Gospodarstvo

Presenetljivo: japonski Panasonic ne bo povečal lastniškega deleža v Gorenju

Velenje, 10. 11. 2016 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz Gorenja so sporočili, da Panasonic ne bo prevzel Gorenja, saj so v japonski korporaciji po opravljenem skrbnem pregledu ugotovili, da povečanje lastniškega deleža v Gorenju ni skladno z njihovo trenutno investicijsko strategijo.

Panasonic ne bo prevzel Gorenja, saj so v japonski korporaciji po opravljenem skrbnem pregledu ugotovili, da povečanje lastniškega deleža v Gorenju ni skladno z njihovo trenutno investicijsko strategijo, so sporočili iz velenjske družbe. Nadzorni svet in uprava Gorenja medtem zatrjujeta, da ta odločitev ne vpliva na cilje in razvoj skupine Gorenje.

Kot so danes sporočili iz Gorenja, so od enega od direktorjev Panasonica Tetsura Homme prejeli obvestilo, naslovljeno na predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca, v katerem japonska korporacija pojasnjuje odločitev glede povečanja lastniškega deleža v Gorenju.

Nadzorni svet in uprava Gorenja medtem zatrjujeta, da ta odločitev ne vpliva na cilje in razvoj skupine Gorenje.
Nadzorni svet in uprava Gorenja medtem zatrjujeta, da ta odločitev ne vpliva na cilje in razvoj skupine Gorenje. FOTO: Reuters

Po navedbah Japoncev so po opravljenem skrbnem pregledu zaključili proces vrednotenja in presoje, upoštevajoč vse relevantne dejavnike, kot so med drugim trenutne razmere na trgu in trenutna Gorenjeva lastniška struktura.

"Zato vas skladno s sporazumom o strateškem partnerstvu obveščamo, da Panasonic trenutno ne more nadaljevati aktivnosti za povečanje lastniškega deleža v Gorenju in ne bo nadaljeval s prevzemnim postopkom. Zelo cenimo naše poslovno sodelovanje z Gorenjem in se nadejamo nadaljevanja našega partnerstva tudi v bodoče," so še zapisali v Panasonicu.

Nadzorni svet in uprava Gorenja ob tej novici poudarjata, da odločitev Panasonica, da trenutno ne nadaljuje povečevanja lastniškega deleža v družbi, v ničemer ne vpliva na cilje in samostojen razvoj skupine Gorenje, ki jih je družba začrtala v strateškem načrtu.

V Velenju poudarjajo, da skladno s cilji skupina Gorenje že v prvem letu uresničevanja strateškega načrta dosega več kot 50-odstotno rast dobička iz poslovanja ter bo predvidoma ustvarila za leto 2016 načrtovani čisti dobiček v višini 7,6 milijona evrov. Gorenje in Panasonic pa bosta nadaljevala poslovno sodelovanje na različnih področjih, kot sta ga skupno zastavila v dogovoru o strateškem partnerstvu, so zatrdili.

Panasonic ima v Gorenju nekaj manj kot 11-odstoten lastniški delež.
Panasonic ima v Gorenju nekaj manj kot 11-odstoten lastniški delež. FOTO: AP

Panasonic ima v Gorenju nekaj manj kot 11-odstoten lastniški delež, skrbni pregled v Gorenju, ki ga je začel julija, pa je končal konec septembra.

Dogovor med Gorenjevo upravo in japonskim koncernom o izvedbi skrbnega pregleda je sicer odmeval v javnosti. Informacijo o njem je Gorenje namreč objavilo 25. julija, a se je kmalu po tem izkazalo, da je uprava objavo odložila. Prvi mož Gorenja Bobinac je med drugim o skrbnem pregledu pet dni pred javno objavo obvestil premierja Mira Cerarja.

V nekaterih medijih je to vzbudilo vprašanja, kdo vse je to notranjo informacijo poznal in ali se je kdo zaradi nje okoristil. Uhajanje notranjih informacij iz Gorenja je pod drobnogled vzel tudi Nacionalni preiskovalni urad.

