Gospodarstvo

Prispelo več ponudb za nakup Adrie Airways

Ljubljana, 05. 10. 2015 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SDH in DUTB sta prejela več ponudb za nakup 91,58-odstotnega deleža v slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways. Števila ponudb niso razkrili. Predsednik uprave Adrie Airways Mark Anžur prodajnega postopka ni želel komentirati, je pa že pred časom dejal, da bi se bilo bolje osredotočiti na kakšno manjšo letalsko družbo ali finančnega investitorja.

Adria Airways - 5
Adria Airways - 5 FOTO: Miro Majcen

Slovenski državni holding (SDH) in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) sta prejela več ponudb za nakup 91,58-odstotnega deleža v slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways. SDH in DUTB bosta skrbno proučila ponudbe in postopek prodaje nadaljevala v skladu s časovnico, so sporočili iz SDH. Koliko ponudb je prispelo, niso razkrili.

Vsebina ponudb je poslovna skrivnost in je prodajalci ne morejo komentirati, saj bi lahko kakršnokoli razkrivanje podatkov v tej fazi prodajnega procesa negativno vplivalo na uspešnost prodajnega postopka, so zapisali v SDH.

Družba KPMG, ki SDH svetuje pri postopku prodaje 91,58-odstotnega deleža Adrie Airways, je v začetku julija objavila poziv za izkaz interesa za nakup deleža. Država ima v lasti 69,87-odstotni delež, ki ga upravlja SDH, DUTB je lastnica 19,63-odstotnega deleža, SDH pa ima 2,08-odstotni delež.

Predsednik uprave Adrie Airways Mark Anžur prodajnega postopka ob objavi javnega poziva ni želel komentirati, je pa januarja, ko so prodajalci podpisali sporazum o skupnem nastopu pri prodaji delnic, dejal, da bi se bilo bolje osredotočiti na kakšno manjšo letalsko družbo ali finančnega investitorja.

Večje letalske družbe, kot je nemška Lufthansa, imajo namreč tudi svoje težave. Kdo bi lahko bil zainteresiran za nakup slovenskega letalskega prevoznika, Anžur takrat sicer ni želel špekulirati.

Adria Airways je lani prepeljala 1,113 milijona potnikov, od tega v rednem prometu približno 917.000, v čarterskem pa 196.000. Čisti dobiček je dosegel 921.000 evrov, dobiček iz poslovanja pa tri milijone evrov. Slovenski letalski prevoznik se je tako lani po več letih rdečih številk vrnil na zeleno vejo.

Anžur prejšnji teden na Brniškem forumu, ki ga je organiziral časnik Finance, ni želel ugibati, kakšen bo letošnji izid poslovanja, saj bo vse odvisno od jeseni. Do septembra so beležili za 16 odstotkov več potnikov kot v enakem obdobju lani, vendar pa finančni rezultati temu niso sledili, je dejal.

Zadnji postopek prodaje Adrie Airways se je končal neuspešno. Začel se je avgusta 2012, ko je nekdanja Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS, ki je zastopala državo, objavila mednarodni poziv za javno zbiranje ponudb za 74,87-odstotni delež v slovenskem letalskem prevozniku. Poleg države so ga prodajale še Nova Ljubljanska banka, Abanka Vipa, državna Posebna družba za podjetniško svetovanje, Hypo Alpe Adria Bank in Unicredit banka Slovenija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enxx
07. 10. 2015 15.50
-1
Adrijo Airways bodo prodali Croatian Airalines. Je že vse dogovorjeno. Tako kot za Petrol (Ina), ELES (HEP), Krka (Pliva)...
butalistan
05. 10. 2015 15.57
+3
zato je treba zamenjati upravo DUBT, da bodo pijavke naprej kradle in harale po gnili adriji.
Fukofakic
05. 10. 2015 15.40
+9
Naj jih kup raynair al pa easyjet tko bomo mogoče dobil mal več linij iz brnika ker tole kar mamo zdj ni za nikamor... Da cenah poletov sploh ne govorim...