Gospodarstvo

Prevzem Trima?

Trebnje, 30. 11. 2005 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vse bolj glasne so govorice, da bo prišlo do prevzema Trima, ki je eno najuspešnejših slovenskih podjetij.

Direktorica Finkova naj bi se otepala tujih kupcev
Direktorica Finkova naj bi se otepala tujih kupcev FOTO: POP TV

Sedanji največji lastniki podjetja Trimo Trebnje - Probanka, Probanka Leasing, Medaljon, Zlata moneta 2 in družba pooblaščenka Trimo Investment - so potem, ko so v ponedeljek podpisale delničarski sporazum, upravo Trima obvestile, da nameravajo objaviti prevzem podjetja. Glavna direktorica Trima Tatjana Fink je prepričana, da bodo družbe ponudbo za odkup "objavile z najboljšimi nameni konsolidacije lastniške strukture".

Družbe, ki obvladujejo približno 42 odstotkov podjetja za proizvodnjo jeklenih konstrukcij iz Trebnjega, nameravajo v javni ponudbi kupiti vse delnice družbe in s tem konsolidirati lastniško strukturo podjetja. Kot je povedala Finkova, bo uprava v zakonskem roku, torej v dveh dneh, poslala svoje stališče do prevzema.

Direktor Zlate monete 2 Peter Zorič je pojasnil, da morajo podpisniki delniškega sporazuma v skladu z zakonom o prevzemih objaviti namero za prevzem Trima, saj imajo več kot 25-odstotni delež. Zorič prevzemne cene ni želel razkriti. Pojasnil je, da bodo cenovno ponudbo za prevzem oblikovali v 30 dneh po objavi javne ponudbe. "Naložba finančnih družb Probanke v Trimo je dolgoročna," je zatrdil.

Eno najuspešnejših podjetij

Med zainteresiranimi podjetji za nakup vseh delnic je tudi Holding Trimo Investment, katerega lastniki so uprava Trima in zaposleni. Tako lahko sklepamo, da Trimo ne želi prevzemnikov iz tujine.

Trimo je lani ustvaril dobrih 23 milijard tolarjev prihodkov in skoraj 800 milijonov tolarjev dobička ter velja za eno uspešnejših slovenskih podjetij. V prvi polovici letošnjega leta so prihodki družbe znašali nekoliko več kot 12 milijard tolarjev. Delnice Trima niso uvrščene na borzo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou