Gospodarstvo

Slovenija se je izkopala iz recesije, a nas ogroža politična nestabilnost

Bruselj, 05. 05. 2014 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Za gospodarstvo je optimistična ocena Evropske komisije, ki Sloveniji za letos napoveduje 0,8-odstotno, za prihodnje leto pa 1,4-odstotno gospodarsko rast, balzam, pravijo v Združenju Manager. V Bruslju pa opozarjajo, da politična nestabilnost lahko ogrozi okrevanje našega gospodarstva.

Slovenija se je izkopala iz recesije in bo letos beležila 0,8-odstotno, prihodnje leto pa 1,4-odstotno rast BDP, je v svojih današnjih napovedih ocenila Evropska komisija. A primanjkljaj še ostaja previsok, opozarja Bruselj, ki Slovenijo poziva h končanju politične nestabilnosti.

Nekatere pobude gospodarstva so bile preslišane, opozarjajo v združenju. Med drugim so bili preslišani pozitivi k davčni razbremenitvi gospodarstva, zagonu razvoja in konkurenčnosti ter strukturnim reformam.

Optimistično oceno Evropske komisije so v Združenju Manager označili za balzam, a hkrati opozarjajo, da vpliv trenutnih političnih okoliščin ni pozitiven, kar se utegne poznati pri naslednjih ocenah. "Gre za pozitiven signal iz mednarodnega okolja, da je Slovenija na poti okrevanja," je o današnji oceni Bruslja dejala izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc. "Kot takšna je ocena spodbudna. Hkrati smo realisti," poudarja. Gospodarstvo je še vedno šibko, v združenju pa opozarjajo tudi na neugodno politično situacijo.

V Sloveniji se vse preveč ukvarjamo sami s sabo

Kljub aktualnemu dogajanju na političnem parketu bo izvozni del gospodarstva deloval naprej, je ob današnjem uradnem odstopu premierke Alenke Bratušek povedala Šmucova. "Bo pa posledica odstopa vlade večja negotovost v domačem okolju in posledično nižja domača potrošnja. Vse to bodo negativni učinki," je izpostavila in poudarila, da se v Sloveniji ukvarjamo s politiko oziroma sami s sabo, namesto s tem, kako bomo zmagovali v mednarodni konkurenci.

"Vedno poudarjamo: gospodarstvo potrebuje stabilnost, možnost načrtovanja, vsaka dodatna variabilnost povzroča stroške. V izgubljenih priložnostih in v denarju," izpostavlja sogovornica.

V Združenju Manager se sicer zavzemajo, da bi Slovenija čim prej dobila vlado - ki pa mora biti trdna. Od nove vladne ekipe pričakujejo izvedbo ukrepov, h katerim gospodarstvo že vrsto let poziva. "Pri tem ne potrebujemo domišljije in novih idej: potrebujemo le zavezanost uspešni in učinkoviti izvedbi reform, brez katerih ne moremo računati na dvig konkurenčnosti - od preloma s sistemsko korupcijo, do reforme trga dela, zdravstva in pokojninske reforme," pravi izvršna direktorica Združenja Manager.

Bruselj za Slovenijo zelo optimističen

Medtem ko je bila februarja po napovedi Evropske komisije poleg Cipra še vedno v recesiji tudi Slovenija, bosta po tokratni napovedi letos padec bruto domačega proizvoda (BDP) v Uniji beležila le Ciper in Hrvaška. Bruselj je februarja Sloveniji za letos napovedal 0,1-odstotni padec BDP in 3,9-odstotni primanjkljaj, v letu 2015 pa 1,3-odstotno rast in 3,3-odstotni primanjkljaj.

Evropska komisija je izboljšala napoved iz februarja, ko je Sloveniji za letos napovedala 0,1-odstotno skrčenje BDP.
Evropska komisija je izboljšala napoved iz februarja, ko je Sloveniji za letos napovedala 0,1-odstotno skrčenje BDP. FOTO: Reuters
V tokratni napovedi primanjkljaja za letos komisija upošteva načrtovano dokapitalizacijo Abanke in Banke Celje ter navaja, da je bil rok za dokapitalizacijo Gorenjske banke podaljšan do konca tega leta, tako da ta ni upoštevana. 

V okviru postopka za odpravo presežnega primanjkljaja bi morala Slovenija primanjkljaj letos znižati na 3,3 odstotka BDP, v prihodnjem letu pa na 2,5 odstotka BDP.

