Gospodarstvo

Računsko sodišče v primeru DUTB nezadovoljno. Jazbec: do konca leta bi lahko dobili novo slabo banko

Ljubljana, 23. 09. 2015 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem ko je računsko sodišče kot nezadovoljivo ocenilo popravljalne ukrepe, da vlada ni proučila odgovornosti tistih, ki so sodelovali pri pripravi podlag za prenose terjatev na DUTB oziroma slabo banko, pa je guverner Banke Slovenije dejal, da obstaja resna možnost, da se ustanovi novo slabo banko.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: So pomanjkljivosti odpravljene?
    01:58
    Iz SVETA: So pomanjkljivosti odpravljene?
  • Iz 24UR: Državni revizorji niso zadovoljni
    02:27
    Iz 24UR: Državni revizorji niso zadovoljni

Računsko sodišče je popravljalne ukrepe vlade, ministrstva za finance in DUTB na podlagi revizije postopkov za vzpostavitev in delovanje DUTB najpogosteje ocenilo kot delno zadovoljive, kot nezadovoljivo pa je ocenilo, da vlada ni proučila odgovornosti tistih, ki so sodelovali pri pripravi podlag za prenose terjatev na DUTB.

Bomo kmalu dobili novo slabo banko?
Bomo kmalu dobili novo slabo banko? FOTO: Blaž Garbajs

V primeru popravljalnih ukrepov vlade je tako računsko sodišče kot nezadovoljivo ocenilo, da vlada ni proučila odgovornosti oseb, zaposlenih na ministrstvu za finance in v vladi, ki so sodelovale pri pripravi podlag za odločanje o prenosu slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), z vidika neskladnosti njihovega ravnanja s predpisi, je razvidno iz danes objavljenega porevizijskega poročila računskega sodišča.

Računsko sodišče je pri pripravi podlag za prenos slabih terjatev iz NLB in NKBM ter s tem povezano državno poroštvo za zadolžitev DUTB zahtevalo preveritev odgovornosti s tem povezanih oseb in ukrepanje.

Vlada je v odzivnem poročilu po pojasnilih računskega sodišča navedla, da so bile pri odločanju o prenosu tveganih postavk upoštevane objektivne okoliščine, ki so v tistem času vplivale na potek dogodkov, da so bili predlogi sklepov vlade ustrezno in dovolj podrobno obrazloženi ter da je finančno ministrstvo izvajalo nadzor nad poslovanjem DUTB v okviru svojih zakonskih pristojnosti.

Na tej podlagi je vlada ocenila, da dodatni ukrepi glede proučitve odgovornosti oseb, zaposlenih na ministrstvu za finance in vladi, niso potrebni, piše v porevizijskem poročilu. Vlada tako v odzivnem poročilu ni navedla ugotovitev o tem, katere osebe so bile na ministrstvu in vladi zadolžene za pripravo posameznih gradiv oziroma izvedbo predpisanih postopkov, niti ni presodila, ali so te osebe kršile predpise in na kakšen način.

Prav tako ni navajala, da je odgovornost takšnih oseb poskušala proučiti. Odgovornost za način poteka dogodkov je tako po oceni računskega sodišča objektivizirala in jo pripisala takratnim okoliščinam.

Računsko sodišče
Računsko sodišče FOTO: Računsko sodišče RS

Ker vlada ni proučila odgovornosti oseb, ki so sodelovale pri pripravi podlag za odločanje vlade o prenosu tveganih postavk bank na DUTB, in v zvezi s tem ni sprejela nobenih ukrepov, obstaja po mnenju revizorjev tveganje, da se bodo gradiva in predlogi v zvezi z izvajanjem določil zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank še naprej pripravljali na način, ki ne zagotavlja pravilnega in s tem tudi nesmotrnega poslovanja vlade in ministrstva za finance.

Kaj je zadovoljivo?

