Gospodarstvo

Pobočja nad Bohinjsko Bistrico bodo tudi to zimo samevala

Ljubljana, 27. 11. 2014 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Družba 2864, ki si že štiri leta prizadeva za izgradnjo največjega smučarskega središča v državi, mora zaradi znižanja nepovratnih sredstev namreč poiskati še enega investitorja in sestaviti novo finančno konstrukcijo. Pobočja nad Bohinjsko Bistrico bodo zato tudi to zimo samevala.

Smučanje
Smučanje FOTO: Thinkstock

Medtem ko se smučišča že pripravljajo na začetek nove sezone, bodo pobočja nad Bohinjsko Bistrico tudi to zimo samevala. Družba 2864, ki si že štiri leta prizadeva za izgradnjo največjega smučarskega središča v državi, mora zaradi znižanja nepovratnih sredstev namreč poiskati še enega investitorja in sestaviti novo finančno konstrukcijo.

"Projekt pripravljamo že četrto leto, a se nam njegova realizacija vsako leto zamakne in to ne po naši krivdi. Naredili smo vse, kar je bilo možno, dosegli dogovore z lastniki zemljišč in spremembo dveh zakonov ter pridobili gradbeno dovoljenje. Žal pa se je ponovno zalomilo zaradi popolnega nerazumevanja države, ki je na koncu, ko smo imeli že vse pripravljeno, spremenila zakon o tujih vlaganjih," je kritičen direktor družbe 2864 Bohinj Boštjan Čokl.

Medtem ko so v družbi letošnje poletje le še čakali odobritev nepovratnih sredstev, je država spremenila zakon o spodbujanju tujih neposrednih investicij, ki namesto 50 odstotkov zagotavlja le 35 odstotkov sredstev za pokritje investicije. Zaradi tega je v finančni konstrukciji projekta 2864 zazevala 15 milijonov evrov velika luknja, za pokritje katere sedaj Čokl skupaj s soinvestitorjem Leitnerjem išče še enega vlagatelja.

Pripravili bodo novo finančno konstrukcijo in novelo investicijskega programa, ki ju bodo nato znova predložili gospodarskemu ministrstvu. Ob tem Čokl upa, da bo novi minister do tedaj že imenovan in bodo imeli pravega sogovornika. Tudi to je namreč problem, zato si Čokl želi, da bi na ravni države imenovali kompetentno odgovorno osebo, s katero bi se lahko pogovarjali.

"Leitner od projekta ne namerava odstopiti, saj je bilo za pridobitev dokumentacije vloženih že 1,5 milijona evrov. Vendar že počasi začenja razmišljati, ali ima smisel vlagati v državo, kjer se kaže, da za to ni nobenega interesa," pravi Čokl in dodaja, da sprememba zakona dobesedno odganja tuje investitorje.

Čokl vendarle upa, da bodo v kratkem uspeli najti dodatnega, finančno močnega partnerja in bodo zaprli finančno konstrukcijo ter pridobili nepovratna sredstva. "Samo še od tega je odvisno, kdaj bomo začeli z gradnjo," je povedal Čokl.

Brez nepovratnih sredstev pa tako velike investicije nikakor ni mogoče izpeljati, je pojasnil in dodal, da gre vendarle za naložbo v infrastrukturo, ki ima sedemkratni multiplikativni faktor in bo bistveno pripomogla k razvoju slovenskega turizma.

Gre namreč za največje smučarsko središče v državi, ki bi povezalo Koblo in Soriško planino, opremljeno pa bi bil z najmodernejšimi žičniškimi sistemi in močnim zasneževalnim sistemom. Delovalo bi tudi poleti, ko bi med drugim ponujalo sprehajalne poti in kolesarske proge.

"Imamo tehnično podporo Kronplatza, enega najmočnejših smučišč v Dolomitih, in podporo Leitnerja, drugega največjega proizvajalca smučarskih sistemov na svetu. Mislimo, da bi moral biti s tem uspeh centra garantiran," je izpostavil Čokl.

"Mi smo že štiri leta pripravljeni, da bomo lahko Bohinj promovirali tudi kot največje smučišče v Sloveniji, ki bo pomembno tudi za celo zgornjo Gorenjsko," je povedal tudi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus in dodal, da pri povezovanju gorenjskih smučišč en velik del sestavljanke manjka, in sicer prav gorski center 2864.

