Gospodarstvo

Kramar o domnevnem pranju denarja v NLB: Na vsa vprašanja lahko odgovorim, da ne vem ničesar

Ljubljana, 16. 12. 2017 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Nekdanji vodilni v upravi NLB Marjan Kramar je na zaslišanju povedal, da ničesar ne ve o obsegu poslovanja iranskega komitenta, saj sam v času mandata ni razpolagal s podatki. Božo Jašovič, ki je banko vodil do leta 2011, pa se ne spomni, da naj bi prav on podpisal predlog za podaljšanje znižanega plačila provizije.

Komisija DZ za preiskovanje sumov pranja iranskega denarja v NLB in Novi KBM je danes na zaslišanje povabila 11 ljudi.

Državni zbor je ustanovitev preiskovalne komisije odredil julija na zahtevo poslancev SMC, potem ko so v javnost prišle informacije, da naj bi iranski državljan Iraj Farrokhzadeh v NLB pred leti odprl račune, na katere so v letih 2009 in 2010 prihajala nakazila iz iranske banke. Teh naj bi bilo več kot 9000, na ta način pa naj bi opral približno milijardo dolarjev. Pozneje je obseg preiskave razširil še na Novo KBM. V njenih poslovalnicah ob meji naj bi to počeli italijanski državljani.

Komisija, ki jo vodi Jani Möderndorfer (SMC), se je doslej sestala na več nujnih sejah, na katerih se je dogovarjala o poteku dela, zaslišala pa tudi dva strokovnjaka, in sicer nekdanjega direktor urada za preprečevanje pranja denarja Klavdija Stroliga in strokovnjaka za jedrsko varnost Miroslava Gregoriča. Ocenila sta, da mehanizmi v banki niso ustrezno delovali oz. da bi moral v teh primerih v banki zazvoniti alarm.

Nekdanji vodilni NLB z malo informacijami o domnevnem pranju denarja

Pred komisijo bi morala danes stopiti še nekdanji prvi mož NLB Draško Veselinovič in nekdanji nadzornik NLB Igor Marinšek, vendar ju ni bilo na zaslišanje.

Komisija je zaslišala nekdanje vodilne v banki. Kot so povedali, s primerom sprva niso bili seznanjeni, ko so presodili, da je poslovanje s Farrokhzadehom lahko tvegano, pa so mu račun zaprli. 

Marjan Kramar, ki je NLB vodil od začetka leta 2004 do leta 2009, je na vprašanje Möderndorferja, ali drži, da je komitenta Iraja Farrokhzadeha iz Irana on pripeljal v banko, odvrnil nikalno. In tudi na vsa preostala vprašanja o komitentu, ki naj bi v letih 2009 in 2010 prek NLB pral denar, je odgovoril: "Na vsa ta vprašanja lahko odgovorim, da ne vem ničesar."

Ob tem je dodal, da tudi ni vedel, da je ta komitent prišel in posloval v banki. "Bila bi izjema, da bi nekdo informiral predsednika uprave, da je nekdo tak prišel. To se v mojem mandatu ni zgodilo za nobeno osebo in za nobeno firmo," je zatrdil.

Marjan Kramar pravi, da ne ve ničesar.
Marjan Kramar pravi, da ne ve ničesar. FOTO: POP TV

Po njegovih besedah so področju upravljanja s tveganji dajali velik poudarek. O tej zgodbi pa bi ga lahko obvestili le iz centra notranje revizije ali službe za skladnost poslovanja. "Obe sta imeli direkten kontakt do uprave," je dejal in povedal, da se ne spomni, da česa, kar sta predlagali, ne bi realizirali ali podprli.

Kramar prav tako ne ve ničesar o obsegu poslovanja tega komitenta, ker da ne in tudi v času mandata ni razpolagal s podatki. "Banka je bila zelo velik sistem, ki se ga lahko vodi le, če je organiziran in če temelji na delegiranju; vsak nivo je imel svoje naloge in pooblastila," je menil.

