Slovenija

Odprt 'lov na subvencije'

Maribor, 27. 01. 2009 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikalist Milan Mesarič: Menedžerji pod krinko krize skrivajo slabo vodenje družb ter nerentabilne in zavožene naložbe. Recesijo izkoriščajo za lažje odpuščanje in nižanje plač.

V ZSSS se niso strinjali z novim zakonom o delnem subvencioniranju delovnega časa v takšni obliki, kot je bil sprejet.
V ZSSS se niso strinjali z novim zakonom o delnem subvencioniranju delovnega časa v takšni obliki, kot je bil sprejet. FOTO: Damjan Žibert

V sindikatu mariborske regije KNSS Neodvisnost so ogorčeni nad nespoštovanjem delovnopravne zakonodaje, ki jo delodajalci po njihovem mnenju brezobzirno zlorabljajo. Kot je danes v Mariboru dejal predsednik sindikata Milan Mesarič, izvajajo psihično nasilje nad delavci in jih silijo v podpisovanje nezakonitih aneksov k pogodbam.

Po mnenju vodstva sindikata KNSS Neodvisnost delodajalci na vse mogoče načine izkoriščajo predloge in ukrepe za blažitev posledic gospodarske krize, vključno s komaj sprejetim zakonom o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa. Po Mesaričevih besedah je omenjeni zakon celo absurd brez primere v slovenskem pravnem redu.

"Dejstvo je, da bodo od subvencij imeli koristi le lastniki kapitala. Že pregovorno je naša državna uprava tako neučinkovita, da tudi tam, kjer bi upravičeno zahtevala vračilo subvencije, tega ne bo izvedla, saj bo takrat v ospredju spet pravica kapitalista do zasebne lastnine in upravljanja z njo. Posledično se bo izkazalo, da je ta ukrep neučinkovit in le v škodo državni blagajni, kar pa bo prepozno, saj se bo oblast medtem zamenjala," je na novinarski konferenci dejal Mesarič in dodal, da se je že začel lov na subvencije z izgovorom ohranjanja delovnih mest.

Podjetja samovoljno odločajo o skrajšanju delovnega časa

Kot je dodal, vodstva v podjetjih samovoljno odločajo o skrajševanju polnega delovnega časa, kar je v nasprotju z zakonom, saj običajno od sindikatov v podjetjih niti ne pridobijo pozitivnega mnenja, delavcem pa kljub temu že znižujejo plače in jih prisiljujejo k podpisu nezakonitih aneksov k pogodbam o zaposlitvi. Ob tem delavce silijo v koriščenje letnega dopusta, čeprav še niti obvestil o številu dni pripadajočega niso izdali.

Protest sindikatov
Protest sindikatov FOTO: Damjan Žibert

Med podjetji, kjer je zastopan njihov sindikat, je Mesarič še posebej izpostavil zreški Unior, kjer se delavce z grožnjami o odpuščanju sili k podpisovanju aneksov k pogodbi o zaposlitvi, ti naj bi bili celo retroaktivni in bodo veljali od začetka letošnjega leta. Sporazum o uvedbi 36-urnega delovnega časa po njihovem navaja, da do odpuščanja kljub temu lahko pride, delavcem nezakonito razporejajo letni dopust, govori pa se celo o 32-delovnem tednu, za kar bi podjetje torej prejelo še več subvencij za še nižje plače zaposlenih.

Sicer pa nič bolje ni niti v drugih dveh zreških podjetjih, GKN Driveline in Comet, podpis sporazuma je sindikat zavrnil v mariborskem Swatyju, v Mariborski livarni pa so ga podpisali, čeprav se tudi tam zavedajo nekaterih nepravilnosti, a so se raje odločili za solidarnost do tistih, ki bi bili sicer odpuščeni. Nekaj je po njihovem mnenju tudi primerov podjetij, ki imajo drugačne težave, kot je bistriška Steklarna Luminos, ki je v postopku prisilne poravnave, a naj bi si kljub temu obetala subvencije države.