Ustvarili dobrih 900 milijonov evrov dobička

Skupina Gorenje je v prvih devetih mesecih ustvarila 900,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 2,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čisti devetmesečni dobiček je dosegel 4,1 milijona evrov, medtem ko je skupina v lanskem devetmesečju pridelala izgubo v višini 9,4 milijona evrov.

Iz Skupine Gorenje so sporočili, da bodo letos dosegli načrtovani čisti dobiček v višini 7,6 milijona evrov.

Kot so danes sporočili iz Gorenja, je dobiček pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo (EBITDA) v devetmesečju znašal 60,5 milijona evrov, poslovni izid iz poslovanja (EBIT) pa 25,2 milijona evrov, kar glede na primerjalno lansko obdobje predstavlja 54,5-odstotno rast.

Po navedbah Gorenja so bili prihodki od prodaje v tretjem četrtletju pomembno višji kot prihodki od prodaje v drugem in prvem četrtletju, predvsem pa so še naprej izboljševali prodajno strukturo.

Kot so navedli v družbi, je bil obseg devetmesečne prodaje velikih gospodinjskih aparatov približno na ravni enakega obdobja lani, medtem ko so se prihodki od prodaje malih gospodinjskih aparatov v tej časovni primerjavi povečali za 36,3 odstotka. Izpostavili so tudi, da se krepi prodaja višje pozicioniranih blagovnih znamk, predvsem premijske blagovne znamke Asko, ki je zrasla za 7,9 odstotka. Večja je tudi prodaje premijskih in inovativnih aparatov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

