Gospodarstvo

Petrol: Po namigih v nakup?

Ljubljana, 25. 04. 2008 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
3

Člani uprave Petrola so kupili delnice, ker so imeli dostop do informacij, ki jih širša javnost ni imela, sumi ATVP.

Ali je Marko Kryžanowski kupil Petrolove delnice zaradi notranjih informacij, do katerih je prišel kot predsednik uprave?
Ali je Marko Kryžanowski kupil Petrolove delnice zaradi notranjih informacij, do katerih je prišel kot predsednik uprave? FOTO:

Tri dni pred objavo zelo dobrih rezultatov za prve tri mesece, torej 21. aprila, je predsednik uprave Marko Kryžanowski kupil 100 delnic Petrola, za kar je odštel zajeten kup denarja – 63.000 evrov. Pred tem, 3. aprila, sta delnice kupila še dva člana uprave, Alenka Vrhovnik Težak in Boštjan Napast, prva 13, drugi pa 100, je za 24ur.com povedal vodja Petrolove službe za odnose z javnostjo Aleksander Salkič. ''Kryžanovski je zdaj v minusu. Delnice je kupil po ceni 630 evrov, danes pa so vredne 610 evrov,'' je poudaril.

Po nakupu delnic so se pojavili sumi, ali so člani uprave delnice kupili zaradi možnosti dostopa do notranjih informacij. ''Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je zaradi suma trgovanja na podlagi notranjih informacij, povezanih z nakupi Petrolovih delnic, pričela s postopki nadzora, katerih predmet so nakupi delnic, ki so jih izvršili trije člani uprave družbe Petrol, do dneva objave četrtletnih rezultatov,'' so za 24ur.com sporočili z agencije. ''Če bo ATVP ugotovila, da je sum kršitev določb Zakona o trgu finančnih instrumentov, ki ureja prepovedana ravnanja zlorabe trga, med katera sodi tudi trgovanje na podlagi notranjih informacij, utemeljen, bo proti kršiteljem ukrepala skladno z zakonskimi pooblastili,'' so pojasnili. Na Petrolu o sumu niso uradno obveščeni, je zatrdil Salkič, zato ''zadeve ne komentirajo''.

Družba Petrol je v letošnjem prvem četrtletju povečala čisti dobiček za 81 odstotkov na 12,2 milijona evrov, medtem ko so se čisti prihodki od prodaje v primerjavi s prvimi tremi meseci leta 2007 povečali za 43 odstotkov na 561 milijonov evrov, je uprava Petrola včeraj objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze. Celotna skupina Petrol je v prvih treh mesecih letos ustvarila čiste prihodke od prodaje v višini 647 milijonov evrov, kar je 52 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček pa je bil s 15,6 milijona evrov za 59 odstotkov višji kot pred letom dni.

Cena delnic naenkrat poskočila

V ponedeljek, 21. aprila, so pri trgovanju na Ljubljanski borzi največ pridobile prav delnice Petrola. Uprava borze je z njimi prav na ta dan začasno odpravila 10-odstotno omejitev tečaja; ob 1,2 milijona evrov prometa so se podražile za 12,69 odstotka na 618,71 evra. Petrolove delnice so najbolj izstopale v uvodnem trgovanju, po odpravi omejitve se je najvišji posel sklenil pri več kot 18 odstotkih višji ceni od petkovega enotnega tečaja.

Analitik pri KD BPD Marko Jovič je v ponedeljek povedal, da uradnega razloga za tako enkratno visoko rast ni. Tudi vrednotenje še ne opravičuje takšne cene, vsaj dokler ne bodo v javnost prišli rezultati prvega četrtletja in bi bili boljši od pričakovanj. Neuradno pa se dvig opravičuje z raznimi špekulacijami. Med njimi bi lahko bila izjava predsednika uprave Kryžanovskega, da je delnica na teh nivojih podcenjena, saj da so jo nekateri tuji analitiki ovrednotili na 750 evrov. Možno je tudi, da so vlagatelji ocenili, da bo morebitno enotirno vodenje družbe prispevalo k boljšemu poslovanju družbe, in da so vlagatelji ocenili, da na zadnjih nivojih delnic ne bodo več prodajali, kar pa še najmanj opravičuje visok promet. Bolj kot ponudbena je trenutno z vidika tehtanja razlogov zanimiva nakupna stran, je prepričan Jovič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GLAVNI
25. 04. 2008 14.28
Ni mu možno dokazat, da je kupil delnice na podlagi insajderskih informacij. Torej lahko preganjajo vsakega špekulanta na borzi, ki je pred objavo kupil Petrolove delnice?
Foen
25. 04. 2008 14.23
hahaha kera slika čižanovskega
SPIJUN_MORIS
25. 04. 2008 14.08
ne morem verjeti da se danes obstajajo taki kretenski predsedniki uprav...vsak otrok ve da je to no go...poleg tega je bilo v prejsnjem tednu kar nekaj clankov na to temo kjer so ostali direktorji zatrjevali da nameravajo kupiti delnice sele po objavi rezultatov sprico zakonske prepovedi...in se vedno se najde tak cepec...ze zaradi ostalih bi ga morali zapreti in dati kot vzgled vsem ostalim cepcem ki tega se ne vedo...katastrofa!!! kje si zdej janez???