Gospodarstvo

Prihodnost proizvodnje brez dvoma pripada Kitajski

Ljubljana, 17. 12. 2023 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
274

Ko električno vozilo zapusti tovarno, tudi do 70 odstotkov njegove vrednosti predstavlja baterija. Surovine za baterije, njihovo predelavo, dobavne verige in proizvodnjo skoraj v celoti nadzirajo Kitajci. Ko so svetovni voditelji na minuli podnebni konferenci v Dubaju sklenili, naj svet začne postopoma opuščati fosilna goriva, so v Kitajskih tovarnah verjetno tudi zaplesali od sreče. Tehnološki zaostanek Evrope na področju elektromobilnosti pa lahko pomeni tudi konec avtomobilske industrije, kot jo poznamo.

Ne financirajo razkošnih oglaševalskih kampanj, niti svetlečih avto salonov, avtomobilskih testov na platformi YouTube je v primerjavi z zahodnimi znamkami malo, tudi popularnih primerjav, kjer bi kitajski električni avtomobil v pospešku premagal kakšnega italijanskega superšportnika ni. Pa vendar so, če pogledamo širše, kitajska električna vozila zavladala na globalnem avtomobilskem trgu. Pomembna prednost je seveda cena. So namreč tudi do 40 odstotkov cenejša od evropskih konkurentov. 

Kitajska podjetja imajo tehnologijo, znanje in dovolj denarja za prodor na Zahodni trg.
Kitajska podjetja imajo tehnologijo, znanje in dovolj denarja za prodor na Zahodni trg. FOTO: Luka Kotnik

Za boljšo predstavo: kitajski sedan s petimi vrati, 580 kilometri dosega, ter slabimi štirimi sekundami pospeška do 100 kilometrov na uro na Kitajskem stane toliko kot vstopni električni model francoske znamke, ki ga izdelujejo v Sloveniji. 

Evropska komisija je zaradi poplave kitajskih znamk na domačem trgu uvedla preiskavo, kitajski vladi očitajo nedovoljeno finančno pomoč njihovim izvoznim podjetjem, s čimer umetno nižajo ceno in dvigujejo konkurenčnost. Damping. "Očitki o nedovoljeni finančni pomoči so neosnovani, nasprotujemo kakršnemu koli protekcionizmu. Ne le, da s tem evropski politiki delajo škodo kitajskim avtomobilskim podjetjem, ovirajo tudi evropski zeleni prehod," odgovarja Li Bo, direktor oddelka za politične zadeve na kitajski ambasadi v Sloveniji.

Li Bo, direktor oddelka za politične zadeve na kitajski ambasadi v Sloveniji
Li Bo, direktor oddelka za politične zadeve na kitajski ambasadi v Sloveniji FOTO: Luka Kotnik

V resnici brez Kitajcev nihče ne more računati na elektromobilnost. "Ob uvozu kitajskega avtomobila imaš stroške transporta, ob tem je še deset odstotkov uvozne takse in potem še 22 odstotkov DDV. Na Kitajsko prodajno ceno moraš dodati še vsaj 50 odstotkov stroškov," opisuje Marko Femc, direktor Plan net Avto, slovenskega podjetja, ki je eno izmed prvih začelo uvažati avtomobile iz Kitajske. 

Marko Femc, direktor Plan net Avto
Marko Femc, direktor Plan net Avto FOTO: Luka Kotnik

Tesla je za zdaj še vodilni proizvajalec e-avtomobilov, toda analitiki se že nekaj mesecev sprašujejo, kako dolgo bo podjetju Elona Muska še uspevalo ohraniti vodilni položaj. Kitajski BYD naj bi še letos presegel Teslino prodajo električnih vozil. "Prodaja električnih avtomobilov na Kitajskem je ogromna, kitajska avtomobilska podjetja so izjemno konkurenčna," je na nedavnem forumu medijske hiše New York Times priznal najbogatejši Zemljan. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napovedal je, da bodo prvih 10 mest med najuspešnejšimi avtomobilskimi podjetji na svetu poleg Tesle kmalu zasedala kitajska podjetja. Mimogrede, največja Teslina tovarna Giga je v Šanghaju. "V bistvu je Tesla velik izvoznik kitajskih električnih vozil. Muskovo priznanje je za Kitajsko velika pohvala," dodaja Bo. Na Kitajskem so prisotni tudi vsi preostali večji avtomobilski proizvajalci. A pravilo je, da morajo imeti skupno podjetje s tamkajšnjo lokalno ali nacionalno korporacijo oziroma deljeno lastništvo. Jeseni je s trimilijardno investicijo novo skupno podjetje s KTL odprl nemški Volkswagen.

