Gospodarstvo

Pogačnik zagovarja prodajo

Ljubljana, 12. 12. 2007 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prodaja Mercatorja je bila za Sod dobra, trdi direktor odškodninske družbe. Premierjevih izjav ni komentiral.

Zadeva Mercator je predmet razprav politične in strokovne javnosti vse od prodaje deležev Kada in Soda konec avgusta 2005. Kad je takrat Istrabenzu prodal 15,34-odstotni delež v Mercatorju, Sod pa Pivovarni Laško 13,74-odstotni delež.

Slovenska odškodninska družba (Sod) je delež v Mercatorju prodala v skladu z umikom in obveznostmi družbe. "Prepričan sem, da je bila iz finančnega vidika za Sod ta prodaja dobra," je direktor Soda Marko Pogačnik dejal na srečanju z novinarji v Ljubljani, sicer namenjenemu predstavitvi poslovanja družbe. Da je bila prodaja Mercatorja za Sod dobra poteza, se je strinjal tudi predsednik njegovega upravnega odbora Milan Podpečan.

Na Sodu prodajo Mercatorja zagovarjajo
Na Sodu prodajo Mercatorja zagovarjajo FOTO: Dare Čekeliš

Po Pogačnikovih besedah je Sod sredstva iz kupnine za Mercator naložil predvsem v delnice Krke, Petrola, Žita in Luke Koper. "S tem smo naredili večjo dodano vrednost, kot bi jo, če bi ostali v Mercatorju, saj bi bila bilančna vsota danes nižja, če deleža ne bi prodali," je pojasnil prvi mož Soda in dodal, da se v zvezi s prodajo Mercatorja ni nikoli pred nikomer zagovarjal.

Nedavne izjave predsednika vlade Janeza Janše, da je bila prodaja Mercatorja napaka, Pogačnik in Podpečan nista komentirala. "Premierjeve izjave ne morem komentirati, je pa bila širša in ni vsebovala samo enega stavka oziroma ene besede," je dejal Podpečan.

Je komisija pristojna?

Pogačnik je spregovoril tudi o sklepu komisije DZ za nadzor javnih financ, ki je v torek opravila obravnavo revizijskih poročil o smotrnosti poslovanja Kapitalske družbe (Kad) in Soda v primeru prodaje Mercatorja in pri tem ugotovila, da obstaja sum oškodovanja državnega premoženja ter zato vrhovnemu državnemu tožilstvu predlagala ukrepanje, vladi pa razrešitev obeh prvi mož Kada in Soda. "Razrešitve in imenovanja so v pristojnosti lastnika. Vprašanje pa je, kakšne so sploh pristojnosti omenjene komisije," je dejal Pogačnik.

Spomnil je, da je Sod zakonodajno-pravno službo DZ zaprosil za mnenje glede pristojnosti komisije za nadzor javnih financ. "Menimo, da komisija za nas ni pristojna, da prekoračuje svoje pristojnosti. Mnenje računskega sodišča je dokončno. V poročilu nikjer ne piše nič o oškodovanju državnega premoženja," je zatrdil.

Pogačnik je sicer priznal, da računsko sodišče v poročilu navaja, da obstaja tveganje, da pri prodaji Mercatorja ni bila iztržena najvišja cena. "Toda, če bi bilo vse tako črno, kot nekateri zdaj pravijo, potem ne vem, zakaj je računsko sodišče Sodu dalo mnenje s pridržkom, ne pa negativnega mnenja," je zatrdil in spomnil, da je računsko sodišče popravljalne ukrepe, ki jih je Sod navedel v odzivnem poročilu, ocenil kot zadovoljive.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lucasa
12. 12. 2007 18.20
... Pogačniku so šteti dnevi.. z padcem vlade bodo stvari prišle na svoje mesto ..... Pogačnik bo odprl kljun ali pa bo še l na DOB.....
doki007@email.si
12. 12. 2007 16.58
ja ja ,....pogačnik je bajukov .....iz stranke NSi,....al vam to kej pomen ,.....??? ----sama banda ki krade pa toplak iz SDS a ki vlada v sod-u ni nč boljši tut on krade ,... pa da ne govorim naprej ,....!
u?itelj Žan
12. 12. 2007 16.48
za vas komunajzarje...
doki007@email.si
12. 12. 2007 15.04
normalno da je zadovoljen ta pogačnik ,....ker se je njegov žep napolnil cekinov ,..ja ja !!!!!
endrug
12. 12. 2007 14.51
Dobra že, ampak za koga?