Cimos je prodan. Prioriteta novih lastnikov je pridobiti nova naročila

Koprski Cimos je v rokah italijanskega sklada Palladio Finanziaria oz. njegove družbe TCH Cogeme, ki je že plačala kupnino v višini 100 tisoč evrov. Delnice Cimosa so bile prenakazane na novega lastnika. Ta bo družbo najprej dokapitaliziral z 18,3 milijona evrov, do konca maja naj bi poplačal tudi pretežni del njenih obveznosti do bank.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Prodajni postopek za Cimos, ki se je začel avgusta 2015, se je danes zaključil, ko je kupec nakazal kupnino. Delnice so že prenakazali na novega lastnika, prav tako so preneseni lastniški deleži. Družba TCH Cogeme v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria je omenjenih 18,3 milijona evrov za potrebe dokapitalizacije Cimosa že nakazala na fiduciarni račun. 

Sredstva bodo delno namenjena obratnemu kapitalu za posodobitev proizvodnje in izboljšanje poslovanja ter upravljanja družbe, delno pa poplačilu bilateralnih bank. Pretežni del preostanka obveznosti do bilateralnih bank bo kupec predvidoma poplačal do konca meseca, ko bo Cimosu zagotovil svežo likvidnost v višini 15 milijonov evrov, so ključni akterji posla razkrili na današnji novinarski konferenci v Kopru.

"Cimos nima samo novega lastnika, ampak tudi strateškega partnerja," je poudaril glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh. Kot je dodal, bo to bo za Cimos tudi nov začetek.

cimos

(Foto: POP TV)

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidija Glavina je poudarila željo, da se v Cimosu ohrani čim več delovnih mest. Ob zagotovljenem svežem kapitalu italijanskega partnerja Glavina verjame, da bodo Cimosovi kupci tudi nadaljevali sodelovanje s koprsko družbo.

Predsednik uprave TCH Cogeme Gino Berti je napovedal, da bo prioriteta zdaj zagotoviti nova naročila. Kot je dodal, bo potrebna tudi reorganizacija podjetja, kar bo terjalo svoj čas. V naslednjih treh letih bo TCH v Cimos po Bertijevih napovedih vložili dodatnih 50 milijonov evrov. Obenem bo sedež nove poslovne skupine v Kopru.

"Reorganizacija skupine še ni končana," je še pojasnil Berti, ki bo hkrati tudi novi predsednik uprave Cimosa, dosedanji predsednik uprave Gerd Rosendahl pa ostaja član uprave. Kot je dodal Berti, je vse odvisno od pridobivanja naročil, ni pa postregel s konkretnimi številkami, prav tako še ni uspel govoriti s predstavniki sindikata.

Cimos je v prvih treh mesecih letos ustvaril 73,1 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je 6,2 milijona evrov manj kot v povprečju lanskih četrtletij. Prihodki od prodaje na domačem trgu so dosegli 1,9 milijona evrov, na tujem pa 72,1 milijona evrov, kar je v skladu z lansko strukturo prodaje, je Cimos zapisal v poročilu o izvajanju ukrepov, danes objavljenem na Ajpesu. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) družbe je znašal 2,2 milijona evrov, skupine pa 7,6 milijona evrov, kar je več od načrtovanega. Čista izguba družbe je v prvem četrtletju dosegla 1,7 milijona evrov, v enakem obdobju lani pa 13,8 milijona evrov. Na letošnji rezultat so vplivali finančni odhodki iz naslova preračuna poštene vrednosti finančnih dolgov v višini 0,8 milijona evrov.

Skupaj s TCH bo Cimos predstavljal globalno močno skupino, pa je ocenil predsednik uprave Cimosa Rosendahl. "Imamo vse možnosti za uspeh," je dodal.

DUTB po Baloghovih besedah ostaja glavni upnik Cimosa in s tega vidika bodo tudi nadalje podpirali koprsko družbo. V prihodnjem tednu bo sledil podpis poravnave med hrvaškim in slovenskim ministrom Goranom Marićem in Zdravkom Počivalškom glede tožbe hrvaške slabe banke DAB zoper Cimos, pri čemer bo DUTB plačal sedem milijonov evrov. "To je končni sporazum z DAB," je poudaril Balogh.

Ob prenosu delnic na novega lastnika je pričakovati, da bo ta na skupščini imenoval nove nadzornike v eno večjih podjetij v slovenski avtomobilski industriji.

Spomnimo

Prodaja proizvajalca avtomobilskih delov se je začela avgusta 2015. Konzorcij prodajalcev se je julija lani odločil sprejeti zavezujočo ponudbo italijanskega sklada, oktobra lani pa je nato z njim podpisal tudi pogodbo o prodaji, pri čemer pa je imel dogovor več odložnih pogojev.

Prav pri izpolnjevanju teh se je v začetku tega leta zataknilo. Največji kamen spotike je bila tožba hrvaške slabe banke DAB zaradi neplačanega dolga do nekdanje Riječke banke. Čeprav sta Slovenija in Hrvaška januarja dosegli dogovor o poravnavi te terjatve DAB, pa naj bi hrvaška stran potem v dogovor vnesla dodatne zahteve glede ohranjanja delovnih mest v Cimosovih tovarnah v hrvaški Istri.

Ker se je odpravljanje tega bremena iz preteklosti vleklo, je Palladio Finanziaria februarja uresničil grožnjo in odstopil od nakupa Cimosa. Državni lastniki so ob tem napovedali izvedbo alternativnega načrta, po katerem bi Cimos po načelu zasebnega vlagatelja dokončno prestrukturirala DUTB in ga potem pozneje prodala. Načrt so predstavili največjim Cimosovim poslovnim strankam, a ves čas je na mizi ostajal tudi prvotni scenarij prodaje italijanskemu skladu.

Ta se je marca nato res vrnil v igro in v nadaljnjih pogovorih z deležniki so bile ovire za izvedbo posla očitno vendarle odpravljene.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 84
slovenicu 21.05.2017 12:18:37
Končno so prodali! Saj slabši lastnik, kot je bila država, ne bi mogel biti...
Več komentarjev