Gospodarstvo

Schengen ogroža Kompas MTS

Ljubljana, 07. 12. 2007 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Kompasu MTS so ogorčeni zaradi spreminjanja prometnega režima na mejah schengenskega območja, kjer imajo svoje objekte.

Kot očitajo v Kompasu MTS, so bili šele v začetku meseca obveščeni o projektih spremenjenega režima, pri tem pa so ugotovili, da se s tem "praktično ukinja dostop" do njihovih objektov, zaradi česar je ogroženo njihovo poslovanje in delovna mesta zaposlenih.

V Kompasu MTS menijo, da se jim zaradi ukinjanja dostopnih poti "namerno povzroča škoda"
V Kompasu MTS menijo, da se jim zaradi ukinjanja dostopnih poti "namerno povzroča škoda" FOTO: Dare Čekeliš

Kot poudarjajo v Kompasu MTS, se z vstopom Slovenije v schengensko območje in z rušenjem objektov na mejnih prehodih rušijo tudi dostopne poti do njihovih objektov. Gre predvsem za objekte na sedanjih mejnih prehodih Škofije, Fernetiči, Vrtojba in Karavanke, pa tudi na vseh drugih mejnih prehodih, kjer se spreminja prometni režim in kjer imajo svoje trgovinske objekte.

Ogroženih 80 delovnih mest

V Kompasu MTS poudarjajo, da so zaprosili za srečanje s predstavniki ministrstev za javno upravo, promet, gospodarstvo in notranje zadeve ter Darsa, da bi dobili odgovore na njihova vprašanja, vendar pa, kot izpostavljajo, "državni organi ne reagirajo" na te prošnje.

Kot pojasnjujejo, so bili šele v začetku decembra seznanjeni z novimi projekti, na katerih pa so zarisane možne ureditve novih dostopnih poti, ki jih bo potrebno še zgraditi. Poleg tega naj bi te poti potekale tudi po tujih zemljiščih, nikjer pa ni določeno, kdo naj bi te poti uredil. Oblastem zato očitajo, da bi jih kot lastnike večih nepremičnin morali povabiti k sodelovanju že pri načrtovanju teh sprememb režima.

Izpostavljajo, da podjetje Kompas MTS s trgovinami na mejnih prehodih ustvarja za 18,5 milijona evrov letnega prihodka, vključno z 9,7 milijona evrov trošarin. V teh prodajalnah je zaposlenih tudi 80 ljudi, katerih delovna mesta so zdaj zaradi ukinjanja dostopnih poti ogrožena. V podjetju pa tudi menijo, da se jim s takšnim ravnanjem oblasti "namerno povzroča škoda".

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
09. 12. 2007 10.06
Kaj Kompas pi***ira!
coms
07. 12. 2007 19.45
Žalostno, pa tudi žalostno, ker bodo tudi nekatere gostince po državi iztrebli. Kaj pa njihova delovna mesta?