Gospodarstvo

Predstavnica Evropske komisije: Kloriranih piščancev in hormonskih zrezkov ne bo. Nasprotniki: Danes ne. Pa jutri?

Ljubljana, 16. 06. 2015 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
54

Sporazum TTIP še naprej največ vprašanj in nasprotovanj vzbuja, ko gre za varnost hrane, zaščito potrošnikov in mehanizem ISDS. Predstavnica Evropske komisije zagotavlja, da so meje, ki jih v pogajanjih na škodo Evropejcev ne bodo prestopili, jasne.

Steklarska industrija je med tistimi, ki upa na odpravo carin in zmanjšanje birokracije.
Steklarska industrija je med tistimi, ki upa na odpravo carin in zmanjšanje birokracije. FOTO: Thinkstock
Globalni svet je sredi sklepanja nove generacije trgovinskih sporazumov, ki za razliko od svojih predhodnikov, ki so predvsem omogočali vstop na trge, pomenijo globlje sodelovanje med partnericami.

Še posebej burna čustva na stari celini vzbuja sprejemanje čezatlantskega trgovinsko-naložbenega partnerstva med ZDA in EU TTIP.

Medtem ko zagovorniki poudarjajo, da bi z odpravo uvoznih tarif veliko pridobila podjetja na obeh straneh Atlantika, ki bi lahko okoli 6 milijard evrov, kolikor jih gre zdaj v ta namen, porabila za drugačne investicije, povečalo bi se naj trgovanje med partnericama - evropski izvoz v ZDA za do 18 odstotkov (187 milijard evrov), BDP EU bi naj na ta račun do leta 2027 zrasel za pol odstotka, evropska avtomobilska industrija pa bi si naj obetala tudi do 41-odstotkov večji izvoz v ZDA, nasprotniki še naprej svarijo, da bi se na račun nekaj dobička zagotovo morali odpovedati več trdo priborjenim evropskim ugodnostim, ki se nanašajo na zaščito ljudi in okolja.

Vidikov obravnave sporazuma je veliko. Na konferenci Zveze potrošnikov so se vprašanja lotili z vidika potrošnikov.
Načeloma velja, da bi naj imeli ti po TTIP na voljo več izdelkov po konkurenčnejših cenah, zaradi okrepljene konkurence naj bi številni izdelki postali kvalitetnejši. A tudi pomislekov ne manjka.

Slovenska izhodišča

V imenu Slovenije v pogajanjih sodeluje gospodarsko ministrstvo. Svetovalka s tega ministrstva Mirjam Zdovc je na konferenci pojasnila, da Slovenija TTIP zaenkrat ne nasprotuje, ima pa svoje interese, ki jih brani.

Kot je povedala, ima tako za Slovenijo večjo težo kvalitetna vsebina sporazuma kot njegovo instant sprejetje. Naša država se ne strinja s trditvijo, da je argument o učinku odprave carin odveč, ker bi naj bile te že zdaj smešno nizke. "Za steklene izdelke so na primer 20-odstotne in tukaj ima Slovenija zaradi razvite steklarske industrije nedvomno svoje interese," pojasnjuje Zdovčeva.

Slovenija pa tekom pogajanj nasprotuje, da bi regulatorno sodelovanje nadvladalo nad javnim interesom. Zahteva izvzetje javnih storitev, največji boj pa poteka za ohranjanje standardov na področju varnosti hrane, kjer naša država ne odstopa od aktualnih standardov.

Med odprtimi vprašanji z vidika Slovenije je denimo farmacija, kjer se ne strinjamo z morebitnim podaljševanjem patentne zaščite, ker naši farmacevti večinoma živijo od proizvodnje generikov, naša država si prizadeva še za posebno zaščito malih in srednjih podjetij znotraj sporazuma, ne strinja se s trenutno različico mehanizma ISDS.