helvecijaner
14. 11. 2016 10.23
Kje dividende država z JU pobere tam je začetek enosmerne ulice v stečaj.
jakec1575
13. 11. 2016 19.37
Gorenje mora nujno spremeniti strategijo in cilje postaviti visje. v tem razredu ga bo beko pojedel. Cilj bi moral biti poceni anionski stroj, ki pere brez vode. recimo. skratka velike prebojne ideje spraviti v masovno produkcijo in predvsem v uspesno prodajo. prodaja je kljucna. Bojim se, da je orenje res zazrto z drago rezijo, ki popapa vse prihodke. Koliko dobi vrhunski inzenir v gorenju? ve kdo?
jakec1575
13. 11. 2016 19.40
japonci grejo v posel dolgorocno. ocitno gorenje ni vec podjetje o katerem lahko razmisljamo dolgorocno. Inercija velike tovarne te vlece ven v letih nerazvoja, je pa enako, ko zaganjas razvoj in zelis zasluziti z novih izdelkom. cudi me, da si je panasonic premislil, razen ce je gorenje postalo podjetje državnega pomena. ampak zakaj potem se danes ni 3 osi do tja?
Principat
13. 11. 2016 19.21
če kdo razume , je kriv Trump , za 1/3 bo zmanjšal uvoz azijskih držav , nekateri se bodo vračali , kapitalisti se samo zatekajo v poceni delovno silo ,,
Matjaž Poto?nik 1
12. 11. 2016 22.26
+5
Želim vse naj Gorenju...je zraven Krke naše naaaaj podjetje.......
sandi101
12. 11. 2016 20.05
+9
Sem kr vesel, da se je tako zgodilo in da bodo vseeno sodelovali naprej... Čeprav delam v Gorenju, plače bi pa res bile lahko malce boljše od minimalca, ki ga sprejemam. Zelo me bode tisti dodatek k minimalni plači, ki ga da država, ne razumem te politike, čeprav delam na tri smene...
dostojevski II
12. 11. 2016 21.09
-3
Nič ne da država. Če ne dosežeš minimalca, mora podjetje dati razliko do minimalne plače.
Kollerik
13. 11. 2016 11.39
+2
Sandi, tvoja plača je manjša zaradi vseh tistih mantilašev, ki mešajo luft po preštevilnih pisarnah. Teh je mnogo, mnogo preveč in to je rak rana tega podjetja.
LLLEPI
13. 11. 2016 14.46
+1
Kaj pa imas tu za razumet ce bi bili delavci normalno placani bi zmankalo za politike.Tako da so zelo zadovolni z vami ki ste pripravljeni delat za to revscino
jakec1575
13. 11. 2016 19.33
zal je to res, da v gorenju bivakira ogromno sinckov, hcerkic, necakov itd.
Uporabnik113189
12. 11. 2016 09.58
+6
Že samo dejstvo, da so delali skrbni pregled nam razloži, da je bilo Gorenje resen kandidat za večji vložek. Japonci so izjemno natančni in imajo poleg poslovnih tudi druge razloge. Na primer politične, če ocenijo, da se bo v EU v prihodnosti kaj "zapletlo" potem se bodo odločili investirati na naslednjo najbolj ugodno priložnost. Ne moremo vedeti kaj natančno jih je vodilo pri odločitvi, vsekakor pa bo mogoče marsikaj sklepati potem ko bo znano kam so vložili svoj denar (namesto v Gorenje). Gorenje kot industrija je na splošno na izjemno težkem trgu, boriti se za cente je huda muka, posebej če en športnik zasluži več kot vsa firma ki dela z najnovejšimi tehnologijami, tisoči proizvodov, svetovnemu trgu. Odlično podjetje so, zaposleni ter vodstvo so tudi pravi borci, ki so se znašli pred izjemno močnim nasprotnikom. Potrebno bo razmišljanje "izven škatle". Skratka na svetu je trenutno zalo žalostna situacija, z delom zaslužen denar je najmanj vreden. Razlog za to so mednarodne trgovinske vojne velikih držav, ki tako ali drugače v ozadju podpirajo svojo industrijo javno pa kričijo da to ni prav. Menda pri nas kdo ne misli, da Beko v Turčiji spoštuje standarde iz EU in predpise da država ne sme subvencionirati industrije? Pa Kitajci in Japonci, hahaha, ti so šele biseri. Ni povsem jasno kam vsa to dogajanje vodi, eno pa je gotovo, tisti ki na zna ničesar (iz)delati bo na koncu zagotovo največji siromak. In to je strategija velikih, vzeti delo malim in tako obogateti.
