Gospodarstvo

Najverjetneje našli rešitev za Muro

Ljubljana, 10. 09. 2009 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Usoda Mure je, kot kaže, vendarle zapečatena. Predsednik sindikata v Muri Forjan je po sestanku z nekaterimi ministri in lastniki podjetja dejal, da so dosegli 'neke vrste dokončno rešitev'.

Mura
Mura FOTO: POP TV

Današnji sestanek na temo reševanja Mure, na katerem so se v prostorih vlade zbrali nekateri ministri, predstavniki sindikata in najpomembnejši lastniki Mure, je bil uspešen, je po sestanku povedal predsednik sindikata v Muri Drago Forjan. Kot je poudaril, so na sestanku dosegli "neke vrste dokončno rešitev", več podrobnosti pa ni želel razkriti.

Podlesnik: Sestanek je bil dober

Po sestanku je bila večina udeleženih izjemno redkobesedna. Da je bil sestanek "dober", je potrdil le prokurist Mure Zdenko Podlesnik, vendar tako kot Forjan drugih podrobnosti ni želel razkriti. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je po sestanku dejal le, da bodo podrobnosti znane v petek.

Po sredinem sestanku kaže, da gre načrt reševanja Mure v smeri, ki bo poleg zagotovitve socialne varnosti za vse Murine delavce vzpostavil tudi proizvodnjo v realnem obsegu.

Da bi današnji sestanek utegnil prinesti končno rešitev, je že dopoldne nakazal direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič. Predlog, ki naj bi ga obravnavali danes, bi po njegovih besedah namreč lahko dodelali tako, da bi dosegli končni dogovor.

Predsednik vlade Borut Pahor je, kot je znano, v ponedeljek sprejel predstavnike sindikata Mure. Na srečanju so se dogovorili, da bo še v tem tednu nov sestanek o reševanju Mure, na katerem bodo sodelovali nekateri ministri, predstavniki sindikata in najpomembnejši lastniki družbe.

Kot je takrat poudaril minister za gospodarstvo, je treba rešitev najti čim prej. Ta mora temeljiti na rešitvi delovnih mest, ki se lahko ohranijo tudi dolgoročno, za presežne delavce pa je treba v okviru instrumentov aktivne politike zaposlovanja ter socialne varnosti poiskati ustrezne rešitve.

V sredo je nato potekalo srečanje, ki so se ga poleg Kuntariča in Forjana med drugim udeležili minister Lahovnik, minister za finance Franc Križanič, minister za delo Ivan Svetlik in prokurist Mure Zdenko Podlesnik, je še pojasnil Kuntarič.

Prokurist Mure Zdenko Podlesnik je še vedno optimističen.
Prokurist Mure Zdenko Podlesnik je še vedno optimističen. FOTO: POP TV

Revizorji potrdili plačilno sposobnost Mure

Nadzorni svet Mure pa je na današnji seji na podlagi revizijskega poročila o poslovnih rezultatih v prvem letošnjem polletju ugotovil, da Mura še ni insolventna – revizorji so ugotovili, da nobena od treh možnosti insolventnosti 30. junija ni bila ugotovljena. Nadzorniki upravi predlagajo dopolnitev programa finančnega prestrukturiranja.

Nadzorniki so ugotovili, da program ukrepov finančnega prestrukturiranja, ki so jih na predlog uprave sprejeli februarja, ni bil v celoti uresničen, saj dokapitalizacija družbe ni bila uspešno izvedena. Nadzorni svet upravi predlaga dopolnitev programa ukrepov finančnega prestrukturiranja do konca septembra.