Po drugi strani je računsko sodišče kot zadovoljivega ocenilo popravljalna ukrepa v zvezi z enotirnim sistemom upravljanja DUTB, ugotovljeno neučinkovitostjo funkcije nadzora in delitvijo funkcij nadzora in upravljanja družbe. Vlada je namreč v zakonskih spremembah, ki naj bi jih DZ sprejel v kratkem, predvidela tudi jasno delitev dela med izvršnimi in neizvršnimi direktorji. Računsko sodišče je ob tem zadovoljilo tudi dejstvo, da je finančno ministrstvo pripravilo, vlada pa vmes že tudi sprejela spremembe zakonske podlage za delovanje DUTB.

Kot delno zadovoljiva pa je računsko sodišče ocenilo popravljalne ukrepe v zvezi z ugotovljenimi nesmotrnostmi na področju prejemkov članov upravnega odbora DUTB. Vlada je namreč letos sprejela prenovljeno politiko prejemkov in omejila plače neizvršnim in izvršnim direktorjem.

Računsko sodišče je na podlagi vsega tega izdalo tri sklepe o kršitvi obveznosti dobrega poslovanja, po enega za vlado, ministrstvo za finance in DUTB.

Vendar pa je revizorje zmotilo dejstvo, da pri določitvi fiksnih prejemkov neizvršnih direktorjev in določitvi možnosti, vlada lahko odloči o mesečnih doplačilih zaradi posebnih obveznosti ter o dodatku zaradi obsega in kompleksnosti dela, s čimer ni v celoti upoštevala priporočil Slovenskega državnega holdinga kot upravljalca državnega premoženja. Prav tako se jim zdi neprimerno, da ne obstajajo merila za ugotavljanje obsega in kompleksnosti dela tako neizvršnih kot izvršnih direktorjev.

Ocena popravljalnih ukrepov, ki jih je na podlagi revizijskega poročila pripravila DUTB, je medtem neenotna. Računsko sodišče je kot zadovoljive tako na primer ocenilo ukrepe glede nadzora nad izdatki izvršnih direktorjev, sprejema nove politike povračila raznih stroškov, usklajene z novo politiko prejemkov ter natančnejše opredelitve poslovodnih pristojnosti izvršnih direktorjev.

Kot delno zadovoljive pa je ocenila ukrepe v zvezi s postopki ravnanja v primeru ugotovljenih sumov kaznivih dejanj pri prenesenih terjatvah, s samoocenjevanjem dela upravnega odbora DUTB, kazalniki za spremljanje gospodarnosti, učinkovitosti in uresničevanja ciljev. Bili naj bi premalo opredeljeni, prav tako pa naj DUTb ne bi upoštevala vseh smernic za delovanje in navodil za spremljanje zakonsko določenih ciljev. Delno zadovoljivo je bila na primer tudi pozna uskladitev pogodb z novo politiko prejemkov.

Ena od možnosti ustanovitev nove slabe banke za tuje vložke

O delovanju slabe banke sta danes med drugim razpravljata tudi direktor v generalnem direktoratu Evropske komisije za gospodarske in finančne zadeve Istvan P. Szekely ter guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec na konferenci Izzivi prestrukturiranja in financiranja malih in srednjih podjetij. Kot je dejal slednji, se banke v Sloveniji ukvarjajo z reševanjem prezadolženosti malih podjetij, a verjetno ne bodo zmogle vsega bremena rešiti same. Zato se pojavljata še dve možnosti: "Da to prevzame Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) ali da se ustanovi novo slabo banko, ki bi bila pretežno financirana s strani tujega kapitala."

O tem bo po njegovih besedah odločilo ministrstvo za finance. "Pogovori potekajo, verjetno je možno pričakovati ustanovitev, če bo do te prišlo, do konca leta," je menil guverner. Za možnost novih kapitalskih vložkov v DUTB s strani tujcev je treba spremeniti zakonodajo, prav tako za financiranje nove slabe banke s strani zasebnega tujega kapitala. Pri tem bi sicer lahko kot lastnice sodelovale tudi banke.