Da bo država vendarle pomagala pri investiciji, upa tudi bohinjski župan Franc Kramar. "Ne razumem stališča države, ki se namesto, da bi naredila vse, da projekt steče, pregovarja in birokratizira, investitor pa čaka in čaka," je kritičen Kramar, ki se ne čudi, da številni investitorji iščejo poti ven iz Slovenije.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drahnreb
02. 12. 2014 22.04
+2
Januarja grem v Pireneje,tako da me tole ne skrbi kaj dosti
donbon
02. 12. 2014 21.39
+5
Avstrija nam je blizu in lahko bi šli tja pogledat kako se gre v zimskem turizmu. Brez vlaganja vseh Bohincev v to smučišče je vse skupaj brez veze. Čakat samo na državo, da ti zrihta posel?
vikendaš
03. 12. 2014 09.38
+3
Konketni predlog za Bohinj ter Bled, da ne boste sam nakladal: 100 eur/postelji, 100 eur/m2 poslovnega prostora. To bi bil vložek DELEŽ V DELNIŠKI DRUŽBI - dokapitalizacija podjetja Bohinj 2864.Tisti, ki imajo zemljišče na smučišču se jim prizna 100 eur/100m2. Na to podjetje dobi 35%nepovratnih sredstev. IN ZADEVA BI FUNKCIONIRALA ZA DOLGO LET.
mvlm1
02. 12. 2014 17.59
+6
Kar me moti pri tem Čoklu je, da bi vse gradil z tujim denarjem (krediti, pomoč države itd...) Ne moreš se lotiti takih zadev z 100% tujim denarjem. Za seboj je pustil že dosti pogorišč, hotel NLB prodaja, terjatve ima na slabi banki, ogromno dolžnikov... Firma ima nič kapitala, sama zguba že leta. In potem se gre lotiti 50 miliijonskega posla ??
tej?12
02. 12. 2014 13.59
+2
ČE BO KDAJ DOGRAJENO TO SMUČIŠČE IN DA BO ZAŽIVELO, SEDAJ OBLJUBIM DA SE BOM SMUČAL SAMO NA NJEM... AMPAK TA VERJETNOST JE MALA, ŽELIM PA INVESTITORJU VSE DOBRO IN GA PODPIRAM PRI NADALJNJEM TRUDU!
dias
02. 12. 2014 08.59
+6
Ta projekt je brez vezen, čez 5 let bodo pa jamrali da nimajo denarja za obratovanje in bodo čakali na pomoč države. Spet nekdo, ki bi si rad namočil prste v marmeladi v tej naši zmedeni državi. Ampak njegova težava je v tem, da ima malce premalo kapitala.
vikendaš
02. 12. 2014 08.53
+4
Včeraj na Pop TV je Hribar is Ministrstva jasno povedal. Čokl ni uspel pridobiti komercialne kredite od bank, zato je projekt ustavljen. Čokl pa je zopet blefiral: omenjal neke posameznike izven konteksta, kar je bil vprašan, ni upal povedat ,da ima hotel na slabi banki (14mil. eur), da je nelikviden itd. Skratka vse čestitke za gradbeno dovoljenje, vendar pri denarju se vse začne in neha. Torej sedaj pa v akcijo naj Občine Bohinj, Bled, Radovljica in še kakšna jamčijo za kredit ali pa naj dokapitalizirajo podjetje Bohinj 2864, ki ima kapitala komaj cca 15000 tisoč evrov. Tudi laitner po mojem ne bo vložil nič.
evasle
01. 12. 2014 18.13
+3
Mene še pa vseeno zanima, kje je računica za tako nizko smučišče, ne glede na močne zasneževalne in žičniške sisteme pa sanje o največjem smučišču v Sloveniji, predvsem pa pehanje za nepovratnimi milijoni... fizika in naravne zakonitosti še vedno govorijo v svoj prid... Kanin naj zrihtajo in posodobijo! To bi rekel vsak Italijan ali Avstrijec, ko se že bohinjski carji tako sklicujejo na zunanje podpornike... Kronplatz ima najvišjo točko na 2200m, največje slovensko smučišče bi ga pa naj imelo na 1500? To ne bo nikoli zaživelo, ker imamo poleg previsokih cen že poln kufer kratkih prog, dol si v minuti, za gor čakaš pa 10 min... Naša smučišča bi lahko računala kvečjemu 10€ celodnevno karto, pa niti evra več!
vikendaš
01. 12. 2014 22.05
+0
Ja očitno je, da se je začel boj za droptinice med Bohinjem ter Kaninom. Oba centra bi bilo potrebno zrihtat, saj imata oba najboljše pogoje za smučanje v Sloveniji. Problem je pa v politiki, ki nima pojma o smučariji zato pa nimajo strategije, kaj s to vejo dejavnosti naredit. Upam, da ne tako, kot so zapravili lesno branžo, pa les imamo doma.
kmg
02. 12. 2014 14.15
+0
