Gospodarstvo

Se Gorenju obeta generalna stavka?

Velenje, 28. 09. 2009 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci Gorenja opozarjajo – če do 7. oktobra uprava ne bo ugodila njihovim zahtevam, med drugim tudi o 10-odstotnem zvišanju plač, bodo 8. oktobra izvedli generalno stavko.

Če pogajanja o višjih plačah z upravo družbe ne bodo uspešna, delavci Gorenja za 8. oktober napovedujejo generalno stavko. Do 7. oktobra tako nepreklicno zahtevajo prehod na 40-urni delovni teden s 1. oktobrom letos in 10-odstotno zvišanje plač glede na lansko oktobrsko.

Delavci napovedujejo, da bodo v primeru, če njihove zahteve ne bodo upoštevane do 7. oktobra, dan pozneje začeli generalno stavko.

Delavci prav tako zahtevajo 150 evrov neto povišanja osnovne plače vsem zaposlenim do vključno VII. tarifnega razreda, kar vključuje delavce na čakanju, v bolniškem staležu, čistilke in vse zaposlene v skupini Gorenje, vključno s hčerinskimi podružnicami, so danes sporočili iz Združenja delavcev vseh podjetij Gorenja v Sloveniji.

Od uprave Gorenja delavci pričakujejo tudi izplačilo draginjskega dodatka v višini 150 evrov neto tudi za september ter odpravo krivice, do katere je prišlo pri izplačilu 150 evrov draginjskega dodatka za avgust letos pri čistilkah, gostinskih delavcev in delavcih v bolniškem staležu.

Protest delavcev Gorenja
Protest delavcev Gorenja FOTO: Kanal A

Predstavniki delavcev in sindikata so na petkovih pogajanjih o višjih plačah zavrnili predlog uprave Gorenja. Po besedah vodje pogajalske skupine Žana Zebe so predlog Gorenjeve uprave ocenili kot slab in nesprejemljiv za delavce, podrobnosti predloga pa ni želel razkriti.

Zeba tako pričakuje, da bo uprava Gorenja v tretji krog pogajanj, ki bo v sredo, prišla z izboljšanim predlogom.
Uvodna pogajanja so se začela v sredo, ko je pogajalska skupina upravo Gorenja seznanila s svojimi zahtevami. Uprava družbe pa je pogajalsko skupino seznanila med drugim tudi s pripravo izračuna za popravek najnižjih plač socialno najbolj ogroženih zaposlenih.

