Gospodarstvo

Cerar: SDH nujno potrebuje temeljito prenovo

Ljubljana, 05. 06. 2015 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Cerar je presenečen nad odločitvijo nadzornega sveta SDH, da o prodaji Telekoma Slovenije britanskemu investicijskemu skladu Cinven dokončno presodi vlada kot skupščina, a zagotavlja, da bo vlada odigrala svojo vlogo. Finančna analitika medtem ocenjujeta, da gre za prelaganje odgovornosti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Odprli predor Markovec
    02:11
    Iz SVETA: Odprli predor Markovec
  • Iz 24UR: Pritisk na Mramorja?
    01:58
    Iz 24UR: Pritisk na Mramorja?
  • Iz 24UR: Opozorila Sloveniji
    01:51
    Iz 24UR: Opozorila Sloveniji

"Uprava SDH bo na podlagi zakona o gospodarskih družbah v čim krajšem času sklicala skupščino družbe in ji predložila v soglasje predlog za prodajo kapitalske naložbe Republike Slovenije in Slovenskega državnega holdinga v družbi Telekom Slovenije," je po seji nadzornega sveta povedal predsednik uprave SDH Matej Pirc in dodal, da sklic skupščine pričakujejo v šestih dneh.

Matej Pirc
Matej Pirc FOTO: POP TV

Takšni odločitvi nadzornega sveta je botrovalo to, da prodajna pogodba vsebuje mehanizem razdelitve tveganj, povezanih s sodnimi spori in konkurenčnimi postopki, ki tečejo zoper Telekom Slovenije in katerega sestavni del je tudi posebno jamstvo države za morebitne obveznosti družbe Telekom Slovenije.

Drugi razlog je nejasna opredelitev pravne narave strateškosti potencialnega investitorja naložbe v Telekomu Slovenije, kot izhaja iz dokumentov vlade z dne 9. maja 2013 in 13. junija 2013.

Uprava SDH je sicer potrdila prodajo delnic. Ob tem ocenjuje, da bi v primeru soglasja skupščine SDH k predlogu za prodajo kapitalske naložbe države in holdinga v družbi Telekom Slovenije slednja dobila odgovornega lastnika z dobrimi izkušnjami iz sektorja telekomunikacij.

Ta bi po mnenju uprave lahko omogočil "obsežna vlaganja v razvoj Telekomove telekomunikacijske infrastrukture in omrežja za zagotavljanje najvišje kakovosti širokopasovnih fiksnih in mobilnih omrežij za slovenske zasebne in poslovne uporabnike, s čimer bo podpiral slovensko konkurenčnost v regiji in širše v Evropi".

"Vsebinskih utemeljitev odločitve uprave in predstavitve ponudbe kupca danes še ne moremo podati, ker postopek prodaje še ni zaključen. Ko bo skupščina podala končno odločitev, bomo javnosti podali vsa ustrezna pojasnila," je še pojasnil prvi mož SDH.

Cerar je presenečen, a vlada bo hitro reagirala

Premier Miro Cerar je danes dejal, da je nad odločitvijo nadzornega sveta SDH presenečen, je pa zagotovil, da bo vlada odigrala svojo vlogo.

Res se sprašujem, kako to, da o takih, tudi strokovno obarvanih vprašanjih, ni sposoben odločiti SDH sam. To kaže na precej nenavadno situacijo. Miro Cerar, predsednik slovenske vlade

"Zaradi te, polovične neodločitve proti SDH seveda ne bomo ukrepali neposredno. Mislim, da situacija dovolj govori sama zase. Dejstvo pa je, da smo ravnokar zaključili z javnim razpisom za nove nadzornike SDH in zdaj je še veliko bolj očitno, da ta t.i. neodvisna institucija, ki v tem primeru prelaga odgovornost na vlado, nujno potrebuje temeljito prenovo," je dejal Cerar.

Cerar sicer ni želel ugibati o končni odločitvi vlade glede prodaje Telekoma, poudaril pa je, da se vlada ne bo izmikala odločitvi. "Našo odločitev lahko pričakujete v prihodnjih dneh," je zagotovil.

Ponovil je, da je skrajno nenavadno, da je zadeva sploh prišla na vlado, in pojasnil, da naj bi vlado kot skupščino SDH za končno odločitev zaprosili zaradi vprašanja poroštev države in vprašanja, ali gre za strateškega investitorja.