vikendaš****hehehe...a imamo lesno branžo, a ne, še posebej v Bohinju!? Ker si tako vseveden malo pokomentiraj še o tem- proizvodnji LIP BLED v Bohinju, ter razloži zakaj propada in kakšne odnose imate z delavci!! Še avstrijski investitor vam je ušel, ko je spoznal, da je nemogoče kaj se normalno dogovorit! Najbolj enostavno je čakat na milijončke iz državnega proračuna, oz. nepovratna sredstva, ki potem neznano kam poniknejo!
gordo
01. 12. 2014 10.31
+1
Če znajo pa kje komplicirati Potem je to v sloveniji
vikendaš
01. 12. 2014 10.48
+1
Ne samo komplicirati, toliko neumnosti pri državnih organih, ker imamo tako neumne zakone, ki jih sprejema parlament in nesposobni na ministrstvih, ki nimajo pojma z realnostjo. Skrajni čas bi bil, da bi pometli s to sodrgo v parlamentu na način kot so to naredili Islanci. Slovenci zbudite se iz sna.
kmg
29. 11. 2014 12.56
+16
Verjamem, da ko bo tole enkrat zgrajeno bo super zadeva. Problem pa bo ostala bohinjska mentaliteta, zaradi česar vsi turisti bežijo stran! Ko prideš v Bohinj si prisiljen najprej plačati 4€ za parkirnino, potem, ko želiš na sprehod čez Voje je sredi poti dobesedno postavljena neka koča, kjer moraš spet plačati, če želiš naprej..Čez TNP je asfaltirana cesta do neke gostilne...vprašajte se čigave in s katerim denarjem!?? Bohinci skrajno neprijazni, samo če greš že mimo njihove hiše ali koče, vikenda, gledajo zabodeno za tabo, kot bi jim kaj ukradel! Čez ljubljančane pljuvajo in jih žalijo, namesto, da bi bili veseli, da jim prinesejo kakšen euro! Ponudbe po lokalih nobene, se je zgodilo, da tudi v lokalu takoj ob bohinjskem jezeru sredi poletja niso imeli niti sladoleda! Hvala lepa za takšen turizem!
vikendaš
29. 11. 2014 16.25
+5
Očitno na župana Kramarja in njegovo gostišče ob jezeru ciljaš.
kmg
29. 11. 2014 12.35
+12
Zahvalite se bohinjskim kmetom, ki so si ne vem koliko časa na vso moč prizadevali, da bi onemogočili izgradnjo smučišča, kljub temu, da so jim ponudili primerno kupnino, uporabnino.. Sedaj je pa seveda krivo znižanje nepovratnih sredstev:)) Če se tisti butalci ne bi bunili tako dolgo časa, bi bilo smučišče lahko že brez problemov dokončano!
vikendaš
29. 11. 2014 16.17
+1
Butalci, kot imenuješ Bohinjske kmete so še vedno butalci in ostajajo na svoji zemlji.(in še vedno jih 11 ni podpisalo nič) Tem butalcem ni bilo nič ponujeno, ne kupnina in ne uporabnina, saj investitor še za burek nima, kot je napisal eden od blogarjev. Torej ne govori stvari, ki jih čitaš prek časopisov, kjer novice pišejo podkupljivi in nevedni novinarji. Dejstvo je, da denarja ni. Nepovratnih sredstev je 50%, sedaj 35%, vendar tudi ostalega denarja ni!!!! zato ne krivi teh kmetov, ki z izgradnjo smučišča nimajo nič. Dejstvo je, da banka ne da kredita na lepe oči že cca 5 let, spufanemu investitorju pa še toliko manj. Investitor je ponujal kmetom nepovratna sredstva (namišljena), ne pa svoj denar, ki ga nima. Če si pa Ljubljančan pa verjetno tudi ne boš pustil, da bi se Bohinjske krave prek tvojega vrta sprehajale ter še srale (smetile) po njem. En butalec - kmet, pa želi zamenjati površino pa Čokl še sedaj išče po Sloveniji zemljo, ki bi jo kdo dal tako poceni, kot jo on želi imeti za svoj biznis na tuji zemlji. Kdo je sedaj butalec? in kdo se dela norca iz butalcev? Mislim, da taki kot si ti.
Pppiikkaa
30. 11. 2014 20.03
+1
Smučišče pod 1500m ne more biti rentabilno, se porabi preveč vode in energije!
evasle
28. 11. 2014 18.02
+8
Trenutno in nujno bi bilo za porihtat Kanin, naše edino visokogorsko smučišče s snegom brez zasneževalnega sistema do maja! Naj ta tip že neha enkrat silit s tem sra.njem, ker ne bo nihče šel v Bistrico smučat, če imaš višja in daljša italijanska in avstrijska smučišča malo naprej, pa pri nas, kar trenutno sploh še deluje... jaz bi edino na Kanin še zavila... Kramar pa naj bo tiho in vesel, da ima oštarijo tik ob bohinjskem jezeru... eni pač mislijo, da lahko imajo vse...
