Gospodarstvo

Semolič: Je res pravi čas za dvig plač menedžerjem?

Ljubljana, 14. 01. 2014 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Ne poznam menedžerja, ki bi zaradi trenutne omejitve plače zbežal v tujino, poznam pa veliko mladih, ki so to storili, ker ne dobijo služb," predlogu, da bi ukinili omejitev višine plače vodilnim v državnih podjetjih, nasprotuje sindikalist Dušan Semolič.

Kot je znano, je vlada državnemu zboru v presojo poslala novelo zakona o Slovenskem državnem holdingu, v kateri dopušča prosto določanje plač uprav v večinski državni lasti. Vodilni v državnih podjetjih pod okriljem holdinga po tem ne bi bili več podvrženi omejitvi prejemkov na od tri- do petkratnik povprečne plače. Sindikati so na nogah, nesoglasje prihaja tudi iz vrst parlamentarcev.

Dušan Semolič, predsednik ZSSS
Dušan Semolič, predsednik ZSSS FOTO: Damjan Žibert

"Ne sprejmite te nepravične določbe, ki je nevarna za gospodarstvo in za zaposlene," vlado poziva prvi mož ZSSS Dušan Semolič. Opozarja, da je čas trenutno najmanj primeren za tovrstne posege v plače uprav v državnih podjetjih. "Prav v njih se stalno pojavljajo grožnje po zniževanju stroškov dela, vedno se ima v mislih gradnjo konkurenčnost družbe z zniževanjem delavskih plač in se pritiska na odpuščanje delavcev," je dejal in dodal, da ta sloj, ki vodi to politiko, pričakuje zeleno luč, da si lahko izplačujejo plače po mili volji.

Predstavniki Združenja menedžer so sicer prepričani, da omejitve plač vodilnih v državnih podjetjih niso koristne. Po njihovih besedah zaradi tega v naša podjetja ni mogoče privabiti pravih in sposobnih strokovnjakov, hkrati pa opozarjajo, da tisti, ki jih še imamo, počasi odhajajo v tujino. Semolič se s tem ne strinja. "Ne poznam nobenega menedžerja, ki bi zaradi tega zbežal v tujino. Poznam pa veliko mladih, ki so to storili, ker ne dobijo služb," je dejal in poudaril, da 3- do 5-kratnik povprečne plače ni majhen znesek. "Tudi tujci so lahko dobri ali pa slabi," pravi in se sprašuje, kdo lahko garantira, da bi tisti, ki bi prišli k nam zaradi dobrega zaslužka, resnično tudi kaj naredili. "Tudi te plače niso slabe, zato mi tega ne sprejmemo. To ni razlog, zaradi katerega bi popustili," pravi prvi sindikalist v državi.

Semolič je priznal, da so tudi med menedžerji razlike. Je pa izpostavil, da se je v prid kapitala zgodilo marsikaj, pravega učinka pa da ni. "Je ta sloj dal ljudem več delovnih mest? Smo bolj konkurenčni?" se je vprašal Semolič in si odgovoril, da se ni zgodilo nič in da je še slabše.

Matej Lahovnik, nekdanji minister in 'oče' zakona, ki je omejil višino plač vodilnih v gospodarskih družbah v okviru Slovenskega državnega holdinga, meni, da bodo lahko menedžerji glede na besedilo predloga zakona o holdingu spet dobivali vrtoglave plače.
Matej Lahovnik, nekdanji minister in 'oče' zakona, ki je omejil višino plač vodilnih v gospodarskih družbah v okviru Slovenskega državnega holdinga, meni, da bodo lahko menedžerji glede na besedilo predloga zakona o holdingu spet dobivali vrtoglave plače. FOTO: Aljoša Kravanja

Precej podobno je pred časom novelo zakona komentiral nekdanji minister in oče zakona Matej Lahovnik. "Če kdo reče, da ga petkratnik plače v podjetju ne motivira, naj gre v tujino," je dejal. Napoveduje, da bodo lahko menedžerji v gospodarskih družbah v okviru Slovenskega državnega holdinga glede na besedilo predloga zakona o holdingu spet dobivali vrtoglave plače.

Predlog zakona o holdingu sicer navaja, da mora biti najvišje dovoljeno fiksno izplačilo vodilnim v podjetjih v okviru holdinga, dovolj visoko, da nadzornikom omogoča privabitev vrhunskih in motiviranih strokovnjakov, obenem pa preprečuje neutemeljeno visoka plačila glede na potrebe, uspešnost in finančno stanje družbe. Obenem zakon predvideva najvišji dovoljeni znesek variabilnega dela prejemkov in odpravnin.