"Menedžerji v veliki meri pod krinko gospodarske krize skrivajo svoje slabo vodenje družb, nerentabilne in zavožene ali neproduktivne gospodarske naložbe, zato se recesija izkorišča samo zato, da se lažje odpušča, in za to, da se zaposlenim zniža plače," je dejal Mesarič in pozval vse podjetniške sindikate v Sloveniji vseh panog in pripadnosti ter seveda vse sindikalne centrale, da s poenotenimi stališči skupno in radikalno nastopijo zoper tako očitno izkoriščanje delavstva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starimacek
29. 01. 2009 21.20
Naši vodilni sindikalisti -njim se ni treba bati da dobijo knižice zaradi recesije za delavca se pač dosti ne skirajo saj sita vrana lačni ne verjame.
zulj001
29. 01. 2009 15.48
Vlada je postavila pogoj,da si uprava podjetja ki je prejelo subvencijo šest mesecev ne sme iplačati nagrad! Si bodo pa nagrade razdelili čez SEDEM mesecsvHE HE HE...
Syrius
28. 01. 2009 22.46
Subvencija je samo potuha direktorjem, ki so to samo po imenu in položaju. Če bi bili zakaj, bi si znižali plače in poskušali narediti vse, da se reši podjetje in delovna mesta. Tako pa se hinavsko delajo bogo, vlečejo iste plače kot prej, delavcem jih pa nižajo, ali pa jih odpuščajo in tistim revež, ki ostanejo, naložijo še delo, ki so ga opravljali tisti, ki so ali bodo odpuščeni. Stara finta, ki je nihče noče opaziti in se stalno dogaja v slovenskih podjetjih. Na vodilnih mestih pa sedijo taki kekci, da te slabo prime.
Janez23
28. 01. 2009 16.21
Podjetje, ki zaprosi za podporo,bi moralo najprej odpusti direktorja in vse člane uprave brez odpravnine. Potem pa podpore najbrž sploh ne bo potrebovalo.
Goky
27. 01. 2009 22.55
Subvencije ni Slovenska beseda. Pišite Slovensko! PROSIM. Če tujko poslovenimo na koncu nesme imeti ja, jo ,je, ker to je po Srbsko .Zato bi ta bese bila - subvenca. Lahko tudi zbrišete vendar Slovensko ne boste nikdar znali!
pinko
27. 01. 2009 16.32
na bruhanje mi gre ko poslušam naše sindikaliste,kako jih skrbi za ubogo rajo.potem ko so se izpogajali za 20 evrov bruto višjo minimalno plačo ,je bil to zanje uspeh,za večino zaposlenih pa kazen.kapitalisti so dobili številko pod katero ne smejo ,ampak navzgor pa tudi ne.začnejo naj se boriti za 1000 evrov neto za 160ur mesečno.
vinkosan
27. 01. 2009 15.47
Sedaj pa bi plače znižali "managerjem", ki se na veliko hvalijo kdo in kaj so ..... kažejo......., A ti naši strokovnjaki ..... ste že skusili tujino.....?..... Se zavedate, da še vedno lahko nekoga navijate okoli prsta .... v SLOVENIJI.... Upam, da bomo spoznali in se vas z veseljem odrekli..... Dragi moji managerji : kapitalizem ni to kar Vi počnete.....
linum
27. 01. 2009 14.16
Prav imate g. Mesaric. Gdaj se bomo Slovenci zbudili mi sploh nimamo managerjev ampak se dolocena kasta samo tako imenuje. Vse kar je v Sloveniji vredno so pridne roke Slovenskih delavcev. Na zalost pa glede na vse vlade tega neznamo ceniti. Vsem vladam je tako vsec besedica manager ceprav pa jo menim niti ne razumejo. Na zalost se ne zavedamo, da brez delavca in kmeta je Slovenija propadla.
zlobniCO2
27. 01. 2009 13.00
Kapitalizem pomeni, da lastnik investicije (= kapitala) pri uspehu pobere dobiček in pri izgubi pač izgubi svoj kapital, delež ali vse. Zgolj socialistična gospodarstva delajo tako, da mafijska elita na oblasti (Mussolinijeva, Stalinova, Putinova ali slovenska rdeča elita) pobira smetano - izgube bank pa sanirajo davkoplačevalci.
nibo
27. 01. 2009 12.58
