Gospodarstvo

Uprava Heliosa sindikatom: Dopustite zaposlenim, da se odločijo zase

Ljubljana, 22. 07. 2014 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sindikalisti so v Heliosu prekinili socialni dialog in zagrozili s stavko, če uprava ne bo preklicala postopka izredne odpovedi zaposlitve sindikalni predstavnici. Uprava Heliosa pa je nasprotno sporočila, da socialni dialog poteka dalje in sindikate pozvala, naj zaposlenim dopustijo, da se odločijo zase.

Če uprava Heliosa ne bo preklicala postopka izredne odpovedi zaposlitve sindikalni predstavnici, bodo uporabljena vsa sindikalna sredstva, vključno s stavko, socialni dialog pa je bil že prekinjen, so sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Na politični vrh in ombudsmanko so naslovili javno pismo in pozvali k ukrepanju.

V ZSSS in njenem Sindikatu kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG) so v pismu, pod katero sta se podpisala predsednik zveze Dušan Semolič in sekretarka sindikata KNG Sonja Kos, spomnili, da je bila predsednici sveta delavcev in podpredsednici sindikata v Heliosu Jani Poljanšek minuli teden vročena obdolžitev pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. "V dokumentaciji je sicer zapisana vrsta zelo hudih obdolžitev, a dejstvo je eno samo – Jani Poljanšek grozi izredna odpoved delovnega razmerja zato, ker je postavljala vprašanja glede prevzema Heliosa s strani podjetja Ring International in ker je opravljala svoje delo varuha pravic delavk in delavcev," so poudarili.

Sindikalisti imajo dovolj. Prekinili so socialni dialog in zagrozili s stavko.
Sindikalisti imajo dovolj. Prekinili so socialni dialog in zagrozili s stavko. FOTO: Ring International Holding AG

Takšno ravnanje uprave Heliosa po njihovih besedah predstavlja napad in grožnjo vsem predstavnikom zaposlenih in sindikalnim zaupnikom družb v skupini Helios oz. celo neposreden napad na sindikalno delo v Sloveniji ter na pravice zaposlenih. "Napad na Jano Poljanšek je napad na vse nas! Je napad na pravice zaposlenih, na dostojanstvo delavcev. Je napad kapitala na ljudi," so prepričani.

Konferenca sindikatov kemične, nekovinske in gumarske industrije družb skupine Helios je upravi Heliosa dala vedeti, da bo v primeru, da Poljanškovi ne prekliče postopka izredne odpovedi zaposlitve, uporabila vsa sindikalna sredstva, vključno s stavko. Prav tako bo do tedaj prekinila socialni dialog.

Ob tem so v ZSSS in sindikatu KNG politični vrh in varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer opozorili na njihovo odgovornost za ukrepanje. "Kajti ne moremo si privoščiti, da bo politični vrh kar tiho ob vseh teh dogodkih," so pojasnili.

Helios: Smo bližje rešitvam

Iz Heliosa pa so nasprotno sporočili, da socialni dialog poteka dalje. "Ravno v času izida sporočila s strani ZSSS je v Heliosu potekal neformalni sestanek uprave z delavskimi predstavniki. Tudi sicer vodstvo s predstavniki delavcev in z zaposlenimi v družbi Helios v Sloveniji kontinuirano komunicira," so zapisali.

Smatrajo, da je realno pričakovati, da se lahko dogovori o novi kolektivni pogodbi kmalu zaključijo, kljub temu, da obstajajo politični in javni pritiski, ki zaključevanje dogovorov ovirajo. Celo nekatere aktivnosti ZSSS v tem primeru ne delujejo konstruktivno, temveč ovirajo socialni dialog, iskanje rešitev in zaključevanje dogovorov, ki bi bili v korist vsem zaposlenim v Heliosu v Sloveniji, so še dodali.

"Helios zato vabi vse nacionalne in branžne sindikate h konstruktivnemu delovanju in k sodelovanju. Obenem tudi vljudno naprošamo, da zaposlenim v Heliosu dopustijo, da se odločijo zase, za svoje interese in svojo prihodnost. Nanje naj ne poskušajo pritiskati in vplivati z namenom, da bi podpirali nacionalne politične in druge interese, ki nimajo ničesar skupnega s Heliosom in z zaposlenimi v Heliosu," so pozvali.