Tudi Božo Jašovič, ki je NLB vodil od jeseni 2009 do konca leta 2011, je povedal, da Farrokhzadeha ni poznal. "Ko sem prišel v NLB, je z banko posloval že leto dni," je dejal in dodal, da je prvič slišal zanj, ko je uprava prejela predlog za podaljšanje znižanega plačila provizije, ki mu ga je odobrila prejšnja uprava. "Tega predloga se ne spomnim, zagotovo pa ni bilo izpostavljenega nobenega tveganja," je dejal.

Jašovič se tako tudi ne spomni, da naj bi prav on podpisal predlog za podaljšanje znižanega plačila provizije. "Če je bil naveden kot angleški državljan, ki že leto dni posluje banko in je vse v redu, se mi je v času, ko je bila banka v nezavidljivem položaju, zdelo dobro, da nekaj zaslužimo," je dejal.

Ko se je izkazalo, da tveganja obstajajo, so se v NLB odločili, da Farrokhzadehu račun zaprejo, je nadaljeval Jašovič. To je bilo proti koncu leta 2010, po uvedbi sankcij proti Iranu in pridobitvi mnenja Banke Slovenije ter seznanitvi z izsledki notranje revizije. Slednja je ugotovila, da način spremljave poslovanja komitenta ni bil dovolj ustrezen, in da bi morali prepoznati elemente sumljivega poslovanja. "Presodili smo, da je poslovanje s tem komitentom lahko tvegano in smo račun zaprli," je dejal.

Jašovič je sicer izpostavil, da podatki o transakcijah komitentov ne prihajajo do vrha bank. Uprava ne more biti vpeta v odpiranje računov in transakcije komitentov, je dejal, glede konkretnega komitenta, ki je bil res opredeljen kot tvegan, pa dejal, da je po ugotovitvah pristojnih služb posloval prek evropskih bank.

Podobne poudarke je imel v pričanju Miran Vičič, nekdanji član uprave, pristojen za plačilni promet in za poslovanje s prebivalstvom in malimi podjetji. "Ko sem bil obveščen, da ostajajo t.i. mehki indici, da bi lahko šlo za sumljive transakcije, sem zahteval, da vse strokovne službe z različnih zornih kotov o tem podajo mnenje in ugotovijo, če je kaj narobe. Vsakič sem dobil odgovor, da je vse v skladu z zakonodajo," je povedal

Tudi on ni znal pojasniti tega, da se pod prvo znižanje provizije Farrokhzadehu, ki jo sicer mora odobriti uprava, ni podpisal prav noben člane uprave, so pa podpisani ljudje, za katere komisija ni ugotovila, kdo so. "To je nenavadno. Hierarhija je jasno določena," je še dodal. 

Prejemnik nakazila tudi Superman

Komisija je zaslišala tudi srednji menedžment.

Milka Ižanec, ki je bila v tistem času vodja poslovalnice za tuje osebe v NLB. Povedala je, da pravzaprav ne gre za iranskega državljana. "Identificiral se je z angleškim potnim listom, prijavljeno bivališče je imel v Londonu, nanj smo gledali kot na evropskega poslovneža, res pa je bil rojen v Iranu," je dejala.

Potrdila je, da je Farrokhzadeh veljal za stranko z zelo visoko stopnjo tveganja in so ga zato zelo pozorno spremljali. A zaradi sedeža njegovega podjetja na Deviških otokih in ne zato, ker bi on sam in nakazila denarja prihajali iz Irana, ki je bil v tistem času pod posebnimi omejevalnimi ukrepi zaradi sankcij, je pojasnila. Sicer pa za tvegane stranke veljajo vsi nerezidenti, saj je težje preverjati podatke o njih.

"Nikoli nisem videla iranskega potnega lista, denar pa je vedno prihajal iz evropskih bank in če so bila nakazila v dolarjih, iz ameriških bank," je povedala. Če bi bil na črnem seznamu, pa mu računa zagotovo ne bi odprli, je dodala, na Möderndorferjeve trditve, da so bili indici za pranje denarja položeni na mizo, pa odgovorila: "Jaz jih nisem videla in tudi drugi jih niso videli."

