Gospodarstvo

ŠC Pohorje v stečaj. Mariborska občina: Propad Pohorja pomeni nepopravljivo škodo za regijo

Maribor, 16. 10. 2014 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Okrožno sodišče v Mariboru je začelo stečajni postopek nad družbo ŠC Pohorje, hoteli Arena, Videc, Bolfenk skupaj z bazenskim kompleksom in apartmajske hiše Bolfenk pa so zdaj last slabe banke. V MOM so ogorčeni in opozarjajo, da bo propad ŠC Pohorje povzročil škodo mariborskemu turizmu.

ŠC Pohorje je v razgovorih s potencialnim najemnikom za žičniški del, da bi preko najema žičnic omogočili izvedbo zimske sezone. "Če bo do dogovora o najemu prišlo relativno hitro, bi se lahko speljal remont in, upam, se bo dalo zagotoviti zimsko sezono," je poudarila Vtič Vraničarjeva

Okrožno sodišče v Mariboru je danes začelo stečajni postopek nad družbo ŠC Pohorje. Stečajni upravitelj je Drago Dubrovski, upniki pa lahko terjatve prijavijo do vključno 16. januarja, je razvidno iz današnje objave sodišča na spletni strani Ajpes

Sodišče je stečaj začelo na predlog vodstva družbe na čelu z direktorico podjetja Barbaro Vtič Vraničar. Kot pravi slednja, je ponovna oživitev posameznih jeder družbe in zagon naprav za zimsko sezono še vedno možen. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je pred tem prevzela hotelske zmogljivosti.

Vtič Vraničarjeva je v izjavi za javnost zapisala, da so za družbo, ki je bila že konec junija tik pred stečajem, zadnje tri mesece intenzivno iskali zadnje možnosti rešitve, oddajo premoženja v najem, dokapitalizacijo ali vstop strateškega partnerja v lastništvo podjetja.

"Žal so se vsi napori izkazali za neuspešne. Družba bi namreč za svoje preživetje potrebovala dodaten vložek trajnih sredstev, kar je bilo s strani poslovodstva tudi jasno predstavljeno. Ponudbe raznih konzorcijev oz. potencialnih investitorjev so se izkazale za neverodostojne, saj bodisi niso imele trdne finančne podlage ali pa jih v resnici sploh ni bilo," je pojasnila direktorica mariborskega turističnega ponudnika.

Milijoni izgube

"Sramota!"

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGiT) so odločitev za stečaj ostro obsodili. "Očitno je v Sloveniji najlaže kar sprožiti stečaj in pozabiti na redne obveznosti do zaposlenih. Ob tem pa se seveda sprašujemo, kaj v vseh teh zgodbah počne tako imenovana Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB)," so zapisali v sporočilu, ki so ga naslovili Sramota!

ŠC Pohorje, ki je upravljal tako s hotelskimi zmogljivostmi kot z žičniškimi napravami, je v osmih mesecih ustvaril zgolj 3,5 milijona evrov prihodkov, ob tem pa 1,9 milijona evrov izgube iz poslovanja ter štiri milijone evrov čiste izgube in je kapitalsko neustrezen.

Uprava se je po besedah direktorice dnevno soočala z dodatnimi tveganji, ki izhajajo iz preteklih pogodbenih in drugih razmerij družbe ter s posledicami pravnih, ekonomskih in kadrovskih nepravilnosti.

Finančno oslabljena družba ima blokiran transakcijski račun že od začetka septembra in je imela konec meseca 1,17 milijona evrov zapadlih poslovnih obveznosti. 

Podjetje bi za svojo likvidnost samo za priprave na zimsko sezono potrebovalo vsaj 250.000 evrov, hkrati bi potrebovalo tekoča sredstva za financiranje stroškov poslovanja do začetka zimske sezone, med katere so vključeni materialni stroški, storitve ter plače za tri mesece, ob tem pa še sredstva za pokrivanje že zapadlih obveznosti. Glede na dane razmere družba ne more in ne sme prevzemati dodatnih obveznosti, saj v tem trenutku ni nobenega zagotovila, da jih bo zmogla izpolniti, pojasnjujejo v podjetju.