"Res pa je, da ima Mura v zadnjem času vedno manj dela in nevarnost insolventnosti v prihodnje obstaja, zato je nadzorni svet sprejel drugi sklep, ki je veliko pomembnejši, to je dopolnitev programa finančnega prestrukturiranja," je po seji povedal predsednik nadzornega sveta Henrik Peternelj.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawasakimen
11. 09. 2009 16.10
Molzejo nas tako podjetniki kot drzava.Drzava sprejema zakone in vsi so pisani na kozo eliti tako,da lahko izkoriscajo ljudi.Naj me kdo popravi ce misli,da je drugace?? Dokler ne bo v redu zaropotalo bo to se tako.Problem je samo v tem,ker ljudje v takih trenutkih ne gremo skupaj.Vsak se tolazi,da bo ze bolje in se naprej dela za tistih par evrov-ce jih seveda dobi.NIC NE BO BOLJE! dokler si tega ne bomo sami izborili.Saj veste tisti pregovor"Bog je brado najprej ustvaril sam sebi.
danaaajaaa
11. 09. 2009 11.04
Skrivnostna rešitev? Delavce odpustiti in na borzo, vrle menegerje in člane uprave pa nagraditi, ker so tako uspešno rešili problem!!! Vse je že znano! Delavci naj se že enkat začnejo brigat zase brez posrednikov kot so sindikat in podobna sranja! Če bodo računali samo na njih si svojih ri.ti (pardon) na bodo nikakor rešili. Naj delavci zahtevajo detaljno revizijo podjetja, točno raziskavo kaj so delali zadnjih 10 let menegerji, nadzorni svet, lastniki...... pa še kdo, pa bodo prišli do sramotnih skrb vzbujajočih podatkov. Samo to se ne bo naredilo, dokler bodo skakali od vlade do lasnikov pa še to bodo delali za mastne dnevnice sindikalisti, ki jim bodo na koncu predlagali tihi štrajk! In čez nekaj mesecev se bo vedelo kdo je iz propadle Mure povlekel največ in si zagarantiral dobro življenje do smrti pa še za svoje otroke in vnuke! Čista logika, ki bi jo moral po vseh teh dogotkih v vezi z propadajočimi podjetji, mešanju megle, dogovori med izbranci, osebki brez vesti, vedeti vsak še tako (oprostite) zag.ove.den Slovencelj! Kaj delovnim ljudem še vedno ni jasno, da mora nekdo pa le delati, da bo denar tudi za brezposelne? In od kod ga bo država vzela? Če pa vedno manj ljudi dela! Država se bo zapufala, pufe pa bomo plačevali vsi, še naši otroci in vnuki! Torej? Nezaključen krog, ki nam ga rišejo kriminalci najjhujše vrste, ki smo jih sami volili!
Krasinius
11. 09. 2009 10.12
Še ena zgodba o komunajzerski ekonomiji, s tipičnim tragičnim koncem: celo življenje garaš kot suženj v fabriki zaradi nekega komunajzerja na stolici v salonu, ka kraju te pa politično nastavljen menedžer dobesedno vrže na cesto zaradi love
si-ma
11. 09. 2009 09.19
Naslednji scenarij bo tak: ker so vsi ti "pametnjakoviči" našli rešitev, ki jo bodo seveda tudi zelo dobro znali utemeljiti, bo sedaj tudi medijska izpostavljenost MURE manjša, ker ne bo več zanimiva, ampak ravno sedaj bo ZANIMIVA, kajti čez kakšen mesec ali dva bi bilo fino iti med MURINE delavce in jih vprašati, kako in kaj, šele takrat bo za medije in vso širšo javnost, ki ne živi za MURO, zelo zanimivo?????
S1S2S3
11. 09. 2009 08.50
Ne moreš verjeti,da so ti naši dobro plačani vendar nesposobni misleci našli spet nekakšno rešitev.Katera je že to?Žal pa so pozabili na tiste ki so pridno delali za šivalnimi stroji,ki niso določali cen Murinih izdelkov,ki niso krivi da je podjetje v takšnem stanju.Krivi so le da so pridno delali,za nagrado pa bodo ostali brez vsega.Še danes me malo stiska pri srcu zaradi dogotka za katerega bi reje bil da se nebi zgodil.Na avtobusni postaji se je pogovarjala skupina žensk,tema pa je bil regres za letni dopust.Mi smo ga dobili pa vi?Ob tem vprašanju je Murina delavka postala zmedena,pogledala v tla in z glavo odkimala.Žalostno vedar resnično.
resslovenka
11. 09. 2009 08.08
Nekdo je napisal, da menegerji delajo dobro. O.K. , se najdejo izjeme. Sem pa mnenja, da ni tako. Ker Slovenija ni zgodba o uspehu in se ne cedita med in mleko. Nekateri menegerji so bolj pokeraši, ki stavijo, izgubimo mi, pa še plačujemo njihove dolgove. Zato nikar. Prevetriti je treba ta menegerski klan. Nagraditi jih le toliko kot so sposobni narediti. Brez bonitet in raznih privilegijev. Pa bo hitro red.
ZokyX
11. 09. 2009 00.58