Vseeno, kdo izkoplje surovine, predelajo jih le na Kitajskem

"Evropa je nekajkrat skušala ustaviti kitajske izdelke s carinami, antidampingom, a se je vselej izkazalo, da je to bilo kontraproduktivno. V tem obdobju so Kitajska podjetja zrasla za 50- ali 100- krat, nižala stroške in ko so uvozne predpise omilili, so kitajska podjetja še lažje prodrla," pojasnjuje Femc. Poročilo Benchmark Minerals razkriva, da ne glede na to, kdo koplje oziroma rudari ključne sestavine, skoraj vse pošljejo na Kitajsko, kjer te surovine predelajo v uporabne komponente za sestavljanje baterij. Kitajska podjetja torej obvladujejo predelavo ključnih surovin mangana, kobalta, grafita, niklja in litija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Njihova filozofija je dolgoročna vzdržna rast, ne pa kratkoročni dobički. Evropske tovarne imajo veliko nahrbtnikov, stroškov, ljudi, ki so v novi mobilnosti neuporabni, predvidevam, da večina te industrije ne bo preživela, oziroma bo morala priložnosti iskati drugje," dodaja Femc. Evropa je kljub milijardnim vlaganjem v velikem zaostanku in težko sledi temu napredku, ker je skupaj z avtomobilsko in naftno industrijo zavestno zadrževala razvoj elektromobilnosti, meni. "Zdaj bomo plačali kazen za to zamujeno priložnost, Kitajska ima po moji oceni desetletje prednosti. Zato se veliko proizvodnje seli na Kitajsko, zamudili smo."

Želijo prepričati tudi zadnjega dvomljivca

"Dobro sodelujemo z evropskimi podjetji in upam, da bomo v prihodnosti še bolje," pravi predstavnik kitajskega veleposlanika, kar se sliši kot običajna politična puhlica, vendar se je v tem primeru smiselno poglobiti v pomen te povedi. Leto 2024 bo po napovedih direktorja prodaje Plane net Avto, Bojana Tavčarja, namreč revolucionarno za elektromobilnost. "Vgrajevati bodo začeli baterijo s polprevodniško tehnologijo (angl. "Solid state battery), s katero boste avtomobil napolnili v osmih minutah, kar bo zadoščalo za 200 kilometrov poti. To je že primerljivo s točenjem goriva na bencinski črpalki." 

