Gospodarstvo

FOTO: Uprava in delavci Luke Koper dosegli dogovor o koncu blokade pristanišča

Koper, 05. 07. 2016 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Uprava Luke Koper je z delavci dosegla dogovor o prekinitvi blokade pristanišča. Pred vhodom v Luko se je odvil nov množičen shod v podporo luškim delavcem. Miro Cerar je poudaril, da vlada ne namerava prodati Luke Koper, za ureditev razmer pa je odgovorna uprava in ne vlada.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: V Luki Koper dosegli dogovor
    01:19
    Iz SVETA: V Luki Koper dosegli dogovor
  • Iz SVETA: Cerar se z delavci ne namerava pogovarjati
    00:56
    Iz SVETA: Cerar se z delavci ne namerava pogovarjati
  • Iz 24UR: Luka lahko izgubi ugled
    02:26
    Iz 24UR: Luka lahko izgubi ugled
  • Iz 24UR: Plačni rekordi v Luki
    02:25
    Iz 24UR: Plačni rekordi v Luki
  • Iz 24UR: Dostop onemogočen
    02:05
    Iz 24UR: Dostop onemogočen
  • Iz 24UR: (Ne)sprejemljivi zapisi
    02:32
    Iz 24UR: (Ne)sprejemljivi zapisi
  • Iz 24UR ZVEČER: Shod v podporo delavcev
    03:54
    Iz 24UR ZVEČER: Shod v podporo delavcev

Delo v Luki Koper od ponedeljka v omejenem obsegu spet poteka, medtem pa delavci vztrajajo pri svojih zahtevah po odstopu ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje. A premier Miro Cerar je včeraj zatrdil, da minister uživa njegovo zaupanje in ga ne namerava menjati. 

Uprava družbe pa je z delavci, ki so se minuli petek spontano uprli, dosegla dogovor o prekinitvi blokade koprskega pristanišča. Tako naj bi ob 22. uri delo steklo nemoteno, zaradi čimprejšnje odprave nastalih zamud pri odpremi blaga pa bodo zagotovili okrepljeno nočno izmeno in uporabili vse razpoložljive vire, so sporočili iz Luke. Na vseh terminalih bodo tako delali tudi tisti, ki običajno ne delajo ponoči.

'Vlado smo ujeli na laži'

Na protestnem shodu civilne fronte Vstala Primorska - vstala Slovenija v podporo delavcem Luke Koper se je pred upravno stavbo Luke zbralo okoli 2000 luških delavcev, študentov, predstavnikov sindikatov in drugih gibanj. Kot je razpoloženje množice ujel predstavnik Sindikata pristaniških delavcev Luke Koper Davorin Petaros, so vlado ujeli na laži.

Petaros je med drugim navedel Kajuhove verze, da "edino hlapci cvilijo ponižno kakor psi in lajajo, da nas je malo, da bi v uporu vse pobralo."

Zdaj pa cvili premier Miro Cerar, je nadaljeval: "Cvili in ustrahuje vodstvo Luke Koper, brani svojega podložnega ministra, nas pa še naprej žali, in to iz Pariza."

Kot je dodal Petaros, je peščica simbol delavstva, ki privilegirancem v vladi predstavlja pomembne volivce, čigar glas kupujejo z lažmi. "Ta peščica vas je ujela na laži in zavajanju ... Ujeli smo vas na dejstvu, da vam je za Luko Koper, Slovenijo in njene državljane prav malo mar," je nadaljeval.

Kot je še napovedal, so v Kopru dvignili val, ki pa se ne bo ustavil na luških valobranih: "Naš val bo segel do Ljubljane, Koroške, Štajerske."

Predsednik sveta delavcev v Luki Mirko Slosar pa je spomnil na dogajanje v zadnjih dneh in razkritje vladnega dokumenta, ki dokazuje sume delavcev. "Preko sobote, nedelje, ponedeljka in še danes smo dosegli, da jim je ta dokument lahko zgolj v sramoto," je ocenil.