Zrezek
Zrezek FOTO: Thinkstock

Hormonska govedina in nevarne kemikalije

Pričakovano se je velik del razprave vrtel okoli varnosti hrane, ki je ob mehanizmu ISDS nedvomno največji vir nasprotovanja sporazumu v evropski javnosti.

Kot je povedala državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša je pač dejstvo, da je razlika na področju hrane med ZDA in EU velika: "V ZDA vlada večja odprtost do GSO, drugačna je pot njihovega potrjevanja, še vedno je v živinoreji dovoljena uporaba hormonov, uporaba klorovih pripravkov za dekontaminacijo mesa, poraba mesa kloniranih živali in njihovih potomcev ter višja dovoljena vrednost ostankov fitofarmacevtskih sredstev v hrani."

Predstavnica Evropske komisije Florina Telea je jasno zagotovila, da ob nasprotovanju večine držav članic prav na področju hrane obstajajo "rdeče črte", ki ne bodo prestopljene. "Standardi, ki varujejo hrano in potrošnike se ne bodo spreminjali. GSO, ki bi želeli odobritev, bodo morali še naprej skozi običajen proces, hormonskega mesa ne bo!"

Tisti, ki dvomijo v koristi sporazuma se ob tem sprašujejo, kaj potem na področju hrane sploh ostane, da bi se bodoči partnerici sploh pogajali, če Evropa od ničesar ne odstopi. Telea meni, da je manevrskega prostora veliko, med drugim na področju uskladitve tehničnih pravil, ki zdaj onemogočajo trgovino. Kot primer navaja ostrige, ki jih zdaj ni mogoče izvažati, ker Američani preverjajo vodo, v kateri jih gojijo, Evropejci pa testirajo ostrige same.

Težave "živega sporazuma"

Breda Kutin iz Zveze potrošnikov je na to dejala, da so takšna zagotovila seveda dobrodošla, obstaja pa vprašanje, katera vrata za spremembe sporazum odpira za v prihodnje, kakšna bo harmonizacija standardov na eni in drugi strani čez nekaj let. Podobnega mnenja je Andrej Gnezda iz Koalicije proti tajnim sporazumom, ki meni, da dejstvo, da gre za "živ sporazum" pomeni prej težave kot rešitve, saj bi se lahko v bodoče odprla vprašanja vplivanja na področja, ki zdaj ne bodo neposredno omenjena.

"Verjamemo, ko Evropska komisija pravi, da namen ni nižanje standardov, a postavljene bodo možnosti, da posel preko lobistov vpliva na zakonodajo, s tem pa se lahko zaobide regulacijo," je opozorila Monique Goyens, direktorica Evropske potrošniške organizacije.

V to, da poskusi vplivanja bodo, pa ne dvomi skoraj nihče. "V EU se GSO označuje. V ZDA to velja za nekaj, kar je slabo za posel," razlaga Goyensova, ki verjame, da bo ameriška stran, če obdržimo označevanje, v zameno zagotovo nekaj zahtevala.
Telea medtem zagotavlja, da je cilj obeh strani postaviti visoke globalne standarde o varnosti hrane, tudi za druge sporazume.

Goyensova pa opozarja na morebitne prihodnje poskuse nižanja standardov: "Medtem ko v EU za meso velja princip od kmeta do krožnika, ki zahteva stroga ravnanja v celotni pridelovalni in predelovalni verigi, je v ZDA vseeno, koliko bakterij se pojavi tekom pridelave in predelave, ker meso na koncu operejo s kemikalijami. Simbol tega so klorirani piščanci. In nevarno je, da bi temu želela slediti evropska podjetja, ker je ceneje." Ob tem še izpostavlja past samocenzure, ki bi naj trenutno stala na poti prepovedi endokrinih motilcev, ker jim ideja gre v nos na drugi strani Atlantika.

