Gospodarstvo

Po dolgih petih letih predstavljen nov program: Bo končno lažje priti do stanovanja?

Ljubljana, 23. 03. 2015 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Osnutek nacionalnega stanovanjskega programa naj bi poskrbel za lažjo dostopnost do stanovanj za ranljivejše skupine. Osnutek je nedosleden, premalo pozornosti namenjajo zaščiti najemnikov, ne opredeljuje vseh finančnih okvirjev, se že glasijo prve kritike.

Gradnja
Gradnja FOTO: Thinkstock
Ministrstvo za okolje in prostor je danes predstavilo osnutek nacionalnega stanovanjskega programa 2015-2025. Dokument, ki bo v javni obravnavi še do srede, bo opredelil državno stanovanjsko politiko, ki naj bi zagotovila možnost izbire pri reševanju stanovanjskega vprašanja za vse prebivalce. Priprava programa je pritegnila precejšnjo pozornost javnosti, saj mineva že pet let odkar se je iztekel program za obdobje 2000-2009.

Kot je razvidno iz predstavljenega programa, želi država med drugim zagotoviti več primernih stanovanj, ki bodo lažje dostopna, predvsem za ranljivejše skupine prebivalstva. Je operativni dokument in se osredotoča na ranljivejše skupine, mlade, starejše, socialno ogrožene in prebivalce s posebnimi potrebami, je danes dejala sekretarka na ministrstvu Lidija Stebernak, in dodala, da bo za njegovo učinkovito izvajanje potrebno sodelovanje več resorjev.

Cilji programa so uravnotežena ponudba primernih stanovanj, lažja dostopnost do stanovanj, kakovostna in funkcionalna stanovanja in večja stanovanjska mobilnost prebivalstva. Da bi te cilje dosegli, želijo povečati število najemnih stanovanj, tako zasebnih kot javnih. Z zakonskimi spremembami naj bi povečali varnost najemnih razmerij in ustanovili javno službo za najemniško upravljanje, ki bi igrala vlogo posrednika med najemodajalcem, ki bi se vključil v to shemo, in najemojemalcem.

Sobivanje v stanovanjskih skupnostih za mlade in gradnja po principu zadružništva

Predvidena je sprememba sistema neprofitnih najemnin in subvencioniranja najemnin ter uvedba stanovanjskega dodatka, ki bi bil del sistema socialnih transferjev. Ena od možnosti za mlade bo sobivanje v stanovanjskih skupnostih, katerih gradnja je cenejša, kar bi omogočilo nižjo najemnino. Spodbujati nameravajo tudi nekatere alternativne oblike, kot je gradnja stanovanjskih skupnosti po principu zadružništva.

Miha Jazbinšek je dejal, da program le opredeljuje cilje in dodaja, da že prejšnji cilji glede neprofitnih stanovanj niso bili doseženi.
Miha Jazbinšek je dejal, da program le opredeljuje cilje in dodaja, da že prejšnji cilji glede neprofitnih stanovanj niso bili doseženi. FOTO: Aljoša Kravanja

Na osnutek že letijo številne pripombe

Razpravljalci, katerim je ministrstvo danes predstavilo osnutek, so imeli že takoj precej pripomb. Nekdanji minister za to področje Miha Jazbinšek je dejal, da program le opredeljuje cilje, ni pa kvantificiran. Opozoril je, da cilji glede neprofitnih stanovanj niso bili doseženi, in je bil kritičen do tega, da je stanovanjski sklad gradil za prodajo na trgu. Ne podpira tudi ideje, da bi sklad opravljal funkcijo javne službe za posredovanje pri oddaji v najem.

Franci Gerbec iz nepremičninskega združenja FIABCI, ki je predstavil zaključke z nedavne okrogle mize, ki so jo na to temo pripravili v združenju, je podobno opozoril, da program ne opredeljuje vseh finančnih okvirjev, zaradi česar lahko marsikateri del ostane le mrtva črka na papirju. Ocenjujejo, da je osnutek dobra podlaga, ki pa jo je treba nadgraditi. So proti temu, da bi se javna stanovanja prodajalo, in se zavzemajo, da se število teh stanovanj poveča.

Tanja Šarec iz združenja najemnikov opozarja, da je premalo pozornosti namenjene zaščiti najemnikov.
Tanja Šarec iz združenja najemnikov opozarja, da je premalo pozornosti namenjene zaščiti najemnikov. FOTO: Dare Čekeliš

Da je osnutek nedosleden, saj po eni strani želi povečati število javnih najemnih stanovanj, po drugi pa omogoča njihov odkup (sicer z nadomestitvijo vsakega prodanega stanovanja z drugim javnim), so menili tudi drugi razpravljalci. Tanja Šarec iz združenja najemnikov se je vprašala, kdo bo kril razliko za zagotovitev drugega javnega stanovanja. V združenju tudi opozarjajo, da osnutek premalo pozornosti namenja zaščiti najemnikov, ne zajema tudi problematike najemnikov v denacionaliziranih stanovanjih.

Andreja Troha iz skupnosti občin je opozorila, da občine nimajo pravnih sredstev za nadomeščanje prodanih javnih stanovanj. Prehod na stanovanjski dodatek pozdravljajo, saj da bi lahko prispeval k reševanju težav, se pa sprašujejo, kdo bo ta sredstva zagotavljal.

Povezava nevladnih organizacij Mreža za prostor med drugim opozarja, da je preslabo opredeljena možnost stanovanjskih zadrug. Med drugim predlaga, da bi se v najemniški fond vključilo tudi stanovanja, ki so na slabi banki in tudi v stečajih, dokler ti niso končani.