Ob tem je pozdravil dosežen sporazum z upravo o prekinitvi blokade pristanišča. Z njim so prehiteli oz. prekrižali načrte, "da bi vrnili Jazbeca in točke na izredno skupščino". S tem je Slosar verjetno namignil na možnost, da bi vlada oz. Slovenski državni holding ob nadaljevanju blokade sklicala izredno skupščino ter razrešila tako nadzorni svet kot upravo Luke.

Protest so prišle podpret različne skupine ne le z Obale, ampak iz cele Primorske in Slovenije. Že pred popoldanskim protestom so danes prišli izrazi podpore luškim delavcem z najrazličnejših koncev, od mednarodnega sindikata pristaniških delavcev do Zveze združenj borcev za vrednote NOB.

Protest v Luki Koper - 4
Protest v Luki Koper - 4 FOTO: Aljoša Kravanja

Pobudniki shoda sicer opozarjajo na navedbe infrastrukturnega ministra Gašperšiča o pripravah prenove koncesijske uredbe in posledično koncesijske pogodbe, iz česar je po njihovem razvidno, da se na ministrstvu zavzemajo za ustanovitev pristaniške uprave.

"To pomeni konkurenco lastnemu podjetju, podjetju, ki je v lasti državljanov Republike Slovenije. S tem se ogroža poslovanje Luke Koper in zmanjšuje vrednost podjetja, ogroža delovna mesta, prihodnost Obale in vse regije," so zapisali.

Prepričani so, da se slovenskemu narodu prodajajo laži v korist izkoriščevalcem. "Zaradi vladne arogance in neupoštevanja volje naroda nam ostane edina možnost skupen upor," so dodali.

Na podobnem protestu proti menjavam treh luških nadzornikov pred tednom dni se je v Kopru zbralo med tri in štiri tisoč ljudi, na koncu pa je Slovenski državni holding (SDH) umaknil svoj predlog, predsednik uprave SDH Marko Jazbec pa je odstopil s položaja. V ponedeljek je nadzorni svet SDH za začasno predsednico uprave holdinga imenoval članico nadzornega sveta Lidio Glavina.

A delavci so nato vztrajali tudi prek konca tedna, saj so v delovanju SDH in vlade v minulih tednih prepoznali napad na Luko kot edinega koncesionarja v koprskem pristanišču in poskus privatizacije družbe ter zato zahtevali odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje in pogovor s premierjem Mirom Cerarjem.

V soboto jih je nato razburil še delovni dokument ministrstva za infrastrukturo, ki jim je prišel v roke. V njem ministrstvo navaja, da pripravlja aneks h koncesijski pogodbi in omenja možnost podelitve več koncesij v pristanišču v okviru reševanja problematike neamortiziranih vlaganj.

Cerar: Vodim vlado, ne podjetja. Za ureditev razmer je odgovorna uprava

Cerar je dejal, da se z delavci nima namena pogovarjati, ker vodi vlado in ne državnih podjetij. Dejal je, da je kot predsednik vlade vedno podpiral dialog, a ne more kot predsednik vlade nadomestiti tistih dejanj, ki jih mora izvršiti vodstvo podjetja. "Sicer me bodo jutri povabili tudi v druga podjetja in se bom ukvarjal z vodenjem podjetij, ne pa z vodenjem države," je pojasnil Cerar.

"Zavzemam se za pravno državo, za vodenje podjetij po načelih korporativnega upravljanja in v skladu s tem je za dogajanje v Luki odgovorno vodstvo podjetja, ki bo morali dati ustrezna pojasnila," je bil oster.

Prepričan je tudi, da je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič že in da tudi še bo ponudil javnosti vse potrebne odgovore. Po njegovih besedah ni korektno, da se ministra obtožuje za nekaj, česar ni storil. Gašperšič vladi ni predlagal nobenega dokumenta, ki bi nakazoval kaj takega, kot se v javnosti govori, vlada tega tudi ni sprejela, je poudaril premier. Po njegovem mnenju bo minister taka pojasnila tudi še dal sam.

Še enkrat je poudaril, da vlada ne namerava prodati Luke Koper, za ureditev razmer pa je odgovorna uprava in ne vlada.