Ekonomist Jože P. Damijan je dejal, da bi bila nova slaba banka po njegovem smiselna, če bi bila močno specializirana. Ne glede na izbrano rešitev pa je bistvena še izvedba v praksi. V teoriji smo imeli dobro rešitev za obstoječo slabo banko, za insolvenčno zakonodajo, v praksi pa stvari ne delujejo, kot smo si jih zamislili, je opozoril Damijan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
27. 09. 2015 17.21
Cmerar izjavu da se bojo zadeve na slabi banki pošlihtale po naravni poti kar se plač tiče, do takrat pa se ropanje nadaljuje s polno paro, akterji bojo pa zavlačeval do onemoglost, paše ratal jim bo.
Dakota 100
24. 09. 2015 20.00
Jazbec Jazbec, saj pri nas sploh nimamo dobrih bank, in sedaj rabimo še eno slabo - do konca bolano vse skupaj.
maska00
24. 09. 2015 17.19
Najboljše da vse banke prestrukturirata v slabe in odpustite vse zaposlene in potem zaposlite svoje prijatelje da bodo prejemali tako velike plače,kot jih prejemajo sedaj v slabi banki.Kako lahko zaposleni v slabi banki dobijo tako visoke plače če je slaba banka odkod denar?To pomeni da boste sedaj še v drugi slabi banki kradli denar tako kot ga sedaj v že obstoječi Gospoda Jazbeca in pol naše vlade bi bilo treba nekam poslati.
kekec154
24. 09. 2015 16.12
Še mal pa bo več bank slabih kot pa dobrih....aja ne, sej je že zdej tko :D
nebvedu
24. 09. 2015 16.01
Zakaj so DUTB sploh ustanavljal, saj slabo banko smo že imeli - NLB. Zdej imamo dve, do konca leta dobimo pa še tretjo?
Bojan-F
24. 09. 2015 11.58
+3
Pocasi vse prihaja na svoje ...
Bojan-F
24. 09. 2015 12.03
... pred enimi sestimi (6) meseci sem zapisal, da je koalicija Desni sektor, zagovorniki Kaosa in managerji s skupnim udrihanjem po javnem sektorju nenacelna ... prva clan, ker ima legitimno pravico, drugi zato ker v kaosu isce svojo (kakrsnokoli) priloznost, tretji pa zato, ker mu bo drzava nekega dne podruzbila eno od dveh najvecjih tezav slovenskih gospodarskih druzb ... prezadolzenost ... slovenske gospodarske druzbe imajo debt-to-income ratio v povprecju dalec najvecji v EU-28 ... 1.583,36% ... na drugem mestu so portugalska podjetja s 985,60% ... v nasem svetilniku Avstriji imajo 218,50% zadolzenost ... najmanj pa so belgijska s 17,54 % ...
Bojan-F
24. 09. 2015 12.05
... sicer pa server EU ne dela, da bi lahko preveril najnovejse podatke.
vezuv_
24. 09. 2015 10.14
+9
že pred leti sem imela mnenje in tudi jo napisala, da je slaba banka metanje denarja stran - terjatve bi lahko izvedli preko določenega stroškovnega mesta znotraj banke in bi imeli bistveno manjše stroške kot jih imamo s slabo banko.
rezervni
24. 09. 2015 14.08
+2
Mi imamo prevečkrat SAMO MNENJA, nikoli pa DEJANJ...spospbni smo se 2 leti pogovarjat ena in isto stvar, nardimo pa nič ne ker nič ne upamo.. no počasi ampak zagotovo se bo to spremenilo
beowulfsam
24. 09. 2015 09.55
+2
