Po ogromnem oškodovanju odstopil direktor banke

Predsednik uprave švicarske banke UBS je zaradi škandala, v katerem je bila banka oškodovana kar za 2,3 milijarde dolarjev, podal svoj odstop.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Oswald Grübel

Oswald Grübel (Foto: Reuters)

Izvršni direktor švicarskega bančnega velikana UBS Oswald Grübel je podal odstopno izjavo, potem ko je neki zaposleni z nepooblaščenim trgovanjem banki povzročil za 2,3 milijarde dolarjev škode. Izvršni odbor je odstop sprejel, a izjavil, da ga obžaluje, poročajo tuje tiskovne agencije. Začasno bo Grübla nasledil Sergio Ermotti.

Odbor "obžaluje" Grüblovo odločitev, je v izjavi zatrdil predsednik UBS Kaspar Villiger. A sedaj že nekdanji izvršni direktor banke "čuti, da je njegova dolžnost prevzeti odgovornost za incident z nepooblaščenim trgovanjem".

Villiger je ob tem Grüblu priznal zasluge za "brezkompromisna načela in integriteto", njegove dosežke v UBS pa je označil za impresivne. Upravni odbor banke je medtem obljubil, da bo v celoti podprl neodvisno preiskavo nepooblaščenega trgovanja ter bo zagotovil sprejetje ukrepov, ki bodo v prihodnje preprečili tovrstne incidente.

Grübel se je za odstop odločil po srečanju upravnega odbora UBS v Singapurju, v času katerega sicer medijem niso dajali izjav. Izvršni direktor banke naj bi po špekuliranju medijev tam iskal zaupnico, pred nekaj časa pa je zatrjeval, da čeprav obžaluje nepooblaščeno trgovanje, zanj ni odgovoren, zato ne namerava odstopiti.

Kweku Adoboli, 31-letni uslužbenec UBS, ki je obtožen kaznivih dejanj prevare in poneverb, je ta teden prek odvetnika izrazil svoje obžalovanje. "Obžalovanja mojega klienta se ne da opisati," je na sodišču v Londonu izjavil njegov odvetnik.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 12
illy2 26.09.2011 15:46:54
Če bi se mu to zgodilo v Sloveniji, bi bil konec leta definitivno izbran za podjetnika leta...
Taka merila ima pač naš parlament :)
Več komentarjev