Vlada: Luka ne bo privatizirana

Da ne nameravajo prodati Luke Koper so sporočili tudi iz vladnega urada za komuniciranje in ponovno poudarili, da je "Luka strateško pomembna naložba, ki ne bo privatizirana, k čemur se je ta vlada kot edina vlada do sedaj zavezala v Strategiji upravljanja kapitalskih naložb države. Vlada si sistematično prizadeva, da poveča vrednost Luke Koper, posebej z izgradnjo 2. tira, in s tem tudi v naprej zagotavlja zanesljiva delovna mesta v koprskem pristanišču".

S tem namenom je vlada prejšnji teden sprejela program razvoja pristanišča, ki opredeljuje petletni razvojni plan Luke Koper. "Ker je Luka Koper pomembna za Slovenijo, njeno gospodarstvo in njene državljane, je v skupnem interesu vlade, uprave Luke Koper in njenih zaposlenih, da se čim prej v celoti vzpostavi nemoten delovni proces v koprskem pristanišču in s tem prepreči nadaljnja nedopustna gospodarska škoda," so še sporočili.

Ne le gospodarska škoda, temveč tudi izguba ugleda Luke, ki lahko prežene stranke

Prevozniki, ki v Luko vozijo blago, si želijo čimprejšnje normalizacije razmer. Tudi špediterji tarnajo, da se morajo strankam opravičevati za zamude pri dostavi blaga. V Luki sicer pravijo, da bodo zamude nadomestili do petka, prevozniki pa napovedujejo, da bo za to potrebno več kot mesec dni. Kakšna natančno bo škoda, bodo še izračunali, vsi pa se bojijo izgube ugleda Luke kot zanesljivega partnerja, kar lahko stranke prežene v druga pristanišča.

Ocena škode - samo Slovenskim železnicam je blokada povzročila več kot dva milijona evrov škode na dan - bo po pojasnilih Luke znana v prihodnjih tednih. Takrat bo namreč tudi jasno, ali bodo poslovni partnerji uveljavljali odškodnine, skladno z določili komercialnih pogodb.

Škoda v Luki Koper nastaja v dveh primerih, pojasnjuje Sebastjan Šik. "Eno je izguba prihodka, če gre tovor drugam, drugo so penali oz. odškodnine, ki nam jih izstavijo poslovni partnerji. Dokler stanje ne bo normalizirano, teh podatkov tudi ne bomo imeli," je povedal.

Tudio na gospodarski zbornici (GZS) se bojijo, da se poleg neposredne gospodarske škode povzroča škoda tudi ugledu Luke Koper, ki je za razliko od drugih doslej veljala za zanesljivega partnerja, kjer ni izrednih razmer in pogostih stavk. "To lahko povzroči dolgoročne posledice v izgubi poslov," je dejal Robert Sever z GZS.

Protest v Luki Koper - 7
Protest v Luki Koper - 7 FOTO: Aljoša Kravanja

V ponedeljek odpremili približno 1000 tovornjakov

Po ponedeljkovi uvedbi osemurnega dela v Luki Koper se sicer odprema tovora počasi vrača v normalo. Že nedeljski dogovor med upravo in upornimi zaposlenimi, po katerem so delavci v ponedeljek in danes delali med 9. in 17. uro, ključne zadeve pa so opravili tudi zunaj tega urnika, je pripomogel k temu, da so z okrepljenimi ekipami omilili posledice blokade in nadoknadili velik del zamud.

Samo v torek so tako po pojasnilih upravljavca koprskega pristanišča zaključili delo na petih ladjah, odpremili okoli 1000 tovornjakov in približno 500 vagonov. Danes pa so privezali štiri ladje in jih odvezali pet, odpremili pa so okoli 1000 kamionov in 450 vagonov.

Nato je treba sesti za mizo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v odzivu na dogajanje v Luki Koper danes dejal, da je v tem trenutku najbolj pomembno čimprej vzpostaviti delovni proces v Luki, nato pa sesti za mizo in razrešiti vsa odprta vprašanja. Upravo Luke je znova pozval, naj stori vse, da se delovni proces čimprej normalizira.

Počivalšek pozdravlja napredek izhoda iz težkih razmer v Luki Koper, kjer je delo po treh dneh blokade v ponedeljek znova začasno steklo.