Elektromobilnost bo povzročila veliko spremembo paradigme predvsem pri razvoju infrastrukture, opozarja Femc. "Imamo električni avto, imamo toplotno črpalko, imamo sončno elektrarno, omrežje pa je na nivoju izpred stotih let, ki temelji na štirih kilovatih na uporabnika. Danes je minimum pri 20 kilovatih. Jasno je, da nas čaka velik investicijski cikel." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (274)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
19. 12. 2023 08.01
Kitajska letno proizvede toliko toplogrednih plinov kot Indija, ZDA in Evropska unija skupaj. Samo lani je kitajska vlada odobrila gradnjo novih 106 GW (cca. 106 termoelektrarn) na premog. Dokler je tako, je ves cirkus z 'zelenim prehodom', ki se ga gre EU, popolna bebavost in pot v ekonomski propad, Kitajska bo pa kmalu po skupnem BDP prehitela ZDA. Ali gre v to ves planet, ali pa nič.
nono1234
18. 12. 2023 11.29
+6
Evropa je zavožena, vedno bolj in bolj. Celo sama postavlja pravila, ki jih ne more izpolniti. Pravila pišejo politiki s puhlimi glavami, ki gledajo bolj ozko kot fijakerski konj. Poleg tega bodo pa nekateri morda nekoč le ugotovili, da je kapitalizem sistem, kjer vladajo sebični in kratkoročni interesi, kjer nikogar ali pa le redke zanimajo dolgoročne rešitve za širšo družbo. Pri nas se veliko gobezda o demokraciji in svobodi, te je pa vedno manj. Vedno več je nekih novih in norih predpisov, vedno več prisile in vedno manj svobode.
snupy1
18. 12. 2023 11.28
+3
Da bo treba posodobiti omrežje se ve vsaj že 20 let. A so dobički prevladali nad investicijami. Namesto da se z dobički investira v infrastrukturo so se dobički zlivali v privat žepe. Sedaj pa so se te isti dobičkarji spomnili še dodatno dvigniti cene omrežnin in z raznimi kaznovanji neposlušnih državljanov kateri ne bodo koristili elektrike tako kot si oni želijo. Vse preveč se samo govori kako bi morali in vse manj se kaj tudi naredi.
nono1234
18. 12. 2023 11.41
+2
Absurd in tragika sta v tem, da država že leta subvencionira prehod na toplotno črpalko in sedaj ko jih mnogi imamo, bo mi pa v nekem času omejila moč na 3,8kw, kar zadostuje dejansko samo za delovanje toplotne črpalke in nič drugega ali pa naj toplotno izklopim, da bom koristil kaj drugega. Ne verjetno, da sploh ne moreš dojeti, da nekdo tako razmišlja. Vemo, da ko je zunaj mrzlo, toplotne ne smemo izklapljati, Ampak kaj ko o tem odločajo puhoglavci.
Jon Bacek
18. 12. 2023 11.14
+3
Edina prednost el.avtomobilov napram z avtomobili z notranjim izgorevanjem je, da ne smradi zraka v neposredni bližini, ampak nekje drugje.
nagec123
18. 12. 2023 10.29
+1
Prihodnost proizvodnje avtomobilov je žalostna.
nepridiprav
18. 12. 2023 09.55
+10
Prihodnost proizvodnje pripada Kitajski, ker je EU uničila svojo proizvodnjo z visokimi davki, CO2 tarifami in z drago elektriko, ker so ustavili nuklearke. Kot bi tekač A in B bila na štartni črti, ampak se je A pred tem ustrelil v obe koleni, komentator pa pravi, da je videti, da bo zmagal B.
vvvilice
18. 12. 2023 09.45
+8
električni avto je super, tih, lepo potegne, malo vzdrševanja, edino baterije so težava; zelo neekološka proizvodnja, razgradnja je še v povojih, v kolikor bo sploh možna, litijeve baterije se - če se vžgejo - zelo težko pogasijo, dolgo polnjenje, predvsem pa ogromna masa baterij. Povsem neracionalno je vozit s seboj tako maso
jutri_pa_res
18. 12. 2023 09.40
+8
Moderni bencinski motorji imajo podoben izkoristek kot termoelektrarne (razen če je kogeneracija, ko z odpadno toploto ogrevajo mesta). Tako da ni nobenega smisla v termoelektrarnah na fosilna goriva delati elektriko in potem z njo poganjati električne avtomobile, ker lahko to isto gorivo skurimo direktno v avtomobilu. Torej z električnimi avti lepo počasi.
Samo.Jst
18. 12. 2023 09.39
+5
Na avtomobilski sceni se ponavlja scenarij mobilnih telefonov. Na žalost za potrošnike (še posebno v EU), ne bomo kar tako lahko presedlali na nikoli prej slišane firme, ampak se bo prej zgodil Kubanski model. 40k€ za avtomobil srednjega razreda pri povprečni plači 1.4k€? Mislim, da bomo še kar naprej lepo servisirali razne Cliote in Twingote, še posebno ko bodo prešli 30let in bodo lahko obravnavani kot starodobniki.
Svnski
18. 12. 2023 09.39
+0
Prepovedat vsak uvoz iz kitajske in vsa električna vozila.
Arzen
18. 12. 2023 08.33
+14
Sramota kako EU uničuje lasten narod. Na Kitajskem stane avto 20.000eur v nemčiji 43.000eur. Kako lahko EU obdavči 100% izdelek??? Očitno bomo morali na kitajske tablice voziti avto po EU!!!