Komisija je znova poslabšala napovedi glede javnega dolga: letos Sloveniji napoveduje 80,4-odstotnega, v prihodnjem letu pa 81,3-odstotnega. Nekoliko pa je izboljšala napovedi glede brezposelnosti, ki naj bi bila letos 10,1-odstotna, v prihodnjem letu pa 9,8-odstotna, kar je manj od povprečja v območju evra in EU.

Inflacija bo tako v Sloveniji kot v celotnem območju evra in EU še naprej nizka. Sloveniji komisija letos napoveduje 0,7-odstotno, v prihodnjem letu pa 1,2-odstotno.

Kallas: Od Slovenije pričakujemo konec politične nestabilnosti

Najprej naj povem, da se je gospodarska napoved za Slovenijo izboljšala, številke so boljše od pričakovanj, država se je lani izkopala iz recesije, a fiskalna tveganja ostajajo, je najprej poudaril Kallas v odgovoru na vprašanje, kako komentira položaj Slovenije, sploh v kontekstu politične nestabilnosti v državi in današnjega odstopa premierke Bratuškove.

Nato je komisar izpostavil, da težko ocenjujejo politične razmere v posameznih članicah, a da je politična nestabilnost vselej dejavnik tveganja za zdravo gospodarsko politiko. V nekaterih drugih državah politična nestabilnost ni tako zelo povezana s temelji gospodarske politike, je še pripomnil.

EU zato po Kallasovih besedah od slovenske politične elite pričakuje zavezanost zagotavljanju zdravih gospodarskih temeljev, spoštovanje zavez in konec politične nestabilnosti. Verjetne so politične spremembe, a Slovenija kljub vsemu mora spoštovati, uresničiti zaveze, ki jih je sprejela kot članica območja evra, je še poudaril komisar.

Pravzaprav so praktično vse mednarodne in tudi domače institucije svoje napovedi za našo državo tako za letošnje kot tudi za naslednje leto iz slabih spremenile v bistveno boljše, kar dokazuje, da smo svoje delo v preteklem letu opravili več kot dobro. Alenka Bratušek

Bratuškova na OECD: Slovenija je na pravi poti

Slovenijo je kriza prizadela, a se sedaj kažejo spodbudni znaki stabilizacije gospodarske aktivnosti in država bo po zadnjih napovedih letos znova beležila gospodarsko rast, je na srečanju Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Parizu danes dejala Bratuškova. "Slovenija je nazaj na pravi poti," je poudarila.

Bratuškova je kot uvodna govornica dejala, da prožnost gospodarstev pomeni, da si lahko hitro opomorejo in se ustrezno prilagodijo na spremembe v okolju, poleg tega je prožnost mogoče razumeti v okviru gradnje bolj trdne poti s trajnostni rasti, so sporočili iz kabineta predsednice vlade.

Vendar mora biti rast vključujoča, je poudarila, ne sme iti na račun določnih delov družbe. Pri oblikovanju ukrepov za spodbuditev gospodarske rasti je tako treba nasloviti tudi neenakosti, zagotoviti pomoč, tistim, ki jo potrebujejo, ter izboljšati zaupanje tako v javnem in zasebnem sektorju kot v političnem in gospodarskem življenju, je dodala.

Izziv, s katerim se je treba še soočiti, je izboljšanje zaupanja v vlado in finančne institucije, opozarja Bratuškova.
Izziv, s katerim se je treba še soočiti, je izboljšanje zaupanja v vlado in finančne institucije, opozarja Bratuškova. FOTO: Reuters

Osrednji izziv, s katerim se Slovenija sooča na gospodarskem področju, je izboljšanje produktivnosti in konkurenčnosti gospodarstva ter ohranitev ravni socialne države ob hkratni fiskalni konsolidaciji.

Izziv, s katerim se je treba še soočiti, je tudi izboljšanje zaupanja. Zaupanje v vlado in finančne institucije je pod povprečjem OECD, in sicer zaradi nepriljubljenih strukturnih reform, ki jih je bilo treba sprejeti v zadnjih letih, je dejala.

Za vrnitev k trdni rasti je potrebno prestrukturiranje podjetniškega in bančnega sektorja, privatizacija in zmanjšanje vloge države v gospodarstvu. Tovrstni ukrepi bodo izboljšali produktivnost in konkurenčnost ter omogočili ustvarjanje delovnih mest.