Je ta sloj dal ljudem več delovnih mest? Smo bolj konkurenčni? Dušan Semolič o noveli zakona o SDH

Semolič je ob vsem tem danes še postregel s podatkom, da so se v obdobju 2012-2013 delavske plače znižale za 2,2 odstotka ter da dve tretjini delavcev prejema plače, ki so pod povprečjem. "Prav sloj, ki bi bil obdarjen s to določbo zakona, pritiska na minimalno plačo, da ta znižuje konkurenčnost, da uničuje slovensko gospodarstvo," je opozoril.

Spomnil je, da dodano vrednost v podjetjih predstavljajo tudi delavci, ne samo menedžerji. Je pa opozoril, da ima mnogo podjetij, ki so v državni lasti, monopolni položaj. "Veliko težje je biti menedžer, kjer si na odprti svetovni sceni globalnega sveta," je opozoril Semolič.

Izvršni sekretar ZSSS Goran Lukič je spomnil na raziskavo, ki sta jo opravila Združenje nadzornih svetov in družba Deloitte, ki kaže, da so se povprečni bruto prejemki uprav in nadzornih svetov javnih delniških družb od leta 2009 do 2012 zvišali za petino, torej s 388.000 evrov na 470.000 evrov na upravo. Izpostavil je, da gredo vsi koraki v smer politike dveh svetov, v polarizacijo dohodkovne neenakosti ter da zahteve menedžmenta postajajo vse bolj ostre. Ob tem je postregel s podatkom, da naj bi 832 najbogatejših v Sloveniji živelo zgolj od obresti, dividend in dobička.

V ZSSS upajo, da bodo v času sprejemanja predloga zakona prepričali politike, da ne sprejmejo omenjenega spornega člena. Semolič je poudaril, da mora biti prvenstveni cilj zakona krepitev, izboljšanje upravljanja z državnim premoženjem, ne pa vzpostavljanje pogojev za čimprejšnjo razprodajo državnega premoženja. Izpostavil je še, naj se v zakonu določi, da v primerih, ko pride do prodaje podjetja, daljše časovno obdobje ne sme priti do odpuščanj. "Sedaj se opušča celo v podjetjih, kjer imajo dobiček," je opozoril.

Erjavec proti noveli, saj da položaj države trenutno ni pravi

Zdajšnji finančni minister Uroš Čufer bi z omenjeno novelo zakona omogočil državnim podjetjem, da sama določajo višino plače. Vlada je že pritrdila, da trenutni zneski za vodilne v javnih podjetjih niso dovolj visoki, zdaj je na vrsti ocena parlamentarcev in javnosti.

Korupcija
Korupcija FOTO: Thinkstock

Na Lahovnikova opozorila sta se včeraj že odzvala predsednika DeSUS in SD Karl Erjavec in Igor Lukšič. Erjavec se je izrekel proti odpravi omejitev višine plač vodilnih v državnih podjetjih. Ko bodo podjetja cvetela, imela polno dobička in zaposlovala mlade, me tudi ne moti, če imajo menedžerji višjo plačo, je dejal Erjavec. Lukšič pa je dejal, da Slovenija ne prenese prevelikih razlik v plačah. Po besedah predsednika SD se morajo tega zavedati tudi menedžerji.

Poslanec NSi Jožef Horvat je najprej opozoril na neizvajanje obstoječega zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki ga je pripravila prejšnja vlada. Po Horvatovem mnenju je v predlogu zakona najbolj sporno, da ne predvideva enotnega upravljanja, saj bosta poleg SDH ostala še Slovenska odškodninska družba in Kapitalska družba. Po definiciji tako to sploh ni holding, pravi Horvat. Če bi bil, bi moral imeti po njegovih besedah lastniško in upravljavsko funkcijo. Spomnil je še, da se bo v zakonu o SDH ignoriral tako imenovani Lahovnikov zakon glede omejitve plač direktorjev v državnih podjetjih. Po mnenju NSi je nespodobno, da imajo menedžerji v nebo segajoče plače, pri čemer se ne ozirajo na to, kakšni so rezultati. So pa v NSi za to, da se dobre menedžerje tudi izdatno nagradi, če so rezultati dobri.