Prav tako je uprava Gorenja članom pogajalske skupine predstavila način ohranitve kreativnih, razvojno naravnanih delovnih mest, ne da bi bila pri tem ogrožena konkurenčnost Gorenja in njegovo pozitivno poslovanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smallville2011
30. 09. 2009 05.00
v Gorenju je dela dovolj res ogromno vsaj zaenkrat.
Tone Anžlovar
29. 09. 2009 22.24
ody, večina uspešnih podjetij iz razvitega sveta ima proizvodne kapacitete v manj razvitih državah. Ti opisuješ neke fiktivne in ekstremistične znanstveno fantastične stripe, jaz pa samo realnost - nobena od držav, kjer podjetja tako poslujejo, kot sem opisal, niso outsourcala javne uprave ali delavcev, ki so potrebni na lokalnem nivoju ali dobrih strokovnjakov v druge države. Za delavce, ki nočejo ali ne znajo delati nič drugega, kot štancati za tekočim trakom, dela v Sloveniji že lep čas zmanjkuje in ga bo vedno bolj zmanjkovalo. Njihove zahteve po višjih plačah bodo ta proces samo pospešile, česar se iskreno veselim. Pri vsej stvari ne razumem le Bobinca, da ni proizvodnje že zdavnaj preselil v manj razvite države. S tem odlašanjem samo še povečuje verjetnost stečaja Gorenja. Če se to zgodi, ne bodo brez dela ostali le najbolj neizobraženi in najbolj nepripravljeni na prekvalifikacijo, temveč kar vsi zaposleni v Gorenju.
Smallville2011
29. 09. 2009 20.16
naj bo generalna stavka prve se nisem udeležil te se pa bom,če bo treba!
...Lejga...
29. 09. 2009 20.08
Toni konec koncev pa lahko tudi Azijci in Afričani upravljajo z našo Slovenijo bistveno za manj denarja je tako.Potem tudi tebe ne rabimo več. Če za delavce nebo dela ga tudi za tebe ne bo.
...Lejga...
29. 09. 2009 20.02
Tone a se ti poslušaš kaj govoriš,če bi preselili podjetja v Afriko in Azijo potem moramo javno upravo tudi konec koncev bi tudi tam v javni upravi delali za manj denarja.Pa ne si mislit če že imaš ali si na položaju v Gorenju ali kateri koli firmi,da te čaka kakšen kos pogače si se zelo zmotil.Jaz sem delal v podjetju katero so Francozi preselili v Romunijo in kaj se je zgodilo,nazaj so prilezli v Slovenijo.
manco-capac
29. 09. 2009 17.58
Me pa zanima, ali ima Gorenjeva konkurenca tudi takšno število direktorjev kot Gorenje?
Tone Anžlovar
29. 09. 2009 11.40
Leandra, velika večina podjetij v zahodnih je proizvodna opravila z nizko dodano vrednostjo že zdavnaj preselila v države, kjer so jo pripravljeni opravljati. Za Gorenje je samo vprašanje časa, ko bo moralo storiti isto ali pa zapreti svoja vrata, ker ne bo moglo konkurirati svojim konkurentom. V razvitih državah imajo višje plače ravno zato, ker ne opravljajo več slabo plačanega dela, deloma pa tudi zato, ker so na prostem trgu tekmovali z drugimi že pred desetletji, ko smo se pri nas igrali eksperiment socialističnega samoupravljanja in tako za njimi zaostali za lepo število let, ali če hočeš v €, za lep znesek € na mesec.
Leandra
29. 09. 2009 11.24
RE Tone Anžlovar... . Malo se ugasni..v Evropi imajo bistveno višje plače in tam delajo ne o Afričanih in Kitajcih....?? Ko pa že o tem potem ti vsak zahodnjak povedal, da v Slovenijio delavci in nihove plače niso problem..so pa davki, občine..prispevki. neke koncesije, katastri..mestna zemljišča....nenehna izsiljevanja Občinskih struktur....plačni promet, zakonodaja..davčni sistem...in nemogoče delovanje pravnega sistema...ter Kriminalna država...?' Pa malo pojdi v Tujino... Kar se pa Kitajske tiče bi pa prvo garantiranm pobili komplet manahement..pol politikov ter strank..celoten pravosodni sistem šele potem bi prišli na vrsto delavci...
Leandra
29. 09. 2009 11.16