Prometa je imel ogromno in NLB je s provizijami za njegova nakazila zaslužila veliko, je še povedala Ižančeva. Nekoč jo je prišel prosit za znižanje provizije in povedala mu je, da to odobrijo strankam z več kot 10 milijonov evrov prometa mesečno. "Rekel je, da se bodo potrudili in tako se je promet povečal," je dodala.

Zaradi velikega števila nakazil se ji tudi število reklamacij, zaradi katerega bi moral po Möderndorferjevih besedah v NLB zazvoniti alarm, ni zdelo pretirano, čeprav jih je bilo veliko. "Skoraj dvomim, da bi kaj takega napisal, saj je bil zelo resen starejši poslovnež," pa je odgovorila na navedbe, da je bil eden od prejemnikov denimo Superman, kot namen nakazila pa večkrat navedena Ana Karenina.

Komisija državnega zbora preiskuje sume pranja denarja v NLB in NKBM.
Komisija državnega zbora preiskuje sume pranja denarja v NLB in NKBM. FOTO: Damjan Žibert

Tudi nekdanja specialistka v oddelku za nakazila v tujino v okviru sektorja za plačilni promet s tujino Vlasta Mozer Šega je povedala, da je bilo v tem primeru precej reklamacij. "Na karkoli smo naleteli, smo obveščali poslovni del in službo, v kateri je deloval pooblaščenec," je dejala in dodala: "Naš sektor je velikokrat opozarjal." Odločitve, ali se bo s komitentom poslovalo ali ne, pa niso v njihovi pristojnosti.

Nekdanji direktor poslovne mreže Osrednja Slovenija pri NLB Igor Žvokelj je povedal, da se je v zgodbo vključil, ko je šlo za predlog za oprostitev provizije, ter izpostavil, da so mu strokovne službe glede tega primera vsakokrat, ko so govorili o njem, povedale, da ni nič narobe. "Poročali so mi, da je bil Farrokhzadeh večkrat skrbno pregledan in da niso našli indicev po navodilih, ki so se dotikali pranja denarja," je dejal in tudi on povedal, da se je v banki identificiral z britanskim potnim listom.

"Predlog sem za upravo pripravil po funkciji, ki sem jo imel," je pojasnil. Ali je nato videl sklep uprave o znižanju provizije, se ni spomnil. Na Möderndorferjevo vprašanje, kako je mogoče, da so pod drugi sklep o dodatnem znižanju provizije podpisane osebe, ki jih komisija ne more identificirati, pa je bil začuden: "Točno se je vedelo, kdo koga nadomešča, to mora biti dokumentirano, praviloma pa so to bili izvršni direktorji."

Ko je Farrokhzadeh prišel odpreti račun, je bil za področje preprečevanja pranja denarja v NLB zadolžen Drago Cunja. Nadzor nad tem področjem je bil v banki po njegovih besedah urejen zelo kakovostno, a kot je povedal, "ta fizična oseba ni bila na nobeni omejevalni listi in tudi Iran je bil takrat naveden zgolj na seznamu držav, ki nimajo urejenega področja pranja denarja".

V času uvedbe sankcij proti državi je bila za področje preprečevanja pranja denarja v banki pristojna Zdenka Bernik Strelec. Ta je povedala, da so se ji zdele Farrokhzadehove transakcije res neobičajne, a "lahko se odločimo, da so vse neobičajne, lahko pa rečemo, da je tak njegov način poslovanja." Do uvedbe embarga ni imela zakonske podlage za zahtevo po zaprtju računa, upravi je tako zaprtje predlagala septembra 2010.

