Gospodarstvo

Prodajo Kadovih delnic v Gorenju podpira tudi vlada

Ljubljana, 14. 06. 2018 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š./STA
Komentarji
8

Vlada ne nasprotuje odločitvi Kapitalske družbe, ki je odločila, da bo v okviru prevzemne ponudbe kitajske družbe Hisense prodala lastniški delež v podjetju Gorenje. Kad ima v lasti 16,37-odstotni delež, za katerega bo ob ceni 12 evrov za delnico iztržil nekaj manj kot 48 milijonov evrov.

Vlada se je kot skupščina Kapitalske družbe (Kad) seznanila z odločitvijo Kada, da bo v okviru prevzemne ponudbe družbe Hisense prodal lastniški delež v Gorenju, in ji ni nasprotovala, je na novinarski konferenci po koncu vladne seje povedala Mateja Vraničar Erman, ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle.

Nadzorni svet Kada je po pisanju časnika Delo odločitev o prodaji potrdil v sredo in sklenil, da bo vlado kot skupščino s tem le seznanil in je ne bo vprašal za soglasje.

Vlada ne nasprotuje Kadovi prodaji deleža Gorenja.
Vlada ne nasprotuje Kadovi prodaji deleža Gorenja. FOTO: Miro Majcen

Hisense naj bi doslej mimo prevzemne pogodbe pridobil že okoli 60-odstotni delež

Družba Hisense Luxembourg Home Appliance iz kitajske skupine Hisense v prevzemni ponudbi, ki traja od 29. maja do 26. junija, za delnico Gorenja ponuja 12 evrov. Hisense sicer delnice Gorenja pridobiva tudi mimo prevzemne ponudbe, doslej naj bi pridobil že okoli 60-odstotni delež.

Vlada se je kot skupščina Kada seznanila tudi z letnim poročilom za leto 2017 in za člana nadzornega sveta za nov štiriletni mandat s 30. avgustom letos imenovala Stanislava Seničarja in Aleksandra Mervarja, ki jima mandat poteče 29. avgusta.

Kad je bil sicer pred temi nakupi največji posamični delničar Gorenja, v lasti ima 16,37-odstotni delež, za katerega bo ob ceni 12 evrov za delnico iztržil nekaj manj kot 48 milijonov evrov.

Ministrstvo odločitev prepustilo Kadu

Gorenje je v strategiji upravljanja državnih naložb opredeljeno kot pomembna naložba, v katerih naj bi imeli državni lastniki 25 odstotkov in eno delnico oz. vsaj ohranili deleže, če jih imajo pod to mejo, a bi Kad ob vztrajanju v lastništvu lahko ostal zvezanih rok, saj mu to ne bi prinašalo vpliva in verjetno, vsaj še nekaj let, tudi ne dividend.

Na ministrstvu za finance so v luči Kadove dileme večkrat izpostavili, da je strategija političen dokument, naloga poslovodstev pa je maksimiranje vrednosti podjetja za lastnika. Odločitev mora tako po njihovem sprejeti poslovodstvo, ki mora pretehtati vrednost naložbe, če se iz družbe umakne ali če ostane lastnik. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
17. 06. 2018 21.23
+1
Revčki ste tisti,ki mislite,da bo Gorenje kar propadlo čez nekaj let res.Lp
Moros
17. 06. 2018 13.16
+1
edina pravilna odločitev kajti nikoli več nebodo dobili več toliko. Poleg tega pa da bo sedaj 1 večisnski lasnik je potem nesmiselno imeti kakršen koli delež v podjetju saj nimaš možnosti vplivanja na poslovanje in poslovne odločitve.
the kop
15. 06. 2018 14.27
+1
to je to!! gorenja čez nekaj let ne bo več! država pa se naj pripravi na več tisoč brezposelnih!! upam da bo tudi mene financirala tako kot financira ilegalce!!
Supervillain
17. 06. 2018 21.22
+1
Pa ti nimaš pojma s tem bo Gorenje trajalo dlje,boljše in bo močnejše,ko imajo zdaj strateškega partnerja.Lp
mastablasta
15. 06. 2018 08.28
+0
lahko bi KAD že prej po nižji ceni kupil delnice Gorenja in bi mu ostalo 25%+1 delnica. ampak očitno so papir in besede eno, dejanja pa nekaj drugega.
Moros
17. 06. 2018 13.18
+1
ni problema odkod bo pa KAD dobil denar. Sem takoj zato samo denar naj dobijo pa pri tebi. Odpovej se plači in pa pokojnin ter vsemi socialnim prispevkom do konca življenja.
tron3
14. 06. 2018 17.05
+2
Kva na Vladi ne vedo, da Kitajci zaščitijo svoje investicije, tud če bo treba s svojo vojsko, torej migrantje, če bodo Kitajci v Velenkovcu, pomeni, da se boste moral čimprej izselit, saj veste, da Vas niti pod razno ne želijo vidit, kaj šele gledat.
mastablasta
15. 06. 2018 08.29
-1
ne rabijo vojske. HiSense je državna firma. dovolj je da financirajo levico na volitvah. ali pa kako njihovo TV ali časopis :-)