Gospodarstvo

Cimos je prodan. Prioriteta novih lastnikov je pridobiti nova naročila

Koper, 18. 05. 2017 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koprski Cimos je v rokah italijanskega sklada Palladio Finanziaria oz. njegove družbe TCH Cogeme, ki je že plačala kupnino v višini 100 tisoč evrov. Delnice Cimosa so bile prenakazane na novega lastnika. Ta bo družbo najprej dokapitaliziral z 18,3 milijona evrov, do konca maja naj bi poplačal tudi pretežni del njenih obveznosti do bank.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj so kupili Italijani?
    02:19
    Iz SVETA: Kaj so kupili Italijani?
  • Iz SVETA: Ohranitev tovarne
    01:38
    Iz SVETA: Ohranitev tovarne
  • Iz SVETA: Načrt prestrukturiranja Cimosa
    01:44
    Iz SVETA: Načrt prestrukturiranja Cimosa
  • Iz 24UR: Koprski Cimos od danes italijanski
    02:36
    Iz 24UR: Koprski Cimos od danes italijanski
  • Iz 24UR: Koliko delavcev bodo odpustili?
    01:16
    Iz 24UR: Koliko delavcev bodo odpustili?

Prodajni postopek za Cimos, ki se je začel avgusta 2015, se je danes zaključil, ko je kupec nakazal kupnino. Delnice so že prenakazali na novega lastnika, prav tako so preneseni lastniški deleži. Družba TCH Cogeme v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria je omenjenih 18,3 milijona evrov za potrebe dokapitalizacije Cimosa že nakazala na fiduciarni račun. 

Sredstva bodo delno namenjena obratnemu kapitalu za posodobitev proizvodnje in izboljšanje poslovanja ter upravljanja družbe, delno pa poplačilu bilateralnih bank. Pretežni del preostanka obveznosti do bilateralnih bank bo kupec predvidoma poplačal do konca meseca, ko bo Cimosu zagotovil svežo likvidnost v višini 15 milijonov evrov, so ključni akterji posla razkrili na današnji novinarski konferenci v Kopru.

"Cimos nima samo novega lastnika, ampak tudi strateškega partnerja," je poudaril glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh. Kot je dodal, bo to bo za Cimos tudi nov začetek.

cimos
cimos FOTO: POP TV

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidija Glavina je poudarila željo, da se v Cimosu ohrani čim več delovnih mest. Ob zagotovljenem svežem kapitalu italijanskega partnerja Glavina verjame, da bodo Cimosovi kupci tudi nadaljevali sodelovanje s koprsko družbo.

Predsednik uprave TCH Cogeme Gino Berti je napovedal, da bo prioriteta zdaj zagotoviti nova naročila. Kot je dodal, bo potrebna tudi reorganizacija podjetja, kar bo terjalo svoj čas. V naslednjih treh letih bo TCH v Cimos po Bertijevih napovedih vložili dodatnih 50 milijonov evrov. Obenem bo sedež nove poslovne skupine v Kopru.

"Reorganizacija skupine še ni končana," je še pojasnil Berti, ki bo hkrati tudi novi predsednik uprave Cimosa, dosedanji predsednik uprave Gerd Rosendahl pa ostaja član uprave. Kot je dodal Berti, je vse odvisno od pridobivanja naročil, ni pa postregel s konkretnimi številkami, prav tako še ni uspel govoriti s predstavniki sindikata.

Cimos je v prvih treh mesecih letos ustvaril 73,1 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je 6,2 milijona evrov manj kot v povprečju lanskih četrtletij. Prihodki od prodaje na domačem trgu so dosegli 1,9 milijona evrov, na tujem pa 72,1 milijona evrov, kar je v skladu z lansko strukturo prodaje, je Cimos zapisal v poročilu o izvajanju ukrepov, danes objavljenem na Ajpesu. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) družbe je znašal 2,2 milijona evrov, skupine pa 7,6 milijona evrov, kar je več od načrtovanega. Čista izguba družbe je v prvem četrtletju dosegla 1,7 milijona evrov, v enakem obdobju lani pa 13,8 milijona evrov. Na letošnji rezultat so vplivali finančni odhodki iz naslova preračuna poštene vrednosti finančnih dolgov v višini 0,8 milijona evrov.