Komisija za nekaj časa zaprla sejo za javnost

Zaslišanje druge današnje priče, takratnega namestnika direktorice poslovalnice Ljubljana-Center Tomaža Kupnika, je komisija za javnost zaprla. Ta je namreč na Möderndorferjevo vprašanje, kaj ve o primeru, dejal, da "o imenih ne smem povedati ničesar zaradi varovanja osebnih podatkov". Möderndorfer je nato sejo za javnost zaprl.

 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (760)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
18. 12. 2017 12.47
+6
Zanimivo, kako 1 milijonček vpliva na popolno izgubo spomina oz dobitnika naredi popolnoma nevednega.... Naj vrne oni milijonček in vso razliko izplačane plače do minimalca v NLB, saj očitno ni nič rabil vedeti, biti za nič odgovoren, oziroma se ničesar ne spomniti... Ker snažilka, ki tam dela za minimalca vsekakor neko odgovornost do dela nosi, im za svojo plačo na tem. del . mestu fizično gara mu torej ne bi naredili ne škode, ne sramote, če bi mu za čas njegovega poslovanja tam priznali plačo snažilke, oz minimalec.... Vse ostalo nagrabljeno pa naj gospod povrne...
Bojan-F
18. 12. 2017 12.42
+0
Sledilci disfunkcionalne skupine SDS ne morejo razumeti, da nihce na nedesnosucni strani ne zagovarja bonusa, ki ga je prejel g. Kramar Marjan, se manj pa razumejo, da predmet tega prispevka ni onih 1.000.000 €, ampak domnevno pranje denarja ... zato ponovno sprasujem ... potem, ko ste pogledali in precitali gornji prispevek po vasem je prislo do pranja denarja ali ne ... je bila banka NLB oskodovana ali ne ... je bila v poslovanju narejena kakrsnakoli necednost?
macek_garfield
18. 12. 2017 11.31
+3
tudi jankovicef jurcek se je tako nekako zagovarjal, pokvarjenci ostanejo pokvarjenci pa to
nikandra
18. 12. 2017 11.24
+6
Že na osnovi nekaterih komentarjev je razvidno, da pri nas ne bo nikoli boljše. Eni krivdo valijo strankam na levici, drugi strankam na desnici, v resnici pa imajo krivci za polom in krajo v naši državi imena in priimke in spadajo tako k eni ali drugi opciji. Ljudje smo razklani, namesto, da bi stopili skupaj in ne glede na politično prepričanje obsodili tiste, ki so in še kradejo na račun nas davkoplačevalcev. Očitno nobena vlada in tudi zaposleni v državnih inštitucijah, da o sodnikih sploh ne govorimo, nimajo namena ničesar narediti glede korupcije v naši državi.
ROMELS
18. 12. 2017 11.42
-1
samo preberi si spodnje komentarje in ti bo takoj jasno, kako ta levi lopovi zagovarjajo svoje leve lopovske oblastnike. zato pa smo, kjer smo.
nikandra
18. 12. 2017 11.05
+4
Verjetno se tudi tega ne spomni več, da je sploh bil zaposlen v NLB. Pri našem sodstvu si lahko takšni vse privoščijo. Saj kazensko odgovarjajo samo tisti, ki so dolžni nekaj sto evrov. Takoj odpraviti trajni mandat sodnikov!!!!
Jimi1
18. 12. 2017 12.50
+5
Sodnikom, tožilcem in odvetnikom pa obvezno vsakega pol leta izdati "poligrafsko testiranje" na temo korupcije, pristranskosti in poštenega opravljanja dela za katerega so plačani.... Letošnja sramota iz Črnomlja pač to zahteva, če hočemo obvarovati narod in državo pred krivosodnimi uničevalci....