"Res se sprašujem, kako to, da o takih, tudi strokovno obarvanih vprašanjih, ni sposoben odločiti SDH sam. To kaže na precej nenavadno situacijo," je bil kritičen premier Cerar.

Miro Cerar - 4
Miro Cerar - 4 FOTO: Reuters

Analitika: To je prelaganje odgovornosti

"Očitno je, da je nadzorni svet samo posredoval vroči kostanj naprej. Lahko bi rekli, da nihče noče prevzeti odgovornosti za kakršno koli odločitev. To ni dobra popotnica za nadaljnje privatizacijske postopke, saj bodo vsi kupci lahko zahtevali dodaten diskont. Slovenija zaradi tega izgublja na ugledu," je ocenil poznavalec borznega dogajanja in nekdanji prvi mož KD Skladov Matej Tomažin.

Meni, da politiki sploh ne razumejo, kaj s svojim obnašanjem povzročajo Sloveniji. "Po eni strani skrbijo za svoj lepi obraz v lokalni mikro javnosti, po drugi pa z nenehnim spreminjanjem pogledov ter pojavljanjem afer skrbno skrbijo, da imajo kupci vse boljšo pogajalsko moč. In s tem nižjo potencialno kupnino, ki si jo obeta Slovenija v sklopu privatizacije na splošno," je dejal.

"Žal nam tukaj ni pomoči, saj kako si drugače razložiti, da pri procesu privatizacije brez slabe vesti 'uničijo' par sto milijonov evrov, jeseni bodo pa z najboljšimi močmi ter velikanskimi napori iskali npr. simbolične evre za socialne dodatke," je bil kritičen Tomažin. Težko oceni, kaj se bo zgodilo na vladi, meni pa, da "s tem dobivamo še en politični resničnostni šov".

Vodja oddelka analiz v družbi Alta Invest Sašo Stanovnik pa je dejal, da se odločitev očitno prelaga, saj si redko kdo želi biti izpostavljen kot tisti, ki je zadnji in ki je s tem dokončno sprejel ali zavrnil prodajo Telekoma.

"Sicer verjamem, da je odločitev zapletena in težavna, še posebej če so poleg ekonomike - ali je ponujena cena višja ali nižje od ugotovljene oziroma ocenjene vrednosti in pričakovanj - v ozadju še drugi dejavniki in pritiski," je ocenil. Zato si ne bi drznil napovedati, kakšna bo odločitev vlade. Časa je očitno do srede, zaradi omenjene odločitve pa bo cena delnice še naprej nihala okoli 100 evrov, je ocenil Stanovnik.

Mramor: Odločitev SDH ni skladna z logiko njegove ustanovitve

Minister za finance Dušan Mramor pa je spomnil, da je nadzorni svet SDH dokončno odločitev o prodaji največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja na vlado preložil zaradi dveh vidikov prodaje - delitve tveganj v zvezi s sodnimi spori in konkurenčnimi postopki, ki tečejo zoper Telekom, in vprašanja, ali je britanski investicijski sklad Cinven strateški lastnik.

Kot je pojasnil, se jim še ni uspelo sestati in pogledati, kako naprej, zato tega ni mogel podrobneje komentirati. "Lahko pa rečem, da to ni ravno v skladu s tistim, kar je bila logika ustanovitve SDH," je dejal in dodal, da bi morale biti strokovne odločitve v skladu s smernicami Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj glede korporativnega upravljanja ločene od političnih. "Kar naj bi bila strokovna odločitev, se zdaj prelaga na politično, ampak smo tam, kjer smo," je sklenil.

Pirc na Mramorjev odziv: Uprava SDH si je vseskozi prizadevala za strokovne in ne politične odločitve

Glede očitkov finančnega ministra Mramorja, da se odločitev s strokovne ravni zdaj seli na politično in da odločitev SDH ni skladna z logiko njegove ustanovitve, je Pirc dejal: "Uprava SDH si je vseskozi prizadevala, da bi se odločitve sprejemale na strokovni ravni, in ne na politični, tako da v kolikor bodo žogico vrnili SDH, je to stvar nadzornega sveta, kako bo odreagiral."

Erjavec: Nadzorniki SDH si niso zaslužili plače

Prvak DeSUS Karl Erjavec še ne želi konkretno komentirati odločitve nadzornega sveta SDH. Njegova prva ocena pa je, da si nadzorniki SDH niso zaslužili plače, je dejal. Sicer pa bo za DeSUS ključna ocena, ali je Cinven strateški kupec. Če bodo podatki pokazali, da je, bodo s prodajo soglašali, sicer pa ne.