Zakaj samo ena nova slaba banka....dejmo ene 4 narest. Za mikro, mala, srednja in velika podjetja. Ali pa kot je že spodaj predlagal Mužik, svojo za vsako občino. Tik tak se nam brezposelnost zniža, končno bomo upravičili ogromno število raznih "poslovnih fakultet" (kjer je največ posla s tem, da če plačaš šolnino, to pomeni lahek dostop do diplome) in posledično rešili državo. Kar bi nam dalo dobro osnovo, da postanemo svetovni bankirji, če bi že imeli cca 212 novih bank in nato druga Švica...ma kaj, čez par let bi se Švica po nam zgledovala... No, samo najprej bomo pa mal davke dvignl...tko, samo mal, da financiramo vse to :P
Hary6
24. 09. 2015 07.54
+4
bankirji in politiki so sami lopovi na odgovorna mesta treba postavit poštene ljudi pa bo vse delalo pozitivno komuniste ki pa kradejo pa za zapahe
_endrug
24. 09. 2015 09.12
+3
Torej dati na vrh banke nekoga, ki ni povezan s politiko in ni bančnik?
borzojoj
24. 09. 2015 10.27
+2
Teoretično je to možno, praktično pa NE. Do kdaj bo narod to prenašal?
.jest
23. 09. 2015 21.35
+9
Ali bodo odgovorne priprli in jim sodili?
Hary6
24. 09. 2015 08.16
+10
bodo jih zaprli samo pahor jih bo pomilostiu in odpustiu grehe
_endrug
24. 09. 2015 09.13
+4
artus
23. 09. 2015 21.21
+7
Ja pa ja da, krava ima štiri zizeke, SLO davkoplačevalci pa tudi omejeno število.
emilzapata
23. 09. 2015 20.25
+6
jaz pa predlagam, da bi imeli slabo banko v vsake malo večjem kraju, podobno kot že ima skoraj vsaka vas svojo univerzo oziroma vsaj eno fakulteto.
VSEZNALECno1
23. 09. 2015 19.50
+10
Dragi bralci, spoštovane bralke, bi imeli svetovalni posel za - čez palec - milijon evrov? Takšnega ima nekdanji kriminalist in nekdanji šef protikorupcijske komisije Drago Kos oziroma njegovo podjetje R.U.R. na državni NLB. AHAHAHAHAHAHAHAHA kaj vas levaki farbajo pa to ni res......
Roman Hren
23. 09. 2015 19.45
+15
Ustanovitelje slabe banke bi morali postaviti pred sodišče! Pa ne pred računsko, pred kazensko!
Hary6
24. 09. 2015 08.15
+5
če jih nebo rešiu matos jih bo pohor pomilostiu
LLLEPI
23. 09. 2015 19.17
+6
V vsako vas eno slabo bankoo to so rezultati Slo politike in demokracije JUUUUPPPIII
murate
23. 09. 2015 19.06
+9
da naši ustanavljajo slabe banke ni nič novega, bilo bi lepo če bi ustanovili še kakšno dobro banko
glava2
23. 09. 2015 19.01
+6
naj še ene tri , da lahko poštimajo za vse prjatle in da zmečemo še en kup milijonov v smeti!
LLLEPI
23. 09. 2015 19.17
+1
V vsako vas eno slabo bankoo to so rezultati Slo politike in demokracije JUUUUPPPIII
felix59 drugič
23. 09. 2015 18.19
+13
Nobene nove slabe banke NE boste ustanovili !!!! Dovolj plačujemo ene lene svinje in ne mislimo plačevati dveh !!!
PS2Xministri
24. 09. 2015 08.33
-3
dobro si napisal samo namesto lene dodaj...leve.
slayer2
24. 09. 2015 09.47
+3
beowulfsam
24. 09. 2015 10.00
+2
Res ste žalostni s temi levi-desni. Blagor ubogim na duhu pa to... Vprašanje bi moralo biti pošteni - nepošteni, kjer pogrnejo tako levi, kot desni (in sredinski, da ne bo pomote).