Gospodarstvo

Rešitev za Steklarsko se še išče, protest je vse bližje

Ljubljana, 08. 10. 2009 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je govorila o posebnem sklepu za delavce družbe Steklarska nova, a je ugotovila, da bi bil ta neustaven. Zato bo še naprej iskala rešitev, predstavnik zaposlenih Miklaužić pa je napovedal protest.

Steklarska nova
Steklarska nova FOTO: POP TV

Premier Borut Pahor je povedal, da so se na seji vlade pogovarjali o možnosti, da bi prispevke od plač v pokojninsko in zdravstveno blagajno, ki jih vodstvo Steklarske nove med letoma 2005 in 2008 ni plačevalo, poplačala država preko Kapitalske družbe (Kad) ali katere druge ustanove. "Ob tem se je odprlo vprašanje odgovornosti. Da se od plač ne plačujejo prispevki v pokojninsko in zdravstveno blagajno, mora biti nekdo odgovoren," je poudaril Pahor.

Za komentar smo porosili tudi predstavnika zaposlenih v Steklarski novi Stjepana Miklaužića, ki je napovedal, da se bodo v petek ob 11. uri delavci zbrali na zboru in se opredelili do predlogov, ki jim jih bodo podali njihovi predstavniki. Sam meni, da se bodo odločili za protest, ali bo to protestni shod pred poslopjem vlade v Ljubljani ali pa gladovna stavka, pa še ne ve. Kar koli bodo storili, bodo o svojih dejanjih obvestili tudi evropske medije, obrnili pa se bodo tudi na Bruselj.

"Dejstvo je, da so zaposleni v Steklarski novi delali v družbi, ki je v 100-odstotni lasti države. Zakaj je država dovolila, da ne plačuje prispevke sama sebi, zakaj bi bili sedaj zaposleni prikrajšni, zakaj zaposleni, ki so delali v državni družbi ne bi dobili izplačanih odpravnin?" se je spraševal Miklaužić, ki je dodal, da bo to morala država urediti.

Ministra o tem, kdo je odgovoren

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič pravi, da mora biti nekdo glede neplačevanja prispevkov odgovoren. "Zakaj se država takrat ni odzvala, saj plač ni mogoče izplačati, če niso plačani tudi prispevki," se je vprašal. Minister za pravosodje Aleš Zalar pa je pojasnil, da veljavna zakonodaja to vprašanje ureja; takim terjatvam namreč priznava status prednostnih terjatev, vendar samo za obdobje zadnjih treh mesecev pred začetkom stečaja. Podaljšanje tega obdobja in uveljavitev tega določila za nazaj, da bi torej veljalo za že začete stečajne postopke, pa bi bilo protiustavno. Taka retroaktivna uporaba zakona bi namreč posegla v pravice vseh drugih upnikov, ki nimajo terjatev s statusom privilegirane terjatve.

Delavci Steklarske nove so sicer v začetku tega tedna Pahorja pozvali, naj izpolni svojo obljubo o tem, da jim bo država poplačala neplačane prispevke za invalidsko in pokojninsko zavarovanje. Iz Kada so v torek takšna pričakovanja zavrnili kot neutemeljena. Za kaj takega ni nikakršne podlage, saj gre za obveznosti, ki jih je kot zavezanec dolžna plačevati Steklarska nova, in ne njen lastnik, so pojasnili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
10. 10. 2009 05.55
le vkup le vkup uboga raja,le vkup,
Marija Krebs
09. 10. 2009 10.03
Nimam pojma, zakaj bi morali to reševati vsi davkoplačevalci. Naj vrnejo ukradeno vsi, ki so vpleteni v to, da nismo mogli biti poplačani prispevki.
laufer
09. 10. 2009 06.15
Za vlado je rešitev podjetja enosmerna ulica-stečaj!
apiar
08. 10. 2009 21.16
Če bi bila vlada in sindikat kredibilni, bi zdaj moralo zaradi takšne situacije nekaj odgovornih že igrati klavir.
manco-capac
08. 10. 2009 20.19
In zakaj zaradi nesposobnih direktorjev in lastnikov zmeraj delavec potegne "ta kratko"?
tinka.tonka
08. 10. 2009 19.17
ja, zdaj se vsi naenkrat sprašujejo kdo je odgovoren, ljubi bog... malce naj imena na dokumentih pregledajo pa bo...
primc81
08. 10. 2009 19.15
večina firm ne pride v krizo zaradi trga, povpraševanja,... ampak zaradi lopovskih direktorjev, UO-ov.... pa lahko država not zmeče še milijone, ko to ne bo nič pomagalo sami firmi...
primc81
08. 10. 2009 19.14
pa ne me basat... mogoče veste za katero firmo v SLO, ki je zašla v krizo, in si je potem s pomočjo države zopet opomogla? Mislim, da ne....
Buena Vita
08. 10. 2009 18.55
180 MILIJONOV KAZNI KI JIH MORAMO PLAČAT EVROPI,KOLIKO BI TO REŠILO DELOVNIH MEST BOSTE REKLI,EVROPA NAS IZKORIŠČA,NI RES ŽE V ZGODNJIH POMLADANSKIH MESECIH JE EVROPA PIŠILJALA DEPEŠE,IN KAJ PAHOR JIH JE SKRIVAL PO PREDALIH KAJ NI TO DOKAZ NAMENSKEGA UNIČEVANJA DRŽAVNIH DOBRIN, KAJ NI TO POČEL ZALAR,KO JE SKRIVAL PO OMARAH TOŽBE VSE JE TO PLANIRANO,
Buena Vita
08. 10. 2009 18.52
ALTEREGO ZBUDI SE,VSE JE TO NAČRTOVANO,IN TO V RDEČIH KABINETIH,Z VIŠJIM CILJEM,UNIČITI GOSPODARSTVO,IN PREVZETI OBLAST, JAH,PA SO PREVZELI OBLAST,IN Z NAJVEČJO HITROSTJO VSE UNIČUJEJO
Buena Vita
08. 10. 2009 18.50
VLADA LAŽE KOT PES TEČE,, ČE BI BILO V VLADINEM INTERESU REŠIT SAMO ENO EDINO PODJETJE,,POTEM SI NEBI DELILI ENORMNO VISOKE DIREKTORSKE NAGRADE, POTEM NEBI VIŠALI SAMO SVOJIM PARAZITARSKIM USLUŽBENCEM PLAČ,,,PAČ PA BI TE HUDE NILIJONE DALI ZA REPROGRAMINJE IN POMOČ PODJETJEM IN ,TA GLUPA VLADA NEBI DOVOLILA 180 DNEVNEGA PORAČUNA STORITEV IN PLAČILA BLAGA,KER TA NEUMNOST ,180 DNEVI ROK JE POKOP,JE GROBAR SLOVENSKIM PODJETJEM, ČE BI HOTELA PAHORJEVA ZMALIČENO POKVARJENA VLADA REŠEVATI VSAJ MALO GOSPODARSKE SUBJEKTE,BI JIH Z LAHKOTO,TAKO PA JIH Z NAMENOM UNIČUJE--LE ZAKAJ,, ODGOVOR JE NA DLANI,KER KOMUNISTI Z VESELJEM UNIČUJEJO,ZGODOVINSKO IN ZNANSTVENO DOKAZANO
alterego
08. 10. 2009 18.38
kdo je odgovoren za neplačevanje prispevkov? začnimo pri direktorju pa nadzornem svetu, nadaljujmo pri lastniku KADu, končajmo pri SPIZu in DURSu!