Gospodarstvo

Poljaki napovedali umik, država pa prodajo delnic Palome na javni dražbi

Ljubljana, 02. 06. 2016 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Palomine delnice, ki jih ima v lasti država, bodo prodane na javni dražbi, če postopek dokapitalizacije ne bo končan uspešno. Sicer SDH od vodstva Palome pričakuje, da bo kljub odstopu poljskega finančnega sklada Abris Capital od dokapitalizacije preučilo vse možnosti za uspešen konec postopka.

Vodstvo Slovenskega državnega holdinga (SDH) od uprave sladkogorske tovarne papirja Paloma pričakuje, da bo ta kljub odstopu poljskega finančnega sklada Abris Capital od dokapitalizacije preučila vse možnosti za uspešen zaključek postopka. Če bo postopek zaključen neuspešno, so v SDH napovedali prodajo svojih delnic Palome na javni dražbi.

Kot so v današnjem odzivu na prejeto namero s strani poljskega sklada zapisali v SDH, je dokapitalizacijski postopek vodila Paloma v sodelovanju s finančnim in pravnim svetovalcem. Za iskanje dokapitalizatorja so v podjetju najeli družbi Erste Group Bank in P&S Capital, pravno pa je pri postopku pomagala odvetniška družba Šelih & partnerji.

Še en postopek prodaje Palome je bil neuspešen.
Še en postopek prodaje Palome je bil neuspešen. FOTO: Paloma

V SDH so se hkrati odločili, da bodo v primeru neuspešnega zaključka postopka začeli s postopkom prodaje svojega 71-odstotnega lastniškega deleža Palome. V tem primeru bodo pred začetkom postopka izvedli vse pripravljalne aktivnosti, ki so potrebne za začetek prodajnega postopka, torej izvedbo cenitve in skrbni pregled. Kot ocenjujejo, bi lahko vse pripravljalne dejavnosti zaključili do začetka septembra.

V skladu z zakonom o Slovenskem državnem holdingu in v skladu s politiko upravljanja nameravajo po izvedbi pripravljalnih dejanj izvesti prodajo po metodi javne dražbe, ki jo bodo izvedli kot javno prodajo pod vnaprej objavljenimi pogoji prodaje. V tem primeru bodo razpis javne dražbe objavili tako v domačih kot v tujih medijih, v stik pa bodo stopili tudi s potencialnimi investitorji, ki so že izrazili interes za nakup družbe.

Prvi mož Palome Tadej Gosak je umik poljskega Abrisa komentiral z naslednjimi besedami: ″Paloma stabilno in dobro posluje, v letu 2016 izpolnjujemo zadan gospodarski načrt s predvidenimi investicijami v posodobitve proizvodnje. V letošnjem letu smo uspeli dodatno znižati obseg obveznosti do dobaviteljev in redno pokrivamo tekoče obveznosti tako do dobaviteljev kot do bank. Dejstvo pa je, da imamo zastarano opremo, še vedno 12,2 milijonov evrov dolga in za dolgoročni razvoj družbe ter predvideno rast je svež kapital potreben. Paloma ima močno lastno blagovno znamko in strokovno znanje za proizvajanje in trženje higienskih papirjev, zato si bosta uprava in nadzorni svet še naprej prizadevala, da pridobimo kapital za razvoj. Želimo si resnega investitorja, ki bo podpiral razvoj družbe na obstoječi lokaciji."

Sindikat ves čas opozarjal na nujnost dokapitalizacije

Nekoliko bolj zgovorni so v sindikatu Paloma Pergam, kjer že več let opozarjajo lastnike na nujnost dokapitalizacije družbe, ki je potrebna zaradi razvoja in s tem zagotavljanja delovnih mest. Kot je dejala predsednica sindikata Nives Hrovat, so od pristojnih ves čas postopka pričakovali odločitev, ki bo v korist družbe in zaposlenih.

"V sindikatu se nismo opredelili, kateri investitor naj bo izbran, smo pa opozarjali na vso problematiko, ki smo jo v času postopka zaznavali, prav z namenom zagotovitve zavarovanja pravic zaposlenih," je dejala predstavnica delavcev, ki pričakujejo, da bo nekdo nosil odgovornost za nastalo škodo in velike stroške, ki so nastali v času postopka dokapitalizacije.

Ob tem je Hrovatova znova poudarila, da Paloma nujno potrebuje svež investicijski kapital, ki bi zagotovil tehnološko prestrukturiranje in nov razvojni ciklus, saj je to osnova za ohranitev okoli 700 delovnih mest in razvoj podjetja.

V sindikatu so zato vlado in vodstvo SDH znova pozvali, da kot večinski lastnik sprejme odgovornost za nastalo situacijo in zagotovi, da dokapitalizacijo izvede sedanji večinski lastnik, torej SDH oziroma država.

Poljaki sporočili, da se nameravajo umakniti

Poljski sklad je v sredo upravi Palome sporočil, da namerava odstopiti od pogodbe o dokapitalizaciji družbe v višini 15 milijonov evrov, ki naj bi ji nato sledil prevzem proizvajalca higienskega papirja iz Sladkega vrha. Kot razlog za to je navedel, da na zadnji rok 27. maja niso bili izpolnjeni vsi pogodbeni odložni pogoji za dokapitalizacijo.