dostojevski II
12. 11. 2016 11.52
+1
Ne maram Rosvite Pesek, vendar sem ji pred tremi dnevi zaploskal. V studiju je gostila ekonomista Mateja Lahovnika, ki je omenil Beko, nakar mu je Rosvita z nasmeškom odgovorila, da vse gospodinje poznajo kvaliteto Beka. Lahovnik pa je svojo neumnost utemeljaval, češ da nogometaši Barcelone nosijo na dresih rekamo za Beko. To naj bi za strokovnjake ala Lahovnik pomenilo, da je Beko kvalitetnejši od Gorenja.
LLLEPI
12. 11. 2016 13.31
+10
So ze preracunali da so nasi politiki predragi zanje
tedoVV2HCmedo
12. 11. 2016 08.23
+1
Logično, ne splača se investirati v Gorenje sr"e"nje.
FesterAdams
11. 11. 2016 20.57
+11
Japonci že vedo, v kateri državi se ne splača vlagati, ker sadove delavskih žuljev, koliko ne menepožerji, popatra država.
puspan
11. 11. 2016 20.40
+15
Časi so se spremenili in nategovanja potencialnih kupcev je konec.
walter2
11. 11. 2016 19.37
+6
Ko so spoznali Bobinca in Apata so hitro pobrali šila in kopita!
marker1
11. 11. 2016 18.37
+10
Cena delnic Gorenja so se nenormalno dvigovale. Dvigovale pa so se samo zato, da bi Panasonic več plačal. V Panasonicu so to hitro dojeli in raje šli investirat v Teslo.
Squares
11. 11. 2016 17.08
+11
Kakšne imajo pa plače tisti,ki delajo za trakom ali so dobre?
walter2
11. 11. 2016 19.35
+13
puspan
11. 11. 2016 20.42
-1
Če bi jim za 10% dvignili plače, je zgodbe o Gorenju hitro konec, ker bi bilo na svetovnem trgu nekonkurenčno.
puspan
11. 11. 2016 20.47
+8
Ravno danes je v portoroškem Metropolu izgubilo delo nekaj delavcev, sindikati pa razen piskanja ne morejo nič. Raje bi se oglasili takrat, ko so hotel prodajali Hrvatom, sedaj je prepozno. Če si lastnik, lahko iz hotela napraviš kurjo farmo, če si mnenja, da boš imel večjo korist od tega.
FesterAdams
11. 11. 2016 21.27
+2
Ali niso ob prodaji v pogodbo bile vstavljene neke klavzule, ki so prepovedovale odpuščanje zaposlenih? In opažam, da je nespoštovanje teh klavzul v pogodbah s hrvati postalo stalnica. Zakaj jim sploh še bilo kaj prodajamo, če ne znajo držati besede...?
puspan
11. 11. 2016 22.00
+1
Klavzule si lahko zatakneš za klobuk in prodajalce takrat je srbel samo keš, če pa so bile klavzule res omenjene, je bilo to bolj za dekoracijo, kot za kaj drugega.
Kollerik
12. 11. 2016 08.03
+5
pušpi, ja... bi se dalo za tistih 10 % vzdignit plače delavcem... še kako bi se dalo. Le vse tiste preštevilne nedelavce, matilaše bi moral skenclat.
tedoVV2HCmedo
12. 11. 2016 08.28
+3
Puspan, kakšnem svetovnem trgu? Kje sploh Gorenje prodaja poleg na terenu bivše Jugoslavije? Nekaj malega še po terenu Sovjetske zveze, nasploh prodaja za reveže, torej nima nekega profita. Vse slovensko gospodarstvo bo šlo k vragu, ker lastniki ne znajo predelati izdelke, da bi bili dobri za prodajo npr. v Nemčiji. Enako je kot v športu: klubi so vsi na istem, zastonj dobijo amaterje, malo jih izboljšajo in prodajo, profit ne gre nikoli v izboljšanje ranga kluba, samo v žep lastnikov.
ermej
12. 11. 2016 10.22
+2
tu se pa hudo motiš, veliki deleži so v skandinavske države, Nemčija, Avstrija, Belgija, Češka, Francija, seveda Rusija,... Skupaj je tega več kot 70 držav ne pa samo bivša juga
puspan
12. 11. 2016 15.15
+0
Kolerika, zakaj pa se ne bi strinjal s teboj, če včasih tudi kaj pametnega napišeš.
puspan
12. 11. 2016 18.11
tedo, ti je že ermej odgovoril na vprašanje, ki si mi ga zastavil.
ochi
11. 11. 2016 17.02
+2
Trg izdelkov kjer je gorenje v prednosti pred konkurenco je zelo majhen. Beko dobiva dnevne pošiljke poceni delovne sile.
Fifi 24
11. 11. 2016 16.25
+9
