim) - zvišati za 25% socialno pomoč za državljane Slovenije in zmanjšati za 30-50% denarno nadomestilo za nezaposlene - študentom dati možnost zaposlitve za določen čas preko napotnic do skupnega zneska 6.000 EUR neto na leto - minimalni osebni dohodek v Sloveniji v javnem in privatnem sektorju naj bo 850 EUR neto Ali zna kdo sešteti koliko miljard eurov bi s tem prišparali v Sloveniji?
antifa4321
15. 05. 2013 11.05
+5
"Poslovanje s slovenskimi podjetji, kot bi igrali rusko ruleto"...ja ampak s pištolo, ne z revolverjem.
SDS_je_poden
15. 05. 2013 10.50
+1
Tujina nam naliva čistega vina, bravo. Naj nam drugi povedo kakšna zatohla provinca smo, če že sami tega ne vidimo.
andrey7
14. 05. 2013 19.13
+4
Ne vem,zakaj še obstaja denar???????
kratkovidni
15. 05. 2013 07.27
+2
Robin Gunner
14. 05. 2013 11.22
+40
Odpisali 350 milijard evrov dolgov. Eni placujemo pufe, drugim dolgove odpisujejo! Sramota! Poraja se novo vprasanje zakaj bi sploh kdorkoli denar vrnil?
kratkovidni
14. 05. 2013 11.37
+7
hillya
14. 05. 2013 11.59
+17
In koliko ljudi so v teh letih banke z izvršbami vrgle na cesto, da so ljudje ostali brez strehe nad glavo.... In zdaj naj ti ljudje sanirajo Banke, Lopove, Sleparske davčnooazarje, ...... Pa to ti je za ponoret. TA VLADA NI SAMO NESPOSOBNA - TA VLADA JE NORA !!!
Uporabnik565636
14. 05. 2013 13.49
+0
Kaj točno ima vlada s tem, ko gospodarstvo ne plačuje računov?
Sputnik
14. 05. 2013 23.03
+1
za neplačano položnico gre bajta u ramengo
T_one
15. 05. 2013 07.26
+1
ja, "odpisujejo" le tiste dolgove, od katerih denar so itak dobile banke, ki so ga "posodile"... kot npr. v Grčiji....
Taurusmaximus
15. 05. 2013 17.44
Damian666
14. 05. 2013 10.28
+10
Žal, članek brez rapa in glave. Rok plačila ni merodajen pokazatelj. Za rok plkačila se dogovorita kupec in dobavitelj. Merodajna je zamuda glede na dogovorjeni rok plačila. Dosti sem se ukvarjal z raznimi posli in nattegne te lahko Turek, Finec, nemec ali Avstrijec.
hillya
14. 05. 2013 11.15
+10
xeroxan
14. 05. 2013 10.27
+4
Če bojo s tem starši lahko nahranili otroke potem PRODAT VSE! Le tako se nam piše lepše življenje...
dajno
14. 05. 2013 10.24
+26
Samo eno stvar je treba uredit v tej državi - sodstvo! Ko bo to funckioniralo tako kot treba, se bodo ostale zadeve hitro uredile!
Uporabnik565636
14. 05. 2013 13.52
+1
Misliš zakonodajo? Ko izgine denar, ti nobeno sodstvo ne more pomagat.
kawboy
14. 05. 2013 16.22
+1
Ja pol pa ne rabimo niti zakonodaje kaj šele sodišča in drugih pristojnih državnih institucij, če se dela vse po domače in mimo zakonov. Saj s tem tudi posledično roki ne morejo in ne bodo doseženi.
karin70
14. 05. 2013 10.22
+28
zakaj placilne nediscipline ne pozna Australija. Preprosto ko firma ne placa racuna v 3 dneh je racun zaprt. Ne tako kod jih je naucil Kucanov sistem, da se placuje v 120 dneh halloo ljudje bozji to drzavo so ustvarili lopovi, da je sedaj tam kjer smo.
EricFlat
14. 05. 2013 12.07
+5
Če bi se vsaj v 120-ih dneh plačalo, bi še nekako bilo. Še večja težava je, ker se sploh ne plača. in potem greš lahko samo na sodišče, kjer se zadeve vlečejo in vlečejo, dokler ne crkneš in je stvar zaključena.