Naj ta denar razdelijo med ljudi pa se bo povečala potrošnja, ne pa da to dajajo našim kvazi kapitalistkom da si bodo revežo talal mesečno take plače ki jih večina na dobi v celem letu
zlobniCO2
27. 01. 2009 12.57
ja kingkong ma prav
titovka
27. 01. 2009 12.55
KAJ NAJ REČEM???KASNO STIŽE MARKO NA KOSOVA POLJE!!!!!!
Fizl
27. 01. 2009 12.48
Vse to, kar pravi "kingkong1" drži, ker prihajam iz istega podjetja, le druga enota. Da ne govorimo, da je bilo veliko šikaniranja pred in po podpisu aneksov, da je dala sindikalna centrala negativno mnenje, "naši" območni sindikalisti v podjetju pa so vse podpisali in se z vsemi bedarijami strinjajo, ker se bojijo le az svoje stolčke. Pa vsak malce bolj razgledan povprečnež iz aneksa vidi, da gre za velik nateg, ki ni v skladu z zakonodajo (npr. možnost podaljšanja oz. obnovitve ukrepa še za eno obdobje, kar ni možno, ker zakon to prepoveduje ipd.). ampak ja naj navadni smrtnik, brez pedigreja in vez in poznanstev naredi, ko ga postavijo pred dejstvo "podpiši ali...", ko pa nimaš druge variante in so doma lačna usta, položnice (elektrika, voda, vrtec,...), ki jih je treba plačat pa ne grejo 10% dol, tako kot plača.....
Maximusgladiato
27. 01. 2009 12.48
kingkong127.01.2009, 12:340 Tudi pri nas na Gorenjskem je tako!!! Banda Pahorjanska pokvarjena!!!
459261
27. 01. 2009 12.46
točno tako,komunisti pa to podpirajo,ker so nesposobni in sami lopovi ter pokvarjenci da ni večjih.Kar ste volili to pa imate,prav vam je.
Maximusgladiato
27. 01. 2009 12.45
V Steklarni Rogaška le še neto plače Steklarna Rogaška svojim delavcem že pet mesecev izplačuje le neto plače, kar pomeni, da prispevki za zdravstveno in pokojninsko blagajno niso plačani, je povedal Forto Turk iz ZSSS.
bangi
27. 01. 2009 12.45
KINGKONG - popolnoma se strinjam s tvojim pisanjem in naj povem, da je slika pri nas v Zasavju identična vaši v Brežicah in verjetno po vsej Sloveniji. Treba bi blo razbit to politično in tajkunsko bando!
slonpodgrmom
27. 01. 2009 12.38
KINGKONG Če je to res je to že KRIMINAL
kingkong1
27. 01. 2009 12.34
Delam v TPV-ju v Brežicah, podpisali smo za skrajšani delovni čas-36 ur-torej tudi 10% manjšo plačo. Delamo normalno po 40 ur , začeli smo tudi že s tremi izmenami in pa tudi sobote so že delavne, na določenih delovnih mestih primanjkuje ljudi,ki so jih pred novim letom odpustili. Razliko od 36 - 40 ur bomo nalagali v tako imenovano banko ur kar naj bi enkrat porabili za proste dneve. Torej država sedaj subvencionira skrajšani delovni čas, mi pa štiri ure na teden delamo za delodajalca, ki lepo profitira po dveh straneh. Vse lepo in prav, če bi še delavec imel kaj od tega. V trgovini ne moreš kupiti kruh in mleko z banko ur. Najbolj žalostno je pa to, da za vsem stoji država in to podpira ali pa ni nikogar, ki bi nadziral kaj se dogaja v tovarnah.Delodajalci izkoriščajo delavce kakor se jim zljubi.Vse bi naredili samo, da jim nebi bilo potrebno dati kakšnega evra za delavca. Za vse je pa kriva oblast, ki to dovoli in to celo z zakonskimi odredbami.Zaključek: živimo v pokvarjeni državi kjer dobro uspevajo delodajalci, kriminalci, in razni tako imenovani menedžerji. V Sloveniji na žalost ne obstaja politična garnitura , ki bi bila zmožna narediti kakšne spremembe. Kdor koli je na oblasti vedno ista pesem...Skratka sramota....
mucko
27. 01. 2009 12.31
pol pa baje da se direktoji ne morjo preživet s 10 tišoč evri .... pizda jest se pa loh z 200 evri