Gospodarstvo

Recesija in kriminal zajela Veliko Britanijo

London, 23. 01. 2009 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi vse večje gospodarske krize se je v recesiji znašla tudi Velika Britanija. Brezposelnost na Otoku se iz dneva v dan veča, posledično pa narašča tudi kriminal.

Velika Britanija je prvič od leta 1991 v recesiji. Bruto domači proizvod (BDP) se je namreč po podatkih britanskega statističnega urada v zadnjem četrtletju skrčil za 1,5 odstotka, medtem ko se je že v tretjem četrtletju zmanjšal za 0,6 odstotka.

Brown napoveduje vojno finančni krizi.
Brown napoveduje vojno finančni krizi. FOTO: Reuters

Podatki za zadnje lansko četrtletje kažejo na največji padec britanskega BDP od leta 1980. Velika Britanija je v celotnem lanskem letu zabeležila 0,7-odstotno gospodarsko rast, kar je najpočasnejša rast od leta 1992, je objavil statistični urad.

Britanski premier Gordon Brown je danes pred objavo podatkov dejal, da se proti finančni krizi bori "z vsemi razpoložljivimi orožji". Poudaril je, da je v boju s krizo pomembno mednarodno sodelovanje, sedanje stanje pa označil kot popolnoma drugačno od tistega v času prejšnjih recesij v Britaniji.

Velika Britanija se je tako pridružila ZDA, območju evra in Japonski, katerih podatki so že pokazali, da so v recesiji. Nemčija je v četrtek objavila, da bo v letošnjem letu zabeležila 2,25-odstotno krčenje BDP in da bo brez dela ostalo še dodatnih 500.000 ljudi.

Država je v recesiji, če zabeleži padec BDP v dveh zaporednih četrtletjih.

Stopnja brezposelnosti se jev Veliki Britaniji povzpela na 6,1 odstotka, kar je največ v zadnjih desetih letih, brez dela pa je okoli dva milijona ljudi.

Britanski javnofinančni primanjkljaj se je decembra, po državni pomoči banki Bank of Scotland, povzpel na 44,2 milijarde funtov (46,7 milijarde evrov). Britanska centralna banka je z namenom, da bi preprečila globljo recesijo, znižala obrestne mere na najnižjo raven doslej, to je na 1,5 odstotka. Britanski funt je v tem tednu sicer dosegel najnižjo vrednost glede na jen v zgodovini, pred kratkim pa je bil že skoraj na enaki ravni kot evro.

Kriminal se je na Otoku zelo razširil.
Kriminal se je na Otoku zelo razširil. FOTO: Reuters

Guverner centralne banke Mervyn King je v četrtek zvečer dejal, da proučujejo "nekonvencionalne ukrepe", ki jih je vlada dala na voljo v okviru novega paketa pomoči za banke, ki ga je predstavila ta teden. Poudaril je, da je nujno, da banke ponovno začnejo posojati denar.

Zaradi krize več kriminala

Zaradi vse večje brezposelnosti in posledično revščine je v zadnjem času na Otoku močno narasla stopnja kriminala. Po podatkih britanskega notranjega ministrstva, se je med julijem in septembrom lani, ko je država zapadla v recesijo, število vlomov povečalo za 4 odstotke. Za 18 odstotkov je naraslo število ropov, za 16 odstotkov pa se je povečalo število goljufij in poneverb.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
24. 01. 2009 14.30
blah-blah Sej bo, ne izgubi upanja! ;)
blah-blah
24. 01. 2009 08.35
sranje!!!ne mojem šihtu se že pozna recesija v angliji.to zimo imamo več kot 70% upad angleških gostov.in posledično....manj dela in hudo slaba plača:( upam,da se do poletja malo poberejo,drugače si lahko začnem iskat novo delo:(((
zogby
23. 01. 2009 22.02
Titovka,saj Vatikan ima mesto v EU,ima celo svojo izdajo evrov ;) Bog ve da ti dam prav,v današnji demokraciji se delajo hude napake in ljudje trpijo po nepotrebnem,zaradi bogatenja nekaterih veljakov! Vendar sama zasnova EU nima s tem nič! EU je najboljša povezava na svetu kadarkoli.Mogoče se bomo kdaj v prihodnosti še kako boljšo ,bolj pravično tvorbo iznašli?! Samo poglej,države,ki niso uvedle evra so v resnih težavah, ali celo v recesiji! tudi v evroobmočju ni idealno,je pa dejstvo da je sedanjo finančno krizo zelo ublažil! Kaj misliš,da bi tolar lahko konkuriral tej finančni krizi(čeprav sem pristaš tolarja,pa še lepše motive je imel),vendar se pa nebi dobro odnesel,zaradi Slovenske majhnosti,majhnega zunanjega tržišča in ker so naše najpomembnejše trgovinske partnerice Avstrija,Nemčija,Italija uvedle evro bi še toliko bolj krnel tolar v "teh" časih! Edino kaka velika država(Japonska,Rusija,Nemčija,...) si lahko privoščijo svojo valuto v času krize,ker ima dokajšnje finančno zaledje(tržišče) padec je pa toliko trši,če pride do krize! Če bi imel celi Svet eno valuto(eartho,po slovensko zemeljko) ,enake cene sploh nebi moglo biti "finančne krize"! Če maš kako boljšo opcijo pa posreduj!
etul
23. 01. 2009 21.07
ne zagovarjam nikogar sam ti takoj menjaš temo ko si na tankem ledu,tvoja teza je bila da je vstop v eu napaka in da bi nam blo vzunaj bolje kar ja oprosti izrazu popolna bedarija
titovka
23. 01. 2009 18.18
etul....ne seri...ne zagovarjaj lopove!!!!!!to je samo izgovor, ker so preveč kradli...a konec koncev sta janša in bajuk trdila, da pri nas ne bo recesije, ker imamo OGROMNO DENARJA...KAJ NE VIDIŠ KAKO SI TALAJO NAGRADE...TAM MIJIJON...TAM MILIJARDA...TAM 150 TISOČ EVROV...TAM 300 TISOČ...TAM 5OO TISOČ VSAK SI VZAME KOLIKO RABI...TAPRAVA DEMOKRACIJA!!!!!KAKŠNA RECESIJA NEKI????
titovka
23. 01. 2009 18.15
zogby...v vatikan!!!!!!
etul
23. 01. 2009 18.06
titovka ti se šališ al kaj receija je na celem svetu in njene posledice,naš vstop nv eu nima nič s tem tisti ki so vzunaj so še v večji riti
Skynet
23. 01. 2009 15.52
Ja sej je kriminalce tut recesija udarla a ne...
porkamatorka009
23. 01. 2009 14.44
JA IN SEJ NE ŽIVIM TM
TRANZICIJA
23. 01. 2009 13.45
Normalna posledica krutega kapitalizma!
HudoResen
23. 01. 2009 13.23
Naslov bi billahko tudi: Recesija in kriminal zajela Slovenijo. Sej se pri nas dogaja enako. Neupravičena izplačila nagrad, več kriminala, odpuščanja ....
zogby
23. 01. 2009 13.13
titovka Kam bi nas pa ti peljala titivka?
titovka
23. 01. 2009 12.55
kakšne lepe pajdaše smo dobili v EU.splačalo se je iti v EU!!!!!!!!MED IN MLEKO!!!!!