Minister je ob tem znova opozoril na škodo, ki se dela Luki, gospodarstvu Slovenije in tujini. Škoda ni samo neposredna, ampak tudi v smislu ugleda Luke in Slovenije, ki je ogromna.

Počivalšek je vse, ki so odgovorni za to, da delo znova v polni meri steče in zaostanki nadoknadijo, pozval, naj k temu pripomorejo. "Pozivam predsednika uprave Luke Koper Draga Matića, da naredi vse, da se delovni proces v Luki Koper čimprej normalizira," je dejal minister.

Ko se bo to zgodilo, je treba nemudoma sesti za mizo in razrešiti vsa odprta vprašanja. Slovenija ne more biti talec nesporazumov, ki se odražajo v ogromni gospodarski škodi, je poudaril. "Mesto za reševanje tako težkih vprašanj je miza, za katero sedejo vse zainteresirane strani," je poudaril.

Protest v Luki Koper - 13
Protest v Luki Koper - 13 FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi drugi poslanci svarijo zaradi gospodarske škode in pozivajo k dialogu in prevzemanju odgovornosti

Več poslanskih skupin meni, da so shodi v Kopru usmerjeni proti vladi oz. premierju Miru Cerarju, zato ga pozivajo k dialogu.

Po ocenah SMC tudi javnost ugotavlja, da protesti v Luki Koper niso primerni, saj nastaja huda gospodarska škoda. Zato je potrebno zavedanje, da se protesti na tak način ne bi smeli dogajati, je v izjavi novinarjem opozoril poslanec SMC Igor Zorčič.

Po njegovem mnenju dogajanju botruje več dejavnikov, odgovornost pa je deljena in je zagotovo tudi na strani protestnikov. "Protesti so ustavna pravica, a takšni, ki povzročajo veliko gospodarsko škodo, so nedopustni," je dodal in ocenil, da je vprašanje tudi njihova zakonitost.

V DeSUS so zaskrbljeni zaradi škode, ki nastaja. Po njihovih ocenah so vsi deležniki delali napake, tako v upravi in nadzornem svetu Slovenskega državnega holdinga ter Luke Koper kot v politiki, je pojasnil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. V DeSUS zato zahtevajo, da še pred parlamentarnimi počitnicami uredijo razmere, razčistijo položaj in poiščejo odgovorne.

Po njegovih ocenah dogajanje ne bo minilo, ne da bi padla katera od "odgovornih glav". Ne želi sicer ocenjevati, kdo mora oditi. "Bo pa moral premier oceniti, ali bo šel kdo drugi. Sicer bo posledice nosil on sam," je opozoril Jurša, ki je Cerarju že priporočal čim več dialoga. 

Tudi po mnenju prvaka DeSUS Karla Erjavca le dialog lahko reši te težave, obžaluje pa vse dogodke zadnjih dni, ker mečejo slabo luč na Slovenijo. Spomnil je, da je Luka Koper pomembna za nekatere tuje države, zapleti pa gotovo ne promovirajo te poti, ki je na srečo povezana z zelo ugodno geostrateško lego Slovenije.

"Bojim se, da v teh igricah in spopadih lahko to geostrateško prednost izgubimo. Zato je treba vse storiti za to, da se zadeve umirijo," je opozoril. Prav bi bilo, da se dialog začne, je dejal Erjavec in s tem odgovoril na vprašanje, ali bi moral premier na pogovor v Koper. "Kot izkušen politik mislim, da se bo tako tudi zgodilo," je pristavil.

V poslanskih klopeh opozarjajo na gospodarsko škodo zaradi razmer v Luki Koper.
V poslanskih klopeh opozarjajo na gospodarsko škodo zaradi razmer v Luki Koper. FOTO: Miro Majcen

V ZL ocenjujejo, da je za dogajanje v Luki neposredno odgovoren premier Miro Cerar. Upor delavcev je odziv na odsotnost dialoga, meni poslanec Matej T. Vatovec. To po njegovih besedah kaže na prezir in aroganco predsednika vlade, ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in ministrstva za finance. "Z odvračanjem dialoga lahko pričakujejo nadaljnje stopnjevanje upora, saj je že zgodovina pokazala, da brez dialoga ljudstvo ne more ostati mirno," je posvaril Vatovec. Po ocenah Vatovca je sicer gospodarska škoda, ki nastaja v Luki, majhna v primerjavi s tem, kar prinašajo poteze vlade pri privatizaciji.