Kazenska ovadba ni vložena, zadeva v roke ATVP

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sicer kljub drugačni napovedi ni vložilo kazenske ovadbe v zvezi s postopkom prevzema domžalskega Heliosa s strani avstrijske skupine Ring International. Zadevo je predalo Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

Je pa odhajajoči gospodarski minister Metod Dragonja v ponedeljek poudaril, da obstajajo znaki, da bi lahko bil kršen zakon o prevzemih oz. da so manjkala podrobna vsebinska in časovna pojasnila v povezavi z obremenitvijo nepremičnin Heliosa z vpisom maksimalnih hipotek na stvarnem premoženju podjetja.

Dragonja si je s temi izjavami od ZSSS danes prislužil ločeno javno pismo, pod katerim je prav tako podpisan Semolič. V zvezi glede na ministrove besede ne morejo razumeti, zakaj ovadba ne bo vložena. ATVP je imela v primeru prevzema zvezane roke in ni odgovorna za resničnost in popolnost podatkov Ringa, so spomnili na navedbe ATVP in pisanje medijev. "Javno izpostavljanje vprašanj o prevzemu Heliosa se na eni strani sankcionira z grožnjo po odpovedi delovnega razmerja, na drugi pa pokriva s politično tišino?!" so kritični v ZSSS. "Res, tega ni mogoče razumeti! Je to sporočilo delodajalcem?" se sprašujejo. "Vi kar delajte po svoje, vmes pa še pometite s sindikalisti!" so zapisali.