Alojz Grabnar z urada za kemikalije je sicer dejal, da se področje dovoljenih ali prepovedanih kemikalij v TTIP ne bo harmoniziralo. Nasprotniki namreč opozarjajo, pri nas je samo v kozmetični industriji prepovedanih skoraj 1400, v ZDA pa le 11 škodljivih kemikalij: "EU ima v svetovnem merilu zavidljiv sistem ravnanja s kemikalijami po sistemu Reach in to se ne bo spremenilo, se pa nadejamo boljšega sodelovanja na strokovnem nivoju."

Evropski poslanec Igor Šoltes je medtem izrazil zaskrbljenost, da bi se po TTIP podaljšala pot živil od pridelovalca do potrošnika in dodal, da bodo lahko tukaj pomembno vlogo odigrale prav potrošniške organizacije.

Sogovorniki so se enotno strinjali, da EU nikakor ne bi smela odstopati od načela previdnosti, ki je pomemben vir zaščite evropskih potrošnikov. Pomeni pa, da je treba na tej strani Atlantika najprej dokazati, da je nekaj varno za uporabo, na drugi pa ravno nasprotno. Od tod tudi velika razlika v količinah izdelkov na enem in drugem trgu.

No, kdo nas torej "želi zastrupiti"

Potem ko so pomemben del javne razprave o TTIP že dolgo skoraj apokaliptične napovedi o svetovni nadvladi multinacionalk, ki bi si naj preko TTIP želele podrediti svet in privatizirati še tisto, kar je ostalo (naravni viri in javne storitve), ker jim je na ostalih področjih že zmanjkalo manevrskega prostora, se se govorci soočili z nekoliko provokativnim vprašanjem, naj torej Slovencem končno razkrijejo, kdo so organizacije ali možje v črnem, ki si želijo podrediti svet in nam vsiliti sporazum.

Kot je razložil Gnezda, obstaja seznam organizacij, ki so si najbolj prizadevale, da pogajanja stečejo. Florina Telea pa je medtem zagotovila, da TTIP ljudem pravzaprav ne bo vsilil nihče. Da bodo lahko preko ratifikacije v Evropskem parlamentu ali nacionalnih parlamentih dovolj vplivajo. Je pa dodala, da je na tehtnici tudi dejstvo, da vzhajajoče države pridobivajo na moči in bi lahko bile one tiste, ki bodo postavljale pravila. Šoltes je medtem dejal, da je treba resno premisliti, ali je takšen sporazum potreben, saj bi lahko v nasprotnem primeru prinesel težave, ki jih brez njega ne bi imeli.

Med temi težavami mnogi omenjajo princip regulatornega sodelovanja, ki bi pomenilo predhodno usklajevanje zakonodaje, kar številni vidijo kot pot kapitala do vpliva na zakonodajalce.

Tajnost kot izgovor za skrivanje?

Tako Šoltes kot Zdovčeva sta opozorila na še vedno perečo temo (ne)transparentnosti sprejemanja sporazuma, ki se med drugim še vedno kaže tako, da so dokumenti na voljo le v posebnih bralnih sobah v Bruslju, kar pomeni, da jih lahko Slovenci, vključeni v proces, berejo le tam.

"V sobo grem s svinčnikom in papirjem za zapiske in se počutim kot v šoli," je situacijo ponazorila Zdovčeva. Goyensova je opozorila, da je tam okoli 3000 dokumentov, ki so zelo strokovni in bi potrebovali strokovno oko. Potrošniške organizacije se sicer zavzemajo, da bi bili vsi dokumenti javno razgrnjeni, čemur še posebej nasprotuje ameriška stran.

Telea je na to dejala, da lahko države v bralne sobe pošljejo tudi strokovnjake, ki preučijo določena področja. Gnezda pa se je vprašal, kaj pomaga mnogim dostop do bralnih sob, če o prebranem ne morejo javno govoriti. Pa tudi - kakšna je dejanska moč civilne družbe, če 97-odstotkov vprašanih nasprotuje ISDS, Evropska komisija pa ga še kar forsira.

