Gospodarstvo

Rikov konzorcij bo poskrbel tudi za izgradnjo odlagališča v Vrbini

Krško, 26. 03. 2024 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agencija za radioaktivne odpadke je za izvajalca gradnje jedrskih objektov v okviru odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) v Vrbini pri Krškem izbrala konzorcij družbe Riko s partnerji Kolektor, CGP in Kostak. Druga ponudba, korejskega konzorcija, je bila dražja in nepopolna. Rikov konzorcij je bil izbran že za infrastrukturna dela.

Kot je sporočila Agencija za radioaktivne odpadke (ARAO), znaša skupna ocenjena vrednost izgradnje jedrskih objektov slabih 93 milijonov evrov, obsega pa gradnjo odlagalnega silosa, hale nad silosom ter upravno-servisnega in tehnološkega objekta.

V okviru razpisa so prejeli dve ponudbi. Drugi ponudnik je bil korejski konzorcij Korea Hydro & Nuclear Power Co. s partnerjem Daewoo E&C, ki pa je oddal dražjo in nepopolno ponudbo.

Jedrski odpadki
Jedrski odpadki FOTO: Profimedia

Ponudba izvajalca Riko ustreza razpisni dokumentaciji in tehničnim specifikacijam naročnika, so navedli v ARAO in dodali, da izbrani ponudnik izpolnjuje vse zahtevane pogoje in da ne obstajajo razlogi za izključitev.

Zoper odločitev o oddaji razpisa se lahko vloži zahtevek za revizijo v roku osmih delovnih dni od objave odločitve.

Izvedeni razpis za gradnjo jedrskih objektov odlagališča je bil drugi od treh pomembnejših. Prvi, ki je bil zaključen lani, je bil razpis za gradnjo infrastrukturnih objektov, tretji, ki ga bo ARAO, kot pravi, objavila v kratkem, pa je razpis za izdelavo in dobavo portalnega dvigala in dvigalne opreme.

Infrastrukturna dela, za katera je bil aprila lani izbran isti konzorcij pod vodstvom Rika, se počasi zaključujejo, je prejšnji teden objavila ARAO. V okviru del so med drugim rekonstruirali obstoječo Vrbinsko cesto do gradbišča odlagališča, postavili zunanjo varnostno ograjo, izkopali gradbeno jamo predvidnega ponikovalnega polja, postavili temelje za gradbiščne zabojnik ter vzpostavljali fizično in tehnično varovanje jedrskega objekta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rato
27. 03. 2024 14.34
Kaj pa za drugo polovici jedrskih odpadkov (hrvaško) se že ve kdo bo njim gradil odlagališče in katerega stoletja 🤔
cefre
27. 03. 2024 10.46
+1
Kaj bodo res gradili jederske odpadke? Potem pa je tale konzorcij res tehnološki gigant ali bodo proizvedli veliko elektrike, da bo tudi nekaj zgrajenih odpadkov?
Nightingale
26. 03. 2024 18.47
+1
Klasična zbirka lopovov...
vicente
26. 03. 2024 17.25
+2
madona Škrabc bo postavil šivilji spomenik