Kot še pravi Erjavec, trenutno vsa koalicija ocenjuje, da bi bilo neprimerno, da bi si v tem položaju menedžerji v državnih podjetjih lahko prosto določali plače. Glede tega bo torej koalicija k predlogu zakona bodisi vložila dopolnila ali pa vprašanje uredila na kak drug primeren način, je dodal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (347)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
17. 01. 2014 23.19
TO,KAR SE SEDAJ DOGAJA,JE PA RES ENA SAMA SVINJARIJA.ko EM ,POSLUŠAL POGOVOR MED HRIBARJEM IN SEMOLIČEM, JE HRIBAR DEJAL:ČE BODO IMELI, MENEĐERJI TAKE PLAČE, KOT SO SEDAJ, DA BODO MANJ KVALITETNO DELALI.(V DRŽAVNIH PODJETJIH, DIREKTORJI, V TAKŠNEM STANJU, KOT SMO SEDAJ, NEBI SMELI IMETI VEČ KOT 5000 EVROV PLAČE PLUS BONITETE). ČE NEGDO OD TEH GOSPODOV ZA TAK DENAR,NE BO DELAL KOT JE TREBA , SE GA NAHITRO, DA ZAMENJAT ZA BOLJ SPOSOBNEGA. OČITNO IMAJO DELODAJALSKI LOBIJI, MILIČA, ZAPOSLENEGA SAMO ZATO,KER SE JIM ZVESTO UKLANJA IN NJIHOVIM UKAZOM DOSLEDNO UKLANJA.
Transformerji
17. 01. 2014 11.56
+1
Tudi dvigovanje plač vodilnih v državnih podjetjih bi lahko rekli kar -legalne kraje. V privatnih sektorjih lastniki sami vejo, kakšno plačo si lahko privoščijo!
Marijan Ton?i? 1
17. 01. 2014 00.48
+2
Predlog pozdravljam, naj kar dvignejo plače vsemogočnih menedžerjev dokler uspešno ne prodajo še zadnje drobtinice še bolj obubožanih podjetij. Na ta način bodo postala podjetja bolj poceni, če bodo več zapravila na plače vodstva in s tem zanimiva za nakup po nizki ceni. In ne smemo pozabiti, da so kar nekaj že prišparali saj so že odpustili kar nekaj čistilk. sobaric, vzdrževalcev in še kakih podpovprečno plačanih in nepotrebnih delvcev. Končno nam mora postati jasno, da delavcev ne rabimo več, rabimo samo sposobnega menedžerja in posel bo cvetel.....
proletarec1
16. 01. 2014 23.15
SAMO TO NAS REŠ, DA SE MALI LJUDJE, BREZ USTAJNIKOV, ZDRUŽIMI IN GREMO , NA BARIKADE!!!
proletarec1
16. 01. 2014 23.02
+1
KJE STE ZDAJ USTAJNIKI? MALEMU ČLOVEKU SE SEDAJ OBETA IZUMRTJE.
SLObunkeljn
16. 01. 2014 17.09
+3
Oja, naše sposobne menedžerje ful vabijo v tujino in jim ponujajo visoke plače... Mislim, ne nas farbat ... Take, ki znajo zafurat dobra podjetja verjetno čakajo z odprtimi rokami ... Malo morgen!
arthur1982
16. 01. 2014 13.53
+0
Vsak Erjavčev govor, je političen govor. Nikjer ne bi šparal (za javnost) imel bi pa vse, tako pač ne gre. Ko je treba dvigniti roko, pa pokaže svoj pravi obraz (celo enormne razlike pri plačah v monopolnih državnih podjetjih ga ne motijo, pa čeprav ta podjetja ustvarjajo milijonske izgube, si gospodje izplačujejo nenormalno visoke plače, odpravnine, dnevnice in živijo na račun kartic, ki glasijo na firmo). Upam, da bodo penzionisti spoznali, da jim koplje jamo, čeprav se v javnosti kao bori zanje.
morfo
16. 01. 2014 13.18
+3
Stvar se lahko reši enostavno: Plače dobijo v povprečju plač v podjetju x3 Ostalo pa je vse odvisno od poslovanja podjetja
25letluzerjev
16. 01. 2014 11.09
+5
Da bodo naši menedžerji odšli v tujino, ker so tu preslabo plačani, to so burleske. Kdo bi jih hotel?????? Naj se pokaže prvi, ki je pripravljen oditi. Pomagam mu takoj. Vsaj da bi odšli čimveč in takoj. Gnilobe totalne, za nedelo želijo še večje plačilo, brez vsakega odgovarjanja pridelujejo izgube v že tako in tako ogromni izgubarski državi. Spoznajo se le na ogromne plače in odpravnine, vse ostalo je znanstvena fantastika.
25letluzerjev
16. 01. 2014 11.00
+4
Nikoli dovolj. Ali je res potreben mitraljez. Pokvarjenci , ni jih niti malo sram, brez obraza in brez srca. Izcuzat hočejo malega človeka do kosti , neki nesposobni direktorji, ki pridelujejo hude izgube v državnih podjetjih, katere financira že tako največji revček, pa dvig že itak previsoke plače. Če se Slovenskemu narodu ne bo utrgalo??????? Saj ni res -PA JE. Človek ne more verjet. Zategovat pas , še in še, le vprašanje na katerem trebuhu.