Po besedah poslanca NSi Jerneja Vrtovca bi bilo treba ta gordijski vozel presekati tako, da bi odgovornost za nastale razmere prevzeli v upravi Luka Koper, infrastrukturni minister Peter Gašperšič in državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja. Zatem bi bilo treba iskati dolgoročne rešitve glede Luke Koper, da do tovrstnih dogodkov ne bo več prihajalo, je dodal. Poudarja, da zato, ker vlada ne zagotovi komunikacije, dnevno izgubimo več kot milijon evrov in s tem hiramo Luko Koper.

Tudi po mnenju poslanke in predsednice Zavezništva Alenke Bratušek je čas, da se obe strani pogovorita in najdeta rešitev, pa tudi premier bi si moral vzeti čas za pogovor in pojasnilo, kaj namerava vlada narediti z Luko. Bratuškova se sicer ne strinja z načinom, ki ga ubirajo delavci, saj z blokado dela v Luki nastaja gospodarska škoda.

V SD so že v ponedeljek pa so poudarili, da od Gašperšiča pričakujejo pojasnila glede Luke. Po besedah prvaka SD Dejana Židana je državni upravljavec prejel zelo jasno sporočilo glede (ne)transparentnega delovanja. "Odločili smo se, da Luke ne prodamo. A je bilo to očitno premalo glasno povedano," je Židan dejal v izjavi novinarjem ob prihodu na srečanje v predsedniško palačo. V prihodnje pa je treba po njegovih besedah poiskati odgovornost. Kot je dejal, ga motijo nasprotujoče si izjave uprave in nadzornega sveta Luke ter SDH kot državnega upravljavca.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (885)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
06. 07. 2016 17.47
+2
Dva junaka, dva bedaka, Cerar, Brglez, vse sta zavozila, še predno se dobro posla nista lotila.
mallonge
06. 07. 2016 17.48
+0
Julči je nadrobila Cerarju kar mu pripada, budali debilni, samovšečni.
hondica
06. 07. 2016 11.12
+0
Kamor se obrneš v Sloveniji, jugomafija hara, vrata jim pa odpirajo stari aparatčiki, ki so neupravičeno ostali na položajih.
NA LEVO ni OK
06. 07. 2016 10.37
+6
Niti enega projekta v Sloveniji se ne spelje pošteno. Na vsakem koraku se čuti smrad po kraji, lopovščini nenasitnem interesu lobijev in nesposobnosti vlade , da se jim upre in enkrat za spremembo deluje v interesu države - nas vseh. *. Ne grem več na volitve .
Ost1234
06. 07. 2016 10.57
+1
Če te enkrat piči strupena kača, se že zvite vrvi bojiš. Tako nekako pravi star slovenski pregovor.Pri nekaterih projektih gre za enak strah ...
Nightyfly
06. 07. 2016 11.18
+4
BLIŠČINBEDA***************tudi sam dobivam tak obcutek ,da se to dogaja cisto na vseh ravneh in podrocjih .Skoda , res skoda ,ki jo bo tezko sanirati .
piu
06. 07. 2016 10.32
+4
Cmerar mora odkrito povedati, kdo je ta skrivni investitor za 2 tir, zaradi katerega so nalašč blamirali EU-sredstva in zaradi katerega bi posegli v upravljanje luke tako, da bi še njemu omogočili soupravljanje....
piu
06. 07. 2016 10.36
+4
To, da bi dvojna uprava v enem podjetju pospeševala konkurenco pa je ekonomski unikum...... Kvazi ekonomistom, ki so dajali take izjavi je treba takoj vzeti izobrazbo....
piljan
06. 07. 2016 09.57
+1
