Po številnih zapletih vendarle odobrili milijonsko posojilo Tešu

Evropska investicijska banka je vendarle odobrila 440 milijonov posojila za izgradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. V EIB pravijo, da bo dokončanje projekta Teš 6 Sloveniji omogočilo večjo učinkovitost.

Teš je za financiranje projekta pri EIB poleg 440 milijonov evrov vrednega posojila z državnim poroštvom najel tudi 110 milijonov evrov posojila z bančno garancijo, pri EBRD pa 200 milijonov evrov.

Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) sta naredili korak naprej pri finančni podpori šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), so sporočili iz EIB. Sprostitev posojil za projekt Teš 6 po pojasnilih EIB sledi izpolnitvi pogojev za črpanje, podanih v finančni pogodbi, vključno z državnim poroštvom. Državni zbor je zakon o ratifikaciji poroštvene pogodbe med Slovenijo in EIB za Teš 6, s katero bo država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri EIB, če bo Teš izpolnil določene pogoje, sicer sprejel že 21. decembra lani.

Dokončanje projekta Teš 6 s 600 megavati moči bo Sloveniji omogočilo večjo učinkovitost kot obstoječi bloki v Šoštanju. Novi blok bo proizvedel do 30 odstotkov več električne energije brez ustvarjanja dodatnih emisij CO2, pravijo v EIB.

TEŠ

(Foto: Damjan Žibert)

EIB je tako po številnih zapletih vendarle odobril posojilo Tešu. Po mnenju vodje Greenpeacea v Sloveniji Nine Štros bo Teš 6 Sloveniji povzročal ekonomsko, okoljsko in zdravstveno škodo naslednjih 40 let. "Kljub temu pa ostaja pričakovanje, da bo banka ohranila svoja načela in bo preklicala financiranje v primeru, da odprte preiskave NPU in Olafa pokažejo, da je v projektu prišlo do korupcije," je dodala.

"Ironično je, da banka EU Sloveniji posoja denar, s katerim bo oteženo doseganje podnebnih ciljev EU. Otežen bo tudi prehod Slovenije v nizkoogljično družbo, zaradi česar bo trpela konkurenčnost gospodarstva," pa je ocenila Lidija Živčič in Focusa.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 34
 
appollyon 12.03.2013 17:29:10
Katastrofa, kaj nam rusi in kitajci delajo, samo da bodo višek premoga ki ga noben več noče uporabljat prodali nam slovencem in nam tako onesneževali ozračje! Kmalu bo kot v pekingu, povsod smog!
appollyon 12.03.2013 17:34:44
Cela evropa se modernizira, išče alternativne vire energije, da bo nadomestila do sedaj najbolj učinkovito jedrsko, samo mi se vračamo nazaj 100 let in bomo ponovno začeli kuriti s premogom!
Več komentarjev