hepan22fgdfgdfgdfg
18. 12. 2023 08.24
+5
Proizvodnja bo potekala na kitajskem, nakup pa NIKJER, ker bo pomembno še vse kaj drugega kot elektro avto in baterije, USA ima ta moment tolk novih avtov kamionetov da jih nw bodo prodal še pet let, vsaj ne za takšne cene (prenapihnjene) tako da njim je balonček že počil v glavo, EV balonček bo pa (če že ni začel) počil naslednji.
big_foot
17. 12. 2023 21.32
+8
Imam kitajski avto. Probal sem nekaj bolj pomembnih eu znamk, tudi teslo pa Razen da uma tesla res bolano dober ui vmesnik, na vsem Ostalem Ti avti padejo. Niti najmanj ki ni žal da nisem šel na eu avto. Pač da me na suho nategujejo z 2x ceno za celo slabši izdelek…. Ja do neke mere sem lojalen eu samo natehovat se pa ne pistim.
Rok Savšek
17. 12. 2023 20.42
+2
Sam to je res amerišk primitizem...tm se vlke firme trudjo d ponudjo res lepe linije ..od luči do notranjosti use tipi top ala lamborghini ferrari audi bmw itd... ... a te uzamejo rosfrai mal plastike en vlk zaslon pa so usi američani mokr med nogam.....kam smo pršl...🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️... me skrbi d bo rosfraja za posode zmankal zarad tega jajca🤣🤣🤣
deus volt
17. 12. 2023 20.34
+5
evropa si bo sama skopala luknjo pa pravje tako .
Dr.Rugelj
17. 12. 2023 19.53
+24
In potem vidiš na avtocesti razne Tesle, ki se vozijo 100 km/h ker šparajo baterijo , dosega raje sploh ne bi omenjal, da o izgubljenem času pri polnjenju ne govorim. Najhuje pa je, da izdelava oz. pridobivanje rudnin za baterije enormno onesnažuje okolje....itd....itd....
bodi
17. 12. 2023 19.57
+9
Rok Savšek
17. 12. 2023 20.31
+11
točn tko k si reku... edina njihova samohvala je da imajo od 0 do 100 1.9sekunde...kr res rabmo to...mislem d rajš nardim z avto cca 1000km brez vstavljanja k pa tale dosežek.. d od kvalitete k jo cenjo na 150.000 eur...sploh ne govorim...jajc od jajca...še koucal se bo po avtih na notranje izgorevanje...
Mladi? Plasto
17. 12. 2023 18.41
+2
ne vem ker butec je napisal ta članek , a večina zahodnih investitorjev zapušča kitajsko , zaradi njihove politike .... tole zgleda je plačana reklama ...
Mladi? Plasto
17. 12. 2023 18.46
-1
pa zanimivo nič o nelojalni konkurenci ,ko država podpira njihova podjetja .... seveda je kvaliteta kitajskih izdelokv primerljiva z kvaliteto vaz a ali pa moskviča :D - kdo bo to kupil . ne vem :D
Posteni
17. 12. 2023 19.19
+3
PREDSIGNAL69
18. 12. 2023 08.19
+4
Rodion Raskolnikov
17. 12. 2023 18.37
+13
EU brez bi brez industrije še bolj in hitreje nazadovala. Evropaje bila od srede 19 do konca 20 stoletja industrijska velesila, nemške francoske in angleške univerze pa tehnološka špica globalnega ravoja in znanosti. Danes pa smo vse bolj frizerke, natakarji in fizioterapevti…skratka razvojno slepo črevo.
PREDSIGNAL69
18. 12. 2023 08.22
+3
Ja, velja za EU. Zanimivo Švica se še vedno ni odrekla strojegradnji, npr., ladijski motorji velikih moči.
1338go
17. 12. 2023 18.33
+9
Zeleni prehod je prestavljanje 3.svetovne vojne v prihodnost. EU bi spet nadrajsala.
PREDSIGNAL69
18. 12. 2023 08.23
+4
Seveda, saj jo vodijo pokvarjene in podkupljive politične elite, z UVDL na čelu.
Vegeta
17. 12. 2023 18.15
-4
Keri nevednež je to pisal. Kakšen evropski zaostanke ti sanjaš. Vse evropske znamke imajo že zdaj odlične evje. Evropski pač stanejo več tako kot vso zgodovino. Ker gre za evropski avto in ne za kitajski avto. Avto pa je na svetu status simbol in neki kitajčeki tega s kitajsko plastiko ne bodo spremenili. Napišite rajši kako je katastrofalno propadel njihov slaven projekt "pas in cesta". Itak pa so taki članki plačani od kitajčekov.
Rains
17. 12. 2023 18.23
+3
Vegeta
17. 12. 2023 18.41
+0
Vsepovsod. Projekti so zastali ali pa se ne uporabljajo. Kitajci so zato dali 1,3 trilijone, ki jih ne bodo dobili nazaj. Italijani so izstopili iz projekta itd.
štrekeljc
17. 12. 2023 19.29
+10
"Avto pa je na svetu status simbol..." Hvala, da si me razsvetlil. Do tega trenutka sem bil prepričan, da je avto prevozno sredstvo. In zdaj mi je jasno tudi, zakaj nekateri lipeti kupujejo električne avte, s katerim ne moreš niti na drugi konec Slovenije in nazaj. Včasih smo peli: fin gospod se v ličnem fičku pelje, a želodec melje kislo zelje.
PREDSIGNAL69
18. 12. 2023 08.24
+1
Vegeta 17.12.2023, 18:15:37, kdo pa tebe plačuje?
Vegeta
18. 12. 2023 10.06
Kdo mene plačuje, da branim interese svoje domovine? Pacienti izdajalski.