Bojan-F
18. 12. 2017 09.56
+3
Ena zanimivost, ki kaze ucinkovitost makroekonomske teorije WD40 ... v casu zadnjega obdobja vladavine WD40 in napovedi bankrota drzave Slovenije za pozno jesen 2012 je bil slovenski spread 760, prejsnji teden pa 35 ...
Bojan-F
18. 12. 2017 10.00
+1
... poduk Desnemu sektorju, gurujem komuniciranja in zagovornikom Kaosa ... vlada Cerar I uspeva vzdrzevati zadolzitev drzave za skoraj 22-krat ceneje kot vlada Jansa II ...
Bojan-F
18. 12. 2017 10.02
+2
... in same po sebi se vlecejo vzporednice ... torej: koliksna je bila premija za prihod Trojke (oz. preplacevanja zadolzevanja) in koliksna je premija za prodajo NLB pod ceno?
Bojan-F
18. 12. 2017 10.03
+2
Le kdo bi lahko bil "destinatario" premije v obeh primerih?
pepikrlinca
17. 12. 2017 20.26
+19
a ni hudo...tako mladi in tako dementni
felix58
17. 12. 2017 21.22
+10
hujše še je, ko se pogleda v špegu, pa špegu ne ve, kateri laže
NajboljsiBoguniverzuma
17. 12. 2017 20.01
+0
Srebrni, a te tvoj "tovariš" kosmati nikoli ne povabi na večerjo v hotel? :)
srebrnibreg
17. 12. 2017 20.05
+1
Ne sekiraj se ti ne za srebrnega in ne za praška, če te pa že zanima sva se že večkrat srečala. Na večerjo pa z moškim ravno nimam namena hodit, ker nisem kontra navit.
NajboljsiBoguniverzuma
17. 12. 2017 20.06
-2
Ma ti sploh nisi navit!! Ti si en vosu zarukan!!
srebrnibreg
17. 12. 2017 20.08
+2
Kdo je vosu zarukan ti kažeš iz dneva v dan na tem portalu pod vsemi svojimi nicki.
NajboljsiBoguniverzuma
17. 12. 2017 20.10
-2
Evo, paranoja je dejansko nalezljiva!! Bogve,kaj vidva s kosmatim počneta, ko se srečata ...
srebrnibreg
17. 12. 2017 20.13
+1
Midva se kot moška ne izdajava za žensko kot ti ženska za moškega in tvoj sobluzač isto. Je moški pa se predstavlja za žensko. Pač plitva dejanja plitvih ljudi.
NajboljsiBoguniverzuma
17. 12. 2017 20.15
-2
srebrnibreg
17. 12. 2017 21.42
+2
felix- saj je pa to ženska. Pred kakšnim letom so svečkarji naenkrat v enem dnevu zamenjali nicke in po večini se jih predstavlja z nasprotnim imenom oziroma spolom kot je. Neka čudna komanda je prišla iz Trstenjakove, da so to tako na hitro naredili.
Ivan Vrbovsek
17. 12. 2017 19.47
-8
leva banda prašek in srebrni vedno zagovarjata vso lumparijo samo še nekaj mesecev potem bosta odpadla kot gump od gat
NajboljsiBoguniverzuma
17. 12. 2017 20.00
-8
felix58
17. 12. 2017 21.24
+4
to pa še bomo videli...upam, da izdajalci slovenskega naroda ne zmagajo...če pa že, jim bo še žal, mislim na volivce
felix58
17. 12. 2017 21.25
+4
upam namreč, da se bodo v Murglah prebudili in v javnost poslali zgodbice, ki slonijo na resnicah in samo resnicah tako, da bodo sektaši obupal
evasle
17. 12. 2017 19.41
+1
Preiskovanje finančnega kriminala, ki smo ga pokrili davkoplačevalci, ne bi smel biti zaprt za javnost. Že to, da so ga skrili pred nami, pove, da tudi preiskava ni neodvisna in da se ne kaže zanesti na poštene in odkrite rezultate.
srebrnibreg
17. 12. 2017 19.55
+0
srebrnibreg
17. 12. 2017 20.06
+2
Evo ga. Piše o kriminalu pa ne ve o kakšnem.
