Gospodarstvo

Šest milijonov evrov za skrajšanje delovnega časa

Ljubljana, 04. 03. 2009 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
7

Zavod za zaposlovanje je do konca februarja prejel 348 vlog za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za 40.034 delavcev, največ v predelovalni industriji. Prve zahtevke za izplačilo subvencije pričakujejo v prihodnjih dneh.

Za največ zaposlenih – 4725 od 5188 bodo dobili subvencije v Gorenju.
Za največ zaposlenih – 4725 od 5188 bodo dobili subvencije v Gorenju. FOTO: POP TV

Zavod je pogodbo o subvencioniranju sklenil z 41 podjetji, od tega jih je 40 za šest mesecev, ena pa za tri mesece, pri čemer jih je 31 za 36-urni, 10 pa za 32-urni delovni čas. Podjetja lahko zahtevek za izplačilo podajo do 10. marca, rok za izplačilo pa je 45 dni, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala generalna direktorica zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen. Okvirno bo tem podjetjem za šest mesecev pripadlo šest milijonov evrov. Izplačila bodo sicer beležili mesečno.

Za največ zaposlenih je pogodbo podpisalo Gorenje gospodinjski aparati (4752 od skupno 5188 zaposlenih) in Gorenje notranja oprema (948 od 977), pa tudi Acroni (1547 od 1549), Domel (za 803 od 856), Mariborska Livarna Maribor (751 od 788), Comet (635 od 690), Helios (599 od 638) in Arcont (507 od 511).

Generalna direktorica Zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen
Generalna direktorica Zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen FOTO: Kanal A

Od prispelih vlog jih je 65 odstotkov popolnih, ostale so nepopolne. Po besedah Poglajnove je težava v dokazovanju, da so podjetja delavce seznanila o skrajšanju delovnega časa, za kar morajo tudi podpisati anekse k pogodbam o zaposlitvi. Težava je tudi v podjetjih (gre predvsem za manjša), kjer ni organiziranega sindikata, saj mora po zakonu delodajalec, ki želi subvencijo za skrajšanje delovnega časa od 36 do 32 ur, z reprezentativnimi sindikati skleniti dogovor.
Za subvencijo so vloge podala tako mala in srednja kot velika podjetja. Največ prijav je z območja Ljubljane (113 podjetij za okoli 6000 delavcev), Kranja (43 podjetij za 4800 delavcev), Celja (41 podjetij za 4480 delavcev) in Velenja (35 podjetij za 9900 delavcev).

Glede nadzora je Poglajnova povedala, da pogodba o subvencioniranju določa delodajalčeve obveznosti, izvajanje teh pa bodo spremljali. In sicer bodo nekatera podjetja za inšpekcijski nadzor izbrali naključno, nadzor pa bodo opravljali tudi po morebitnih obvestilih o kršitvah. "Pri tistih, predvsem večjih podjetjih, ki so se prijavila, ne pričakujemo izkoriščanja subvencije," je dejala Poglajnova in izrazila prepričanje, da bo zakon ohranil določeno število delovnih mest.
Za izvajanje zakona o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa je v proračunu sicer namenjenih 200 milijonov evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
05. 03. 2009 14.26
To je brezglavi beg iz trenutne situacije,ki se bo poslabšala takoj,ko bo inekcija popustila.Bojim se,da še v hujši razsežnosti,ki pa ji takrat ne bomo kos! Z tem denarjem bi morala država pomagati odpirati nova mala podjetja,ki bi samostojno nastopala na trgu dela in ne trgu delovne sile,kot radi poudarjajo nekateri.Naprimer:nek posameznik bo podpisal pogodbo z Gorenjem za delo v tem podjetju za denimo 2 ali štiri ure,z drugim podjetjem pa še kakšeno delo,ki mu ustreza.Davke bo odvajal sam in ne bo breme nekega podjetja z katerim ima pogodbo.Tako se tisti razbremenijo,ki danes tarnajo kakšno breme so jim delavci,okrepila bi se bančna sredstva in prihajalo bi več pobranega davka v državno blagajno.Odpadla bi siva ekonomija,saj bi praktično bil vsak delavec tudi mali podjetnik.Plačilo po pogodbi in rok plačila 8 dni do do pogodbenih partnerjev.Okrepila pa bi se tudi pravna služba,ki bi sklepala razne pogodbe za te male podjetnike. Po takemu sistemu bi se kaj hitro ugotovila sposobnost managerjev,saj njihove trditve in valjenje krivde na druge nebi bila vzdržna.Slovenija ima še ogromno odprtih potencialov,ki pa seveda niso v interesu kapital,ker bi sicer izgubili poceni "delovno silo".Zlasti v turizmu so še ogromne možnosti,ki bi jih sedaj mogla izkoristiti država in z denarjem,ki ga namenja vrećam brez dna,pomagati za dosego teh potencialov.
kr-eden
05. 03. 2009 10.08
Sama ideja morda niti ni tako slaba,slaba pa je izvedba. Ali bodo ta denar res dobili zaposleni ? Ali bodo res deelali le 32 ur, ali pa bodo morali "delati" 40 ur, od česar jim bo 8 ur "plačala" država, proizvedeno v dodatnem času pa bo šlo direktno za direktorje? Kje je preverjanje oz. kdo nadzira resničnost navedenih podatkov in resnično trajanje dela ? Kakšne so kazni za kršilce ? PO STARI NAVADI - NI NOBENIH KAZNI IN NOBENEGA NADZORA !!!!! Le spomn ite se zdravnikov !!!!! Če jih ujamejo (velik ČE !!!!!!!!!!!!!!) je edino, kar se jim lahko zgodi, da morajo vrniti UKRADEN denar, in nič drugega !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na ta način je normalno, da jih večina veselo krade, saj se jim itak ne more zgoditi nič !!!!!!!!!!!!!!!
Cofar
04. 03. 2009 17.59
Ne vem zakaj samo velke firme, kaj pa male firme in vsi ostali??? Nej pa zaprejo svoje firme, če jim ne gre. Sam imam s.p. in vm povem čist tkole - če nardim imam , če ne pa ne!!! Tle se pa rešuje vse velke. NAjboljš, da iz davkov rešmo še zapufane banke :)
viliboh
04. 03. 2009 16.06
Spet bodo volkovi siti,rdeče kapice pa vriti
esmi
04. 03. 2009 15.53
Naj si Bobinac zmanjša plačo pa bo rešil nekaj svojih delavcev. Zakaj je za vodstvo podjetij vedno dovolj denarja za plače za delavce pa ne ?
rozi49
04. 03. 2009 15.19
Te politike pa res ne razumem ! Država bo dajala podjetjem subvencije, podjetja pa bojo , oziroma - že odpuščala delavce. Da bojo lahko bogati polnili svoje žepe, to je to !
ZlateSanje.si
04. 03. 2009 14.48
Če prav zastopim bo podjetje dobilo denar in ga potem delilo med zaposlene? Blagor tistim zaposlenim ki bodo deležni subvencije, ker se mi zdi da bo kar precej podjetij znalo to izkoristit za polnenje svojega žepa in "finančne luknje", delavec bo pa spet takratko potegnu kot vedno...