Za ovce gorenje visoko kotira v beneluksu in skandinaviji s tam zelo znanimi znamkami (za slovenčke seveda neznanimi) to so Asko in Atag.. je pa RES da aktualno vodstvo uspešno pleni dobiček preko by pass firm in svetovalnih pogodb samo dokler del plena pade še politikom in pravosodju ni panike...to je tudi eden od razlogov za panasonicov NE poleg tega da ima zdaj vse potrebne podatke o konkurenci tako da nakup ni nujen
nebel
11. 11. 2016 13.51
+4
Pri njih so kriteriji po pomembnosti za poslovanje drugačni od naših.
jesenvoyo
11. 11. 2016 11.34
+1
Presenetljivo je, koliko je sedaj pametnih glav, komentarja na tv ne bi izdvajal, o tem, kako je to slab znak, da to ni v redu, itd. Ja prav gotovo je Gorenje mali igralec na svetovni ravni, je pa tudi v mali državi in meni je razumljivo kako je težko v takih pogojih, pri nas pa še posebej, delati, se razvijati, pa svoje proizvode še prodati.
sinhron
11. 11. 2016 09.42
+7
Oni so dobili , kar so želeli ( podatke o poslovanju , kupcih in tehnologiji ! ) sedaj jih pa ne rabijo več !
Fifi 24
11. 11. 2016 16.21
+4
zelo blizu resnice+nastavljeno vodstvo obdrži svoje bypass firme s katerimi pleni gorenje
enxx
11. 11. 2016 09.33
+9
Zakaj bi Japonci potrebovali deponijo kadrov?
jung
11. 11. 2016 11.07
+3
jung
11. 11. 2016 09.11
+12
Bojim se,da v Slovenijo prihajajo samo tuji investitorji ,ki nimajo ravno dobrih namenov. Dobri se nas v loku izogibajo, naši strokovnjaki pa bažijo ven................................. Japončki so to skužili , ko so samo malo bolje pregledali zadeve .
zelc91
10. 11. 2016 22.46
+27
Nekateri spet uživajo ko lahko tolčejo čez slovensko. Dokazano ima Gorenje najboljše in najmodernejše vgradne pečice na svetu. Če bi bilo Gorenje dvakrat dražje kot Bosch, Miele, 100 krat raje Gorenje vzamem. Glede na rezultate, bi si pa delavci tam res zaslužili večjo plačo.
Kollerik
11. 11. 2016 11.46
+7
+++++++++++, prav neverjetno, koliko jih pljuva čez Gorenje in s tem posredno čez svojo državo. Sondrom bečkih kočijašev pač.
marker1
11. 11. 2016 18.40
+4
Izdelki Gorenja so že dobri, kaj pa poslovanje in vodstvo?
FesterAdams
11. 11. 2016 21.47
+2
Najboljši je gorenjev razvoj. Imajo take strokovnjake, da skonstruirajo izdelek tako, da crkne mesec dni po izteku garancije. Moji mami se je to zgodilo z dvema zaporednima hladilnikoma. Pri polnitvi plina je napihnilo inštalacijo tako, da se je ohišje deformiralo do te mere, da se hladilnik več ni dal zapreti. No, potem pa me mama je poslušala in nabavila raje Samsunga, lepšega, z digitalnim zaslonom, uporabnejšega ter cenejšega. Ob neki priliki se je vžgala tudi gorenjeva napa. Tisto sem pa pogasil s flašo radenske, ki sem jo na hitro stresel in curek s prstom usmeril vanjo. Ni se namreč dalo priti zraven, da bi ugasnil ogenj. Nastal pa je zaradi totalno neprofesionalno narejenega stikala za luč in ventilator, ki je imelo slab kontakt in se je grelo ter zato vžgalo plastično ohišje stikala. Ne kupim od Gorenja več nič. Torej dobro spim...
Kollerik
12. 11. 2016 08.08
+0
Fenster, povsod po svetu se danes izdelujejo izdelki tako, da ko preteče njihov agarancija (to je po TOČNO DOLOČENEN številu obratov npr. motorja ali kakšnega drugega sestavnega dela), aparat crkne. Je pa res, da za šlamparijo ni opravičila, kar gre večinoma na rovaš tistega neumnega hitenja in priganjanja na trakovih.
FesterAdams
13. 11. 2016 19.28
Se strinjam. No.., pozneje sem poklical v Gorenje-rezvni deli in opisal, kaj sem po "požaru" odkril v demontirani napi. Vse sem poslikal in po tem, ko sem zagrozil, da bom vse skupaj objavil na YT, so mi brezplačno poslali novo stikalo. Tega sem pred montažo seveda "popravil", torej poskrbel za čiste kontaktne površine, ter preizkusil. Ta zadeva sedaj dela.