evasle
17. 12. 2017 20.14
-1
Vse piše v prispevku. To je le del kriminalnih dejanj naših bank.
srebrnibreg
17. 12. 2017 20.16
+0
Piše to kar si sds sekta izmišljuje. Ni nobenega dokaza, da je bilo kakšno prepovedano pranje denarja in Kramar je vodil v večini nlb v času Janševe vlade in tudi takratni nadzorni svet je svoje prispeval v tej svinjariji.
štrekeljc
17. 12. 2017 20.20
+2
Vasletka, od tega iranskega denarja se je zaradi provizij kvečjemu le pokril del luknje. Kriminal, ki ga imaš v mislih in je povzročil luknjo, je bil podeljevanje tajkunskih kreditov. Zdaj pa sama ugotovi, kdaj je bilo teh kreditov največ. ZPre1 je bil sprejet 14.7.2006, ZBan-1 pa 23. 11 2006. Ta dva zakona sta omogočila podeljevanje spornih kreditov. Kdaj jih je bilo torej največ? Srebrni, je pa Vasletka drugače fejt punca!
srebrnibreg
17. 12. 2017 20.24
+3
Hehe...ti verjamem na besedo. Predvidevam, da jo edino preveč v desno zanaša. Tam se ji pa slabo piše.
Viggen
17. 12. 2017 19.35
+2
Drugače je vse skupaj ("Irangate") neumnost brez primere. Janšisti lažejo, da je šlo za "financiranje terorizma". 100% terorističnih napadov v Eu izvedli wahabisti (recimo, da so ekstremistična sekta sunitov, čeprav je taka opredelitev sporna) s podporo Saudove Arabije, s katero so veliki prijatelji natoisti / atlanticisti, katerim se večno prilizuje JJ...
Viggen
17. 12. 2017 19.28
+5
"Človek za milijon evrov" "ne ve ničesar". Zanimivo. Zakaj je potem že dobil 1M EUR?
srebrnibreg
17. 12. 2017 19.33
+3
štrekeljc
17. 12. 2017 19.41
+6
Zato, ker je pozabil tudi, za katere usluge so mu ga podelili!
srebrnibreg
17. 12. 2017 19.53
+1
Govoriva o pranju denarja ali o nezasluženem milijonu?
štrekeljc
17. 12. 2017 20.07
+3
Jaz govorim o podeljevanju tajkunskih kreditov, verjetnega pranja denarja preko Promsvyazbank,... Morde tisti milijon le ni bil nezaslužen?
srebrnibreg
17. 12. 2017 20.12
+0
Osebno sem prepričan, da ni zaslužen. Drugače je pa tu glavni point tega obtožba pranja Iranskega denarja. Razen, če sds sekta to namišljeno pranje denarja izkorišča za neke druge namene.
štrekeljc
17. 12. 2017 20.33
+0
Desni tudi pozabljajo, da je bil sporni "iranski" račun odprt prav v zadnjih dneh Janševe vlade konec leta 2008. Prve transakcije so bile šele kasneje. Zakaj se jim je mudilo z odprtjem računa, če ga takrat še niso potrebovali?
srebrnibreg
17. 12. 2017 19.13
+4
Zanimivost glede Kramarja je tudi to, da je on bil na čelu banke večino časa v času Janševe vlade.
mijavci
17. 12. 2017 19.20
+0
Predsednik vlade se nima kaj vtikat v poslovanje banke za to obstaja nadzorni svet, dejstvo je da se je državni dolg države v času JJ zmanjšal, kar pa nima nobene veze z slabimi krediti ki so jih podeljevali v banki. Imate pa sedaj lepo sliko ki so jo narisal Pahor, Bratuškova in Cerar ki so državni dolg nabili v nebo.
srebrnibreg
17. 12. 2017 19.23
+3
Hehe...stonickni. Zakaj pa potem zaradi bank napadate Cerarja in Pahorja? Sedaj si lepo pokazal svojo dvoličnost, laži in zavajanja na tem portalu. Hvala ti.
mijavci
17. 12. 2017 19.29
+0