Pri institucionalnih reformah je izpostavila vnos fiskalnega pravila v ustavo, pri čemer je dodala, da je treba pravilo vpeljati v prakso in prilagoditi proračunski okvir.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (300)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marjana41
12. 05. 2014 15.49
Pol pa politikom odpoved!!!!
Kajetan
08. 05. 2014 18.42
+1
Gospodarsko okrevanje pomeni ko začneš rasti iz BDP pred krizo, to ni gospodarska ras v kateri je nižji BDP za 10 % in sedaj se viša za 0,3% torej smo še vedno v 9,7% minusu in iztržili smo 16 miljard eur večji dolg????
deathbite
08. 05. 2014 11.00
+2
Dob je temelj slovenske stabilnosti!
Roman Hren
07. 05. 2014 17.20
+1
Evroskepicizem, fijasko v Grčiji, Španiji in drugih "reševanih" članicah, je botrovalo pozitivnim ocenam! "Če boste pridni, vas bomo božali, če se boste kujali, boste dobili pa slabe ocene!" In visoke obresti! Mafijska posla!
Timy15
06. 05. 2014 12.24
+6
Slovenije ne bi ogrožala politična nestavbilnost,če bi jo vodili odgovorni ljudje.Našim,nebodi jih treba,pa je malo mar za nastale posledice,samo da se držijo svojih stolčkov in prejemajo plače,ki si jih niso zaslužili!
pika poka ježek
06. 05. 2014 11.42
+2
Izpolnjujejo se mokre sanje bralcev Mladine: ničelna gospodarska rast, neomejeno zadolževanje, rdeče zvezde na vsaki ulici, samo še univerzalni temeljni dohodek uvedejo, in že smo v samozvanem demokratičnem socializmu realnega tipa, pa to, HEH
Fisher29
06. 05. 2014 09.33
+2
SMRDIsmrdiSMRDI
06. 05. 2014 08.03
+3
Najprej nam iz denarnice potegnejo več 10 eur, potem pa nas še sunejo v rit, ker smo brez denarja.
VSEZNALECno1
06. 05. 2014 07.52
+2
Popravek : politična debilnost
Krta?a 21
05. 05. 2014 22.17
+1
Se dobro da imajo v teh tezkih casih smisel za humor....
JURKO_22
05. 05. 2014 22.11
+3
JOJ JOJ kako lažejo. Samo pred volitvami je pa treba mal ljudi naglancat, no vsaj tiste, ki so še toliko naivni :).
luciluk
05. 05. 2014 21.37
+8
Slovenija se je izkopala iz recesije..........prosim, ne lažite!!!
ONniON
05. 05. 2014 21.22
+3
Stopnja brezposelnosti 2011 ; 8,3 % , in 2013 ; 10,2 %
felix59 drugič
05. 05. 2014 19.25
+1
Ne vem kako naj vam še zaupamo , če pa nas nategujete več kot 20 let. Ker ste si sami naredili ta sekret ga sami imejte !
ULTRA PLUS
05. 05. 2014 20.31
+1
Ne mi žalit sekreta, to je bila Juga. Sedaj smo v greznici!
stock84 1
05. 05. 2014 19.16
+2
A rast bdp? To ziher ni zarad 22% davka...
LLLEPI
05. 05. 2014 18.49
-3
To se v Bruslju malo igrajo,enkat je kriza drugic je ni.Delajo kakor jim pase
ubogislovenci
05. 05. 2014 18.43
+2
KDAJ PA SE JE ŽE IZKOPALA IZ RECESIJE??
ULTRA PLUS
05. 05. 2014 20.38
+1
Pod Avstro-ogrsko. Ja takrat. Železnico iz Trsta do Ljubljane so naredili v enem letu mi pa delamo načrte za drugi tir 50 let.
Adolph
05. 05. 2014 18.00
+3
Kot v Grciji, predvolilne kampanije za lahkoverne bebce . .. . .. .
mackon08
05. 05. 2014 17.53
+9
Slovenija se je izkopala iz recesije. Katera, ta ki jo jaz poznam in v njej živim že ne.
ONniON
05. 05. 2014 17.37
+5
ljudje dragi , slovenija je še daleč od izhoda iz krize , poglejte stopnja brezposelnosti in revščino in našo zadolženost, kaj imamo od tega ? prazne denarnice !??? slovenija mora še nadoknaditi upad bdpja iz leta 2009 ki je bil - 7,9 % kar je več kot povprečje eu, pa 24 ur ne brišite komentarjev -resnico