vikendaš
29. 11. 2014 11.10
+4
Bistrica ter Bled ima cca 13000 postelj torej potencialnih smučarjev na smučišču. Pa če jih pride 50% je smučišče uspešno. Smučišče 2864 bi bilo edino v Sloveniji, ki se po terenih lahko približa Avstrijskim. Višinska razlika bo cca 1000m, kar je tudi v Avstriji le malokje, če pa je pa se s tem hvalijo.Kanin ste pa tako zafurali, kot v Bohinju Koblo. Gre za enak scenarij. Občina ter občinski svetniki živijo še vedno v Jugoslaviji z glavo, namesto da bi začeli razmišljati, da morajo tudi ljudje v kraju kaj stroriti zato da jim bo boljše.(prispevati za razvoj žičnic, ki v kraj prinaša kruh) Ta miselnost pa je v Avstriji zelo dobro razvita.
tbmb
28. 11. 2014 12.35
+4
MI SMO PRIMER NAJVEČJE M.A.F.I.J.S.KE ZDRUŽBE GOSPODARSTVA IN VSEGA V EU!
vikendaš
27. 11. 2014 23.06
+6
Čokla za gospodarskega ministra, da bo pripeljal tuj kapital ter EU sredstva. Nevedneži. Vogrinc ima apartma na Pohorju, pa je zanikal, da ga ima na TV, Čokl ima pa hotel, pa nič ni zanikal, da ni njegov, samo banki je dolžan 14 mil. eur. Pa saj to ni važno. Boste vsi slovenceljni plačal. Sedaj pa ne vem več kdo je tu pameten in kdo neumen. Samo, da se ne bo ponovil Hotel Kanin tudi v Bohinju. V Zlatorog hotelu se je že streha vdrla prejšno zimo. Čokl ali si pameten ali neumen to je sedaj vprašanje za 15mil. eur.
Joci89
27. 11. 2014 19.42
lepo je biti pameten....nevedneži
Too7
27. 11. 2014 16.38
+7
Naivneži.... Jaz sem že lani govoril.... tipa poznam...in vem da bo prek "gorskega centra 2864" opral VELIIKO denarja.......
Too7
27. 11. 2014 16.51
+5
antitrust08
27. 11. 2014 15.52
+5
Je kdo pričakoval kaj drugega ?
discobik
27. 11. 2014 15.35
+8
Čokl, do zaposlenih in bivših zaposlenih, imaš poravnane vse obveznosti??' mobig v park hotelu bohinj je še prisoten???
galiot
27. 11. 2014 14.57
-2
Kaj so naši državniki res toliko neuki ,da popolnoma nič ne znajo speljati v dobro državljanov ,na splošno državi.Saj ni res pa je .Vse skupaj me spominja na risanko A JE TO...
pingvinislo5
27. 11. 2014 14.45
+2
tipična slovenska država.....vse naredi, da projekti, podjetja, itd propadejo oz gredo drugam....npr pivovarna bevog...ali pa alukomen, kateremu so zarubili stroje zaradi neplačnih davkov, država jim pa dolguje 10krat toliko denarja... itd itd.
vikendaš
27. 11. 2014 14.44
+17
Ubogi Čokl. Kaj pa je z lastniki zemljišč? Ali so zdej kar zato? A si jim dal 1mil. eur, kot si pred leti navajal v časopisih ter javnih tribunah. Blefer ter lažnivec, smučišče na Kobli bi že delovalo, če ne bi bilo Čokla zraven. Tako pa je zapravil 4 leta zimske sezone ter posredno napravil cca 2 mil. vsako leto zgubo v Bohinju zaradi manjšega obiska turistov pozimi. Za to pa so posredno tudi zaslužni vsi tisti, ki ga podpirajo od župana ter Langusa dalje. Poglej kako se v Avstriji zapira finančna kostrukcija - 50% da občina ter turizem v kraju prek taxe. Čokl pa bi rad vse zase ter svojega sinčka. Za takšen projekt mora regija skup stopit, seveda pa je v zblojeni Sloveniji to težko.Že na začetku se niso prav lotili. Najprej 3 leta zaničevali lastnike zemljišč, da so za vse krivi, sedaj pa je že država kriva - blef, blef, blef.
Joci89
27. 11. 2014 19.43
-2
Ko bo pa smučišče boš pa najpogostejši gost ane....eh slovenceljstvo
vikendaš
27. 11. 2014 21.06
+8
Komaj čakam, da zopet smučam po zares dobrih terenih na Kobli. Vendar med željo ter realnostjo je velika luknja, ki je pri Čoklu brez dna. Vesel bi bil, če bi se motil. Pri gradnji smučišč uporabi znano formulo v Avstriji ne pa, da poskušaš nategovati davkoplačevalce kot to počno slo direktorji, ko poskušajo s plačo 5.000 eur kupit podjetje z miljonsko vrednostjo.