Sodstvo
Sodstvo FOTO: Thinkstock

Spremenjeni ISDS sprejemljiv?

Šoltes meni, da bi lahko TTIP živel brez ISDS, prav tako bi bil v tem primeru prej sprejet. S sporazumom, ki bi bil brez ISDS in bi ohranjal evropske standarde, ne vidi težav. Zavzema se tudi, da bi ZDA pristopile k mednarodnim pogodbam, ki se nanašajo na zaščito ljudi, socialnih pravic in okolja, pa jih doslej še niso sprejele.

Več govornikov je opozorilo, da lahko gospodarstvo - glede na to, da imata tako ZDA kot EU urejeno pravosodje, deluje tudi brez ISDS. Telea pa je menila, da je preveč strahov pred tem mehanizmom povezanih s staro verzijo ISDS. Po njenem Evropska komisija zdaj stoji za modelom brez privatne arbitraže, kjer bi arbitre vnaprej, še pred prvim ISDS primerov izbrali ameriška in evropska stran, s čimer bi se zagotovila njihova neodvisnost, uvedli pa bi tudi sistem pritožb.

Čeprav marsikdo meni, da je TTIP prevelik, da bi lahko bil učinkovit in ambiciozen, pa so tudi pri nas gospodarske panoge, ki ga z veseljem čakajo. Predstavnik elektroindustrije je dejal, da na njihovem področju trenutno velik pritisk za svoje standarde vršijo Kitajci in Indijci, glede na to, da imata ZDA in EU trenutno še intelektualno premoč, bi jo bilo dobro izkoristiti.

V praksi bi to med drugim pomenilo, da bi bil isti izdelek primeren za obe tržišči. "Škoda bi bili, da bi zaradi kakšnega poglavja padle vse potencialne prednosti," je dejal.

