Gospodarstvo

Poplave zaustavile proizvodnjo

Kostanjevica na Krki/Zagorje/Portorož, 21. 09. 2010 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poplave so v številnih podjetjih po Sloveniji povzročile veliko gmotne škode. Ponekod proizvodnja povsem stoji. Tako je tudi v kostanjeviškem obratu tovarne Kolpa, kjer imajo več kot pol metra vode.

V tovarni je trenutno za približno dobrega pol metra vode, takoj ko bo odtekla, pa bodo v njej začeli s čiščenjem.
V tovarni je trenutno za približno dobrega pol metra vode, takoj ko bo odtekla, pa bodo v njej začeli s čiščenjem. FOTO: Matej Tomše

V nedeljo je narasla voda začela zalivati tudi proizvodne prostore tovarne kopalniškega pohištva Lipa, obrata metliške Kolpe, na območju obrtno-industrijskega območja Kostanjevice na Krki. Kot so sporočili iz obrata metliške Kolpe, bo proizvodnja v tovarni stala najmanj do ponedeljka, po grobi oceni predsednika Kolpine uprave Mirjana Kulovca pa naj bi bilo v njej škode za 300.000 evrov.

Kulovec je povedal, da pričakujejo, da jim bo del škode povrnila zavarovalnica, vsega pa niso imeli zavarovanega, saj ni voda doslej še nikoli dosegla območja tovarne. Tako visokega vodostaja ni tudi nikoli nihče pričakoval, je pojasnil.

V zagorski Svei je proizvodnja do nadaljnjega zaustavljena oz. poteka na dodatnih lokacijah.
V zagorski Svei je proizvodnja do nadaljnjega zaustavljena oz. poteka na dodatnih lokacijah. FOTO:

V tovarni se je nabralo za približno 70 centimetrov podtalnice, ki zaradi od ceste nekoliko nižjega zemljišča trenutno še ne odteka, na srečo, je poudaril, v njej nimajo skladišča in vse končne izdelke dnevno vozijo v Kolpino osrednje metliško skladišče, del reprodukcijskega materiala pa jim je uspelo pravočasno preseliti.

Ministrica Darja Radič
Ministrica Darja Radič FOTO: Miro Majcen

Gospodarska ministrica Darja Radić pa je danes na obisku v nekaterih večjih podjetjih, ki so utrpela največjo škodo, med drugim bo obiskala Eti in Sveo. "Z direktorji teh podjetij se bom pogovorila, na kakšen način lahko ministrstvo za gospodarstvo oz. država pomaga," je dejala ministrica. Na podlagi prve ocene škode bo namreč vlada odločala o tem, kakšne oblike pomoči lahko država zagotovi podjetjem, ki so jih prizadele poplave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Apfel
21. 09. 2010 15.14
jest rajš osebno nesm denar do prizadetih k pa da nakažm km na rdeči križ al pa kšn karitas! k vedno obstajajo provizije pa globoki žepi nekaterih! Najbolš je kupt kej kruha salame pa nest nekomu k zdej sam nemore nikamor!!!!!
Roxy79
21. 09. 2010 14.27
In kam bo šel tisti denar ki bil zbran na Slovenski popevki??? Spet za neki kvazi raziskave.... ljudje pa lačni in bosi. Toliko o zbiranju denarja za pomoč v poplavah. ŽE v naprej je jasno....da se velik velik del denarja "izgubi" med razne službe... gasilci pa tud centa ne dobijo...
gregor230
21. 09. 2010 12.30
Se strinjam...me prov zanima kere poceni in bedne izjave bo spet Pahor uporabil da bi zavedel javnost.... Lahko bi poberali stave...".Pahorjeve ukane"
Uroš Palhartinger
21. 09. 2010 12.14
Kaj poreče Pahor, bo zopet obljubljal??? Če izpolni le odstotek svojih obljub izprazne proračun za dve leti vnaprej...
wizeman
21. 09. 2010 12.13
Imam občutek, da bodo nekatere serije kuhinj občutno cenejše...