ZSSS in sindikat KNG sta o dogajanju obvestila tudi Evropsko konfederacijo sindikatov ter sindikalno konfederacijo IndustriALL na globalni in evropski ravni. Sindikat KNG je ob tem zaprosil za razpoložljive informacije o stanju in delovanju prevzemnikov Heliosa v prevzetih družbah v drugih državah ter o posledicah njihovih prevzemov in posledicah finančnega sodelovanja prevzemnikov s skladi rizičnega kapitala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User792410
23. 07. 2014 19.33
+3
Jaz gledam na tole zadevo z Heliosom iz povsem drugega zornega kota. Sloveniji se obeta nov val privatizacije,kjer pa za razliko od prejšnih,ne bodo v prvem planu domači,ampak bodo to tuji invenstitorji. Helios je zato nekakšen poizkusni zajček,do kje so pripravljeni pri svojih pravicah in socialnem položaju popuščati slovenski delavci ! In kaj govori v prid tej moji tezi ? To,da se za nakup Heliosa ni odločilo neko sorodno tuje podjetje,ki bi za razmeroma nizko ceno dobilo moderno proizvodnjo z ustrezno kvalificiranim kadrom in zanimivim tržnim deležem,ampak je Helios kupila investicijska družba Ring ! Za investicijke družbe pa vemo,kaj je njihov glavni motiv. Kupiti dobro in tržno zanimivo naložbo čim ceneje,da se potem lahko z čim manjšimi vlaganji čim več zasluži ! In kako bi lahko Ring z Heliosom čim več zaslužil ? Vlagati mu ne bo potrebno kaj dosti,kajti Helios se je v preteklih letih dodobra moderniziral ! Racionalizacija stroškov ? Očitno so v Ringu presodili,da bodo stroške najbolj oklestili tako,če se zmanjšajo delavske pravice,število zaposlenih in njihovi dohodki ! In če jim to uspe,potem bo Helios nekakšen signal za tuje investitorje,da se v naši državi splača vlagati ! Z socialno problematiko,pa se investicijske družbe tako ali tako nikoli niso obremenjevale,saj se ta problem vedno prenese na končnega kupca in pa seveda državo ! Torej Helios ni čisto običajna prodaja nekega bolj ali manj pomembnega podjetja,ampak postaja nekakšen mejnik pravic slovenskih delavcev in njihovega bodočega socialnega položaja ! In ravno sindikati imajo to temeljno nalogo,da se borijo za čim boljši ekonomsko socialni položaj delavstva in z tem povezane pravice !!! In sedaj me res zanima,ali bi si kakšna uprava nekega podjetja iz Avstrije (glede na to,da je investitor od tam) drznila poslati sindikatu takšen poziv,kot ga je poslala uprava Heliosa in še bolj me zanima,ali bi si Ring upal tako postopati v nekem prevzetem podjetju doma v Avstriji,kot to počne v Sloveniji ???
Brometheus
23. 07. 2014 16.58
-1
Še en dokaz kako Sloveniji de facto vladajo sindikati in nihče drug. Očitno bo potrebno, da propade še veliko podjetij in posledično veliko ljudi ostane brez službe predenj se bo folk zavedal, da nismo več v socializmu. Sicer se strinjam z logiko sindikatov gledano iz kapitalističnega in zgodovinskega zornega kota, vendar to kar se dogaja s sindikati v Sloveniji je zgolj ekstremno izpirjena verzija tistega kar bi sindikati morali biti in čigar vlogo bi morali opravljati.
kr--en
23. 07. 2014 16.09
+0
Dragi ljubitelji socializma! Zakaj hudiča naših firm ne kupujejo kake korejske ali kubanske firme? Zakaj se ljudje ne izseljujejo v ti dve državi? Zakaj vsi želijo delati pri gnilih kapitalistih? Zato, ker vaša pravljica ne deluje. Poznam manjše lesno podjetje, ki ga je pred leti samomorilsko uničil sindikat. Preden nas bo srečala pamet se zna podobno zgoditi tudi s heliosom in še kakšno firmo.
Prototip
23. 07. 2014 17.40
+7
kaj bluziš?? nekaj je socijalizem,nekaj drugega pa sindikat, če bi kdaj videl tovarno od znotraj,bi vedel,da se sindikalisti izvoljeni od delavcev več ali manj,borijo za pravice delavcev,to pomeni,da niso hlapci ki delajo za pest riža,je pa res,da bodo delavci kmalu na tem,z ozirom na to,da so enim izkoriščevalski kapitalisti za vzor,,,,
ROMELS
23. 07. 2014 14.29
+5
Učna ura za sindikate.
Kjegavidissss
23. 07. 2014 14.20
+2
Najprej naj v javnost pridejo z pravimi podatki potem bomo pa komentirali.
LOPOVI V AREST
23. 07. 2014 13.20
+5
Delavci ne se dat, uprava bo še fejst piskala, ko začnete stavko! Izborite si lahko še marsikaj, samo držat skupaj in ne pustit, da vas skregajo med sabo in razdrobijo. Če pa lastnikom ni kaj prav, pa naj izginejo od koder so prišli - TUKAJ JE SLOVENIJA!
Mali medo
23. 07. 2014 12.25
-4
zaradi nesposobne politke sds bo padlo še nekaj slo.podjetij
ROMELS
23. 07. 2014 13.36
+0
Alalallaallaaalllaaahh
23. 07. 2014 14.36
-1
Mr.Somebody
23. 07. 2014 10.30
+6
Zbrcajo nej ven iz podjetja te sindikate in njihove predstavnike. ZSSS in podobni dinozavri že 15 let ne živijo več v realnem svetu in samo uničujejo še vsa preostala podjetja s svojimi bizarnimi zahtevami in s produciranjem nesmiselnih stavk.
0523
23. 07. 2014 11.06