Zagon sezone je odvisen od zagona žičnic, a brez finančnega vložka ne bo šlo.
Zagon sezone je odvisen od zagona žičnic, a brez finančnega vložka ne bo šlo. FOTO: Thinkstock

Slaba banka prevzela pohorske hotele

DUTB oziroma slaba banka je, še preden so razglasili stečaj, od ŠC Pohorje prevzela nepremičnine. Gre za hotele Arena, Videc, Bolfenk skupaj z bazenskim kompleksom in apartmajske hiše Bolfenk. Prevzemna tržna vrednost je poslovna skrivnost, s prevzemom pa se bodo zmanjšale njihove terjatve do finančno opešanega podjetja.

Na odločitev o stečaju so se odzvali tudi v največjem mariborskem ponudniku hotelskih zmogljivosti Termah Maribor, kjer so precej odvisni tudi od obratovanja pohorskih žičnic. Predsednik uprave term Borut Rojs je opozoril, da bi ob morebitnem nedelovanju brez dela ostalo več sto delavcev v številnih podjetjih, ne le zaposleni v propadlem podjetju. Verjamemo, da lahko v nadaljevanju, ob obljubljeni podpori Mestne občine Maribor, najdemo skupno rešitev, ki bo zagotovila nadaljnji razvoj turizma v naši regiji, je še povedal Rojs.

Kot so pojasnili v DUTB, so se za takšno rešitev odločili, da bi ohranili vrednost omenjenih hotelskih kompleksov in zagotovili možnosti za nadaljnje delovanje nastanitvenih zmogljivosti in ohranitev delovnih mest.

Dodali so, da so s prevzemom hotelskih nepremičnin vzpostavili tudi možnost pogajanj s potencialnimi najemniki, pri čemer se že pogovarjajo z resnimi upravljavci hotelov, ki so zainteresirani za najem oziroma za kasnejši nakup.

MOM: Stečaj smo glede na odnos DUTB napovedovali že od poletja

Vodstvo mariborske občine je prepričano, da je sprožitev stečajnega postopka povzročila škodo mariborskemu turizmu. Propad ŠC Pohorje za zimsko turistično sezono v Mariboru in regiji pomeni nepopravljivo škodo, še menijo.

"Očitno so ves čas računali, da lahko s stečajem in izterjavo poroštev za kredite, ki jih je podpisal nekdanji župan Franc Kangler, iztržijo več, kot od prodaje ali oddaje infrastrukture podjetja," so zapisali na MOM.

Župan Andrej Fištravec bo zato naslednji teden sklical ustanovno sejo mestnega sveta, da bi sprejel ustrezne ukrepe v nastalih razmerah. Mestna občina bo takoj po začetku stečajnega postopka ugotovila, da koncesijsko razmerje za žičniške naprave po zakonu preneha, zato bo koncesijo podelila drugemu koncesionarju ali prevzela v režijo in na ta način zagotovila obratovanje naprav v zimski sezoni. Ob tem so dodali, da je DUTB tudi tukaj ravnal neodgovorno, saj se ni držal podpisane predpogodbe in infrastrukture ni želel dati v najem preko Nigrada občinskemu podjetju Nipa, s čimer bi lahko preprečil stečaj. Sicer pa na mariborski občini večjo odgovornost pričakujejo od stečajnega upravitelja, ki mora omogočiti, da bodo na Pohorju vendarle lahko izpeljali zimsko sezono.