Uporabnik565636
14. 05. 2013 13.52
+1
kawboy
14. 05. 2013 16.25
+2
Še bolj preprosto bi bilo, ko ti dolžnik od dolžnika ne plača v dogovorjrnem roku, se avtomatsko sprožijo postopki, da ne pride do nepopravljivih posledic in protipravnih dejanj ter oškodovanja tako državnega kot privatnega deleža.
mrdezan
14. 05. 2013 10.19
+10
Vse druzbe neki svetujejo in analizirajo pa delajo raziskave ne resijo pa nic. Kaj se sploh take druzbe oglasajo, ce ne vedo resevat ampak zgolj samo lajat? Kdaj bodo drzavljanom odpisali dolge, da lahko zadihamo kot se spodobi?
neleona
14. 05. 2013 10.17
+5
osebni bakroti,stečaji..moji dragi punudli ste roko, da nekateri, ki ne delajo dobro živijo...
mali_mali
14. 05. 2013 09.54
+32
Najprej je treba urediti zakonodajo, da kdor krade in poneverja brezkompromisno plača dolgove pa da se mu porda vse premoženje. Kaj se zdaj pametuje, naj se gleda v Avstrijo in Nemčijo kjer se naši vrli parlamentarci tako radi ozirajo kadar je njim v prid. Uredi naj se plačilna nedisciplina (uvede naj se nekdanji SDK) Naj se uvede managerski kodeks, da menagerja ki bo izkoriščal svoje delavce, bil goljuf in neplačnik izločijo iz svoje managerske skupine Delavci naj redno dobijo plačo ki jim bo omogočala normalno preživetje čez mesec Žal so sedaj vsi ki delajo najslabše zaščiteni kot eksotični primerki in zakonodaja to omogoča, da delajo tako še naprej. Zato dokler ne pride trojka ne bo nobene koristi pa naj zagotavljajo kar hočejo. Popraskali bodo še zadnje stotine iz državnega imetja in potem se bodo pogreznili v molk in pozabo.
piccolla
14. 05. 2013 10.12
+14
v lastno skledo ne bodo pljuvali... tako je z našo zakonodajo!
attack
14. 05. 2013 13.00
+1
ja vse ok, le to zadnje ne drži. Trojka nam bo pobrala vse kar se da...oziroma še da:)
Justiceiscoming81
14. 05. 2013 09.42
+50
Kako rešiti gospodarstvo v Sloveniji: - Izstop iz EU - Znižati obrest za podjetja ( da privabimo tuje vlagatelje ) - pustiti da propadejo nelikvidne banke - Vsi dolžniki kot so zidar, Tovšakova in podobni morajo poplačati celotni dolg, ter jih strpat v zapor do smrti kjer morajo vsak dan delat družbeno koristna dela - RKC mora vrniti dolgove ter obdavčitev RKC in prenehati financirati - Čas plačila podjetij namesto sedanjih 60 dni,skrajšati na 14 dni (tako kot mora vsak državljan poravnat dolgove) - Vlagati denar v razvoj podjetij - dvigniti davek za tiste ki letno prejmejo več kot 40.000€ - legalizirati in dati pravico kmetom saditi in prodajati industrijsko in prehrambeno konopljo - ukiniti znižati prejemke ter sejnine za razne Semoliče, k jamrajo, plače imajo pa iste kot poslanci (pametnega pa tako ali tako ne naredijo nič) - pa še bi se dal naštevat... Najlažje je pa to tko narest da folku pobereš še zadnje prihranke in dena,r ki so ga imeli, da rešiš napake svojih prejšnjih in sedanjih kolegov, umes pa raja strada in nima za račune
neleona
14. 05. 2013 09.56
+5
ma, ja...vse imaš prav... samo država mora živet..od kod?? od nas pobirajo..itak, kar se dotakneš plačaš davek... une je trba, ki so na sociali..ne vem al so vsi butasti al kaj..polovica tričetrt je bleferjev....
neleona
14. 05. 2013 09.59
+4
socialno službo uredite..jaz poznam..na veliki nogi ljudi in izkoriščajo..na žalost...
Northwest
14. 05. 2013 10.09
+10
bivse funkcionarje odklopiti od drzavnih jasli...
neleona
14. 05. 2013 10.30
+2
ja vsi se napajajo....kdor more...temu je trba nardit konec...
Sputnik
14. 05. 2013 23.07
+1
če izstopimo iz EU za nas ni več rešitve. centralna afrika nas poje za zajtrk. une 3 firme ki jih še imamo niso sposobne peljat ekonomije iz krize ker so same firme preveč v krizi. izstop bi za nas pomenil kameno dobo. jedli bi zemljo in suhe veje
24ur.com je t
14. 05. 2013 09.39
+5
Ali bi lahko Slovenci uporabili Blejski otok, kot goli otok?
24ur.com je t
14. 05. 2013 09.40
+1
Flux55
14. 05. 2013 09.40
+5
mali_mali
14. 05. 2013 09.55
+4
Ne Bleskega otoka ne bi šlo uporabit zato ker nebi mogli naselit morskih psov ki bi jih nepodkupljivo branili.