+2
Popolnoma se strinjam, so največji zajedalci v podjetjih.
The John Doe
23. 07. 2014 08.20
+11
če pa odstranijo sindikat imajo prosto pot za nižanje plač, nadaljnje odpuščanje, pritiske z nadurami, sky is the limit
vrtojb
23. 07. 2014 07.41
+6
Problem je v tem, da je po zakonu sindikalnega predstavnika skoraj nemogoče odstraniti iz firme, ker je zaščiten bolj kot direktor. Tukaj je jasno, da gre za politične igrice s strani sindikatov, z namenom ustvarjanja nasprotovanja privatizaciji. Privatizacija lahko pomeni veliko stvari, zagotovo pa zmanjšanje vpliva sindikatov.
slonicka
23. 07. 2014 09.09
+1
preveč mešajo zrak vsi vejo kaj so podpisovali bol pomebno je da najdejo kupce će želijo da helios nebo potonil
caspera1
23. 07. 2014 10.15
+4
Cerkev naj vrne posojilo in 100% ne bo potonil.
arthur1982
23. 07. 2014 01.27
+19
Sindikalistka se verjetno ni sama izvolila, ampak so jo delavci, da zastopa njihove interese. Očitno je bila vodstvu trn v peti, zato so jo odpustili in s tem kršili pravico delavcev, da predstavniku, ki so ga izvolili onemogočijo, da zastopa njihove interese. Če v Heliosu spoštujejo zakonodajo, potem sindikalistka verjetno ne bi povzročala problemov, vendar gre po mojem za to, da se odstrani vse moteče faktorje in izpeljejo prevzem, kjer bo nekaj posameznikov obogatelo, firma bo šla v tuje roke, kjer je edino vodilo novih lastnikom čim večji dobiček tudi na račun socialnega varstva in kot se odpuščanju po novem reče (optimizacija), nekaj sto jih bodo "morali" dati na zavod, mi bomo pa med neoliberalci čislani, da smo odprti za tuj kapital. Politika brez jajc (kot je pri potomcih hlapcev v navadi bo pa tiho, oziroma se vse počne z njenim blagoslovom (verjetno ne zastonj).
qwertzuio9
22. 07. 2014 23.29
+3
demokratični socijalizem ZA PRISKLEDNIKE
MarsAudiac
22. 07. 2014 20.38
+18
Stavka mora biti obvezno.Naj se kapitalistična gospoda nauči,da se z delavcem ne more vedno pometati!!!Tukaj je problem samo nezanesljiv sindikat.Deluje samo še v javni upravi,da lahko zasebni kolikor toliko zdravi sektor (kar je tega sploh še ostalo) drži dobesedno v šahu.Na pol poti vas lahko pusti na cedilu in to je najhuje,kar se lahko zgodi.Zrasti bo moral NOV,DELUJOČ in SODOBEN sindikat na povsem novih temeljih, da mu bo delavec res zaupal.V Heliosu bi se morali za začetek nekako samoorganizirati,kar pa seveda ni tako enostavno.Za obračun s stavkokazi pa nas pokličite po fejsu ali tvitterju-obvezno pridemo!
Komunyereadio
22. 07. 2014 20.24
-15
kaj pa cvilite, soglasno ste zopet izvolili levake in ti vaši levaki podajajo paradne konje navadnim mešetarjem in ne vrhunskim rejcem, namesto da bi prodali podjetja velikim korporacijam, jih prodajo posredniškim finančnim družbam oziroma skladom sumljivega lastništva, oziroma sami sebi..........
vrtojb
23. 07. 2014 07.38
+7
caspera1
23. 07. 2014 10.12
+3
Ga je pa Cerkev lahko prodala samo zato, ker je bivši direktor Zvonu dal posojilo, ki ga ni nikoli vrnila.
spacepan
22. 07. 2014 18.52
-2
Izredna odpoved je upravicena! ima Zakonsko podlago. Ne razumem kaksen sistem je to a ko enkrat dobis siht mislis da ga imas za vedno ali kaj? A odpusceni smjeo bit samo socialno dno al je kak ki je prisel po politicnih vezah not tudi lahko odpuscen. naj noviarji vprasaj na kateri razpis se je prijavil Polanjskova da je dobila sluzbo v heliosu.
Antipolitik
22. 07. 2014 17.02
+16
Upravo, pa naj bo to v kateremkoli podjetju, boli tam spodaj za delavce. Njihovo delo je povečati dobiček in kako zaobiti zakonodajo. Večji čarovnik si na tem področju, bolj te hočejo podjetja v svoji upravi. Žalost naše zakonodaje in (ne)človeškega faktorja.
Leonardo09
22. 07. 2014 16.59
+10
zajedalci in priskledniki ,čutijo konec napajanja, zato pritiski
Alalallaallaaalllaaahh
23. 07. 2014 14.39
+0
Res je zmanjkuje jim maneverskega prostora.
Leonardo09
22. 07. 2014 16.57
-7
treba se je vprašat,zakaj slovenski delavec na enaki napravi ali stroju naredi za polovico manj kot v tujini?zakaj se policajev v tujini bojimo dosti bolj ,kot domačih,čeprav imamo mi daleč najvišje kazni
Prototip
22. 07. 2014 19.18
+26
ja ti bom povedal zakaj,,zato naredi polovico manj,ker tut zasluži več kot polovico manj kot v tujini za isto delo,ostalo se pokrade z naslova lastnika,,
breta
22. 07. 2014 16.14
+14
A zdaj bi pa te delavci radi še plačo ali kaj. Namesto da bi oni plačevali delodajalcu, da lahko pri njemu delajo. Mi banda socialistična sploh ne razumemo kapitalizma.
iravadi
23. 07. 2014 06.59
+6
slounicujezivlenja
22. 07. 2014 16.08
+3
Dajte no sindikati. Zbudite se. Že dolgo v Sloveniji ne zaleže pisanje kapitalu in njegovim političnim in uradniškim biričem.
bublika
22. 07. 2014 20.16
+5
Saj so se že zbudili. Na veliko pobirajo velike plače....