Čilumes.. in ostali sindikalisti ali mislite, da delavci ne vedo kako izgledajo vaša pogajanja....?? Gledanje DVD..- ja..pitje Wiskeja..in triurna zabava ob gledanju porniča potem pa skupaj perverzna... predstava za tisk....smo se pogajali in boj je še v teku.....?? Nadaljevanje.... Po katerem...... dogovore še usklajujejo..dokler ne prinesejo novega DVD - ja in nove flaše ali rezervirajo lokal za skupno večerjo..po napornem nategovanju 1000 in več delavcev..zmes pa nataknejo delavcem Oslovska ušesa..od ostalih pri koritu..pa dobijo še trimetrskega fakiča..?? Tako malo, da boste vedeli da je bolje, da se umaknete kot da dobite kaj po in v glavo..?? Ukinitev sindikata je prva pomembna zmaga na poti za delavske pravice..izločitev zbornic druga..ter pogoovor iz oči v oči od nenapovedani stavki z v tem trenutku izbranimi delavci tretja..?? In je zmaga v vojni zagotovljena.. Za managerje, sindikat, ekonomiste... zbornice, administracijo in pravosodni sistem velja... Konec je z sodbami v imenu LDS a delavcem za 30 let dela tri metrskega fakiča ..barabam iz Ljubljane za teden dni pa pol milijonske Odškodnine..??
Tone Anžlovar
29. 09. 2009 11.13
Seevda, ker imajo nekvalificirani delavci previsoke plače, morajo zato v istem podjetju vzeti izobraženim, ki imajo zato prenizke plače. S tem samo gojijo kult razvajenega in pohlepnega proletariata, kvaliteten kader, ki bi gnal razvoj podjetja naprej, pa s takšno socialistično uravnilovko odganjajo. Sam sem imel v mladosti priliko delati tudi za tekočim trakom v Gorenju in lahko iz prve roke povem, da je delo izredno preprosto iz vidika zahtevnosti, je pa res, da je duhamorno in ponekod tudi fizično zahtevno. Vendar, če je to delo pripravljen za nižjo ceno opravljati nekdo drug (npr. afričani ali azijci), je seveda smiselno, da se proizvodnja preseli tja, saj bodo zadovoljni tako lastniki Gorenja, kot tudi novi proizvodni delavci. V Sloveniji lahko ostanejo razvojne in storitvene službe, za katere bo tako tudi dovolj sredstev, da jih primerno plačajo in tako privabijo dobre, če ne že vrhunske kadre. Srboritim proletarcem, ki mislijo, da lahko sami avtoritarno določajo ceno svojega dela, pa sporočam le to, da naj prenehajo sanjati o socialistični revoluciji in namesto tega vzamejo v roke kakšno knjigo, se vpišejo v šolo in iz sebe naredijo nekaj, s čimer bodo na trgu dela in storitev zaslužili več od štancanja za tekočim trakom, ki se po svetu trenutno prodaja po max. 150€ na mesec. Par pridnih rok prinese s sabo na svet skoraj vsak prebivalec tega planeta (odtod nizka cena dela, ki kaj več od para pridnih rok ne potrebuje), Slovenija (in Evropa) pa za relativno nizke izobraževalne stroške omogoča državljanom, da za svoj poklic uporabljajo tudi možgane.
mincy1
29. 09. 2009 11.04
sam da vam neki povem tisti,ki ste tuki pametni ziher ne delate v Gorenju in nimate pojma kaj se tam sploh dogaja.....kar se pa tiče takih komentarjev,da tam delajo taki ki so na pol ne pismeni(južnjaki in podobno) pa samo to.....kdo je pa zgradil večji del Slovenije kot pa oni....slovenci rajši sedijo doma za 200 eurov kot pa da bi šli delat na mrazu in vročini tako da lepo prosim......tudi v Gorenju je veliko slovencev,ki si tako majhne plače ne zasluži skupaj z južnjaki ampak vsaj tako velike, da lahko spodobno živijo......vse tiste firme pa,ki ne morejo dat delavcu vsaj 600eurov pa naj grejo v stečaj saj tako narod samo životari,živi pa ne......ampak gorenje pa posluje z veliko dobička to vam lahko pove ze placa od Bobija......pa se neki ja gorenje ima veliko slabse izdelko kot prej normalno kdo bi se pa trudil naredit kvalitetno za borih 400eurov...sramota
mastablasta
29. 09. 2009 10.53