Skupaj s TCH bo Cimos predstavljal globalno močno skupino, pa je ocenil predsednik uprave Cimosa Rosendahl. "Imamo vse možnosti za uspeh," je dodal.

DUTB po Baloghovih besedah ostaja glavni upnik Cimosa in s tega vidika bodo tudi nadalje podpirali koprsko družbo. V prihodnjem tednu bo sledil podpis poravnave med hrvaškim in slovenskim ministrom Goranom Marićem in Zdravkom Počivalškom glede tožbe hrvaške slabe banke DAB zoper Cimos, pri čemer bo DUTB plačal sedem milijonov evrov. "To je končni sporazum z DAB," je poudaril Balogh.

Ob prenosu delnic na novega lastnika je pričakovati, da bo ta na skupščini imenoval nove nadzornike v eno večjih podjetij v slovenski avtomobilski industriji.

Spomnimo

Prodaja proizvajalca avtomobilskih delov se je začela avgusta 2015. Konzorcij prodajalcev se je julija lani odločil sprejeti zavezujočo ponudbo italijanskega sklada, oktobra lani pa je nato z njim podpisal tudi pogodbo o prodaji, pri čemer pa je imel dogovor več odložnih pogojev.

Prav pri izpolnjevanju teh se je v začetku tega leta zataknilo. Največji kamen spotike je bila tožba hrvaške slabe banke DAB zaradi neplačanega dolga do nekdanje Riječke banke. Čeprav sta Slovenija in Hrvaška januarja dosegli dogovor o poravnavi te terjatve DAB, pa naj bi hrvaška stran potem v dogovor vnesla dodatne zahteve glede ohranjanja delovnih mest v Cimosovih tovarnah v hrvaški Istri.

Ker se je odpravljanje tega bremena iz preteklosti vleklo, je Palladio Finanziaria februarja uresničil grožnjo in odstopil od nakupa Cimosa. Državni lastniki so ob tem napovedali izvedbo alternativnega načrta, po katerem bi Cimos po načelu zasebnega vlagatelja dokončno prestrukturirala DUTB in ga potem pozneje prodala. Načrt so predstavili največjim Cimosovim poslovnim strankam, a ves čas je na mizi ostajal tudi prvotni scenarij prodaje italijanskemu skladu.

Ta se je marca nato res vrnil v igro in v nadaljnjih pogovorih z deležniki so bile ovire za izvedbo posla očitno vendarle odpravljene.