Kje so pa danes veliki gospodarstveniki iz sekte dohtar ivana?Ne ne bodo več podpirali telih iz Luka,da zrušijo vlado?Ne srbite,še vedno vam Korl ostane.
slo_veter
06. 07. 2016 09.13
-4
priznam: ta Koprski poletni festival socializma .. z recitali Kardelja, marš s paneli, folklornim nastopom v rdečem, partijske zastave, je super ideja in prava popestritev Koprskega poletnega utripa .. manjka mu sicer malo dramaturške dodelave, dramatke, .. več spontanih vzklikov parol sindikalnih voditeljev, pa kakšen napis na rjuhi več tudi nebi škodoval.. drugače pa ima potencial .. upam da bo postal tradicionalen. Veliko turistov, bi si z veseljem pogledal, razglednico Koper 1954. Organizatorjem pa predlagam (poleg boljšega ozvočenja in prospekta prireditev) , da imajo popoldansko predstavo na pomolu.Taki bi si gosti, ki pridejo s križarko, kar z ladje ogledali šov. Drugače pa super, v upanju, da se drugo leto spet srečamo.
Nightyfly
06. 07. 2016 11.25
+2
No ja , eni pa bojece na skrivaj postavljajo neke druge zastave v Horjulu , ali pa mogoce tudi doma . Zaradi cesa ze ? Sicer pa rdece delavske zastave vihrajo tudi po Evropi mar ne ?
slo_veter
06. 07. 2016 12.58
-2
ma Horjul je lokalno amatersko gledališče, ne moreš veliko pričakovati od peščice posameznikov, kakšno pesmico, govor mal kostumov.Tole v Kopru, to pa je megalomansko.. se vidi da imajo Luko Koper za sponzorja. Skoraj 1000 statistov, še otroci na barikadah wauu, več prizorišč, center, rampa, vratarnica. Manjkal je le še ognjemet na Titovem trgu. Pika na i. Mogoče drugo leto.
nika2002
06. 07. 2016 08.42
+1
POŠTENO POVEDANO. Aleš Vahčič, ekonomist »Vse skupaj me spominja na piraje v južnoameriških rekah. Ko vanje vržeš kos mesa, se ne samo zapodijo za mesom, ampak se začno tudi gristi. Če pa mesa ni, se začnejo jesti med seboj. Pri Luki Koper vidimo samo brbončice na površini, v resnici pa vlada nervoza lobijev, ker še ni bilo vrženo meso v vodo. Meso pa je gradnja drugega tira. Lobiji imajo jasne interese, da se ta naredi čim dražje. Od države bi pričakoval, da bo udarila po njih, denimo s prodajo Kitajcem, ki imajo v rokah svetovni ladijski transport. Drugi tir bi se zgradil poceni, lobiji pa bi ostali z dolgim nosom. Zdaj pa je Slovenija od lobijev ukradena država. Ti ustvarjajo izgubo, s prodajo tujcem bi novi lastniki ustvarjali profit, a Sloveniji bi ostala dodana vrednost. Brez dodane vrednosti pa ni niti dobička, samo nekateri si polnijo žepe.«
deerar
06. 07. 2016 08.15
+4
Vsi ki spremljamo sistem že 25 let vemo za kaj gre
bracobaldo
06. 07. 2016 08.19
+3
Propad špedicij piše na transparentu - mogoče zato, ker vse dobre posle dobiva špedicija, kjer je delal Matič, preden se je zmagoslavno vrnil v Luko.
bracobaldo
06. 07. 2016 09.58
+0
Luški so imeli malico pa so dali malo minusov.
SDS_je_poden
06. 07. 2016 08.05
+1
Kako lepo je videti rdeče zastave na kupu.... kene tadesni?
SDS_je_poden
06. 07. 2016 08.06
-2
Na sliki pa majica Tito vrati se... hahaha....
Kollerik
06. 07. 2016 08.11
+7
Že spet cvikajo in to je dobro. Kar naj vejo, da za vsako rit raste šiba, tudi za njihovo.