gozdar128.09.2009, 18:5310 Mene pa predvsem zanima, kdo je lastnik Gorenja in kako je prisel(li) do lastniskega deleza, ker cca. 20 let nazaj v Slo ni bil nihce tako bogat ,da bi tovarne kupoval. ---- Delniško sestavo si lahko ogledaš na spletnih straneh borze Slovenije. Večino v Gorenju imajo mali delničarji. ---- Tone Anžlovar28.09.2009, 17:29-21 Delavci imajo zato tako nizke plače, ker znajo isto delo še boljše opravljati ljudje v Afriki in Aziji za dosti manj denarja, pa še bolj zadovoljni so s plačilom. Naj se naučijo delati kaj drugega, kar je na trgu vredno več, kot motorično enostavni gibi za tekočim trakom. Lahko se izučijo tudi za inženirje ali menedžerje, če je to tako enostavno in dobro plačano. Nihče jim ne brani, še šolanje je praktično brezplačno. Njihovo lenobo in nezainteresiranost za povečanje kvalifikacij ne rabi noben plačevati, to je njihova odgovornost! --- ne bi rekel da je to lenoba, vendar so pa nekater res nezainteresirani ko je treba kakšno šolo opravit, da lahko prevzamejo zahtevnejša dela. in potem se čudijo nizki plači. ampak dejstvo je, da ima Gorenje mizerne plače tudi za zahtevna dela, kjer so šolani ljudje.
Leandra
29. 09. 2009 08.45
Prvo je denar za delavce.in sicer plača..potem za regres...trinajsto plačo...delitev dobička...in če kaj ostane je za davke..in zlakane družboslovce ki povampirjeno sesajo kri podjetjem delavcem in ustvarjalnemu deli Slovenske populacije.. Vse Firme ki niso sposobne izplačati 700 Evrov neto plače v stečaj..??
Smallville2011
29. 09. 2009 08.07
Zdravo jaz delam v Gorenju in imam rang 06 in 1,3340 in me zanima katera grupa je to,če ve kdo hvala.?
Buena Vita
28. 09. 2009 21.37
VSI KI IMAMO MALO PAMETI V GLAVI PODPRIMO TISTE KI SELIJO PROIZVODNJO V TRETJI SVET zakaj,povem primer kolega,kupil je firmo,hotel je imeti znamko,in je podjetje preselil na kitajsko, vse lepo in prav,kupil firmo,kupil tržišče ,kupil kvaliteto,in naenkrat je imel super zanič kvaliteto,izgubil trge,izgubil znamko,izgubil firmo,izgubil kvaliteto ,ostali krediti no,to je moj kolega-celo v žlahti smo,družina se dela norce z njegain,,,ju,ju,.celo ena teta je rekla,,,ka,če smo mu pa govorili naj bou doma,zdej pa se je naštrekal no,podprimo take luzerje,ker jih čaka kar jih čaka nepremičnine ne morejo vzet sabo,prostora je za delo dovolj,torej,,,,slovenski človek je pa itak vedno splaval,naj je bila voda kalna ,ali čista
Sabina Kusterbanj 1
28. 09. 2009 21.07
Dragi Tone .... Pridi in poizkusi te enostavne motorične gibe osem ur na dan pet ali šest dni v tednu izvajat sam... potem pa bomo videli kaj boš komentiral.... bomo videli kako zelo zadovoljen boš s plačo petnajstega
...Lejga...
28. 09. 2009 20.48
Toni Anžlovar vrana vrani še nikoli ni izkopala oči.
...Lejga...
28. 09. 2009 20.46
Tone Anžlovar po mojem si ti eden takšnih ljudi,kateri so v Kumrovcu končali šolo,ker če bi bil šolan v Sloveniji nebi govoril takšnih bedari.Ker pa vidim,da ti podpiraš selitev podjetij v Afriko in Azijo,si eden tistih,ki jih je treba zapreti,kajti v Afriki in Aziji podpirajo delo otrok.
brencl
28. 09. 2009 20.31
Tone Anžlovar, ti si pa verjetno en veleum, ki se ukvarja z kvantno gravitacijo in ostalimi nerešenimi problemi prostora-časa. Povej nam kaj novega o Dark energy, ko si tako pameten.
Buena Vita
28. 09. 2009 20.13
no,sej vedno govorim tudi sama kot ANŽLAVAR MENI TUDI NE GRE V GLAVO KAKO LAHKO NEKDO ZDRŽI TRIDESET IN VEČ LET KOT METLIN ŠTIL V SLUŽBI,KAKO NISO LJUDJE ČISTO NIČ KREATIVNI,VEDNO IMAM OBČUTEK KAKO TAKI LJUDJE MISLIJO DA DELAJO ZA SOSEDA,NE ZASE VSEENO PA SEDAJ PODPIRAM GORENJČANE,,,NE ZATO KER PREVEČ DELAJO,PAČ PA ZATO KER JIH NATE-GUJEJO,ŽE KO JE VLADA REKLA DA BODO SUBVENCIJE,SEM TAKOJ ZAROHNELA;;,ZA HUDIČA,KOMU BODO KORISTILE TE SUBVENCIJE,KAJ BO TOČA ZATOLKLA TEKOČE TRAKE KAJ BO NEURJE ODNESLO DELOVNE HALE NE,ZATO PODPIRAM DELOVCE KER SO JIH NA-TEGNILI,KER SO JIM LAGALI VERJELA BI ČE BI SE REKLO,NI DELA DOVOLJ,DELALI BOMO TRIDESET UR,IN TOLIKO BO PLAČILO,KO SE ZADEVE UREDIJO PREHAJAMO V NORMALNO KOLOTEČINO NE ,TEGA NI NIHČE REKEL-DELOVCEM SO LAGALI---LAŽI PA IMAMO DOVOLJ