Gospodarstvo

Pomoč podjetjem, nezadovoljni sindikati in delodajalci

Ljubljana, 12. 01. 2009 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S predlogom zakona o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa – v sredo bodo o njem po hitrem postopku odločali poslanci – niso zadovoljni ne sindikati ne delodajalci.

Poslanci bodo o zakonu o delnem subvencioniranju delovnega časa razpravljali v sredo.
Poslanci bodo o zakonu o delnem subvencioniranju delovnega časa razpravljali v sredo. FOTO: Dz-rs.si

Sindikati bodo v sredo pred obravnavo zakona zato organizirali protestni shod pred parlamentom. Vlada želi sicer z zakonom pomagati podjetjem, ki so se znašla v primežu finančne krize in jim primanjkuje naročil. Zato morajo krčiti proizvodnjo, namesto odpuščanja pa bi z državno pomočjo podjetja prešla le na skrajšani delovni čas.

Podjetje, ki bi delovni čas skrajšalo z veljavnih 40 ur tedensko, bi bilo upravičeno do subvencije v višini 60 evrov na delavca mesečno, še dodatnih 60 evrov na delavca mesečno pa bi podjetje lahko dobilo, če bi z reprezentativnimi sindikati sklenilo dogovor o zmanjšanju delovnika na 32 ur tedensko.

Po predlogu bi lahko za subvencije zaprosile gospodarske družbe in fizične osebe, ki zaposlujejo delavce. Prejele bi jih lahko za največ šest mesecev, v tem času pa ne bi smele odpuščati delavcev. Poleg tega za poslovno leto, v katerem bi prejemale subvencije, ne bi smele izplačevati nagrad članom vodstva in nadzornega sveta.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič
Predsednik ZSSS Dušan Semolič FOTO: Aleksa Čupić

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije menijo, da predlog zakona ne zagotavlja, da podjetja, ki bi dobila subvencijo, ne bi delavcem zniževala plač. "Imamo nekatere primere, ko so v podjetjih znižali delovni čas, delavci pa so morali podpisati pogodbe za 10-odstotno znižanje plače," je pojasnil predsednik ZSSS Dušan Semolič. Ponekod so se za znižanje plač s sindikatom dogovorili, na primer v Acroniju in Gorenju, drugod, na primer v Kolektorju pa ne. Zato so sindikati že na ESS (Ekonomsko socialni svet) predlagali dopolnila zakona. Tako so predlagali jasnejša določila, da bi subvencije lahko dobila le podjetja, ki plač ne bi zniževala. Ker vlada teh dopolnil še ni vnesla, bodo sindikati v sredo pripravili protest pred državnim zborom. Semolič pravi, da je slaba popotnica za zakon, če ga ne podpirajo sindikati delavcev ne združenje delodajalcev.

Za izvajanje predlaganega zakona bi bilo potrebnih okoli 230 milijonov evrov, kar bi zadoščalo za subvencioniranje delovnega časa za 250.000 delavcev.

Delodajalce pa moti predvsem to, da bi bili po predlogu zakona do subvencij upravičeni le tisti, ki bi delovnike skrajšali na 36 ali 32 ur. Zato so predlagali spremembe, ki bi delodajalcem omogočile zmanjšanje delovnega časa le za toliko, kot je za njih nujno potrebno. Poleg tega pa menijo, da je odveč, da se mora podjetje za skrajšanje delovnika na 32 ur dogovoriti z reprezentativnim sindikatom. Določilo, da delodajalec v obdobju prejemanja subvencije ne bo odpuščal delavcev, pa bi moralo po mnenju združenja delodajalcev veljati le za tiste delavce, za katere se uveljavlja subvencija.

Na nekatere pomanjkljivosti zakona opozarjajo tudi na gospodarski zbornici. Predlogu očitajo, da ne opredeljuje časovnega dometa zakona, da ni jasno, ali se subvencionirajo plače ali prispevki, in da niso jasni postopki za pridobitev subvencije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

metuljka
19. 01. 2009 17.00
Bilanca do sedaj je taka. Tovarne so dobili zastonj, delavce so plačevali mizerno, zavozili so vsa socialistična podjetja, sedaj pa jim bo država znova dajala denar. Kako lahko Bavčar še sedi na Istrabenzu, če je lani pospravil 450.000 Eur v svoj žep, uničil Drogo, Kolinsko in še kaj... Politiki, kje vam je pamet!! Menedžment je neodgovoren, lakomen, nesposoben, enako pa tudi politiki. Pri vrhu politike in menedžementa je potrebna železna krtača ... Brez tega obrata ne bo. Znova vse nacionalizirat, zaostrit pregon kriminala, delavce pa solidno plačat! Buče prodajajo tisti, ki zagovarja zdajšnji sistem!!!
1972miran
13. 01. 2009 10.57
DELODAJALCI NAJ BOJO SAMO TIHO IN POSLUŠAJO SINDIKALISTE DRUGAČE BO REVOLUCIJA
intel1
12. 01. 2009 15.58
slovencki še vedno rdeči, beli, črni posrani in dok je tko nam država propada.A si jo sploh zaslužmo
kosir_maks
12. 01. 2009 15.11
kako so temo lepo skril pod rubriko gospodarstvo !! če bi bla na oblasti SDS, bi tema dva dni visela na naslovnici !! za kozlat pa taka objektivnost !!!!
finec
12. 01. 2009 14.16
Podjetniki naj naprej prodajo jahte in ta denar vložijo v posodobitev proizvodnje in v razvoj.
selector
12. 01. 2009 14.14
pahor = kuba II
djimi
12. 01. 2009 13.56
Saj še sami ne vejo kaj bi ko pa imajo toliko dela s proslavljanjem in obujanje spominov kdo se bo pa še z gospodarstvom in s krizo ukvarjal točno tako čez sto let bo boljše .
brat
12. 01. 2009 13.33
ne se jezit prvih 100 let je bol zaj...pol pa že gre :)))))
b77
12. 01. 2009 13.17
komunisti in njihovi gospodarski ukrepi so dobri le dokler se da še kje kaj ukrasti oziroma zapufati, potem pa nas čaka napredek v smeri KUBE, VENEZUELE.... TOVARIŠ ZA DOMOVINO Z PAHORJEM NAPREJ! ŽIVELI!