Na januarski sklep skupščine o dokapitalizaciji je namreč izpodbojne tožbe vložilo več malih delničarjev, med drugim Nevena Tea Gorjup oziroma njena družba Nevija, ki menijo, da je bila zavrnjena ponudba slovaškega sklada Eco Invest boljša.

Mariborsko sodišče je sicer po več kot treh mesecih minuli teden odločilo, da tožbeni zahtevek družbe Nevija zavrne kot neutemeljen in razveljavilo sklep o izdani začasni odredbi. A očitno je bilo to prepozno, saj bi moralo sodišče za nadaljevanje postopka dokapitalizacije podobno odločiti še v primeru drugih začasnih odredb.

Gorjupova je danes povedala, da je iz izjav Palominega vodstva razvidno, da se Abris ni umaknil, pač pa šele napovedal svoj umik. "Ne glede na dvoumnost te izjave Abrisovega ravnanja nikakor ne želim komentirati. Na nek način so konkurenca, imajo svoje interese in to spoštujemo," je dejala Gorjupova.

Ob tem je navedbe v medijih o črnih dnevih za Palomo označila kot neresne, saj ima ta po njenih besedah še vedno odprto ponudbo slovaške družbe Eco Invest, ki je pripravljena Palomo dokapitalizirati z višjo vrednostjo kapitala in višjo ceno za delnico, kot je ponudil Abris. "Odločitev o nadaljnji usodi Palome je na strani tistih, ki odločajo in s tem prevzemajo odgovornost, če se tega zavedajo ali pa tudi ne. To pa nismo mali delničarji," je še dodala Gorjupova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-zvitisir-
08. 06. 2016 20.39
Ta firma je obsojena na poraz, žal. Ne moremo mi konkurirat z wc papirjem Kitajski, kjer je delovna sila praktično zastonj. Začnite delat specialne gaze za zdravstvo, ali druge visoko kakovostne izdelke, ki zahtevajo evropsko poreklo in sledljivost, pa se morda rešite. Ne pa wc papir pa robčke, pa ne ga no srat
-zvitisir-
08. 06. 2016 20.35
uuuu te delnice se pa splača kupit, so malenkost slabša naložba kot delnice NKBM
žlikrofi
07. 06. 2016 20.35
+0
DOBR DA SO ŠLI A NE VIDTE KAK KAŽIN JE GOR KO SO DESNI TOLOVAJI NA OBLAST KMAL BO ZAVRELO ŠE EU SE ČUD ENOPARTISKI VATIKANSKI STRANKI KI NE DOPUŠČA OSTALIM DIHAT KOT SDS
Rocky16
07. 06. 2016 09.01
+3
Pametni v "butl-stan" ne vlagajo, sicer pa Poh-arc, pardon Pahor lahko pove o zaušnici iz strani poljske vlade. Vsi nas po desni prehitevajo, vzrok pa so rdeč-karji na položajih in njihov veliki vodja škrat iz Murgel.
puspan
06. 06. 2016 08.23
+3
Nekaj je v temu tudi pozitivnega, vedno bolj prepoznavni postajamo, sedaj so nas že Poljaki prepoznali.
staridida
05. 06. 2016 11.41
+2
Dokler bo pri nas taka birokracija, ne bo tujih vlaganj-nedolgo od tega so se srbi pohvalili, kako se je pri njih povečalo tuje vlaganje-
ROMELS
03. 06. 2016 09.31
+8
A je spet Veber kaj zakuhal?
ROMELS
03. 06. 2016 09.30
+8
A je spet Veber kaj zakuhal?
Kollerik
02. 06. 2016 20.50
-5
sedaj čakamo samo še na velumne in visoko strokovno podkovane komentarje neoliberalčkov Miltona, Roseann in podobnih
Skunk Works
08. 06. 2016 17.08
+1
LLLEPI
02. 06. 2016 18.45
+8
Vsak pameten clovek ne vlaga v to drzavo
Kollerik
02. 06. 2016 20.48
-2
torej so vsi tisti tuji vlagatelji, ki so vložili v nakup 80 % od vseh vodnih virov, nespametni....
ginem
02. 06. 2016 17.01
+1
prav je tako.Naj zivi vlada.narod pocrka.Kje za ÷/_%$ $ @$ vraga je moja fake plašilka!!!!
LLLEPI
02. 06. 2016 18.37
+4
Natanko tako.Vlado pa voli narod in si zeli pocrkati kar je razvidno iz volitev zadnjih 25 let.Vlada samo izvaja voljo ljudstva
+7
Velika tuja podjetja se počasi umikajo iz Slovenije. Še Coca Cola je odšla na hrvaško. Počasi bo vsem potegnilo da je to, kot se je sam Karl Marx izrazil - smetišče narodov.
LLLEPI
02. 06. 2016 18.46
+8
Noben ni neumen da bo podpiral nase lopovske politike
Kollerik
02. 06. 2016 20.49
-4
s takšnimi kot si ti bildi, se nam res ne piše nič dobro
puspan
06. 06. 2016 08.26
To ne bi bilo nič narobe, a kot vedno doslej ste našli rešitev.....zase in prav to nas najbolj tepe in nas bo še vedno bolj.