Revoz: Zaradi preiskave finančne pomoči še ne bo, a dela so že stekla

Z uvedbo preiskavo leta 2011 odobrene državne pomoči novomeškemu proizvajalcu avtomobilov Revoz se dokončna odločitev o dodelitvi sredstev odmika na neko bolj oddaljeno obdobje, opozarjajo na ministrstvu. A dela na projektu že potekajo.

Vlada je novembra 2011 sprejela sklep o dodelitvi 45,5 milijona evrov finančne spodbude Revozu, a pod pogojem, da jo bo odobrila Evropska komisija. Ta pa je v torek sporočila, da je začela preiskavo, v kateri bo podrobno preučila, ali so slovenski načrti v skladu s pravili EU. Zlasti bo preverila, ali pozitivni učinki projekta na regionalni razvoj odtehtajo izkrivljanje konkurence, ki bo posledica državne pomoči, so pojasnili v Bruslju.

S tem, ko je Evropska komisija začela preiskavo, se dokončna odločitev o morebitni spodbudi prestavi na neko bolj oddaljeno obdobje, pravijo na ministrstvu in opozarjajo, da pa v podjetju dela na projektu že potekajo.

Delavci v Revozu

(Foto: Reuters)

Revoz, hčerinska družba francoskega koncerna Renault, omenjene finančne spodbude slovenske države Revozovemu naložbenemu projektu Edison tako še ni prejela. Kot je danes povedal predsednik uprave Revoz Aleš Bratož, so predvideno spodbudo upoštevali pri zagotavljanju rentabilnosti projekta, uvedba preiskave pa lahko, kot ugotavlja že ministrstvo, dokončno odločitev o njej prestavi za daljše obdobje.

Bratož je poudaril, da v podjetju že dve leti vlagajo v ta projekt, predvideno spodbudo pa so upoštevali pri zagotavljanju njegove rentabilnosti. To pa bo zaradi razmer na trgu in tudi ker gre za razred majhnih osebnih vozil, v katerem so marže najnižje, že tako zelo težko zagotoviti, je še menil.

Predmet projekta je uvedba novih modelov vozil iz t. i. palete Edison, in sicer v okviru partnerstva, sklenjenega med zvezo Renault-Nissan in nemškim Daimlerjem. Šlo bo za naslednika Renaultovega twinga in Daimlerjevega štirisedežnega smarta.

Kot so ob sprejemu vladnega sklepa novembra 2011 pojasnili v Revozu, naj bi načrtovana proizvodnja vozil iz palete Edison stekla konec leta 2013, leta 2014 pa naj bi znašala okrog 194.200 vozil. Proizvodnja je predvidena najmanj do konca leta 2019.

Od predvidene spodbude je odvisna konkurenčnost Revoza na svetovnem trgu majhnih osebnih vozil, a tudi rentabilnost projekta. Le-to je v zdajšnjih razmerah na trgu razreda majhnih osebnih vozil, v katerem so marže že tako ali tako najnižje, zelo težko zagotoviti, še pravijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
 
I Res 06.07.2013 07:15:55
bravo. kar tako naprej. se malo pa bodo revoz zaprli in proizvodnjo preselili v romunijo
Harigast 07.07.2013 10:12:03
Tudi v Romunji je to nedovoljene državna pomoč.
lordvader 07.07.2013 13:15:00
Briga me za podjetje, ki živi na račun davkoplačevalcev oziroma državnega proračuna, pa je v lasti tujcev. Če bi kakšno slovensko izvozno podjetje hotelo ta denar, bi ga pa raje uničili, kot mu dali denar. Slovenci smi res tepci. Revoz je samo podružnica v Sloveniji, ki jo imajo pri nas zato, ker država vsake toliko časa vanj da denar. Pomagati bi morali našim podjetjem, ampak kaj če smo narod hlapcev.
resssssss 08.07.2013 12:43:12
ampak delo daje X slovenskim delavcem ... nekaj je...
Več komentarjev