Kutinova je ob koncu sicer dejala, da bi bil sporazum še najboljši, če bi strani ena od druge prevzeli le najboljše prakse in opozorila na pomen kvalitetne razprave o TTIP, ki bo - kot kaže zadnje dogajanje v Evropskem parlamentu - trajala še nekaj časa. "Gre za preveč pomembna vprašanja, da bi jih obravnavali kot religijo," je opozorila. Velik del javne debate je namreč pogojen tudi z (ne)naklonjenostjo vpletenih do ZDA na sploh.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Superlan
21. 06. 2015 12.05
+5
Dragi Slovenci, tule imate kontakte naših vrlih "domoljubov", ki podpirajo tole korporativno nesnago imenovano TIPP. Pišiti jim, sprašujte jih, težite jim, ustavljajte jih na cesti, snemajte jih, ustvarite jim nelagodje ... Če se bo slehrni posamenik spravil nad njih, bodo naslednjič raje dvakrat premislil, kako bodo glasovali in kaj podpirali: Lojze Petrle: alojz.peterle(at)ep.europa.eu; Ivo Vajgl: ivo.vajgl(at)europarl.europa.eu; Jelko Kacin: office(at)jelkokacin.eu; Milan Zver: milan.zver(at)europarl.europa.eu! STOP TIPP!
ferencz 1
19. 06. 2015 17.07
+7
STOP TIPP! STOP GSO! STOP KRAJI VODE!
Vakcinar
19. 06. 2015 10.08
+5
Neverjetno kako težko se je odločit , da piščancev ne bomo namakali v klor Hvala bogu, da sem se pred leti naučil vrtnarit in vzredit kakšnega zajca ali piščanca. Družba hvala vam lepa za večino ponujene hrane !
Shisui
18. 06. 2015 15.55
+12
Narod ga je nayebal, tako v ZDA kot v EU in v Aziji. Ne mislite, da so tako neumnost demokratično podprli katerikoli od prej omenjenih narodov, to je maslo skrajnih bogatunov, 0,1% od enega odstotka. za 99.99% populacije je tole GNOJNICA, pa ne glede na to, na katerem kontinentu živite.
ONniON
18. 06. 2015 12.24
+14
referendum prosim , če ne gre drugače
NiVec
18. 06. 2015 09.00
+21
Le zakaj skrivajo, odgovor je na dlani. Kdor je za to, je izdajalec svojega naroda in se mu naj primerno sodi.
tron3
17. 06. 2015 10.16
+32
V primeru, da EU mafija sprejme ta sporazum, je treba takoj v Sloveniji organizirati referendum o izstopu iz EU konfederacije, ne smemo dovoliti, da bodo po nas srale in scale ameriške multinacionalke, lahko to počnejo vsepovsod, v Sloveniji pač ne bodo, jasnoooo!!
cirenij
18. 06. 2015 09.39
+9
Ja, Zver je v EU parlamentu že obsodil tiste, ki ne podpirajo sporazuma med EU in ZDA,Po njegovem izvajanju so ti za Ruse in Putina. Vir Svet24. Tron3, te povsem poidpiram. Je že preveč ameriških strupenih smeti po Evropi. Njihovim multinacionalkam je samo za dobiček ne glede na katastrofe, ki jih in jih še bodo povzročile. Take z zverovo miselnostjo pa nekam strpat, čim dlje od civilizacije.
zimerman
18. 06. 2015 10.21
+0
Tron, žal ti moram povedati, da sanjaš. Slovenci niso nikoli nič naredili(se opravičujem tistim nekaj ki so), no razen po gostilnah. Tudi če je kak referendum, je to bolj priložnost za nedeljski družinski sprehod za njih. Tudi svoje države nikoli ne bi imeli, če bi Srbi samo malo bolj stisnili. zato ne pričakovat da se bodo borili za "neka" semena. Lahko pa zelo pričakuješ, da bodo po nekaj letih ko bo "sporazum" sprejet, na veliko jamrali. Krivi pa bodo levi ali desni pa seveda Janša pa Bavčar in ostala druščina.
muci007
18. 06. 2015 11.13
+12
Raje za Putina kot za izdajalce iz EU parlamenta.
napoleon4
17. 06. 2015 10.02
+23
Sploh ne vema zakaj EU rine v to če vsi izračuni kažejo da bomo izgubili cc 500 000 tisoč delovnih mest Američani pa pridobili cc 700 000 delovnih mest pa še izvoz in proizvodnja se nam bo zmanjšal njim pa povečal
Bruhalnica24
16. 06. 2015 23.12
+30
TTIP je strogo tajen, seveda zgolj zaradi skrbi za potrošnika...
Bruhalnica24
16. 06. 2015 23.13
+22
Naše posrance so kupili za čips... Smo ppzabili našega skorumpiranca Tahlerja 007...
NiVec
18. 06. 2015 09.01
+10