arthur1982
15. 01. 2014 23.17
+5
Banda pri koritu je začutila, da je prišel sedaj njihov čas, ker so banke postale likvidne z našim denarjem. Semoliču pa svetujem, da pozove ljudi na ulice zaradi mafije, ne pa da modruje po medijih, ker zadeva ni od včeraj.
rojam
15. 01. 2014 21.15
+3
Kakšna tujina gospodje v tujini treba delati,delati in ODGOVARJATI za svoje delo /nedelo/ kateri je v naši državi v zadnjih 20 let odgovarjo za milione evrov, za zapravljene tovarne,firme,banke he,he,he,he.he TUJINA !!!!!!!!!!!
negro
15. 01. 2014 17.23
+6
Za mene je vedno car in bo tisti, ki bo znal selektivno povedat kaj je koristnega/izvrstnega naredil. Ne koliko je zaslužil. Tako dragi moji se pa loči zrnje od plevela!
negro
15. 01. 2014 17.20
+7
Čista resnica je, da s temi argumenti kako so pri nas managerji slabo plačani farbate državljane. In v vseh teh letih od odstopa Lahovnika začuda še nihče od teh ni pobegnil v tujino. Bežijo pa mladi, ki so najbolj produktivna delovna sila trenutno. Joj se nam morajo smejat v Nemčiji pa Avstraliji! Oni na pozicije mlade, mi pa držimo penjonajzarje, ki jih je že zdavnaj čas povozil in se jim v glavi odvija še samo scenarij kje bo dobil še več denarja, da ne bo izpadu siromak pred sosedom, ki si je ravnokar kupil nov BMW, ne zanima jih pa koliko koristnega naredijo. Čas je, da se začne Slovenska družba kitit z DOSEŽKI PRI PROIZVAJANJU, ne s premoženjem.
kakc
15. 01. 2014 16.25
+1
banda nesposobna naj kar zgine ven iz slo. sposobni in pošteni / nekateri več, drugi manj/ imajo že svoja podjetja in niso pricuzani na državne jasli.
ROMELS
15. 01. 2014 11.29
+8
V javnem sektorju je to zlato pravilo: najprej denar za plače šele potem delo in vse ostalo, kar se dela tiče. S tako strategijo še dolgo slovenija ne bo izšla iz krize.
stephan29
15. 01. 2014 10.15
+2
Ti rabijo veliko, ostali, ki živijo skromno pa bi lahko delali zastonj.
kesneberg
15. 01. 2014 10.08
In ko si bodo nabrali in pokradli se bodo začeli grebst kdo bo "managara" zadnjega državnega podjetja z največ zaposlenimi. Zavoda za nezaposlene sicer res za max 24 mesecev kolikor dobi zadnji zaposleni v državnem podjetju če je star 50let. Potem pa tud tega podjetja ne boveč ker ne bo več prijavljenih nezaposlenih.
pesnitev
15. 01. 2014 09.07
+6
Menidžerji, ki niso zadovoljni s plačo 5:1, naj kar gredo s trebuhom za kruhom kam v inozemstvo, kjer bodo namesto večje plače prejeli brvo v ta zadnjo, lče pri nas smo tako naivni, da jih kujemo v oblake, čez nekaj časa pa opazimo, da je podjetje, ki so ga tako uspešno menidžirali, v razsulzu. Pa kaj Slovenci res ne znamo udariti po mizi in tem pijavkam reči: da ne dobijo tako visokih vsot enostavno zatio, ker bi zaradi njih podjetje propadlo, kot se to zdaj dogaja!Ljudstvo je bilo leta 1990 zavedeno, saj nikomur ni bilo predočeno, da ni le odcepitev tista, za katero glasujemo, ampak je to prehod v kapitalizem, ki nam ga je diktiral zahod!
MICLA
15. 01. 2014 08.55
+7
sedaj ko smo državljani plačali luknjo v bankah si hočejo direktorji in politiki znova začeti grabiti in krasti,ker drugega ne znajo.nič nas ni izučilo da lopov ostane lopov,da pa bi se bali da bi nam menenžerji ušli v tujino,tisti ki so nekaj znali so že ušli ,ostali so samo nesposobna banda lopovovin goljufov ki jih v tujini niti nebi spustili v državo.taki bodo ostali tu v sloveniji kjer delajo in kradejo brez posledic.krivi smo pa sami ker jim to dopuščamo,in takim tudi sodna veja oblasti pomaga tlači pa reveže in poštenjake.