Sprožili bodo kazenski postopek proti DUTB, zahtevajo tudi razrešitev vodstva DUTB

Mariborski župan namerava premierja Mira Cerarja obvestiti o škodi, ki jo bo stečaj povzročil Mariboru in okolici.
Mariborski župan namerava premierja Mira Cerarja obvestiti o škodi, ki jo bo stečaj povzročil Mariboru in okolici. FOTO: Miro Majcen

Mariborska občina je zaradi stečaja ostala brez pojasnil, kako jim bo podjetje vrnilo skladno s predpogodbo že plačano aro v višini 310.000 evrov. Ker ocenjujejo, da je pri tem šlo za goljufijo, bo Nipa sprožila kazenski postopek zoper DUTB oziroma ŠC Pohorje.

O enostranski odločitvi, celo brez vednosti manjšinskega lastnika Mariborskega vodovoda, namerava Fištravec obvestiti tudi predsednika vlade Mira Cerarja. Seznanil ga bo s škodo, ki jo bo utrpel mariborski turizem, prav tako pa o posledično do 19-milijonskem finančnem tveganju, ki ga je s svojo odločitvijo DUTB povzročila Mestni občini Maribor. Vodstvo mestne občine zaradi neodgovornega ravnanja od vlade zahteva tudi takojšnjo razrešitev vodstva DUTB, od predsednika državnega zbora pa sklic izredne seje državnega zbora in seznanitev poslank in poslancev o "škodljivem dogajanju v Mariboru".

