Pričakovali 250, dobili le 164,5 milijona evrov

Država je izdala zakladne menice, s katerimi je po napovedih finančnega ministrstva poskušala zbrati 250 milijonov evrov, a so ji večinoma domači vlagatelji na koncu posodili le slabih 165 milijonov. To pa je ravno dovolj samo za poplačilo konec tedna zapadlega dolga.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Denar

(Foto: Thinkstock)

Država se zaradi pritiska finančnih trgov že nekaj časa za svoje potrebe zadolžuje le kratkoročno v obliki zakladnih menic, pri čemer so na zadnjih dražbah dolžniške papirje kupili predvsem domači kupci.

Slovenija je z avkcijo državnih menic zbrala dobrih 164,5 milijona evrov. Tretja izdaja dvanajstmesečnih menic, ki dospejo 13. junija 2013 oziroma čez devet mesecev, je prinesla 58,94 milijona evrov, prva izdaja šestmesečne zakladne menice, ki zapade 14. marca prihodnje leto, 40,076 milijona evrov, prva izdaja trimesečne zakladne menice z zapadlostjo 13. decembra letos pa 65,54 milijona evrov.

Razpisana višina izdaje vseh tokratnih menic je bila sicer skupaj okvirno 250 milijonov evrov, kar pomeni, da je ministrstvo sprejelo ponudbe, katerih skupna vrednost je občutno pod načrtovano vsoto.

Na finančnem ministrstvu bodo zbrana sredstva porabili za tekoče financiranje proračuna, pri čemer po pisanju časnika Dnevnik do konca leta zapade za okoli 300 milijonov evrov glavnic kratkoročnih instrumentov.

Do konca leta mora Slovenija po besedah ministra za finance Janeza Šušteršiča zbrati okoli 500 milijonov evrov, na dolarskem trgu pa načrtuje tudi izdajo državne obveznice v višini 1,5 milijarde dolarjev.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 17
zdrava.pamet 07.04.2013 22:46:29
aha...pa domači vlagatelji so posodili, tuji jih niso niti povohali....
Več komentarjev