Mesec: Zdaj se bo pokazalo, koliko je Cerar mož beseda

Združena levica - 3
Združena levica - 3 FOTO: Miro Majcen

Vodja poslancev ZL Luka Mesec odločitev nadzornikov ocenjuje kot edino pravilno. Pred vlado je po njegovem mnenju test, ali se bo držala obljub, da strateških podjetij ne bo prodajala. "Pri tej odločitvi se bo pokazalo, koliko je Miro Cerar mož beseda," pravi Mesec, saj je stranka SMC pred volitvami in po njih obljubljala, da strateških podjetij ne bo prodajala.

"Ko smo prišli do konkretne odločitve o Telekomu Slovenije, so poskušali ohraniti obraz s tem, da so rekli, da je to odločitev prejšnje vlade. Nadalje še, da je usoda Telekoma v rokah Slovenskega državnega holdinga," je dejal Mesec. Zdaj je odločitev po njegovih besedah v rokah vlade, pred njo pa "konkreten test, ali se bo svojih predvolilnih obljub držala ali jih bo prelomila".

Mesec ocenjuje, da bi moral biti Telekom po vseh kriterijih predloga strategije upravljanja državnih naložb klasificiran kot strateško podjetje.

Židan: Odločitev je zelo razumna

Prvaku SD Dejanu Židanu pa se odločitev nadzornikov zdi razumna. Člani vlade bodo odločitev lahko sprejeli na transparenten način in zanjo sprejeli tudi odgovornost, je poudaril Židan, ki odločanje pričakuje na naslednji redni seji vlade.

Spomnimo

Koalicija je bila v zadnjih tednih razdeljena glede vprašanja, ali naj o prodaji odloča vlada kot skupščina. Slednje je pričakovala SD, medtem ko sta bili SMC in DeSUS odločeni, da mora v skladu z zakonskimi pristojnostmi o prodaji odločiti SDH.