Srebrni malo se zresni, prvič to je moj edini profil, drugič, Cerar je deležen kritik ker ne opravlja svoje naloge kar se tiče vodenja vlade ker je nesposoben, za banke so odgovorni drugi, Pahor pa ker se na nobeni funkciji do sedaj ni uspel iskazati kot neka pozitivna oseba, povsod same bruke.
srebrnibreg
17. 12. 2017 19.32
+3
To bo ja. Vse ti verjamem. Edino ena stvar te izda pa ti ne bom povedal katera. Bolj pomebna je tvoja laž in dvoličnost. Takrat, ko je vladal tvoj idol je ena situacija, ko pa vlada nekdo drugi pa je ravno obratno. Zresni se ti ne jaz.
mijavci
17. 12. 2017 19.44
-2
Če bi bil malo bolj razgledan bi ugotovil da na tej strani pod veliko temami podajam komentarje večinoma s pozitivnimi odzivi, tebe srečam samo v člankih kjer se hvali levičarje in kritizira JJ povsod drugje si tema.
štrekeljc
17. 12. 2017 19.52
+3
mijau, nagrado Kramarju je moral odobriti nadzorni svet. V njem so takrat sedeli Marinšek Igor, SDS; Peter Ješovnik, SDS; Zvonko Ivanušič, SLS; Adrijana Starina Kosem, SDS; Žiga Lavrič, SDS. Morda se "precednik" vlade res ni vtikal v poslovanje banke, saj je za to imel nadzorni svet.
srebrnibreg
17. 12. 2017 19.54
+2
štrekeljc- tega nočejo vedeti, ker bi potem po svojih morali pljuvati.
štrekeljc
17. 12. 2017 20.02
+5
mijavci, še tale citat iz članka KAZALNIKI ZADOLŽENOSTI SLOVENIJE, ki ga je napisal Matjaž Noč iz Banke Slovenije: "... Kot že rečeno, se je bruto zunanji dolg skokovito povečal od konca leta 2004 do 2008 (23,9 mrd EUR). Od konca leta 2008 do marca 2011 se je bruto zunanji dolg povečal le za 3,3 mrd EUR." Kdo je dolg nabil v nebo? Ne smeši se z neumnostmi, prosim!
mijavci
18. 12. 2017 10.32
+1
štrekeljc predvidevam da si eden izmed doktorjev SMC ki ne razume zadolževanja države od zadolževanja gospodarstva, s svojimi citati misliš da si pameten pa ispade ravno obratno. Kaj boš pa na tole rekel;Republika Slovenija se je od osamosvojitve pa vse do leta 2008 zadolževala v razponu od 21,1 do 27,3 % BDP. V obdobju Pahorjeve vlade pa je ta odstotek poskočil od 21,1 % na 46,6 % (zaokroženo), pod Janševo vlado iz 46,6 % na 53,9 % (zaokroženo), vlada Alenke Bratušek pa je pristala na 71 % od BDP-ja. Od leta 2008 do leta 2015, torej v pičlih sedmih letih, se je zadolžitev Slovenije povečala od 21,1% na 83,1 % BDP-ja (za 62,0 %).
JohnsonJohnson
17. 12. 2017 19.02
-1
mislim da je ravno za ta primer Cerarjeva mama rekla da ni vsaka svinjarija kriminal. Pa tudiu če ni rekla, svinjarija na kubik JE
mijavci
17. 12. 2017 18.52
-1
Če Kramarjevo zgodbo postavimo malo bolj enostavno na komercijalno raven je to tako kot da trgovski potnik proda 100 avtomobilov v vrednosti 15,000€ pri tem dobi provizije recimo tisočaka od avta in pričakuje sto tisoč evrov nagrade, problem pa nastane ker teh sto avtomobilov kupec neče plačat ker nima niti za dva avta denarja, in trgovski potnik od svoje firme striktno zahteva provizijo. V realnem gospodarstvu je to nemogoče, pri banki ki dela z denarjem kot svina z mehom pa je vse mogoče. Bi bilo pa enostavno samo pregledali bi koliko je bilo tistih kreditov v času Kramarja vrnjeno v celoti, pa se bojim da nebi zaslužil niti za eno dobro plačo.
