Gospodarstvo

Prodali Vilo Prešeren

Ljubljana/Bled, 06. 09. 2007 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vilo Prešeren je na dražbi ministrstva za obrambo kupilo nepremičninsko podjetje Condor Real s sedežem v Lescah.

Nepremičninsko podjetje Condor Real s sedežem v Lescah je za vilo ponudilo največ izmed štirih ponudnikov, in sicer 1,95 milijona evrov, kar je za 50.000 evrov več od izklicne cene. Zastopnica podjetja, ki je povezano z lastnikom Sportine Bahtiarom Bajrovičem, Janja Jenšterle je po dražbi povedala, da vilo kupujejo zase, da jo bodo obnovili ter da bodo v njej s skladu z zahtevami izvajali gostinsko dejavnost.

Po sklenitvi pogodbe bo novi lastnik Vile Prešeren posredno postal Bajrovič, ki je je tudi že lastnik hotela Ribno.
Po sklenitvi pogodbe bo novi lastnik Vile Prešeren posredno postal Bajrovič, ki je je tudi že lastnik hotela Ribno. FOTO:

Jenšterletova je poudarila, da Vile Prešeren ne bodo prodali naprej, temveč so jo kupili v lastne namene. Glede na namembnost, ki je za vilo določena z občinskimi akti in glede na omejitve, ki jih objekt ob Blejskem jezeru ima, jo bodo uredili za gostinsko dejavnost. Ta je bila v vili vse do lanskega novembra, ko je ministrstvo za obrambo razdrlo pogodbo z dotedanjim najemnikom, pod katerim je bila Vila Prešeren uveljavljen gostinski objekt na izredni lokaciji z dobro hrano in postrežbo.


Boljši časi za vilo

Kaže, da se blejskim vilam vendarle obeta lepša prihodnost. Poleg Vile Prešern naj bi bila v kratkem prenovljena tudi Riklijeva vila, saj je projekt prenove njenega lastnika Marka Omana blejska občina nedavno podprla. Okoljevarstveniki pa so s pritožbami dosegli, da se bo ograja, ki obdaja vilo Rog, znižala in bo omogočala dostop do jezera ter pogled nanj.

Zadnjega pol leta je vila, ki je potrebna celovite prenove, samevala in še naprej propadala. Na ministrstvu za obrambo so, še preden so se odločili za prodajo vile, razmišljali tudi o možnosti, da bi bila vila objekt zaprtega tipa. Nato je ministrstvo predvidelo, da bo vilo obnovilo in jo prodalo, vendar je kasneje ugotovilo, da bi bila obnova predraga in neizvedljiva do začetka prihodnjega leta, ko bi vilo uporabljali za namene predsedovanja EU. Zato se je odločilo vilo prej prodati.

Prodaja vile Prešeren je med Blejci zbudila strah, da se bo ponovila zgodba z Vilo Rog, okrog katere je novi lastnik Igor Lah postavil ograjo in tako domačinom ter obiskovalcem preprečil dostop do Blejskega jezera. Dodatno bojazen je zbujalo dejstvo, da se za Vilo Prešeren zanima tudi Lah.


Občina zadovoljna s prodajo

Vendar je največji interes za vilo na današnji dražbi izkazalo podjetje Condor Real, ki je bil zanjo pripravljen odšteti največ. Po sklenitvi pogodbe v prihodnjem mesecu dni bo novi lastnik Vile Prešeren posredno postal Bajrovič, ki je je tudi že lastnik hotela Ribno, in Vile Viktorije ter 40 odstotni lastnik hotela Krim.

Čeprav je blejska občina imela predkupno pravico, se zaradi pomanjkanja sredstev za nakup Vile Prešeren ni mogla potegovati. Je pa blejski župan Janez Fajfar vesel, da je vila vendarle dobila novega lastnika, ki obljublja čimprejšnjo celovito prenovo in uporabo objekta v turistične namene.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
06. 09. 2007 21.40
A njemu se bo splačal, državi pa ne !! Kje je tukaj logika !! Je ne vidim, edni saj ve kaj se dogaja.