NapovedovalecPrihodnosti
05. 07. 2016 21.59
+1
Tik tak tik tak kukuriiiikuuuuuuu kokokokooooooodaaaaak konec zdaj pa spat kurice drage boste lahko kokodakale spet jutri.Hihihihihihiii
JJZGEODPRASKAKATJO
05. 07. 2016 21.55
-6
KORINTOS GURT SREBRNI IN PRASEK PODPIRAJO KUCANA KI JE NA ZAKONIT NACIN ZASLUZIL VEC KOT 200MIL EVROV
Kollerik
06. 07. 2016 14.31
+2
srebrnibreg
05. 07. 2016 21.51
-2
Ni mi jasno kako so lahko otroci iz vrtca lahko tako dolgo pokonci. Kako jih lahko starši tako dolgo pustijo za računalnikom. Dokaz, da so še obiskovalci vrtca je to, da še ne poznajo malih črk in morajo pisati z velikimi črkami.
NapovedovalecPrihodnosti
05. 07. 2016 21.52
+1
Skunk Works
05. 07. 2016 21.53
+5
Kollerik
05. 07. 2016 21.54
-1
korintos23
05. 07. 2016 21.54
-2
kolerika, ima raje kure in portale kot ženske!
Kollerik
06. 07. 2016 10.43
+1
korintos23
05. 07. 2016 21.50
+1
Rozika trdi da sta Singapur in Hong Kong državni luki!
funi
05. 07. 2016 21.49
+3
Kaj pa imajo ZB pri tem ,naj molijo za srečno zadnjo uro ,saj so 70 let živeli na lažnih lavorikah.
Skunk Works
05. 07. 2016 21.43
+1
tukaj se demokracija ugasne ob 22 uri....
korintos23
05. 07. 2016 21.43
+3
Da se ti vsaj malo naspiš! Še nisi utrujen?
NapovedovalecPrihodnosti
05. 07. 2016 21.46
+3
Roseann..........Kure ob tej uri gredo spat.
srebrnibreg
05. 07. 2016 21.48
+2
In potem sektaši odidejo na lažnivo manipulantsko noratv. Mi brez noratv lahko preživimo vi sektaši pa brez nas normalnih in poštenih skupaj s tem portalom pa ne morete. Edino skrivate se pred špislji noratv in ste si vsi naenkrat spremenili nicke. Edino Rožle je vmes heroj pa se upa pod standardnim nickom pojaviti.
NapovedovalecPrihodnosti
05. 07. 2016 21.48
-1
Korintos....Midva greva pa sedaj ko morate vi spat na pametno razpravljanje.
NapovedovalecPrihodnosti
05. 07. 2016 21.50
-1
Srebrni..pridruži se in se kaj pametnega naučiš drugače boš ostal kot si.
Kollerik
06. 07. 2016 14.31
RožleYXXX
05. 07. 2016 21.40
-1
Tik..tak..Tik..tak..Tik..tak....čist tako, da vas spomnem
korintos23
05. 07. 2016 21.44
+3
RožleYXXX
05. 07. 2016 21.44
-2
Kwas pa zoprn...Bibaleze...Ti lohka tut prideš k nam na obisk...
srebrnibreg
05. 07. 2016 21.45
+1
Tisto svojo lažnivo noratv si vi nekam zataknite. Tam me ni ker me laži in manipulacije ne zanimajo.
RožleYXXX
05. 07. 2016 21.49
+4
Itaq...še med sabo se ne znate zment kako se boste potem s poštenimi...
RožleYXXX
05. 07. 2016 21.50
+4
Pa ne laži, ker vemo, da delaš tam pod krinko....bivši udbovc
JJZGEODPRASKAKATJO
05. 07. 2016 21.39
-3
KORINTOS GURT SREBRNI IN PRASEK VSI PODPIRAJO LEVA KRIMINALNA DEJANJA
fljfo
05. 07. 2016 21.40
+2
Pa saj je jasno, da so plačanci (kot tudi marsikateri iz nasprotne opcije)...Kdo bi lahko objektivno in brez plačila javno podpiral lopove in izdajalce!?!?
JJZGEODPRASKAKATJO
05. 07. 2016 21.42
+0
KORINTOS GURT SREBRNI IN PRASEK SO SE PRODAL ZA 300 EVROV NA MESEC ZELO NIZKO SO PADLI
fljfo
05. 07. 2016 21.43
+2
Glede na to, kako se okoriščajo njihovi delodajalci sumim, da so bolje plačani za internetno zagovarjanje lopovstva...
korintos23
