Gospodarstvo

Sindikat poštnih delavcev spisal pismo: 'V naj logističnem podjetju je v resnici veliko težav'

Ljubljana, 03. 01. 2018 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pošte so lahka tarča, pravijo v Sindikatu poštnih delavcev, kjer opozarjajo, da je zadnji dokaz za to rop, ki se je zgodil tik pred novim letom. V posebnem pismu opozarjajo, da je v družbi marsikaj narobe in pričakujejo ukrepanje pristojnih.

Pošta
Pošta FOTO: POP TV

Poštni delavci v novo leto vstopajo zaskrbljeni, sporočajo iz njihovega sindikata. "29. 12. 2017 zvečer je delavce na Poštno logističnem centru (PLC) v Ljubljani obiskal generalni direktor Pošte Slovenije, d. o. o. Boris Novak. S stiski rok jim je zaželel srečno novo leto," pišejo v uvodu v sporočilo za javnost. Dobro uro kasneje pa je sledil šok -  rop kot v filmu. 

"Tokrat se je drama odvila na varovanem območju naše najpomembnejše logistične točke. S kombijem so zapeljali mimo varnostnikov in mirno počakali, da se denar natovori, napadli enega uslužbenca, ki jo je k sreči dobro odnesel, če odštejemo šok, nato pa pobasali kovčke in izginili," dogajanje opisujejo v sindikatu.

Kot opozarjajo, so pošte očitno lahka tarča, v zadnjih letih jih je obiskalo precej roparjev, na prvi poletni dan leta 2011 pa se je zgodila najhujša tragedija, ko je na pošti v Kresnicah zaradi strela umrla poštna uslužbenka.

In vsaj od takrat poštni uslužbenci upajo na korenite spremembe v varnosti. Zaman. In to kljub temu – tako sindikat v pismu – da je njihov generalni direktor na Pošto prišel kot direktor sektorja za korporativno varnost, torej kot oseba, odgovorna za projekr večletnih izboljšav tehničnega varovanja objektov, tvarine in zaposlenih na Pošti, ki pa "ne daje željenih učinkov”.

Sindikat meni, da je skrajni čas, da se za zaposlene na Pošti uvede informacijski sistem s kartično tehnologijo za kontrolo pristopa in upravljanje delovnega časa. Nedopustno je, da se z vednostjo odgovornih državnih institucij Pošti dovoljuje zaobitev  Pravilnika o načinu prevoza in varovanja denarja in drugih vrednostnih pošiljk, še navajajo: "Varčevalni ukrepi so posegli tudi na to področje: Pošta ne najema varnostnih služb z oboroženimi varnostniki in blindiranimi vozili,  ampak sami prevažamo gotovino v poštnih pošiljkah in s tem zaobidemo vse potrebne pogoje in varnostne ukrepe za prenos, prevoz in varovanje gotovine ter drugih vrednostnih pošiljk."

Kot pravijo, so zato zaposleni vse bolj nezadovoljni, zato pošto zapuščajo ljudje, ki so ji namenili ogromno let, veliko novih sodelavcev pa odide še preden se vpeljejo v delo: "Zaradi kadrovske podhranjenosti in neorganiziranosti "naj logističnega podjetja v Sloveniji", kot se sami imenujemo, se je lani prvič zgodilo, da v prazničnem decembru nismo dostavili vseh voščilnic pred božičnimi prazniki. PLC se polni z nerazdeljenimi poštnimi pošiljkami, naša kakovost pada."

Izpostavljajo še, da so na težave opozorili že večkrat, da pa so doslej tako opozorila kot predlogi večinoma naleteli na gluha ušesa. Sumijo celo, da se želi "nekoč bleščeče podjetje destabilizirati – morda celo zaradi privatizacije".

Prav tako se jim zdi sumljivo, da je upravljavec državnega premoženja poslovodstvo Pošte pohvalil, reprezentativna sindikata pri Pošti pa pozval k razumevanju in kooperativnosti.

Pri tem se sindikatu zdi zanimiva tudi primerjava z Luko Koper, ki je pravkar dobila novo vodstvo: "Primerjava se ponuja sam od sebe: manjko zaposlenih na Pošti se krpa z najemanjem zunanje delovne sile, torej študentov in pogodbenikov, v zaposlitvenih oglasih pa se objavlja prosta delovna mesta za določen čas. Na Pošti se sklepa posle izpod konkurenčne cene, ali drugače povedano, brez dodane vrednosti, pri čemer se vsakoletno povečujejo število škodnih zahtevkov zaradi izgub, poškodb in kraj poštnih pošiljk, število bolniških odsotnosti delavcev, število neizkoriščenih dni letnega dopusta in fluktuacija zaposlenih - je vse našteto odraz gospodarnega in zaposlenim prijaznega vodenja Pošte Slovenije? Nikakor, delavci klecamo pod obremenitvami, naši urniki so nategnjeni, mesečni dohodki so kljub doseženi povišici prenizki za tak obseg dela, dobiček podjetja pa nizek. Ta bi bil še nižji, če se ne bi varčevalo na naših hrbtih, saj novi posli in ustanavljanje hčerinskih podjetij ne izkazujejo hvalevrednih rezultatov."