Britanski zasebni naložbeni sklad Cinven, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo za okrog tričetrtinski delež v Telekomu, je sicer v sredo sporočil, da pričakuje odločitev prodajalcev do 10. junija. Zaradi omejitev na strani svojih virov financiranja se Cinven namreč po tem datumu ne more zavezati k izpolnitvi ponudbe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VSEZNALECno1
08. 06. 2015 08.01
+1
Potrebuje, bi, bo, če, razmislek, počakat, bla bla....če v enem letu ne narediš nič to dokazuje le da znaš blebetati
GSMG
06. 06. 2015 12.20
-1
Je predsednik mislil, da bodo drugi za njega opravljali grda , umazana dejanja, ki škodijo državi in njenim prebivalcem. Sedaj pa naj sam odloči in se v zgodovino zapiše kot uničevalec državnega premoženja.
veselinko123
06. 06. 2015 11.16
-1
Ma raj dam tako odlocitev enmu alkoholiku ko pa nasmu prlamentu....bo bl treznobrazsodu
veselinko123
06. 06. 2015 11.12
+0
Ma mene bol kot tale odlocitev preseneca dejsgvo da je ta "frajr" sekr precednik.....dj cerar se sebe prodaj ce se zinisi ka zgleda lihk tko koda si ze v prenesenem pomenu..... .....nocem da bi postau next pahor ko se za studentkam dere......vcas si se mi prou ok zdeu sam zj pa kozle strelas
Manu Cocker
06. 06. 2015 10.53
-2
veselinko123
06. 06. 2015 11.08
-2
njofra47
06. 06. 2015 09.58
+2
Tisto kar so generacije ustvarjale sedaj prodaja peščica politikov, ki so se izbrali in določili za kompetentne. Se pa globoko v sebi zavedajo, da prodajajo nekaj kar ni njihovo in da jih bo nekoč nekdo vprašal za odgovornost.
flum
06. 06. 2015 09.45
-1
Matr vam, spokejte nekam vsi skupej, preden se ne odselmo vsi državlani
BULDOH
06. 06. 2015 06.58
+0
Prodaj vse in hodi za menoj-Kristusov evangelij
flum
06. 06. 2015 06.29
+3
Pospravt vse take in podobne pisarne! Več kot polovica uradnikov v Sloveniji je itak en sam pofl. Po pisarnah vlečejo fajn plače in se redijo kot ščurki! Jebes takole državo. Bananam delamo krivico. To je dežela repe!
murate
05. 06. 2015 22.30
+4
potrebuje temeljito prenovo-beri naše ljudi na dobro plačanih delovnih mestih brez kakršnekoli odgovornosti..
M_teorija
05. 06. 2015 22.08
+4
Joj Lahovnik ne modruj o prelaganju odgovornosti, k si rep med noge stisnu k bi moral reševat T-6 in hkrati potunkal GG-ja in Radičevo!?
mackon08
05. 06. 2015 20.28
+2
Te nadzornike je treba krivdno razrešit v trenutku. prejemajo bajno plačilo zato da ne sprejmejo nobene odločitve. kar se pa tiče podjetij v državni lasti je treba vse prodat, da ne bomo spet davkoplačevalci plačevali njihove lopovščine.
BURGA
05. 06. 2015 19.54
BURGA
05. 06. 2015 19.54
+5
Vsi se bojijo prevzeti odgovornost, ker vsak pameten človek ve, da je prodaja Telekoma popolna norost. To ve tudi večina državljanov Slovenije. Nisem še naletel na nikogar, ne glede na strankarsko pripadnost, ki bi odobraval prodajo Telekoma in večjih državnih podjetij, ki so ključnega pomena za neodvisnost države. Vsi pa pravijo, da je potrebno narediti red in lopovom pobrati denar in jih zapreti. Multinacionalke nastanejo tako, da firme kupuješ, ne pa prodajaš, v našem primeru pa celo šenkavaš. Merklova in zahodni kapitalisti že vedo kaj delajo.
FC Chelsea2
05. 06. 2015 19.39
-2
a men se zdi da tud tovja vlada potrebuje mal velike prenove pa saj sploh ne znate prevzet za nič odgovornost dejstvo je vaša vlada je zbila ceno na to kakršna je sedaj zdj pa ste na vrsti da sprejmete odgovornost za to
Uporabnik113189
05. 06. 2015 18.27
+4
Nadzorniki so bili kar natančni. Lepo so razložili da pogodba o prodaji vsebije mehanizme razdelitve tveganj glede tožb. Telekom se je obnašal kot slon v trgovini s porcelanom in se je nalezel tožb kot pes uši. Kupec bo preložil te stroške na davkoplačevalce oziroma državo, ker so priložili pogodbi ustrezno jamstvo. Potem bo preložil na sloveske ovce še stroške odpuščenih ki jih ne bo malo in bo firma kupljena skoraj zastonj. Skratka kupnine skoraj ne bo. In ne nazadnje, čisto podobno našim politikom. Očitno po pravni poti ni možno ugotoviti kdo je sploh lahko strateški partner, kar po domače pomeni da je definicija tega tako ohlapna da nič ne pove in strokovnega odgovora ni možno pripraviti. Zato so vroč kostanj vrgli Cerarju, pa naj on razloži ali je Cinven strateški ali ni..
Uporabnik113189
05. 06. 2015 18.33
+5
mimogrede lahko omenim, da ima Telekom v lasti infrastrukturo v zemlji, kjer je vsak nov poseg vreden veliko. Z vsakim lastnikom zemljišča se je namreč potrebno pogajati za služnost, če hočeš nov kabel. Mnogi niti slišati nočejo in imajo prav..Seveda to podraži zgodbo v višave..V obstoječi infrastrukturi vsi ti stroški odpadejo, potencialno jih je lahko hitro kakšno milijardo dve...zato so tudi konkurenti cepali kot muhe. T2 je stalno v škripcih, vloženi so bili milijoni..Tudi v Telemachu so se lastniki menjavali ko so videli številke. Ampak naši politiki in ekonomisti se na to ne razumejo.. bi pa hitro razumeli, ko bi začeli kopati rov za en sam kabel na tujem svetu..
M_teorija
05. 06. 2015 22.34
+3
Torej je prav, da se glede na stanje ne prodaja!?
M_teorija
05. 06. 2015 18.10
+8
Pametna in pogumna odločitev!
LLLEPI
05. 06. 2015 18.00
+6
Slo politiki prodajte Korosko Avstricem Primorsko Italjanom Notransko Hrvatom Pa bo vse reseno Slo bo samo se centerLjubljane z politiki ki si bojo lahko delili izkupicek za svoje uspesno delo
Biofanatik
05. 06. 2015 17.46
Dobiček lastniki pufepa sloovce, isto kot banke.
Biofanatik
05. 06. 2015 17.45
+4
Po eni strani govori o strokovnosti SDH-jevcev, po drugi strani ga pa preseneča njihova nestrokovnost ki mu je nastavila bombo, ne granato!