Gospodarstvo

Pri nakupih vedno bolj pazimo na okolje

Bruselj, 29. 07. 2009 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Najnovejša raziskava je pokazala, da so že štirje od petih Evropejcev pri nakupu pozorni na vpliv izdelkov na okolje. Ali smo Slovenci s svojimi odgovori presenetili?

Vedno več Evropejcev je okoljsko ozaveščenih in pri nakupu upošteva vpliv izdelka na okolje.
Vedno več Evropejcev je okoljsko ozaveščenih in pri nakupu upošteva vpliv izdelka na okolje. FOTO: iStockphoto
Danes objavljena javnomnenjska raziskava Eurobarometer o odnosu Evropejcev do trajnostne porabe in proizvodnje je pokazala, da je velika večina Evropejcev, to je kar 83 odstotkov, pri nakupih pozorna na vpliv izdelkov na okolje. Vpliv na okolje najbolj upoštevajo Grki (92 odstotkov) in tudi Slovenci (89 odstotkov), najmanj pa Čehi (62 odstotkov).

Polovica Evropejcev je povedala, da zaupajo trditvam proizvajalcev o okoljski učinkovitosti njihovih izdelkov, polovica jim ne. Tem trditvam najbolj zaupajo Nizozemci (78 odstotkov), najmanj pa Bolgari (26 odstotkov).

Približno 46 odstotkov državljanov EU je mnenja, da bi bila kombinacija višjih davkov na okolju škodljive izdelke in nižjih davkov na okolju prijazne izdelke najboljši način za spodbujanje okolju prijaznih izdelkov. Sistem dveh različnih obdavčitev so najbolj podprli Britanci, najmanj pa Maltežani (le 28 odstotkov), ki bi samo znižali davke na okolju prijazne izdelke.

Več o tem in ali bi moralo biti označevanje ogljikovih emisij izdelka v prihodnosti obvezno v nadaljevanju članka na našem spletnem portalu www.cekin.si

Evropejci podpiramo zvišanje davka na okolju škodljive izdelke.
Evropejci podpiramo zvišanje davka na okolju škodljive izdelke. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24debilov
29. 07. 2009 19.29
SAM DA JE PROIZVOD SLOVENSKI!!
alterego
29. 07. 2009 18.46
davek na svinjanje obvezno!
TOTALEN_KURAC
29. 07. 2009 17.18
Recikliranje, locevanje odpadkov in okolju prijazni izdelki ne resijo problema. Prenehajmo jesti meso, saj proizvodnja in zivinoreja onesnazita najvec, samo za primer; en prdec krave spusti v ozracje vec strupenih plinov, kot pol urna voznja z avtomobilom, ali pa, en zrezek, ki ga narocite v restavraciji skoduje okolju vec, kot voznja z avtomobilom do restavracije in nazaj domov. Izdelki okolju prijazni ali pa ne, se vedno ostajamo potrosniki, katerim gre najvec zahvale za onesnazeno okolje in trapasto zivljenje.