Naši EU poslanci vsi podpirajo TTIP. Tako da je jasno koliko so vredni.
nightangel
16. 06. 2015 22.52
+21
Me zanima,če ti ljudje,ki tako zagovarjajo to sranje tudi to jejo? Kaj pa naši prodani politiki,a bodo poslušali narod od katerega so izvoljeni ali bodo zopet komu zlezli v rit?
FailNation
16. 06. 2015 23.02
+14
ni šans da oni to sranje žrejo, ker itak majo dnarja več kot raja in kupujejo boljšo kvaliteto, nam bodo pa to porinil pa žri to s....
FailNation
16. 06. 2015 22.26
+33
mami mami zakwa mi tretja roka iz hrbta raste? Mami: to ni nč narobe, to je tist poseben piščanc k si ga prej pojedu...se boš zdaj lahk po hrbti praskau pa to
Explainator
16. 06. 2015 22.18
+14
mir, vojna, mir, vojna, to je kot morje oz valovi...zdaj smo tik na vrhu vala, preden se začne penit...kar pomeni, da bo kmalu vojna, potem pa bo spet nekaj časa lepo, seveda za tiste redke, ki preživijo
Artechh
16. 06. 2015 21.14
+29
kdor se ne ukvarja z kmetijstvom za samooskrbo bo imel v prihodnosti še probleme
Explainator
16. 06. 2015 22.16
+4
kakšne probleme? teli begunci ti bodo vse pokradli, z ženo se pa v kleti zživljal...nič te ne bo rešilo..da nauš mislu, da si zmagu, ker imaš vrt
LovecNaKomuniste
16. 06. 2015 20.55
-26
Trenutno priznana ekonomska teorija pravi, da sklepanje prostotrgovinskih sporazumov oz. podiranje carin viša gospodarsko rast vseh udeleženih članov, torej viša tudi vaše plače in zaposlenost. Res je da se lahko ravno pri tem primeru pokažejo hude napake, vendar je to mogoče enostavno ustavit z primerno Evropsko direktivo, katero so članice prisiljene uzakonit. Torej rešitev je preprosta, vprašanje je samo koliko je interesa (mimogrede do zdaj je očitno bil nek interes o določenih prepovedih, torej ne vem zakaj ga še naprej nebi bilo). Skratka s primernimi zakoni in prepovedmi problematičnih stvari, je prostotrgovinski sporazum med Ameriko in Evropo zmaga.
Vogtar Ogt
16. 06. 2015 21.05
+17
Menda res ja.Tko kot je zmaga industrijska govedoreja in "farming" v ZDA. Daj poglej iz okvirjev dobička...
Ate_ist
16. 06. 2015 22.47
+13
Amerika ima EU za konkurenco, ki jo je treba brzdati in nadzirati. Zato pa so vsa pogajanja tajna. EU bi morala uvesti sankcije proti ZDA.
NiVec
18. 06. 2015 09.02
+8
to so ti na SDS kongresu rekli? Glede na sliko pašeš v to stranko, brez zamere :)
Mb128
16. 06. 2015 20.53
+26
Ne samo kloniranih piščancev še marsičesa drugega ne sme biti! Tisti, ki klonira piščance naj jih, lepo prosim poje kar sam!
falstaf
16. 06. 2015 21.17
+17
Absolutno! Pa tudi kloniranega krompirja in jabolk ne sme biti na nasih kroznikih!
Ate_ist
16. 06. 2015 22.45
-12
Dvomim da je kaj narobe s kloniranim piščancem, krompirjem ali jabolkom. Težava je prej v krmi oziroma gnojenju in špricanju.
NiVec
18. 06. 2015 09.03
+5
tempel
16. 06. 2015 20.47
+5
TTIP je z takšnimi politiki nemogoče preprečiti .
mihaga28
16. 06. 2015 20.34
+29
Ojoj SLOVENSKA KLEČEPLAZNA POLITIKA nima tolk jajc DA BI KATERI KOLI STVARI NASPROTOVALI da je tudi kaj škodljivo.SLOVENSKA SRAMOTA
maj.?i.ka
16. 06. 2015 20.25
+30
Vsak dan sem bolj razočarana nad našimi prodanimi politiki, saj ne poznam nikogar, ki bi podpiral prosto trgovinske sporazume, razen naših samooklicanih EU predstavnikov... zdaj, ko so na položajih so pozabili da so tam zato, da delajo za dobro slovenskega naroda in ne zato da skrbijo le za lastno rit, saj so še zmeraj plačani iz davkoplačevalskega denarja - naših žuljev...
superfly7
17. 06. 2015 00.40
-15
Pojma nimaš kake ugodnosti imajo prostotrgovinski sporazumi za tebe.
tali?ni tom
16. 06. 2015 20.03
+17
vse skup se bo vrnilo v "normalne tirnice" po svetovnem vojaškem spopadu! prej ne bo politika in njeni plačniki mirni in potešeni!
Simon Ter?on
16. 06. 2015 20.27
+11
Machoman007
16. 06. 2015 19.58
+11
fuj bruh. dumač je najtabolš.