Gospodarstvo

Vlada na pomoč gospodarstvu

Ljubljana, 18. 12. 2008 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sklenila, da bo na pomoč slovenskim podjetjem v krizi priskočila tako, da bo subvencionirala plače za skrajšan polni delovni čas. O sklepu bo odločal še parlament.

Zaradi vedno slabšega položaja mednarodnega gospodarstva in financ, kar vpliva tudi na poslovanje podjetij v Sloveniji, se je vlada odločila za pomoč podjetjem v krizi. Tako je vlada sklenila, da bo subvencionirala krajši polni delovni čas v podjetjih, kjer se je zaradi gospodarske krize zmanjšalo število naročil in zaradi tega skrajšal delovni čas.

Država bo pomagala podjetjem v težavah.
Država bo pomagala podjetjem v težavah. FOTO: POP TV

Kot je pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, bodo plače subvencionirali za šest mesecev z možnostjo podaljšanja do enega leta. Tu gre predvsem za realni sektor, torej industrijska podjetja in sekcija storitev. Tako želi vlada pomagati podjetjem v najtežji ekonomski situaciji, tako da zaposleni ne bi postali brezposelni. Prav tako nameravajo pripraviti programe izobraževanja in usposabljanja zaposlenih.

Vlada je sicer na današnji seji sprejela paket ukrepov za blažitev posledic finančne krize, skupaj z že doslej sprejetimi ukrepi vrednih približno 800 milijonov evrov. O paketu ukrepov pa bo na izredni seji v ponedeljek razpravljal državni zbor. Za izvedbo ukrepov ima vlada približno dober odstotek bruto domačega proizvoda prostora. "Žal več prostora ni," je dejal minister Mitja Gaspari. Zato je pozval k izraziti previdnosti in skromnosti pri izražanju želja in predlogov, kaj bi morala država storiti.

Prihodnja gospodarska aktivnost in drugi kazalci narekujejo izredno previdno politiko plač, ne le v realnem, ampak predvsem javnem sektorju. Mitja Gaspari

Zaradi nasprotovanja socialnih partnerjev vlada v paket ukrepov ni vključila znižanja prispevne stopnje za delodajalce pri prispevkih za socialno varnost, čeprav se ji zdi ukrep kratkoročno učinkovit. Gaspari je napovedal tudi veliko poenostavitev davčnega postopka. Predlogov prejšnje vlade glede znižanja davčne stopnje pri davku od dohodkov pravnih oseb vlada Boruta Pahorja ne sprejema, strinja pa se glede investicijskih olajšav za male podjetnike, ki jih predvideva predlog novele zakona o dohodnini. Gaspari je napovedal še ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti, povečanje konkurenčnosti gospodarstva ter spodbujanje izvozne aktivnosti podjetij. Vlada bo vztrajala, da bo zviševanje trošarin glavni vir financiranja državnega proračuna, je še povedal Gaspari.

Po besedah gospodarskega ministra Mateja Lahovnika bo ministrstvo leta 2009 iz sredstev kohezijske politike namenilo 216 milijonov evrov, pri tem pa še dodatna sredstva v višini 70 milijonov evrov s prenosom pravice porabe iz leta 2014 v leto 2009. "Poskušamo pospešiti dinamiko črpanja sredstev evropskih skladov in na ta način ugodneje vplivati na likvidnost podjetij ter poenostaviti postopke za prijavo na razpise in črpanja sredstev za povečanje likvidnosti," je dejal Lahovnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
20. 12. 2008 09.01
Mikas menim, da se razumeva, manj je treba jemati realnemu sektorju, kajti država daje tisto, kar je nekomu prej vzela ...in kriteriji takega prerazporejanja morajo biti znani davkoplačevalcem.. po vedenem tega gospodje ne mislijo razkriti.
Tonček Balonček
19. 12. 2008 21.57
Janša in Bajuk bi vse že zdavnaj rešila!
djimi
19. 12. 2008 21.53
Lahko je govorit težje je dat
Zapomni.si
19. 12. 2008 13.01
Tole je pa kar pogumna in dobra ideja
ivo55
19. 12. 2008 12.20
V kolikor ne bo znižanja dajatev ( vsaj 20 odstotnih točk ) na delo v realnem sektorju je to le golo mešanje megle
Jožajoža
18. 12. 2008 20.43