05. 07. 2016 21.45
+2
fljfo
05. 07. 2016 21.47
+3
Bil v službi, zatem skočil v gozd po lisičke in na vrt...Kaj pa ti? Še nekaj minut in si končal smeno...
korintos23
05. 07. 2016 21.48
+5
Malo na motorju, malo v vinogradu, malo po rastlinjaku, malo okrog hiše, in malo sem sedaj tu! Jaz nisem mestni otrok.
fljfo
05. 07. 2016 21.52
+0
fljfo
05. 07. 2016 21.52
+0
korintos23
05. 07. 2016 21.56
+4
Upokojenci delamo toliko koliko nam paše, penzija primerna, hiša pošlihtana, rdeči in črni me pa ne matrajo kot tebe, mirno spim.
Skunk Works
05. 07. 2016 21.34
+1
Prodati vse......Z vsakim prevzemom, ki ga naredijo tujci, se zadeve vedno bolj normalizirajo. Nič služb po povezavah, nič svetovalnih pogodb, nič korupcije, manj dolgov. Seveda bi bilo bolje, če bi firme ostale v slovenskih rokah, v rokah kvalitetnih slovenskih lastnikov (ala Akrapovič, Boskarol, itd..)…..Ampak, ker butasti narod butasto voli imamo zadnjih 25 let kar imamo, in je prevzem tujcev še najmanj slaba možnost…..
JJZGEODPRASKAKATJO
05. 07. 2016 21.36
-2
korintos23
05. 07. 2016 21.37
+4
Rozika, a misliš da bo šef v privatni luki imel 152.000 letne plače?
srebrnibreg
05. 07. 2016 21.37
+4
Že od leta 41-45 ste hoteli naš narod in našo domovino predati tujcem in ste celo kri slovenskega naroda prelivali, da bi vam to uspelo in sedaj spet hočete. In ti se boš delal zavednega Slovenca dejansko bi pa Celo Slovenijo rad uničil. Pokvarjenec eden.
Skunk Works
05. 07. 2016 21.41
+4
ne imel bo milijon ali dva plače, če bo napravil še več posla in širil luko, stranski proizvod tega pa je rast delovnih mest in gospodarstva v okolici......ampak to velja za normalne države.....brez zastav iz nekih čudnih ljudem neprijaznih časov.....
korintos23
05. 07. 2016 21.41
+1
srebrni, spet jim je spodletelo, račun pa še pride.
Skunk Works
05. 07. 2016 21.42
+2
srebrni ti še res verjameš režimski zgodovini?????
korintos23
05. 07. 2016 21.42
+3
Rozika, kam se pa boste te širili? Pa tira nimate, ups, še po obstoječem se ne vozi!
srebrnibreg
05. 07. 2016 21.44
-1
Rozika jaz verjamem SVETOVNI zgodovini. Ti pa verjameš svoji strankarski lažnivi in ponarejevalski zgodovini.
Skunk Works
05. 07. 2016 21.46
+3
Kjer pustiš kapitalizmu prosto pot se vse neverjetno razcvete tudi na malem prostoru, poglej Singapur, Hong Kong...itd.....samo soc. zapečateni tega niti ne dojamete.....
Skunk Works
05. 07. 2016 21.47
+2
ti od svetovne zgodovine nisi prebral niti kazala, če ne nebi take pisal....
korintos23
05. 07. 2016 21.49
+1
štrekeljc
05. 07. 2016 21.31
+3
Je pa res neverjetno, kako so sektaši naenkrat zamenjali stran. Včeraj so protestnike podpirali, danes pljujejo po njih. So zamenjali stran kot njihov idol.
srebrnibreg
05. 07. 2016 21.32
+2
Tudi ti si opazil? Kaj misliš so tako pokvarjeni ali tako bu tasti?
Kollerik
05. 07. 2016 21.43
+1
RožleYXXX
05. 07. 2016 21.29
+1
Uprašte Kwčevca kwa zna Kučko delat z nožem....s tardečimi se ni za zayebavat prau...
Kollerik
05. 07. 2016 21.31
+1
mater se bojite tega malega penzionista, levji srčki desni... kaj šele bo, če pridemo mi na sceno...