Gospodarstvo

Po novem možna razglasitev osebnega stečaja

Ljubljana, 01. 10. 2008 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V veljavo je stopil zakon, ki uvaja osebni stečaj in stečaj zapuščine. Na ministrstvu za pravosodje po analizah pričakujejo 4500 predlagateljev.

Zakon je pripravilo ministrsrvo za pravosodje.
Zakon je pripravilo ministrsrvo za pravosodje. FOTO: POP TV

Z današnjim dnem se začenja uporabljati zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, s katerim se uvajata dva nova pravna instituta, ki ju doslej v slovenskem pravu še nismo poznali. Gre za postopek osebnega stečaja in stečaja zapuščine.

Zakon ureja tri področja, in sicer finančno poslovanje pravnih oseb, postopke zaradi insolventnosti nad pravnimi in fizičnimi osebami (to so postopek prisilne poravnave in stečajni postopek pravne osebe, osebni stečaj in stečaj zapuščine) ter postopke prisilnega prenehanja pravnih oseb. Nekatere določbe so sicer v veljavi že od uveljavitve zakona, to je letošnjega 15. januarja.

Pravila o postopku osebnega stečaja se uporabljajo za stečaj vsake fizične osebe, tako za podjetnika kot za zasebnika in potrošnika. Postopek osebnega stečaja pa predlaga tako sam prezadolžen dolžnik kot tudi upniki. Stečajnega dolžnika pri vseh poslih, ki so potrebni za izvedbo postopkov osebnega stečaja, zastopa upravitelj. O začetku stečajnega postopka pa odloča sodišče.

Na ministrstvu za pravosodje pričakujejo 4500 predlagateljev osebnega stečaja

Zaradi uvedbe instituta osebnega stečaja na ministrstvu za pravosodje pričakujejo močno razbremenitev izvršbe. Običajno gredo namreč v stečaj osebe, ki imajo več dolgov in upnikov, kar sedaj pomeni tudi večje število zahtevkov za izvršbo. Z uvedbo osebnega stečaja pa se bodo vsi dolgovi združili v en sam postopek stečaja, kar bo izvršbeni oddelek zagotovo razbremenilo.

Na ministrstvu za pravosodje so z državami, ki osebni stečaj že poznajo primerjali število prebivalcev, BDP na prebivalca in finančni disciplino in na podlagi analiz pričakujejo, da bo začetek osebni stečaj predlagalo 4500 ljudi. Predlagani stečajni postopek pa še ne pomeni dejanskega, saj vsi predlogi ne bodo izpolnjevali pogojev za začetek stečajnega postopka. Realno pa na ministrstvu pričakujejo okoli 500 sklepov o odpustu obveznosti na leto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
02. 10. 2008 17.30
ajaja lepega machinota kr zbrište,ne boste se fural,-osebni stečaj,- ,cipelcug in nogobus in kolo,,,če jemaš kej sreče
slosap@yahoo.de
02. 10. 2008 08.15
ja,ja...poznam to iz Nemčije. potem pa vidiš človeka, ki je v postopku osebnega stečaja, kako se vozi z luksuznim avtomobilom etc., samo zato, ker je vse bogatstvo prepisal ženi ali otrokom. S tem se bodo zlorabe še povečale in ljudje bodo še bolj nedisciplinirani. Kaj pa bodo naredili človeku, ki gre v osebni stečaj? V arest ga potem ne pošljejo več...Dajte no, to je spet kopiranje nemške zakonodaje! Pa najbrž so spet izpustili bistvene člene.
kv21
01. 10. 2008 22.38
Žalostno, da se sploh pogovarjamo o njem, namesto da bi se pogovarjali o čem drugem. Če mislite , da jih bo samo 4.500 vložilo predlog za osebni stečaj se motite.
BILI_PITON
01. 10. 2008 12.35
ne ne to je kr vredu stvar...ce si v mladosti sel malo po svoje ( ne placevanje mobitela,ne placevanje trajnika,pa tudi kak dolg ki si si ga nakopal pri kaznivem dejanju,)...pac mladost ludost...i sedaj ko je prslo vse na kup da placas,te ebu izvrsbe razna sodisca...se prav da se mors na strik privezat....ne sedaj imamo zakon ki te resi vsega tega,res je da ne bos zmozen dobit kakega kredita oz. kaj podobnega,ti vsaj moril ne bojo.....ampak upam da bankrot zastaral po 7 letih ,ne vem nisem se prebral zakona
Ramzess
01. 10. 2008 11.45
Osebni stečaj, slišati je morda dobro, a v resnici ni, vseeno je to tvegana, nepredvidljiva pot, rezultat ni veliko drugačen, kot prej. In kako zakon predvideva preprečevanje zlorab zakona. Vse skupaj je slišati kot nadgradnja obstoječih zakonov.