JohnsonJohnson
17. 12. 2017 18.59
+0
srebrnibreg
17. 12. 2017 19.00
+3
Sedaj, ko vidite, da vam je obtoževanje za pranje denarja padlo v vodo ste se pa spravili na Kramarja. To smo že vsi zdavnaj vedeli, da to ni prav ampak sedaj komaj vas to moti, ko vam je pri drugi strani spodrsnilo.
štrekeljc
17. 12. 2017 18.35
+16
Cel kup komentatorjev je pametnih kot lesen tič. Kako lahko sploh govorite o pranju denarja, če je bil ZAKON O PREPREČEVANJU PRANJA DENARJA IN FINANCIRANJA TERORIZMA (ZPPDFT-1) sprejet 20.10.2016 in začel veljati 19.11.2016. Vse sporne transakcije so se dogajale precej prej. V pravnih državah zakon za nazaj ne more veljati. Seveda pa to ne spremeni dejstva, da je Kramar en navaden ....... - vstavite po želji, moja beseda je neprimerna.
srebrnibreg
17. 12. 2017 18.37
+9
Politična igra in poskus blatenja sedanje vlade in levega političnega pola. Približujejo se volitve in *nekdo* mora iskati volivce tudi z lažjo kot je za njega značilno.
štrekeljc
17. 12. 2017 18.47
+5
Saj ne vem niti, koliko je Kramar levi. Res se je prej družil z Drnovškom in bil na čelo NLB imenovan pred Janševim časom, ampak je potem Janši zelo zvesto služil in bil od Janševega US nato leta 2013 nagrajen s preklicem Lex Kramar, ki je obdavčil njegovo nagrado. Odšel je s cca 1,3 mio €. Ne bi se US postavilo za nekega levaka!
štrekeljc
17. 12. 2017 19.40
+2
Lahko se tudi sprašujemo, zakaj je NLB pod Kramarjevim vodstvom in v Janševem kupila delež Promsvyazbank, poslovno povezane z MAPO banko. Ta banka je depozitna enota za ruske paradržavne trgovce z orožjem iz začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja. Čigav denar so takrat oprali? Je Janšev nadzorni svet NLB zato s tako lahkoto Kramarju odobril 1 mio € nagrade?
srebrnibreg
17. 12. 2017 18.29
+10
Ne vem zakaj se mi s tem pranjem toliko ukvarjamo, če pa v Bruslju naše tožibabe zaradi tega ni nihče resno jemal. prej obratno. Na kratko so jim dali brco v ta zadnjo.
JohnsonJohnson
17. 12. 2017 19.00
+3
hebe se v Bruslju za nas, pa ce se pokrademo in pobijemoi do konca, vsi pa vemo da je poslovanje NLB ena sama velika svinjarija
srebrnibreg
17. 12. 2017 19.11
+1
Zakaj so pa potem sploh šli v Bruselj po lastni domovini pljuvat? Glede pranja denarja bi pa oni morali biti bolj hudi kot mi doma. Očitno ga ni bilo.
motorka57
17. 12. 2017 18.26
+5
..... za 30 let v luknjo,pa bo sigurno začel kašljat.Sicer pa,kaj počne kriminalistična polcija,zakj jo sploh mamo .... Kravatarji so ...urbe,vse je v njihovih rokah,ko pa sedejo pred roko pravice,ti ...uddiči vse pozabjo!
nevica
17. 12. 2017 18.15
+9
Jaz tudi ne vem od kod mu pravica za tisti milijon nagrade, tip je popolen aberveznik - ne ve nič. kaj je potem sploh delal?
motorka57
17. 12. 2017 18.27
+2
....za nič dela je dobival plačo,in na koncu še smetano ...
Teofil
17. 12. 2017 17.33
+21
Pozabil je tudi da je v žep pospravil 1 miljon evrov odpravnine,za nagrado kjer je v svojem mandatu ustvaril rekordno izgubo NLB