Gospodarstvo

Pravobranilstvo ne bo uvedlo postopka proti Bembiču, pravosodno ministrstvo začudeno nad odločitvijo

Ljubljana, 29. 03. 2016 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Disciplinska tožilka na državnem pravobranilstvu je zavrnila zahtevo pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča za uvedbo disciplinskega postopka proti državnemu pravobranilcu Lucijanu Bembiču zaradi primera Tovarne sladkorja Ormož.

Tovarna sladkorja Ormož
Tovarna sladkorja Ormož FOTO: POP TV

Disciplinska tožilka na državnem pravobranilstvu je zavrnila zahtevo pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča za uvedbo disciplinskega postopka proti državnemu pravobranilcu Lucijanu Bembiču zaradi primera Tovarne sladkorja Ormož. Zakon o državnem pravobranilstvu namreč ne določa, po katerem postopku se disciplinski postopek vodi.

"Zakon o državnem pravobranilstvu in posledično na njegovi podlagi sprejeti podzakonski akti niso ustrezna pravna podlaga za vodenje disciplinskega postopka zoper državnega pravobranilca, saj zakon med drugim naj ne bi določal, po katerem postopku se disciplinski postopek vodi," je za Radio Slovenija povedala Anita Dreu s pravobranilstva. Posledično disciplinska tožilka zahteve za uvedbo disciplinskega postopka ni podala.

Državno pravobranilstvo je o odločitvi že obvestilo Klemenčiča.

Goran Klemenčič, pravosodni minister
Goran Klemenčič, pravosodni minister FOTO: POP TV

Vlada je februarja lani državnemu pravobranilstvu podala usmeritve za ničnostno tožbo na Sodišču EU zoper sklep Evropske komisije, da mora Slovenija vrniti 8,7 milijona evrov pomoči Tovarni sladkorja Ormož. Tožba, za pripravo katere sta bila na voljo dva meseca, je bila oddana dva dni prepozno, zato jo je sodišče zavrglo.

Klemenčič in kmetijski minister Dejan Židan sta se sredi februarja letos po preučitvi vseh poročil glede prepozno oddane tožbe odločila za zahtevo oz. uvedbo disciplinskih postopkov v obeh institucijah, ki sta se znašli na udaru - državnem pravobranilstvu in agenciji za kmetijske trge.

Klemenčič je takrat potrdil, da je disciplinskemu tožilcu državnega pravobranilstva poslal zahtevo za disciplinski postopek proti Bembiču. Čeprav je bilo v komunikaciji med pravobranilcem in drugimi deležniki v tej zadevi nekaj šumov in napak, je državni pravobranilec kot odvetnik države dolžan skrbeti za procesne roke, čeprav deluje po usmeritvah in navodilih drugih organov, ki jih zastopa, je poudaril takrat.

Da odgovornosti ne more nositi le pravobranilec, se je sicer strinjal Židan, ki je podprl sklepe o uvedbi disciplinskega postopka proti štirim uslužbencem agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Ministrstvo se je že odzvalo, razlago zavračajo

"Na Ministrstvu za pravosodje smo z začudenjem sprejeli pojasnilo disciplinske tožilke Državnega pravobranilstva Republike Slovenije (DPRS), da za uvedbo disciplinskega postopka zoper državnega pravobranilca Lucijana Bembiča ni ustrezne pravne podlage in takšno razlago zavračamo," so se odzvali pristojni na ministrstvu. 

Kot pravijo, za uvedbo disciplinskega postopka obstaja izrecna pravna podlaga v Zakonu o pravobranilstvu (63. člen), kar potrjuje tudi dosedanja praksa. "Leta 2007 je bil na zahtevo takratnega pravosodnega ministra uveden disciplinski postopek, zanimivo pa je, da je bil generalni državni tožilec takrat prav Lucijan Bembič," pravijo. 

Kakorkoli, stališče, da za disciplinski postopek na DPRS ni pravnega temelja, bi pomenilo, da ni mogoče ugotavljati, kaj šele uveljavljati kakršnekoli delovnopravne odgovornosti za državne pravobranilce, kar je povsem nesprejemljivo s sistemskega vidika, še posebej za organ, ki ima takšne pristojnosti, kot je to državno pravobranilstvo.