Po njihovem uprava Pošte ostaja, ker pripada nekomu v politiki: "V sindikatu ne pristajamo na tovrstne prakse Pošte, med katerimi je tudi opustitev dolžne skrbnosti in ravnanja. Naši dopisi so bili zaenkrat kot bob ob steno, zato bomo lastnika oziroma SDH pozvali k ustreznim ukrepom, med drugim tudi k izredni reviziji poslov Pošte Slovenije. Naš interes je delati v podjetju, ki bo vsem v ponos, zato pričakujemo čimprejšnjo primerno obravnavo našega poziva."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
03. 01. 2018 22.33
+5
iz republike slovenije se je izselilo 41.692 državljanov v letih 2012-2016 , krasno nam gre, večina se jih pa ne vrača, uživajte v 4 % gospodarski rasti, pa še kakšen nov davek povrhu
pop greznica
03. 01. 2018 22.53
+2
proofreader
03. 01. 2018 21.06
-16
Zdaj decembra je bilo veliko dela, sindikati pa že jokajo. Prihodnje mesece, ko bodo počivali, pa jih ne bo na spregled.
ivan-18
31. 03. 2018 20.21
Na pošti že dolgo ne počivamo več, ker v primeru majšega obsega dela na delu tudi ni toliko ljudi,kot je predvideno.Težava je v tem,da je vedno manj ljudi za delo,obseg del pa se povečuje z dodatnimi storitvami,ki nam kradejo ogromno časa.
tamiflu
03. 01. 2018 21.01
-4
ko smo že ravno pri pošti. mi kdo ve povedat po katerem zakonu moramo vsi državljani, ki imamo hišno številko plačati za dostavo, da je ne izvršijo, tu mislim na reklame, ki jih tlačijo poštarji v nabiralnike. logično je, da plačam za nekaj kar naročim in dobim, za obratno mi pa logika ne dela.razen, če je pravilnik pošte nad zakonom. hvala za odgovor, bom poslušal po radiu...
proofreader
03. 01. 2018 21.05
+17
Če nočeš prejemati reklam, nalepi nalepko.
tamiflu
03. 01. 2018 21.21
+3
pa jo je treba kupiti na pošti, saj to govorim..
solo55
03. 01. 2018 21.58
+8
če imaš vsak mesec 50,00 € za plačevanje inetrneta, da lahko bedarije pišeš boš tudi žrtvoval 0,50 € za nalepko, ki je stalna.
tamiflu
03. 01. 2018 22.21
+1
solo55, vidim, da ne razumeš, plačuje se nekaj kar ne dobiš, pošteno bi bilo, da kupiš nalepko zato da dobiš naročene reklame, ne pa, da jih NE dobiš. bi ti plačal mojstru za storitev, ki ti jo ni opravil...
ochi
04. 01. 2018 08.16
+2
Moralo bi bit kontra. Nalepka za prejemanje reklam.
ivan-18
31. 03. 2018 20.18
Spoštovani. NNDP je del segmenta poštnih pošiljk oz. je tretiran kot vsaka druga pošiljka oddana v prenos!!! Zato je logično in pohvale vredno,da z nalepko lahko ukineš njeno dostavo.
dr.dare
03. 01. 2018 19.25
+5
tole j epa lepo vedet da ni nič varovano in kar poštarji okol nosijo.. nice!!
bud00
03. 01. 2018 19.16
+14
Kako pa zavarovalnica izplača, če se ne upošteva zakonodaja/pravilnik? Če so pri gasilcih tako dlakocepski, je pa tukaj ok?
tamiflu
03. 01. 2018 17.49
+42
končno so se zganili. ta avgijev hlev je treba dodobra počistit navlake in balasta po pisarnah..
anakondabox
03. 01. 2018 17.45
+18
Pristojni pa nimajo dovolj časa in predvsem denarja, da bi vam pomagali. Predvidevam, da bo tak njihov odgovor. Važno je le to, da vam je generalni direktor toplo stisnil roko. S tem ni mislil, da vas bo za roko potegnil iz težav, pač pa da si nabija točke za naslednji mandat.