24ur.com je t
14. 05. 2013 10.05
+4
Justiceiscoming81
14. 05. 2013 10.14
+10
preblizu je obala... pa mau je premajhen za uso sodrgo v naši državi
hillya
14. 05. 2013 12.06
+1
kratkovidni
15. 05. 2013 07.30
+1
Klemenqwsqq
14. 05. 2013 09.38
+13
ŠIVILJA ne delaj se norca iz naroda. par mesecev nazaj si govorila da nam ne gre tako slabo, da ne potrebujemo varčevanja ipd kaj je torej sedaj to? si lagala slovenski javnosti? pa to je veleizdaja če se mene vpraša
Novi ?asi
14. 05. 2013 09.41
-2
levaki so izdajalici. 1945 in danes, kaj češ.
Flux55
14. 05. 2013 09.41
+0
24ur.com je t
14. 05. 2013 09.52
-3
šivilja? a misliš na hildo tovšak bivso precednico stranke NSI?
AlternativeFacts
14. 05. 2013 09.32
+12
Spet slovenčki na napačno drevo lajajo. Ne razumem več teh podalpskih zablod..Hočete na vsak način vsa podjetja prodati, ker država ni dober lastnik, potem se pa čudite, da pri nas ni dela, ali da je plačilna nedisiplina. Zbudite se že enkrat, dokler imate vsaj še gate na sebi..... ~"Raziskava riše jasno ločilno črto med severno Evropo in preostalim delom celine. Medtem ko se Grčija, Ciper, Madžarska ali Portugalska utapljajo v težavah, so razmere v Nemčiji, Švici, Avstriji in Skandinaviji stabilne."..Vprašajte prekmurce, zakaj so morali zapreti cukr farmo in kdo sedaj skladišči tam svoj cukr in ga prodaja nam. Vam pomagam? NEMCI....
Sputnik
14. 05. 2013 10.08
+1
med vrsticami si povedal da tisti ki je prvi začel z slabim gospodarjenjem je svoje žezlo samo podal naprej. nekakšna štafeta ki je slabo štartala zdaj lovi zmagovito ekipo ki jo sestavljajo najboljši šprinterji. mi imamo pa v ekipi same kriplje z odvezanimi vezalkami. tudi če prodajo tiste 3 firme ki se še uspejo držat nad gladino ne bo noben plus. samo škode bo manj
AlternativeFacts
14. 05. 2013 10.13
+0
Med vrsticami sem ti povedal, nekaj drugega. Da smo imeli človeka, ki je videl luknjo v EU zakonodaji in bil pripravljen zagnati industrijo in s tem delovna mesta..ampak je bil premalo slovenske krvi za narod in kriminalne politike. Kar pa ti sugeriraš je pa malo smešno. Politiki počnejo natanko to, kar narod tuli in zahteva. Si kdaj slišal ,da bi narod zahteval kazensko odgovornost za politike? Nisi, vedno znova pa slišiš, kako narod nabija, kako država ni dober gospodar....
AlternativeFacts
14. 05. 2013 10.14
-1
Pa da ne bo pomote. Iskanje luken v EU zakonodaji je evropski šport. Samo poglej Nemce, kako so reševali OPEL. Na enak način kot mi ELAN. In kaj moramo mi vrniti in kaj Nemci?
kokojambo
14. 05. 2013 09.26
+6
Kaj takega bi bilo preveč za našo politiko. Je manj dela da davke nabijejo pa kredit vzamejo.
an0nimen
14. 05. 2013 09.18
+33
Mene je firma pri kateri sem bil zunanji izvajalec nategovala od 2 do 3 mesece preden mi je plačal račun za nazaj pri tem pa sem moral pridno opravljat svoje delo za tekoče mesece tako, da mi je vedno plačeval za nazaj. Pa še to če sem hotel račun po več mesečni zamudi imeti plačan sem moral nonstop prositi za plačilo tako, da sem na koncu bil prisiljen s.p. zaperti čeprav sem imel redno delo sam kaj ko ni bilo plačano redno :(
askralj
14. 05. 2013 09.14
+14
Ta vlada vsak dan samo jemlje in nič ne dela razen da čuva to mafijo. Naj se odpravi ta birokracija in pobere denar ki je piskrit v tujini...
binglec123
14. 05. 2013 09.06
+27
no, in kaj smo naredili, da je neplačilna disciplina boljša? NIČ. zakone imamo, a izvaja pa jih nihče... uradniki pa lepo jamrajo za plača itd. naj se spravijo delat!
Pecikltigr
14. 05. 2013 09.08
+11
Jih ne bi raje na cesto zbrcali in sposobne ljudi najeli?
mogerad
14. 05. 2013 09.18
+2
to ni še nič država planira kolko da bo pobrala z nekimi davki ki jih bo povišala a tega denarja sploh ni. ta denar ki bi moral biti tu v obtoku na raspolago takoj da plačila tečejo gladko je nekje v davčnih oazah