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenicu
21. 05. 2017 12.18
-1
Končno so prodali! Saj slabši lastnik, kot je bila država, ne bi mogel biti...
Frane Šajn
19. 05. 2017 16.51
+1
ČE ME NI TOKRAT KAP KO SEM IZVEDEL KOLIKO SO IZTRŽILI S TO KRAVJO LOPOVŠČINO ME NE BO VEČ. MOČNI SO SLOVENSKI POLITIČNI LOPOVI IN LOBISTI SEDAJ DELAJO KAR JAVNO BREZ KANČKA SRAMU IN REŠPEKTA DO LJUDI, KI SO TA CIMOS POSTAVILI NA NOGE. IN KAKŠNE HLAČEVSKE REVE SMO SLOVENCI, ČE SE KJE ZAČNE ZBIRATI OBOROŽENO GIBANJE ZA PONOVNO OSVOBODITEV SLOVENIJE IZPOD TE POLITIČNE IZDAJE JAZ SEM ZRAVEN , TAKO ROKO NA SRCE NE GRE VEČ NAPREJ. IN KDO ME JE SPELJAL NA LED " JBTZ", DA SEM DVIGNIL ROKO PROTI SVOJI DRŽAVI KJER SEM VELJAL ZA ČLOVEKA IN ŽIVEL KOT ČLOVEK.
resslovenka
19. 05. 2017 14.06
+4
Ja prodali smo Cimos, pa Kolinsko, pa Mercator....itd., itn. Za kaj že? Odkrito, ker se ne znamo it, ker se v gospodarstvo vseskozi vtika politika s svojimi požrešnimi apetiti. Edino ka se zna pri nas je dvigovanje davkov, jamranje kako se moramo zadolževati za pokojine in plače v javni upravi. Jasno! Saj je prav politika sesula gospodarsvo v zadnjih 27 letih. In to pač ne vodi nikamor. En sam šverc komerc smo, pa nič drugega.
Kollerik
19. 05. 2017 13.16
+3
kero veselje ob podcenjeni prodaji slovenskega premoženja..... spet bodo mastno zaslužili nekateri grobarji naše industrije...
Frane Šajn
19. 05. 2017 16.52
+1
LJUDJE NOVA REVOLUCIJA NAS REŠI IN NIHČE DRUG.
slovenskidelavec
19. 05. 2017 12.05
+2
Nevem koliko bo odpisa dolgov in koliko me bo to stalo. DAVKOPLAČEVALEC
hondica
19. 05. 2017 08.34
+5
A ni že malo noro, da se narod, ki je bil vendarle del veličastne avstroogrske monarhije takole pusti komandirat nizkoraslim negroidom...
sandi101
18. 05. 2017 22.55
+7
Cimos, noter pa zaposleni hlapci avtomobilske industrije z minimalci !!!!! Kot so drugje!
kaslc 1
18. 05. 2017 21.35
+1
najboljs referendum razpisat,da bi lahko ssd kolega iz hrvaske prsu en koncert izpredavat,pa to
kaj pa pol
18. 05. 2017 21.10
+9
samo 100.000€ je bla vredna firma al kaj.
takje
18. 05. 2017 20.58
+21
Kdaj bo šel kriminalecJamnik v rest, koliko škode ja naredil z prodajami družbenega premoženja? Baraba pokvarjena ni nič drugo, kot podaljšana roka politične mafije, ki si polni žepe z krajo prigaranega premoženja v bivšem sistemu!!
CHANEL MADEMOISELLE
18. 05. 2017 21.01
+5
CHANEL MADEMOISELLE
18. 05. 2017 20.52
+7
Ga. Glavina bo pa sedaj poskrbela, da se odgovorne za nastalo situacijo-namerno oškodovanje podjetja, privede po roko pravice. Pa ja niso že vse fascikle poskrili?
Skunk Works
18. 05. 2017 20.34
+17
Za tisti pravi zdrav prostotržni kapitalizem, so vedno bili in bodo prvovrstni ljudje, alfe, tekmovalni, nadsposobni, ljudje z vizijo, ljudje v zagonu ustvarjalnega ognja......proti pa seveda tisti drugi pol, inferiornejši tip ljudi, ki ve, da v prostokonkurenčni tekmi nima šans, ker je len, manj sposoben, luzerski tip ljudi pač....Teh zmagovalcev je že po statistični verjetnosti manj, zato v od socializma prizadetih državah,ni možno pričakovati, da bi se prej omenjeni zdrav kapitalizem prav kmalu vrnil tja...enostavno je premalo prvovrstnih ljudi, volilcev, ki bi bili za to..luzerji so pač v večini.....In potem imamo v Sloveniji take zgodbe, in takšno upravljanje z državnimi podjetji....izčrpavanje, dokler se da, dokapitalizacije, zraven se eni in isti paraziti napajajo dokler gre, na koncu pa se crkovina za drobiž proda...že videno in še bo videno....tako je, če imajo večino luzerji....demokracija ni koristna za vsak narod,....
Raptorrrrrrrrr
18. 05. 2017 20.20
+3
predlagam da bi današnji dan postal praznik velika gospodarska zmaga nam je uspela še eno podjetje smo uspeli šenkat
