Gospodarstvo

DUTB: Investitor nas ni nikoli kontaktiral, Mesec tega ne verjame

Ljubljana, 20. 09. 2018 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.V. /STA
Komentarji
7

Prvi mož DUTB v povezavi s prodajo zemljišča na območju nekdanje tovarne KLI Logatec zatrjuje, da investitor do njih ni nikoli pristopil. A Luka Mesec mu ne verjame in pravi, da je 'to nekaj, s čimer bi se moral ukvarjati kak drug organ, tudi protikorupcijska komisija'.

Odbor Državnega zbora za finance je na današnji seji obravnaval tudi letno poročilo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) za leto 2017 in se tako dotaknil tudi primera prodaje zemljišča na območju nekdanje tovarne KLI Logatec prek posrednika.

Glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh je ob tem na vprašanje Luke Mesca iz Levice zatrdil: "Investitor ni nikoli kontaktiral DUTB glede nakupa zemljišča v Logatcu, zato DUTB ni mogel neposredno prodati zemljišča investitorju," in dodal, da so "informacije glede te transakcije prejeli naknadno, ko je bila odločitev tujega vlagatelja že sprejeta".

Sporni primer se nanaša na zemljišče propadlega podjetja KLI Logatec, ki ga je leta 2016 DUTB nasledila od nekdanje Factor banke. Gre za zemljišče, na katerem japonska multinacionalka Sumitomo Rubber Industries zdaj gradi tovarno medicinskih elastomerov. Kot posrednik je v poslu nastopalo podjetje Svet Re, ki je z nakupom in prodajo zemljišča po občutno višji ceni le nekaj dni kasneje precej zaslužilo.

Mesec: S tem bi se morala ukvarjati tudi protikorupcijska komisija

A Mesec je izrazil dvom, da investitor ni pristopil k DUTB. "Ne verjamem vašim navedbam, da do vas tuji investitor ni nikoli pristopil," je dejal in dodal: "Mislim, da je to nekaj, s čimer bi se moral ukvarjati kak drug organ, tudi protikorupcijska komisija."

Balogh je sicer povedal tudi, da so vsa sredstva DUTB objavljena na spletni strani slabe banke, banka pa občasno objavi tudi javni razpis za zbiranje ponudb za terjatve in sredstva. "Informacije so bile na voljo vsem vlagateljem," je dejal.

Balogh: Mislim, da je poslovanje DUTB doprineslo h gospodarstvu Slovenije

Prvi mož DUTB medtem ni želel odgovarjati na vprašanja v povezavi s prodajo Istrabenzovih hotelov, saj naj bi šlo za posel, ki je v teku. Glede očitkov, da DUTB posluje dobro zato, ker so bila nanj prenesena sredstva občutno podcenjena, sedaj pa deluje v ugodnem gospodarskem okolju, pa je spomnil, da je teža DUTB v slovenskem gospodarstvu precejšnja.

Ugodne gospodarske razmere so torej povezane tudi z napori DUTB pri prestrukturiranju in upravljanju sredstev, s katerimi so pred prenosom neustrezno ravnali. Slovensko gospodarstvo bi sicer težje doseglo rast, kot jo je. "Mislim, da je poslovanje DUTB doprineslo h gospodarstvu Slovenije," je še poudaril.

DUTB je sicer v letnem poročilu leto 2017 opisala kot "izjemno leto". S prodajo sredstev in upravljanimi odplačili dolga je ustvarila 434,7 milijona evrov prilivov, kar predstavlja 21,5 odstotka prenosne vrednosti vseh sredstev. Dosežena je bila rekordna raven dobička po davkih, in sicer 67 milijonov evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karlo
23. 09. 2018 19.54
Zopet en primer ki se bi klavrno končal za davkoplačevalce. Ta nagnusnost skorumpirana presega že vse meje normalnega razuma ( seveda pa ni izven vsakega dvoma pravne gnojnice). Lahko izbirate; zastaranje ali odstop od pregona?
KranskyJanez
21. 09. 2018 12.59
+9
republika laži, tatov
Sonja Rihter
20. 09. 2018 21.41
+13
Dobro poznamo posrednika Petka. Denar je bil nakazan direktno iz tujine.Ali našim državnim podjetjem ni sumljivo, če dobijo od domačega nepremičninarja plačilo iz tujine. Verjetno imajo račun pri NLB ali NKBM. Še boljše bi bilo, da bi z njimi upravljala zakladnica. Brezvladje jim je dalo dodatno moč, da so lahko manipolirali z državo in njenim denarjem. Jim kdo verjame, jaz niti besede.
razocarani
21. 09. 2018 20.31
+3
take je treba dati na natezalnico in jo dobro priviti pa bi barabe takoj zapele koliko so si stlacile v zepe ,d a bi s ekdo verjel tem povzpetnikom mora biti res ali podkupljen ali norec ,,da imam neko moc v tej drzavi bi imeli ze za bozic okrasena vs a drevesa po drzavi ,,ja velikoo obeskov bi bilo ,,saj ze vsaka ulic a premore svojo barabi ki nas ropa ,,le kaj smo slabega storili da nas lastni veljaki tako ropajo ,,imam pa velikooo zeljo da jim sodimo mi narod ,,in to po hitrem postopku ,,,
CyberWorm19
20. 09. 2018 18.06
+4
še ena cwetka etike in morale cmerobabe : ))))
aristotel
20. 09. 2018 17.59
+21
in kje so organi pregona...nemočni ker je zakonodaja takšna,da lahko preganjajo samo kurje tatove ker zakone pišejo ali manj sposobni ali pa ti isti ki imajo od tega korist in parlament to sprejema...IN POTEM SE ČUDIMO ZAKAJ VELIKIH RIB NE OBSODIJO ALI PA NA VIKEND ZAPOR NAGRADA ČASTIJO DAVKOPLAČEVALCI !!!
grumf
20. 09. 2018 16.14
+33
Mesec je pri izplačilu dobička pri Akrapoviću govoril o davčni utaji. Tole zgoraj je šele utaja.. Prodaj prek posrednikov in denar hop v privat žepe. Moral bi pa biti v državni blagajni. Izgovori šefa DUTB so pa pod nivojem, žali intelegenco vseh nas.