Žal ne morem komentirati, ker očitno že celo dekado nisi bil v kakšni murini poslovalnici, kaj šele da bi si pogledal cene. Vem po kakšni ceni sem si kupoval obleke in z vsem spoštovanjemdo tebe bi te prosil, da v prihodnje serješ pred svojim pragom. Verjetno si tud eden tistih, ki pač ne morejo brez poceni kometarjev in velik ljubitelj kitajske za 100 eur, pa čeprav pri drugem pranju obleke v čistilnicii izgledaš kot kitajc in moraš takoj zapraviti 100eur do naslednjega pranja, al se pa pač morda ne umivaš, pardon, sem hotel napisati , da jih ne daš čistiti v čistilnico. Morda pa imaš čudežno obleko, potem še prosim meni povej kje lahko kaj takšnega kupim. Me pa veseli in se strinjam glede managementa. Moj cilj je seveda bil, na nekoliko višji rang ljudi, ki pa bi morda lahko kupili .... ampak spet seveda....zakaj bi se trudil razumeti a,ne. Načeloma a,ne. Sok?. Morda pa imaš srečo, da ti kdo od družine, prijateljev ne dela v Zali. kaj veš kakšna bi bila `harmonija`.... Lp
djdj
11. 09. 2009 00.55
Samo Mura, koliko je propadlih podjetij.
534bgb
11. 09. 2009 00.53
DOKONČNA REŠITEV - DELAVCE ODPUSTITI............ BRAVO.
Saki97
10. 09. 2009 23.42
ZokyX Nečeloma se strinjam. Ampak zelo načeloma. Mura je zaostala pri zmanjševanju stroškov v primerjavi z konkurenco. Razlog se skriva seveda v menedžmenu, ki si je filal žele namesto vlagal v posodobitev. Tu se žal ne da nič več rešiti in je šlo že preveč denarja, žal barabam. Še dodaten denar ne bi nič pomagal. Tako kot ni marsikateri fermi. Npr IUV, ki je identična. Žal. Da smo pa mi krivi ker nismo kupovali izdelkov, ta pa je bedarija. Kot prvo, s svojim denarjem kupujem kar mi paše in gledam da je čim ceneje. Če dobim obleko za 100 € jo bom pač vzel za 100 in ne za 500. Ali to pomeni da ne smem piti avstrijskih sokov in je vse v Zali ? Ma ne seri preveč.,
ZokyX
10. 09. 2009 23.20
Kakšna beda, po drugi strani pa se kupujejo falconi in patrije ter podoben prestiž/orožje, ampak nikomu ništa. Poslušajo in vidijo vse druge razen lasten narod, ker je vse drugo bolj pomembno a,ne. Ljudje pa nimajo za kruh, družinske stiske, otroci nimajo ničesar, eni voluharji pa si ladje tankajo dnevno za 1000eur, kupuje se Armani, BOSS in Versace, da je ja IN , kot , da je Mura nek H&M. Mi slovenci banalni smo krivi, seveda eni bolj in eni manj. Že težko nam je dati 1 eur pri 2 milj. čudakov (ne vsi), solidarnost pa je že tako ali tako že zdavnaj izbrisana iz slov.knj. jezika, kaj šele o pomenu. Vi na 24 ur pa tudi propagirate tujo estrado in v vaših člankih konstantno opisujete tuje estradnike in njihovo modo, da ja vso mladino dobesedno fopate in usmerjate v tuj trg, kot da je le vse neslovensko kaj vredno. Pa drugi strani pa pišete kako bogo je našo gospodarstvo in oh in ah. S prsti kažete na druge, a ste isti kot vsi. Samo,da se bere in ustvarja nek posiljen kapital. Pa bi glede na obisk vašega spleta marsikaj lahko javno postorili. Ampak zakaj, saj nima te ja nič od tega a,ne. Glavno je, da mladina ve, da je Britney kupila bentleya in da je imela na premieri nevem kako obleko, ki se ji neverjetno prilagaja telesu , z nevem kakimi diamanti in podobne nepomembnosti oz. neumnosti. Vi , ko pišete te komentarje pod vsemi podobnimi članki, koliko kosov oblačil pa imaste od Mure oz. slovenskih proizvodov? koliko ste prispevali? Mi vsi smo krivi.
niste_normalni
10. 09. 2009 22.39
sem vedu da se bo vse dobro izteklo, vi pa ste paničarili s svojo negativnostjo! Upam, da sedaj malce bolj zaupate v menedžerje, ker oni delajo dobro!!!
damekk
10. 09. 2009 22.37
skrivnostna rešitev, tako kot tisti skrivnosti vlagatelj pred časom...
niste_normalni
10. 09. 2009 20.52
mogoče se da to rešit, če posežejo noter mladoekonomisti iz združenja YES...
alterego
10. 09. 2009 20.11
a je še kaj ostalo za pokrast?
RagingPixel
10. 09. 2009 19.20
Leandra
10. 09. 2009 17.45
Končale so se pravljice Ekonomistov..samoiniciative, sinergije..Lobistov pardo Hinavcev..ter standardov in prenove procesov.... privatne lastnine..pa ne končale razletele kot svinjski pisker in vsi so pristali tam ko so že bili pri Srbskih poslih državi..in Topčiderju gorah in prikolicah natiskanega denarja.. Skadili so v Socializmu in Kapitalizmu.. Ekonomisti in dohtarji ekonomske teorije pa naj v prihodnje pišejo kot Andersen pravljice Svinjski pastir ali Cesarjeva nova Oblačila..??