Gospodarstvo

Preiskava posla z zemljiščem v Logatcu ni pokazala oškodovanja DUTB

Ljubljana, 31. 05. 2019 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V DUTB so zaključili notranjo preiskavo posla z zemljiščem v Logatcu. Končno poročilo Komisije za pravno presojo odgovornosti v primeru KLI Logatec je pokazalo, da DUTB v postopku prodaje ni bila oškodovana in delovnopravne sankcije ali odškodninski zahtevki do zaposlenih niso možni.

"Pri presoji delovnopravne odgovornosti je bilo ugotovljeno, da so delavci DUTB v različnih fazah tega postopka sicer zagrešili več kršitev delovnih obveznosti, saj niso spoštovali internih aktov DUTB, vendar ta ravnanja niso vplivala na rezultat prodajnega posla. Gre za odstopanja od internih procesnih pravil, ki niso imela vpliva na doseženo ceno pri prodaji," so sporočili iz DUTB. Zoper nekatere izmed kršitev delovnih obveznosti bi DUTB lahko uveljavljala delovno-pravne sankcije, vendar zaradi kratkih zakonskih rokov to ni bilo izvedljivo. Delovnopravni ukrepi bi bili možni le, če bi imelo ravnanje zaposlenih znake kaznivega dejanja, kar v teh primerih ni bilo ugotovljeno, so pojasnili.

DUTB po ugotovitvah notranje preiskave v poslu z zemljiščem v Logatcu ni bila odškodovana .
DUTB po ugotovitvah notranje preiskave v poslu z zemljiščem v Logatcu ni bila odškodovana . FOTO: POP TV

Z vidika odškodninske odgovornosti so ugotovili, da so bila ravnanja zaposlenih, v povezavi s ceno nepremičnine in prodajnim postopkom, izvedena v skladu z notranjimi pravili družbe DUTB. Na podlagi izpeljanega postopka prodaje je bila prodana celotna nepremičnina IC KLI Logatec družbama Svet RE in Hoedlmayr po ceni 40 evrov za kvadratni meter, s čimer sta bila dosežena dva cilja DUTB: prodaja celotne nepremičnine IC KLI Logatec in višja cena od notranje cenitve vrednosti DUTB. Na podlagi pravnega mnenja je komisija ugotovila, da zaposleni DUTB niso odškodninsko odgovorni. Namreč, tudi če bi obravnavani zaposleni DUTB postopek prodaje v celoti izvedli skladno z zavezujočimi pravili, ni mogoče sklepati, da bi bila nepremičnina bodisi ocenjena po višji vrednosti bodisi prodana po višji ceni.

DUTB je sicer v času notranje preiskave ustanovila delovno skupino, ki je proučila priporočila iz poročila družbe Ernest & Young Svetovanje in jih implementirala v interne akte. S tem je bilo uvedenih več sprememb internih aktov, ki urejajo notranje procese v DUTB in ki bodo prispevale k preprečevanju podobnih kršitev v prihodnjem delovanju DUTB. Večina sprememb se tudi že izvaja.

Spomnimo

Lani jeseni so kriminalisti razgovor opravili na DUTB, pred približno mesecem dni pa so na območju ljubljanske policijske uprave opravili še hišne preiskave. Kot so danes spomnili v DUTB, so se v tem času zamenjali predsednik upravnega odbora in vsi trije izvršni direktorji. "DUTB bo še naprej sodelovala z organi pregona, ki raziskujejo primer," so zatrdili.

S končnim poročilom komisije se je upravni odbor DUTB seznanil v torek. Komisija je zasedala od decembra 2018 do konca maja in presojala obstoj kazenske, delovnopravne in odškodninske odgovornosti zaposlenih DUTB v primeru prodaje zemljišča nekdanje tovarne KLI Logatec. Pri tem je upoštevala forenzično preiskavo, ki jo je opravila družba Ernest & Young Svetovanje, odgovore zaposlenih na predmetno poročilo in več pravnih mnenj, so še navedli v DUTB.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1063544
01. 06. 2019 10.10
+3
Itak da DUTB deluje v skladu s pravili igre... Bog ne daj da se razkrijejo dogovorjene prodaje nepremičnin pod tržno ceno seveda v skladu z dogovorm določenih odvetniških firm in seveda podjetij ki kupujejo ta zemljišča za drobiž...
User1063544
01. 06. 2019 10.13
+2
zemljišča = nepremičnine. Pa še bi dodal, kako v dražbah ki jih DUTB lepo razpisuje pod preprogo ne dajo možnosti drugim resnim interesentom da bi imeli možnost nakupa. DUTB proda specifičnemu podjetju / odvetniški družbi pod pod zelo pod ceno, potem pa to isto podjetje prodaja te zadeve po tržnih cenah.
marveb
31. 05. 2019 16.59
+0
SDS politika..sebi nastavili sedaj pa kritike..tipicno
FAUSTOS1
31. 05. 2019 16.09
+4
smešno,bo pa preiskava pokazala da je selma odtujila krpo za čiščenje.
beowulfsam
31. 05. 2019 15.22
+9
Notranja preiskava? Ja, gotov da bodo kej našl. Kakorkoli, zadeva je relativno simpl, DUTB je prodala zemljo nekomu, ki ni imel denarja, kakor razumem iz člankov. Pa se vprašajmo, kdo proda nekomu nekaj na lepe oči? Dober gospodar gotovo ne. Lonstroff tud dvomim, da je začel zemljo iskat (in jo čudežno našel) v teh 5 dneh, ki so minili od prodaje do preprodaje. Notranja ocena vrednosti zemljišča je pa tud šala...roko dam v ogenj, da najdem podatke in ocenim na 20 al pa 100 EUR, pa bo oboje kokr tok pravilno. Če pa ni treba z licenco podpisat, ma evo ti, 1 EUR al pa 300, dol visi cenilcu.
resslovenka
31. 05. 2019 15.03
+12
Ah ne, pri nas pač ne. To se nam ne dogaja. Oziroma se pometa pod preproge. Težko verjamem, da je tako kot trdijo. Ker se je v številnih primerih izkazalo točno nasprotno. 🤗
Simoni?
31. 05. 2019 15.01
+11
Preiskava posla z zemljiščem v Logatcu ni pokazala oškodovanja DUTB.... tako kot vse preiskave kriminalnih dejanj državnih organov in organizacij, v 28 letni slovenski zgodovini...
Eastman
31. 05. 2019 14.56
+11
BUČKE.... hvala SLOVENAČKO sodstvo!
sandi101
31. 05. 2019 14.46
+16
Spet nobeden nič kriv, na koncu čez par let se bo pa pokazalo kako so določene elite kradli... Nič novega v tej banani republiki.
proofreader
31. 05. 2019 14.21
-1
Šircelj SDS je ustanovil in vodil DUTB, sedaj pa jim nekaj ni redu.
Rafael Kramar
31. 05. 2019 13.51
-1
TargetHacker
31. 05. 2019 13.37
+18
Seveda da ne, kdo od lažnjivcev in lopovov je pa kadarkoli kogarkoli oškodoval?
Rafael Kramar
31. 05. 2019 13.34
+0
Komaj čakam komentarje o lopovih, zarotah in podkupninah :)