Ker kljub pozivom DUTB v pol leta, od kar je postala lastnica podjetja, ni sprožila nobenega postopka pri pristojnih organih zoper bivše lastnike in vodstvo zaradi izčrpavanja družbe, niti zoper bivšega župana zaradi očitne prekoračitve pooblastil, opustitve dolžnega ravnanja in nevestnega dela v službi, zaradi podpisa aneksa k pogodbi, ki ga ni potrdil mestni svet, bo to zdaj storila mariborska občina sama.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tdjm
17. 10. 2014 11.08
+3
Pač še ena firma, ki zapira svoja vrata v Sloveniji. Nič novega.Bomo pa svoj denar nosili v druge države. Recimo poglejmo Adrio. Prodali so jo za 100 in nekaj miljonov € nemcem, ter teh 100+ miljonov € takoj vrnili nemcem, ki so nam posodili denar. Nemci so torej dobili Adrio zastonj. Nam se ni treba sekirat, so letalski prevozi enkrat cenejši in Zagreba ali Gradca.
ONniON
17. 10. 2014 11.01
+2
ne razumim zakaj slovenija ni dala banke in večino državnih podjetij že v 90s v tujo last , čehi so to naredili in nimajo € in jim gre zelo dobro gospodarstvo, davki , obremenitve so dosti nižje kot pri nas , plače približno iste , v trgovinah vse ceneje, nizka stopnja brezposelnosti , revščine zelo malo ..malo razmislite , pri nas pa nacionalni interes in rdeča zvezda pa se ne čudim da je pri nas tako.
mmgrr
17. 10. 2014 08.34
mmgrr
17. 10. 2014 08.41
+2
Podjetje je po podatkih AJPES še pred leti ustvarjalo čez 10 mio prihodkov, pa so zamenjali nesposobno vodstvo, ki je kradlo in postavili na čelo "renomirane" strokovnjake, ki bi naj rešili podjetje in turizem. Sedaj podjetje ustvari 3,7 mio prihodkov!!!!???? Tukaj nekaj ne štima in močno smrdi.
majo2
17. 10. 2014 07.54
+4
Vsem vpletenim za rop,ki za Maribor pomeni pokop,naj se odvzame nakradeno premoženje in bo dovolj denarja za zagon zimske sezone. Dokler si bodo vodilni tudi v DUTB delili tako velike plače jim ni zaupati. Naj narod zahteva objavo rezultatov njihovega dela in zlahka bomo ugotovili, da stroški poslovanja krepko presegajo trenutni izplen.
mariborcan 1
17. 10. 2014 07.35
+3
Res smo pravi slovenci, edino pri nas se zlata kepa spremeni v......
mariborcan 1
17. 10. 2014 07.31
+1
Kaj pa bodo zdaj ponudili se vsi ostali hotelirji pod Pohorjem zimskim gostom.....ogled Pohorja iz doline?
mariborcan 1
17. 10. 2014 07.28
+3
Prevzem hotelov nekaj dni pred stecajem, kaj ni to oskodovanje upnikov?
Jojžek1
17. 10. 2014 07.28
+0
Kanglerjevo maslo !!
biggbrader
17. 10. 2014 06.36
+3
Do take situacije pride, če se grejo "kratkovidni" politiko. Dobesedno.
Cisto na hitro
17. 10. 2014 06.16
+3
Fistrovec....a bos kej naredu?
biggbrader
17. 10. 2014 06.29
+3
Bo, bo, semaforje bo na Pohorje prestavil.
mary6123
17. 10. 2014 05.34
+6
Pa kaj, v tujini je še vedno ceneje in lepše.
pe?navodo
17. 10. 2014 05.28
+4
A je Kanler mislu denar za kredite dobit iz kazni za prehitro vožnjo ?
pe?navodo
17. 10. 2014 05.27
+4
Dokler Mariborčani ne boste od kavbojev tipa Kangler zahtevali in jih pozvali na odgovornost. Kriminalisti preizkali poslovanje , ker tam je tud en mali TEŠ , in dokler se bomo povsod samo zadolževali, saj bo država itak vse pokrila, do takrat naj kar propadajo in gredo v stečaj zadeve. PA V ZAPOR in preizkat korupcijo če je bila ko se je gradilo in dvoigovalo cene in kredite.
biggbrader
17. 10. 2014 06.32
+0
Ja, ali je Kangler župan ali vstajniki ? Oni so rekli, da bodo vse rešili, sedaj pa ne znajo drugega, kot Mirku poslat fehtarsko pismo. Joj, joj, ali ste res tako neumni, da ste nasedli volkokodlakom ?
Biofanatik
17. 10. 2014 05.09
+1
S podnapisom pod videom use poveste o 24kurah
Biofanatik
17. 10. 2014 05.08
+3
Bosta Popo in Miška smučišče na morju naredila ko že stolpnice ne morta.
Biofanatik
17. 10. 2014 05.03
+5
Pa koga to kaj briga, cela slolandija gre u prepad pa se noben ne zgane ampak samo kradi, laži goljufaj itd
dugi159
17. 10. 2014 04.02
-2
Cudn da ni slucajno ljubljana kriva
glej ovega
17. 10. 2014 00.29
+15
štajersko priključit nazaj k Avstriji pa bo tu tip top...takoj podpišem peticijo ZA.. za to slovenijo pa je meni malo mar oz mi je ravno.. lp
dugi159
17. 10. 2014 04.01
+4
biggbrader
17. 10. 2014 06.33
-2
Rudolf je kriv, da je taka situacija, ha, ha, ha.
biggbrader
16. 10. 2014 23.13
+3
Ja, škoda, ni radarjev, ni smučarije.
c00kies
17. 10. 2014 00.05
+0
Ftakni si te radarje nekam globoko v khm*!
ondskan
16. 10. 2014 22.40
+3
To so posledice Kanglerjevega igranja v peskovniku. Človek je izžel MB in ljudje z neko širino so spregledali njegove namere že v preteklosti in ga seveda ne bodo volili. Njegova vrbalna in neverbalna komunikacija povesta vse...mali člove, ki je dobil moč-oblast in posledično delal nerazsodne napake, tekst naučen in ne zna stvoriti 1-ga stavka, ki bi imel smisel. Pa ne zagovarjam Fištravca a mi narod smo preveč naivni saj od občinski in državnih funkcionarjev pričakujemo preveč oz. gledamo kot ovčke kako nam ti vsaki dan perejo možgane. Slovenija je raj-eldorado za kriminal
biggbrader
16. 10. 2014 23.10
+4
Ali je Kangler župan ali je vstajnik - obešalec lutk ?
c00kies
17. 10. 2014 00.05
+2