Ministrstvo za pravosodje bo ocenilo pravne možnosti, da vendarle pride do ugotavljanja odgovornosti v tem primeru, glede na to, kakšne finančne posledice za Republiko Slovenijo ima opustitev dolžnega ravnanja državnega pravobranilca.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
30. 03. 2016 19.04
+2
zakaj sploh imamo to sodno vejo oblasti ali je to samo zaradi ustave države ker v tem dokumentu pač mora biti ali zato da ščiti interese države in državljanov ne pa posameznikov ki na veliko kradejo
maske-so-padle
30. 03. 2016 18.57
Pa imajo material za posnet še kakšno usodno vino al pa žlahtno štorijo itd. Naslov bi bil lahko v spirali slovenske politike in birokracije, glavni igralci pa kar akterji sami. Itak čez dan nimajo kaj pametnega počet, pa še denarja jim ne bi bilo treba delit z drugorazrednimi državljani
razocarani
30. 03. 2016 12.04
+7
imam obcutek da bi moralo biti tudi to pokvarjeno pravobranilstvo ki sciti tega zlocinca obsojeno ,,le kdaj se mnam bo dokoncno strgalo da pocistimo ta birokratski hlev ,,tu so se zaredili zajedalci najslabse sorte ,,da ne recem kaj o zlocinskih sodiscih ,,pri nasi pravni drzavi nasankamo samo revezi-mali ljudje ,,barabe pa so zascitene kot bogovi ,,joj kako lepo bodo gorela tudi sodisca ,,vsa ta slama ki jo imajo ti povzpetniki v bucah mora pogoreti do konca ,,sa se plevel ne bo vec razrascal ,,ja se enkrat vsi ste pravi zlocinci ko izvajate genocid nad narodom ,,
enakostzavse
30. 03. 2016 10.57
+5
Tale bembič je itak dolgoletni (skriti) član sdsa. V času vladavine lopova janše, je bembić bil državni tožilec, kateri pa je porihtal to, da zadeva TSO ni prišla na sodišče, ker je sds že porabil denar od skrite prodaje vitalnih delov tso HRVATARJEM IN PREJETA PROVIZIJA OD NIZOZEMSKE FIRME ZA RUŠITEV JE ŽE BILA PLASIRANA DRUGAM. Zopet še ena lopovščina janšića, katero bomo plačevali mi. Kazen v višini 9 mio. EU, zaradi mahinacij okrog TSO, seveda tudi.
Brabus
31. 03. 2016 15.51
Pa kej ti vedno najdeš tega JJ????? Ga tudi ponoči držiš za vrat??
ni_mi_vse_eno
30. 03. 2016 08.36
+8
Strukture so se ohranile za skladiščenje tujega sladkorja. Veljaki so pobirali denar. Evropa je to videla, nam naložila miljonsko kazen. Ljudstvo, ki teh miljonov nikoli ni imelo v žepu pa mirno gleda. Če bi se pa zgodilo, da bi mu nekdo dal polovico tega zneska in nato vzel iz žepov bi bila pa jutri revolucija. --- Kratkoglednost. Sam sem isti, vesel, da lahko delam za drobiž in vesel, da me 1e6ejo spredaj in zadaj. Vzgojen hlapec, vendar sem napredoval, nedavno sem postal kmet. :)
ni_mi_vse_eno
30. 03. 2016 08.28
+7
Kradejo miljone, minister se pa čudi.
enakostzavse
30. 03. 2016 10.59
+5
Kdo krade in kateri minister ? Ker ta lopovščina sega v leto 07 !
bracobaldo
29. 03. 2016 19.16
+18
Potrebujemo samo kakšnega dobrega režiserja, da bi iz teh ˝smešnic˝ naredi film. Oskarjev za prodajat.
razocarani
30. 03. 2016 12.07
+2
makimakica
29. 03. 2016 18.59
+12
A se delajo norca???
trdovrat
29. 03. 2016 21.50
+6
Maki,ne, kje pa! Pa ljudje, kaj res ne vidite, da nas zato kregajo med sabo, da jih ne bi vse zmetali v bližnje reke! Smilijo se mi pa taki, kot na primer spodaj zek, kateri verjetno misli, da so svečkarji spontano pred sodiščem. Pa še to, sodišče sodi po namerno slabo napisanih pravilih, ki so jih pa verjetno spet pisali kakšni siromaki, ne pa elitne odvetniške pisarne, s točno vnaprej pripravljenimi zasilnimi izhodi! Slovenija lahko noč!
290ktober
29. 03. 2016 18.09
+25
Vsi zakoni so namerno napisani tajo ,da veliki prestopniki vedno ostanejo nekaznovani!! Za 126 € izgubiš hišo,za 300 € dobiš zapor 3 leta,za 50000€ si minister za 8.6 milijona škode Sloveniji pa niti opomina ne dobiš...zato so vsi ,ki so pokradli milijarde nedotakljivi bogovovi....skorumpirana družba vsak dan bolj!!
makimakica
29. 03. 2016 18.55
+2
Žalostno, kriminalno, če se bo izkazalo da imaš prav.
zek
29. 03. 2016 18.02
+15
Klemenčič začuden!!!!! Heeeee je to isti Klemenčič,ki pravi,da je naše pravosodje OK in kritizira tiste,ki si drznejo protestirati pred sodiščem (kako jih že nekateri označujete svečkarji) ---- Klemenčič ali se delate norca iz državljanov Slovenije ali pa se norčujete kar iz sebe!! -- Klemenčič vi ste pravosodni minister in vi ste prvi,ki bi moral kaj storiti,da bo sodstvo delovalo POŠTENO!!!! g Klemenči odločite se že enkrat je sodstvo OK kot pravite ali ni?? ODLOČITE SE IN NE BIT ZAČUDEN, MI ŽE DOLGO NISMO VEČ!!
1adler
29. 03. 2016 17.56
+21
Vodilni so si lepo napolnili žepe in razdelili 6 apartmanov na morju
butalistan
29. 03. 2016 17.55
+17
Hej masinca zagodi ......
makimakica
29. 03. 2016 18.58
+6
Če bo šlo tako naprej res ne bom presenečen, če bo kje zagodla kakšna ......
tony_abcde@yahoo.com
29. 03. 2016 17.52
+23
Zdaj bi moralo biti res že vsakemu jasno kako je možno, da so se pokradle miljarde EUR v naši državi in noben nič kriv...kriminalci skupaj držijo. Politika si je podredila skorumpiran sodni sistem zato je to šala mala še naprej neovirano počet.
290ktober
29. 03. 2016 18.03
+7
anjerd
29. 03. 2016 17.30
+27
Bolj kradeš in lažeš, bolj si zaščite. To je Slovenija po 20-tih letih.
tony_abcde@yahoo.com
29. 03. 2016 17.18
+22
Korupcija se je globoko zažrla v vse pore sodnega sistema...