lilyallen
18. 05. 2017 20.26
+5
Pa poglej z druge perspektive, podjetje bi lahko propadlo, pa sedaj ni. Znebili smo se 110 milionskega dolga, italjani bodo investirali v posodobitev opreme, pridobili nova naročila(tukaj imajo slovenski dobavitelji spet priložnost za biznis) razvoj in upravo ter delovna mesta bodo ohranili v kopru in tisto kar je najbolj pomembno drugo leto ti ne bo treba dokapitalizirat cimos z novimi 30 milioni evrov itd.
lilyallen
18. 05. 2017 20.05
+14
Cimos je en lep primer kako zna nacionalni interes voditi slovenska podjetja...zanimivo bo videt kakšen rezultat bo cimos dosegal čez ene 3 leta...v končni fazi je usen kdo sedi na stovčku, navaden človk itak nima nč od njega, važn je da so delovna mesta in da se plačujejo davki in prispevki ter da gre razvoj naprej, tako bomo še kdaj kam prišli kot država.
laskopivo
18. 05. 2017 19.21
+1
Če podjetje že daljše obdobje dela izgubo ga je treba zapreti pač tak je . Neki na silo vlagat je brezpredmetno .
kaslc 1
18. 05. 2017 19.08
+0
sem v demokraciji,bral pa na novi tv poslusal,pol ze mora drzat,haaaaass
DonDonDan
18. 05. 2017 19.21
-1
Ti gre mal na boljš, od kar bereš normalne medije !!!
jakec1575
18. 05. 2017 18.30
+10
cimos je sesula janševa struja. da ne bodo vedno krivi strici iz ozadja, ki so marsikaj unicili. pač dobro se je papalo in pilo. ene par ekip izcuzevalcev hodi naokoli po Sloveniji in po narocilu sesuvajo slovenske firme za neke brezpredmetne svetovlne pogodbe z astronomskimi urnimi postavkami. slovensko tozilstvo je obsoletno ali pa brez jajc, sodstvo je se v 60 letih prejsnjega stoletja. predvsem vrhovno. spodaj kar malo vec delajo. skratka. slovenija ni bila nikoli prvi narod. vedno hlapci. za hlapce rojeni. ker prvi narod ima ponos in ne sesuva svoje molzne krave. mi smo sposobne ali izvozili, ali pobili ali politicno nevtralizirali. imamo jih se med izvoznikiin srednjimi podjetji, kjer hvala bogu ni politike. tapodjetja drzijo slovenijo gor in proizvajajo rast. kri ji pa pijejo pijavke na javnih razpisih JS, zdravstva in povsod. to so tisti, ki imajo neka svetovanja, ali pa dobavljajo 3x preplacane pripomocke. neka kvazi politicna elita, ki si pripisuje zasluge ze 25 let. barve so pa mesane.
komarec
18. 05. 2017 18.38
+1
jaka dober komentar, te slovnica malček je.e.
brezveze13
18. 05. 2017 20.02
+5
jakec zanimivo je tudi to da so v vladi sami magistri doktori in kaj vem kakšni izobraženi ljudje vse, pa rabijo svetovalce, kmet brez šole pa ve kdaj mu mora krava teliti ALI so mogoče vse te diplome kupljene v prejšnjem režimu smo temu rekli KUMROVŠKI PLESNI TEČAJ Mimogrede tisti za katere se pa ve da imajo pravo diplomo pa tako ne morejo sodelovati v vladi jih tako šikanirajo da raje odnehajo
Uporabnik113189
18. 05. 2017 18.29
+5
Bi prosim kdo kdaj napisal kaj po resnici? Novi lastniki bodo SPROSTILI naročila, ki so jih prej zadrževali, da so lahko poceni kupili.
DonDonDan
18. 05. 2017 19.23
-2
Sej se ne prodaja najino premoženje. Nej se nesposobnjakovići "losajo" firme, s katero ne znajo upravljati !!!
tron3
18. 05. 2017 18.12
+4
Kaj se niso drl kravatarji iz Cimosa, da imajo nekaj 100 milijonska naročila je bilo za prebrati na strani tej, kaj je sedaj to????
Explainator
18. 05. 2017 18.11
+14
čate mal..prodali so ga za 100k €? pa to niti pol nove bajte ni
Explainator
18. 05. 2017 18.13
+16
a niso dali leto nazaj nekaj miljonov da ga rešijo? pa kdo je tu nor?
komarec
18. 05. 2017 18.39
+7
lilyallen
18. 05. 2017 20.01
+3
trollolll
18. 05. 2017 20.56
+3
ce hoces tako kupcijo, ti hitro kaj zrihtam. celo bajto za 10eur, pa zraven miljon dolga... se ti zdi poceni?

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.