Gospodarstvo

Sejem v Gornji Radgoni odprt

Gornja Radgona, 28. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni se je začel 42. mednarodni kmetijsko-živilski sejem.

Kmetijsko-živilski sejem bo odprt do 3. septembra
Kmetijsko-živilski sejem bo odprt do 3. septembra FOTO: POP TV

Na tradicionalnem kmetijsko-živilskem sejmu, ki je bil od nekdaj zrcalo slovenskega kmetijstva, se letos naši politiki in kmetje prvič ogledujejo v večjem, evropskem.

Letošnji sejem živi tudi v znamenju kmetijskega življenja v skupni Evropi. Z nekaj manj razstavljavci, a se namesto teh vračajo neketari veliki. Čeprav je bilo in bo še najbolj izpostavljeno, se je kmetijstvo v veliki družini po prepričanju politikov dobro znašlo, med pristopnicami celo najbolje.

Na 55.000 kvadratnih metrih razstavnih površin se bo tako do 3. septembra predstavljalo 1.410 razstavljavcev iz 21 držav. Sejem je odprl predsednik vlade Anton Rop. Ob tem je povedal, da sodi kmetijsko-živilska dejavnost med najbolj izpostavljena področja ob vstopu v EU, saj je bilo in je še potrebno največ sprememb in prilagajanja. Pri tem je bila po Ropovi oceni Slovenija dokaj uspešna, saj je imela v primerjavi z drugimi novimi članicami EU bistveno manjša nihanja v proizvodnji. Glede aktualne pomoči zaradi naravnih nesreč pa je predsednik vlade povedal, da je za odpravo posledic lanske suše in delno poplačilo škod vlada namenila skoraj devet milijard tolarjev, sredstva pa bodo izplačana do konca septembra.

<em>"Kmetijska dejavnost se razvija, kar je priložnost za razvoj podeželja,"</em> je poudaril Anton Rop
<em>"Kmetijska dejavnost se razvija, kar je priložnost za razvoj podeželja,"</em> je poudaril Anton Rop FOTO: POP TV

Da je vlada je v obdobju od leta 2000 do 2005 namenila izjemno skrb razvoju slovenskega kmetijstva, dokazuje 72-odstotno povečanje sredstev iz proračuna, ob tem pa je potrebno dodati, da so slovenski kmetje kot edini med novimi članicami EU deležni 85 odstotkov neposrednih plačil v letošnjem letu, od tega je kar 60 odstotnih točk prispevala vlada iz nacionalnega proračuna, je dodal Rop. Prepričan je tudi, da se lahko slovensko kmetijstvo in živilskopredelovalna industrija uspešno kosata v ostri evropski konkurenci, pri čemer bo potrebna ustrezna podpora kmetijske politike, ki bo slovenskemu podeželju pomagala preživeti in uspeti v novih razmerah.

Pogačnik: Evropska kmetijska politika je za Slovenijo ugodna

Tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik je v nagovoru poudaril, da je evropska kmetijska politika v številnih pogledih ugodna za Slovenijo kot hribovito in večklimatsko državo, ki bo kmetom omogočila večjo stabilnost dohodkov, davkoplačevalcem večjo preglednost nad porabo sredstev za kmetijstvo, potrošnikom pa varno in kakovostno hrano.

Pogačnik je omenil, da je ministrstvo za večjo stabilnost proizvodnje med drugim iz evropske blagajne pridobilo 353 milijonov evrov, pred slabim mesecem pa objavilo razpis za tretjo prednostno nalogo iz Enotnega programskega dokumenta, iz česar bodo kmetje lahko dobili 2,5 milijarde tolarjev.

Erjavec: Sejem je priložnost za predstavitev reform v kmetijstvu

Direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec pa je med drugim povedal, da bo imel sejem tudi tokrat pomembno vlogo pri promociji kmetijstva in živilstva, pa tudi predstavitvi reforme in kmetijske politike. Nastop na sejemski olimpiadi je zelo zahteven projekt, zato so na njem le najboljša in najbolj ugledna podjetja, najbolj usposobljene strokovne ustanove in najboljši izdelki. Letos se je za medalje in priznanja potegovalo 1.250 izdelkov, podelili pa jih bodo blizu 1000.

Prvi dan sejma poteka v znamenju živinorejske razstave, predstavitve lipiške šole jahanja, prižiga oglarske kope, 4. Trstenjakovega gospodarskega foruma z naslovom Slovenija v EU - prioritete 2004 in nadaljnji razvoj Evrope ter razglasitve rezultatov in podelitev medalj regijskega tekmovanja oračev.

Slovesnega odprtja se je udeležil tudi predsednik DZ Feri Horvat, minister za evropske zadeve Milan Cvikl pa bo popoldne spregovoril na Trstenjakovem gospodarskem forumu z naslovom Slovenija v EU - prioritete 2004 in nadaljnji razvoj Evrope.

Eden najpomembnejših kmetijsko-živilskih sejmov v tem delu Evrope poteka v znamenju vstopa Slovenije v EU, ob tradicionalnih predstavitvah kmetijstva, živilskopredelovalne industrije, vinarjev ter industrije opreme in strojev za kmetijstvo pa bodo obiskovalci lahko spoznali številne novosti in dosežke. Med razstavami posebej omenjajo Nemčijo, ki se bo predstavila v organizaciji ministrstva za kmetijstvo, in avstrijske Štajerske v organizaciji okraja Bad Radkersburg. Ob Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije svojo dejavnost prikazujeta zbornici avstrijske Štajerske in Koroške, nove članice EU pa se predstavjajo na informativnih stojnicah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja