Gospodarstvo

Po 14 letih delovanja končno poenostavili eDavke

Ljubljana, 18. 12. 2017 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fursov sistem eDavki trenutno uporablja 57.744 fizičnih oseb, kar je zgolj 3,8 odstotka zavezancev za dohodnino. Mnogi so se pritožili, da je registracija zapletena, prav tako jih moti, ker potrebujejo certifikat. Zdaj so se na Fursu odločili, da se približajo uporabnikom in poenostavijo registracijo.

Sistem elektronskega poslovanja z davčno upravo je v Sloveniji zaživel pred 14 leti, a ga uporablja le malo fizičnih oseb. Kot glavno oviro za množičnejšo uporabo so na Finančni upravi RS (Furs) prepoznali pridobitev certifikata in razmeroma zapleteno registracijo v sistem eDavki. Zdaj so registracijo poenostavili.

Fursov sistem eDavki trenutno uporablja 57.744 fizičnih oseb, kar je zgolj 3,8 odstotka zavezancev za dohodnino. Vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pa je letos na ta način oddalo dobrih devet odstotkov zavezancev, so sporočili.

Registracija za fizične osebe je odslej mogoča zgolj z uporabniškim imenom in geslom.
Registracija za fizične osebe je odslej mogoča zgolj z uporabniškim imenom in geslom. FOTO: Furs

Kot enega glavnih razlogov, zakaj se posamezniki ne odločajo za poslovanje preko eDavkov, je bil, da se jim zdi pridobitev certifikata in registracija v sistem eDavki razmeroma zapletena. To oviro so zdaj odpravili in poskrbeli, da je po novem registracija za fizične osebe poenostavljena, so sporočili iz Fursa.

Posamezniki bodo po novem morali pri registraciji v sistem eDavki uporabiti zgolj svoje ime in priimek, elektronski naslov, davčno številko ter kot varnostni identifikator še številko informativnega izračuna dohodnine za preteklo leto. Video s praktičnim prikazom registracije v eDavki je objavljen na spletni strani Fursa.

Za začetek e-poslovanja v slovenski davčni upravi velja 15. december 2003, ko je takratna Davčna uprava RS prejela prvi obračun davka na dodano vrednost v elektronski obliki. Elektronsko vlaganje obrazcev za dohodnino je steklo marca 2004.

Kdor bo to želel, bo lahko prek sistema eDavki še naprej posloval s certifikatom. Prijava z uporabniškim imenom in geslom je namreč zgolj alternativa obstoječi registraciji.

Med razlogi, zakaj je smiselno uporabljati eDavke, na Fursu izpostavljajo hitrejše in preprostejše izpolnjevanje obrazcev, saj so ti v veliki meri predizpolnjeni, možnost oddaje dokumentov 24 ur na dan in sedem dni v tednu brez stroškov za poštnino ter prihranek pri papirju, poleg tega pa tudi ni možnosti tipkarskih napak, ki nastanejo pri prenosu podatkov s papirnih obrazcev v Fursov informacijski sistem.

Fizične osebe bodo tako lahko odslej preko sistema eDavki zgolj z uporabniškim imenom in geslom uveljavljale olajšavo za vzdrževane družinske člane, namenile del dohodnine za donacije, imele vpogled v svojo eKartico ter informativni izračun dohodnine. Nabor storitev, ki jih bo mogoče v eDavkih uporabljati zgolj z uporabniškim imenom in geslom, bodo v kratkem še povečali.

Pravne osebe in fizične osebe z dejavnostjo, ki morajo obvezno poslovati prek sistema eDavki, bodo morale še naprej uporabljati kvalificirano digitalno potrdilo oz. certifikat.

V priloženem videu preverite, kako se registrirate v eDavke brez certifikata.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
18. 12. 2017 21.50
+0
Naša davkarija deluje po principu samoprijave. E-davki pa funkcionirajo kot albanski računalniški virus. "Sem Albanski virus €$?Ł°%$#&%$§ znan tudi pod imenom Burekmejker. Vendar, zaradi revne tehnologije v moji deželi nisem sposoben storiti ničesar z tvojim računalnikom. Prosim če si tako dober in izbrišeš eno datoteko iz svojega računalnika me kopiraš na tvoje namizje in me posreduješ tudi naprej. Hvala. Taćivša nona."
anjaR88
18. 12. 2017 14.22
+1
Ja, sam delajo pa ne, konstantno težave z dostopom in zdaj še s podpisovanjem, oddajanjem...krneki
mastablasta
18. 12. 2017 13.57
+2
resno? ker gesel še nikoli niso ukradli in preko njih vdrli v sisteme, a ne? poleg tega, da jih je možno uganiti, jih lahko tudi dobimo z "brute force" napadom. uporaba ključa (oz. certifikata) je sicer enostavna. res pa je, da so jo na JU pretirano zakomplicirali. na banki je stvar enostavneje narejena in po mojem še vedno varna. to je ena stvar, drugo so pa že spodaj omenili - povezava z Microsoftom in njihovimi izdelki. osebno nimam nič proti njim, samo večina ljudi se povezuje na internet preko drugih platform in operacijskih sistemov. med njimi je daleč najbolj razširjen Android (Linux). tudi iOS je precej popularen zato se mi ne zdi smiselno uvajati storitev, ki so vezani na določen operacijski sistem. spletne storitve so zlahka tako narejene, da niso vezane na OS, in prosil bi da JU to upošteva. ne pa da si mora uporabnik najprej kupiti (!) Windowse šele nato se lahko poveže v JU..
anjaR88
18. 12. 2017 14.27
+1
no to z androidom...ko bo na računalnikih, do takrat pa ni smiselno, ker računovodje, ki v največji meri uporabljajo e-davke svoje delo opravljajo na računalnikih pretežno tudi namiznih in ne toliko prenosnih.
?asjeza
18. 12. 2017 13.03
-4
haha edino ovce se registrirajo na e davek..................jst že 30let ne poznam davka
SAKITUMI
18. 12. 2017 13.13
+10
zakaj potem bereš in komentiraš prispevek o davkih, če jih ne poznaš???? če te ne zanima greš mimo, ne rabiš svojih frustracij stresat v prispevek....črna kronika je par strani naprej.
?asjeza
18. 12. 2017 13.14
-10
anjaR88
18. 12. 2017 14.24
+2
pa bodi tiho potem, no. Tak odnos, kot ga imajo lopovi in kriminalci, nebodijihtrebe do ostalih, ki plačujejo davščine se lahko pospravi pod predpražnik. Še nikoli nisi nečasar plačal in dobil račun? težko verjeti. To, da pa računa nikoli nisi izdal, verjamem....ampak za vsako rit šiba raste.
ho?emVšolo
18. 12. 2017 12.59
+3
zdaj lahko, ko že imate podatke od oddajanja nepremičnin na črno, kar sparite evidence in jim račun pošljete direktno na eDavke. Ma sploh ni potrebno več kontaktirat zavezancev, ker je vse tako enostavno.
Bojan-F
18. 12. 2017 12.46
+3
O komisiji TES6 nic?
Piko Boss
18. 12. 2017 12.42
+7
2 ure sm rabu da sm ugotovu da ne gre s firefoxom
xes
18. 12. 2017 13.00
+4
To bi lahko že v štartu vedel, da je celotna javna uprava praktično poročena z microsoftom in njihove zadeve delujejo samo na M$ platformi.
Aijn Prenn
18. 12. 2017 13.47
+4
Pa bi lahko vse laufalo za 0$ na linuxu. Ampak so birokrati preveč računalniško nepismeni, da bi se privadili na kaj takega.