Dvomi se pojavljajo med drugim tudi glede učinkovitosti energetskega pogodbeništva (pri katerem bi partner založil denar za energetsko obnovo in se poplačeval iz prihodnjih razlik v stroških za energetiko) in rentnega odkupa za starejše, za katerega doslej ni bilo veliko zanimanja.

NACIONALNI STANOVANJSKI PROGRAM 2015 - 2025
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
26. 03. 2015 17.23
Pred enim dnevom je bila objavljena študija, da imamo Slovenci in Hrvati najdražje stroške na stanovanje glede na plače /elektirka voda, ogrevanje), ampak to popa ne briga. Poleg tega imamo tudi eno izmed najdražjih stanarin!
siupamoizvedetiresnico
26. 03. 2015 11.05
+1
neprofitno stanovanje dobiš najhitreje, če si (samovoljno) socialni prioblem ali džanki, če si družina z dvema podpovprečnima prihodkoma je to misija nemogoče....
motorka57
26. 03. 2015 14.29
+1
ROMELS
25. 03. 2015 14.44
+2
Bedaki. Samo drek mešajo. Če smo v tržnem gospodarstvu se država naj ne vmešava v delovanje trga.
Fuck the system
25. 03. 2015 09.20
+6
Delaš in nimaš nič!
motorka57
26. 03. 2015 14.30
+4
...to je zaskrbljujoče,ampak nobenga nič ne briga !!!!
skorumpiranpolitik
24. 03. 2015 17.40
+7
Da o direktorjih stanovanskega sklada ne gvoorimo, hje že kdo prečekiral njihove prihodke...le kdo jih nadzira?
(AnonYmouS)
25. 03. 2015 14.52
+2
skorumpiranpolitik
24. 03. 2015 17.39
+4
Ta program uvaja prosti ameriški trg, že zdaj smo 20 let za AVstrijo, po tem bomo pa 150 let! ki ima cenješe najemnine in cenejša stanovanja, posebej na kupno moč!
skorumpiranpolitik
24. 03. 2015 17.36
+2
To je nacionalni program, ki bo še povečal deložacije, število zasebnih stanovanj se bo še piovečalo, le kdo bo plačeval 600 ojrov občini ali zasebniku! Seveda korist bodo imeli nepremičninske agencije!
skorumpiranpolitik
24. 03. 2015 17.35
+4
Ta MOP je ITAK eno najbolj skorumpiranih ministrstv, zadnjič so obavili, da obvezbna vgradnja toplotnih merilnikov na radiatorje v vse stanovanjske bloke, sploh ni predvidela EU ditrektiva, ampak samo za tiste stavbe, ki bodo pri tem privarčevali 30 % energije!i biznis je biznis za prjatlje! da o enrgeskih izkaznicah tudi ne govorimo, kjer so naredili nek svoj prevoddirektive, da bodo zaslužli prjatlčki!
skorumpiranpolitik
24. 03. 2015 17.22
+3
Ta nacionalni program so pisale agencije za nepremičnine (ker jim je upadel osel za 1000 %) in združenje lastnikov nepremičnih (ZLAN je nevladna in nestrankarska organizacija, ki zastopa skupne interese lastnikov individualnih stanovanj in hiš ter gradbenih parcel... )ala biivši državni sekretar Pirhmayer! Nacionalni program je bil pred enim letom umaknjen prav zaradi teh rešitev!
skorumpiranpolitik
24. 03. 2015 17.19
+2
Ja, upajmo, da bodo šli neprofitni najemniki že ta teden pred parlament, kajti leta 2018 jim bodo vzdignili neprofitne najemnine na 90 % tržnih, 2020 pa bodo že plačevali tržne najemnine. Profitirale bodo nepremičninske agencije!
Krta?a 21
24. 03. 2015 09.07
+3
Po temu portalu pa res samo se troli hodjo. Pogrom. Glede zakona - preberite si ga, noter zapakirane neverjetne neumnosti. Tisti ki ga bo podprl je drito za v čuzo.
pridn skos
24. 03. 2015 07.33
+11
Prvo kot prvo tisti ki bi nujno rabili ta stanovanja jih ne dobijo to je vsem jasno. Veliko je mladih ki nimajo kam it, ki zaradi slabih razmer ostajajo dolgo pri starših, ki bi se radi nekako osamosvojili. Dajo pa stanovanja priseljencem, ki se nočejo prilagajat našim zakonom, delajo probleme z korani ipd povsod pri nas in po svetu.
Eastman
24. 03. 2015 07.23
+3
Banana država spet si bo nekdo napolnil žepe tako kot prej lopov Oven pa še oproščen je bil na sodišču.
xes
24. 03. 2015 07.18
+5
Verjamem, da bo aktualna politika izkoristila tudi to priliko, da se masti z našim denarjem, da znova napolni račune v davčnih oazah in da spet izkoristi mlade za svoje apetite. Pohlep slovenskih politikov je neizmeren!
Skopušnik Janez
23. 03. 2015 23.05
+11
predvsem za ranljivejše skupine prebivalstva. Je operativni dokument in se osredotoča na ranljivejše skupine, mlade, starejše, socialno ogrožene TOREJ OKOLI 90% POPULACIJE
krtaksn
23. 03. 2015 21.38
+1
daj pobrisi malo.
krtaksn
23. 03. 2015 21.38
+2
Ka dam si šu? Ni else cener!
krtaksn
23. 03. 2015 21.36
+0
Mas tud ti drzavno stanovanje?
krtaksn
23. 03. 2015 21.36
+3
Da si siht dobu je tvoja dala besedi zate? Oz malega v usta?
krtaksn
23. 03. 2015 21.35
+0