Razmere na trgu dela ugodne 

Število delovno aktivnih se je proti koncu lanskega leta povečalo v večini dejavnosti zasebnega sektorja, pri čemer izstopajo zlasti predelovalne dejavnosti, trgovina in promet. Na UMAR ugotavljajo še, da je rast plač v zadnjem obdobju višja, vendar ostaja nižja kot v predkriznem obdobju.

sedenje v službi

Na trgu dela se že odraža demografija. (Foto: iStock)

Razmere na trgu dela so zaradi visoke gospodarske rasti zelo ugodne. Število delovno aktivnih se je ob koncu lanskega leta ponovno povečalo v večini dejavnosti zasebnega sektorja in se tako približuje predkrizni ravni, so sporočili z Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR), kjer ugotavljajo še, da je rast plač v zadnjem obdobju višja, vendar ostaja nižja kot v predkriznem obdobju.

''Število delovno aktivnih se je proti koncu lanskega leta povečalo v večini dejavnosti zasebnega sektorja, pri čemer izstopajo zlasti predelovalne dejavnosti, trgovina in promet. V javnih storitvah je medletni porast delovno aktivnih izhajal predvsem iz višje zaposlenosti v izobraževanju (zlasti osnovnem šolstvu) in zdravstvu,'' so pojasnili. 

Se pa na trgu dela vse bolj odraža demografija, ki dodatno prispeva k zmanjševanju razpoložljive delovne sile, po oceni UMAR-ja pa prispeva tudi k vse večjemu zaposlovanju tujcev v nekaterih dejavnostih.Višja rast delovno aktivnih tujih državljanov je sicer prisotna od leta 2014, ko je trg dela začel okrevati. Po oceni UMAR je to med drugim posledica močne rasti aktivnosti v dejavnostih, ki tudi sicer izstopajo po deležu delovno aktivnih tujcev: promet in skladiščenje, gostinstvo, predelovalne dejavnosti ter druge poslovne dejavnosti, ki vključujejo zaposlovalne dejavnosti.

Kaj pa plače? 

''Rast plač v javnem in zasebnem sektorju je po nekajletnih skromnih rasteh v zadnjem obdobju višja (2,7-odstotna medletna rast v enajstih mesecih lanskega leta), vendar ob tem, ko ne presega rasti produktivnosti, še ne povzroča vidnejših neravnotežij. Ostaja tudi nižja kot v predkriznem obdobju,'' so sporočili. 

Rast v javnem sektorju je bila v lanskem letu povezana z odpravo nekaterih varčevalnih ukrepov, sprejetih v času krize. Letošnji pritiski na rast plač pa izvirajo predvsem iz zahtevane odprave nekaterih plačnih anomalij ter napredovanj zaposlenih. 

V zasebnem sektorju je bila ob visoki aktivnosti podobno kot leto prej lani rast najvišja v predelovalnih dejavnostih in nekaterih tržnih storitvah. Pritiske na rast plač zaenkrat omejuje tudi pogajalska moč delojemalcev in izkušnje iz gospodarske krize. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
 
sonicvet 19.02.2018 18:20:37
plače in delovna mesta bodo rastla če bodo padali davki
Več komentarjev