Gospodarstvo

Prepoved kreditiranja v primerih kršitve zakonodaje

Ljubljana, 27. 05. 2009 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spremembe zakona jamstvene sheme določajo prepoved bankam, da bi v okviru svojega poslovanja kreditirale menedžerske odkupe v primerih, ko je prišlo do kršitev zakonodaje.

Banka Slovenije
Banka Slovenije FOTO: Dare Čekeliš

DZ je sprejel spremembe zakona o jamstveni shemi, s katerimi bankam, ki za odobrene kredite pridobijo jamstvo države, prepoveduje dajanje, refinanciranje ali obnavljanje posojil oz. spreminjanje pogojev posojil, če so namenjena financiranju odkupov podjetij s strani uprav in z njimi povezanih oseb. Prepoved bo veljala le za tiste primere, ko kreditojemalec nima dovoljenja za prevzem ali pa zoper njega teče postopek pred Uradom za varstvo konkurence ali Agencijo za trg vrednostnih papirjev.

Minister za finance Franc Križanič je ob predstavitvi novele zakona poudaril, da že veljavni zakon bankam preprečuje pridobitev državnega jamstva za kredite, ki so namenjeni za odkupe podjetij, zdaj pa se prepoved širi na celotno poslovanje bank, če so dajale kredite za menedžerske odkupe, ki so bili izvedeni v nasprotju z zakonodajo.

V primeru, da bo pri dodeljevanju in koriščenju kreditov, ki so zavarovani z državnim poroštvom, prišlo do krišitev, novela zakona navaja sankcije. Te segajo vse do ničnosti pogodb o odobritvi posojila.

Medtem ko je v skladu z veljavnim zakonom o jamstveni shemi mogoče jamstva izdati le za kreditiranje gospodarskih subjektov, ki delujejo po zakonu o gospodarskih družbah, pa se z novelo zakona krog kreditojemalcev, za katere bo izdano državno jamstvo, širi še na zadruge.

Zakon se poleg tega dopolnjuje še v delu, ki se nanaša na višino provizije za izdano jamstvo. Po novem bodo imela dostop do državnega jamstva tudi podjetja, ki ne razpolagajo s možnostjo kakovostnega zavarovanja, vendar bodo morala plačati višjo provizijo.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
29. 05. 2009 00.53
vetlan v slabih dveh letihje cvikl neznano komu prodal 88 podjetjih,samo pet je bilo prodanih po zakonu,in potem mi tukaj švajdraš kako dobro pahor dela-DOBRO UNIČUJEJO NJEGOVI KRADLJIVCI
vetlan
27. 05. 2009 09.20
Malo prepozno so se spomnili. Že 15-16 let nazaj sem rekel, da kar se dogaja je kriminal (mislim kreditiranje tajkunov in odkup podjetij na račun delavcev z nadaljnjo prodajo v roke tujcev). Takrat bi morali to narediti. Kao da tega niso vedeli. Zdaj je to samo pesek v oči, ker je že vse odkupljeno. Pikirajo samo na Šrota in Bavčarja, kaj pa ostali? Če bi resno mislili, bi preučili vse odkupe, od podjetja do podjetja. Vendar pravno gledano ne morejo nič narediti, ker se je vse delalo v skladu z zakonom, ki je bil pisan na kožo barabam. Delavcem pa se je takrat ne dalo nič dopovedati, ker so bili še zaslepljeni z idejo o neodvisni Sloveniji in niso razumeli dogajanja, karkoli sem rekel so me čudno gledali. Kar se dogaja zdaj sem napovedal že leta 91, kar ni bilo težko če poznaš zgodovino in naše vrle politiki, ki so že prej vam lagali, da ves denar gre v Beograd. In še zdaj verjamete v odplačevanje dolgov Tito, o podedovanem denarju od raspada Juge, ki je že zdavnaj to vse pokril (vsaj v Sloveniji), pa niti besedice. Zdaj pa je prepozno po toči zvoniti. Sami ste si krivi. Naivne ste bili in boste tudi ostali. Pravzaprav niste niti naivni, ampak ne znate razmišljati s svojo glavo in se vedno pustite, da vam en al drug upere možgane. Pljuvate po Pahorju? Jaz pa mislim, da je še prezgodaj. Dobro je začel delati, če upoštevamo kaj je podedoval. Izguba delovnih mest in zapiranje tovarn danes je le posledica vsega, kar je bilo narejeno pred njim. Kaj pa mu bo uspelo je vprašanje. V glavnom je to prva vlada, ki vsaj nekaj poskuša, vendar vi tega spet ne vidite.
alonsodeportes
27. 05. 2009 08.29
Še ena cvetka naših supermenov. Kršitev zakonodaje je potrebno dokazati preko postopkov na sodišču, sicer gre samo za sume, ki pa bank pri kreditiranju torej ne bodo ovirale. Če je nekdo pri prevzemanju podjetja kršil zakonodajo, se prevzem seveda razveljavi. Postopki na sodiščih trajajo po več let in verjetno je jasno, komu ponovno zopet mečejo pesek v oči.