Gospodarstvo

Kad z dokončnim predlogom za Steklarsko novo

Rogaška Slatina, 11. 08. 2009 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kad je Steklarski, proizvodnji stekla in stečajnemu upravitelju posredoval dokončen predlog za ponoven začetek proizvodnje. Če bo sprejemljiv, se proizvodnja stekla lahko nadaljuje.

Za delavce je iz dneva v dan manj upanja.
Za delavce je iz dneva v dan manj upanja. FOTO: Reuters

Kot so sporočili iz Kada, so zaključili razgovore z novim vlagateljem, ki je pripravljen zagotoviti kapital na način, da prevzame večinski delež in vodenje družbe, dobavitelji energentov zagotovijo potrebno energijo z odloženim plačilom, Kad pa je preko svoje odvisne družbe PDP, Posebna družba za podjetniško svetovanje, še vedno pripravljen zagotoviti do četrtine potrebnih virov za financiranje obratnih sredstev v obdobju šest mesecev.

Direktor družbe Steklarska, proizvodnja stekla Andrej Zupan je v ponedeljek povedal, da ne vidi več možnosti za najem opreme in proizvodnje Steklarske nove, saj se s strateškimi dobavitelji, med njimi Geoplinom, niso dogovorili.

V kolikor bo dogovor sprejemljiv tudi za obstoječe družbenike Steklarske in stečajnega upravitelja, se proizvodnja stekla v Rogaški Slatini lahko nadaljuje, so še poudarili v Kadu.

Pomagali bi, a pod določenimi pogoji

"Družba Geoplin je pripravljena dobavljati plin tudi novoustanovljenemu podjetju Steklarska d. o. o., in sicer z odloženim plačilom ter s tem omogočiti zagon proizvodnje, vendar proti ustreznemu zavarovanju plačila za dobavljeni zemeljski plin,“ pa so sporočili iz ljubljanske družbe. Po njihovi oceni namreč podjetje Steklarska, proizvodnja stekla nima ustreznega jamstvenega kapitala, vrednost dobavljenega plina v šestih mesecih pa bi znašala več kot 350.000 evrov.

Kot je znano, je Geoplin 7. avgusta poslal ponudbo, po kateri bi ob določenih garancijah lahko v Rogaški dobavljeni plin plačevali z zamikom. Odgovora do danes še niso dobili, so sporočili. 

Dodajajo, da jim njihove strateške usmeritve ne dopuščajo vstopa v podjetja zunaj energetske dejavnosti. Zato je za Geoplin kakršno koli pripisovanje krivde družbi zaradi zaustavitve proizvodnje v Steklarski novi ali nepristopa v lastniško strukturo podjetja Steklarska, proizvodnja stekla nesprejemljivo in neutemeljeno. "Geoplin vsekakor podpira vse napore za ohranitev delovnih mest tudi v smislu zadnjega predloga Kapitalske družbe za oživitev proizvodnje preko novega podjetja," so še zapisali.

Poudarjajo pa tudi, da so Steklarsko novo oskrbovali z zemeljskim plinom kljub plačilnim težavam v zadnjem letu in iskanju rešitev vse do uvedbe stečaja. "Zaradi navedenega je družba Geoplin verjetno največji upnik v tem stečajnem postopku. Tudi v okviru stečajnega postopka družba Geoplin zagotavlja zemeljski plin vse v skladu z naročili stečajnega upravitelja,“ so še zapisali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon Jug 1
12. 08. 2009 00.29
Moro dobro si to napisal, se strinjam. nekam mirno je vse skupaj, če bi bil Janša na vladi bi sigurno "grmelo" vsak dan...
manco-capac
11. 08. 2009 19.48
KAD in SOD bi se morala umakniti iz takšnih podjetij, ko je bil še čas. Namesto tega sta se na povelje politike umikala iz Mercatorja...
Leandra
11. 08. 2009 18.08
Le kje je Tisti...veliki Usranogatnik borec za delavske Jabke in krompir ..veliki levi Ritoliznik Čilumes..?? Nazadnje jse je zabaval na paradi po nosu morda ke postal eden od njih.. Pardon on je to bil vedno..??